Globaldeki enflasyonist ortamdan nasil etkilenecek merak ediyorum.
Lenovo K33a48 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Printable View
Globaldeki enflasyonist ortamdan nasil etkilenecek merak ediyorum.
Lenovo K33a48 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Selam herkese,
bende Brisa kalmadı, arzu ettiğim fiyata gelirse tekrar gireceğim, gelmezse de sağolsun zaten başka bir hissedeyim :shh:
Ekmeğini yedik Allah bereket versin.
Sizin kazancınız bol ve daim olsun:wave:
18.10.2021 - 22.10.2021
ve
01.10.2021 - 22.10.2021 takas
https://pbs.twimg.com/media/FCUx2yRX...ng&name=medium
https://pbs.twimg.com/media/FCUxn2VW...ng&name=medium
Teknik bakmadığım için hiçbir şey diyemem ama bildiğim teknikçiler bu zirvelerden dolarda satış bekliyorlar. Sonra seçime kadar olumlu bir borsa tablosu. Eğer seçimde bu iktidar kazanırsa, benim 2028'e kadar kurdaki beklentim üç haneler olmasa da, bu seviyelerin 5-6 katı. Zaten halkın yarısı ve iktidar doların artışından memnun, şikayetçi değiller. Aslında halkın %80-90'ı doların ne olduğunu bilmiyor. Ne olursa "he" derler.
Ama eğer liberal bir yönetim gelirse, 2002 sonrası gibi bir dönem yaşayabiliriz. Çünkü hep ertelenmiş bir sıcak para girişi var. Aç-susuz kalmış gibi girebilirler ülkeye. Her iki durum da benim avantajıma. Aslında bir 5-7 yıl daha aşırı yüksek doları ve dip olmuş borsayı tercih ederdim. Daha iyi toplamak adına.
Sayın Jonathan 20 yılda 6 kat artmış $ 5 yılda 6 kat mı artacak biraz objektif olun siyasi fikrinize göre yorum yapıyorsunuz
güccükyatırımcı :)
Ben sattıktan sonra Brisa yaklaşık yaklaşık 1,5 Tl aşağı geldi, bir hafta kadar oyalandı sattığım fiyatın altında, bir iki gün içinde yerine tekrar koyayım dedim, sonra baktım baktım dedim ya bereket versin..kazandığım para beni tatmin etti, şükür.. Boşver. Bir kişi daha vardı o da aynı gün sattı 200 bin Lot, Brisa kanat taktı gitti yani. Kısmet..2003 ten bu yan ara ara girdiğim bir hissedir. Şimdi başka bir hisse üzerinde çalışıyorum.. Bakalım ne olur üstadım, saygılar:halay:
20 yılı baz almanız hata. 20 yıl dediğiniz sürenin başında, sahte liberal bir görüntü vardı, 11-12 yıl o görüntü sayesinde dengeler yerinde kaldı. O zamanlardan sonra ise süreç değişti. O nedenle, siz ona 20 yıl değil, 8 yıl diyin.
Benim fikrim bu. Benim durduğum herhangi bir milliyetçilik, vatanseverlik, siyaset noktası yok. Aksine, doların çok artmasını ve ülke içindeki insanların alım gücünün mümkün olduğu kadar erimesini uygun buluyorum. Yani süreçten rahatsız değilim. Olması gereken oluyor. Çünkü gelir-gider dengemden diğer ayarlamalarıma kadar hepsi aşırı yüksek dolar, aşırı düşük faiz üzerine şekillenmiş durumda.
Son söz, herkes gerektiği şekilde acısını çekecek. İtiraz yok.
Abi valla soylediklerine eklenecek çok şey var.. malûm yazmakta bazen sakınca içeriyor...
Damatlar, cemaatler,5 ihale şirketi(bir tanesi bu milletin a.koyacaksin derken videosu çıktı),Atm maaşçıları,saraylar,5-10 yerden maaş alanlar, dinozor parka 750milyon dolar odeyenler, Sadat denen ne udugu belirsiz şirketler ....daha neler neler...yau kaynak mı dayanır....
Ama hazineden en çok pay alan kurumumuz ne ile uğraşır bilirmisiniz...son verdiği fetva baldiz baldan tatlıdır tarzında....ahh ahh.. acımızı çekeceğiz... sayın abim ..
Redmi Note 7 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Belki de sarsıcı bir etki yaratmaz bu sayıda lotun el değiştirmesi. Ama şuna inanıyorum, bu tahtanın yönünü belirleme konusunda süreci hızlandırabilir. Hatta satan kişi de işin içine katılırsa, eğer çıktıktan sonra iyi bir hisse senedi seçeceğini varsayarsak win-win durumu söz konusu olabilir. Maalesef tahta sığ ve bu sayıda lotlar ağırlık yaratabiliyor.
Analistlerin beklentisi 187 milyon..sizinki ne?
Geçen 2020 yılı kasım ayında yapılan bir işlem, yeni değil..
TEB Banka 02.11.2020 de 16,33 tavandan 200 değil 357500 lot satış yaptı. 200 bin Lotu 5,60-6,30 aralığı almıştı, takip ediyordum.
16,33 tavandan TEB Banka satınca ben de aynı gün sattım. Oysa az daha beklesem bir kat daha üzerine koyabilecekmişim, nasip işte. Ben de de hallice mal vardı valla şuraya resmini bir koysam zar zor sattım 16,33 tavandan, gıdım gıdım.. Sonra zaten aşağı gelmişti 15 lere, tekrar almadım işte.. Oysa evvelce 11,60-11,65 ten sattığım malları 10,90-11,05 aralığında yerine koymuştum işte bu kez elim varmadı tekrar almaya, bereket versin, dedim.
Geçen sene ve bu senenin başında kârlar beklenenden yüksek gelirken çip krizi yoktu.Faizlerde kampanyalar vardı(Koronadan dolayi) buda araba satışlarını pozitif anlamda etkiledi.Ve bence en önemlisi hammadde maliyeti bu kadar yüksek değildi.Geçen sene kauçuk fiyatlariyla bu seneki kaucuk fiyatları arasında dağlar kadar fark var petrol keža öyle.Bugun goodynin bilancosuna baktım.Beklentilerden çok düşük kâr açıklamış.Elbette benden daha iyi okuyan üstadlar vardır ama dikkatimi çeken başlıca unsurlar satışların arttığı hasılatın yükseldiği ( tabiki bunda doların yükselmesinin çok payı var ) fakat marjların ve kârın ciddi anlamda düştüğü.Bilançodaki maliyet kalemlerinde %125 artış var.Kârın ve marjların düşmesinde en etkili olan budur kanaatimce.Bu aynı sektörde oldukları için brisadada böyle gelecektir.Dilerim yanılırım.Bunun dışında doların biran önce belli bir çizgide kalması lazım diyeceğim ama eminim güleceksiniz.Çünkü gerçekten gülüncek durumdayız ülkece.Ve günden güne fakirleşiyoruz ALLAH yardımcımız olsun.
https://twitter.com/__selim/status/1...5q3_9icKw&s=19
MI MAX 3 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Türkiye'nin kaderi bu. Mesele sadece bu yönetim değil. Her zaman böyleydi, bundan sonra da her zaman böyle olacak. Halk bu durumdan şikayetçi değil zaten. Benim 2030 usd hedeflerim çok yukarılarda, ona göre yaparım bütün hesaplamalarımı.
Şirketin satışları konusuna gelirsek... Bütün maliyet artışlarını satış rakamlarına yansıtmaları gerekir. Bunu bütün büyük şirketler aralarında anlaşarak yükseltmeli. Çevrede gördüğüm araçlar arasında milyon liranın altında bedeli olan araç neredeyse yok. Ama lastikler? Aylar önce lastik taktırmıştım, tanesi 550 tl idi. Bugün 500 liraya yemek yiyemezsiniz, kovarlar sizi restauranttan. Torik'in söylediği gibi tatlı falan da sipariş edemezsiniz. Ama milyon liralık aracınıza 500 liraya lastik taktırabiliyorsunuz. En düşük segmentteki lastiğin fiyatı 1.500-2.000 tl bandına gelmeli artık. Millette para bol, biraz bol keseden harcasınlar artık paraları; 300-500 tlnin hesabı yapılmaz, hepimiz aynı gemideyiz. Ortalama 3 yılda bir değişen bir parça bu. Aracın sahibi de bir zahmet toplamda 1.000 dolara yakın para versin lastiklere.
Haklısın hocam,ama sektördeki rekabetten ötürü dediğin yol epey engebeli ve zor(Şirketlerin ortak hareket etmesi) kesinlikle fiyat kıran çakal çukal çıkar meydana..
Bu maliyetler bu şekilde devam ederse ki bence edicek(hatta artadabilir) acıyı baya baya hissettiricekler sanırım :)
İşte şirketler birlik olmalı. Ne varsa vatandaşta var. Sıcak, canlı para vatandaşın, aziz milletin cebinde. Önemli olan bunu oradan alıp sisteme katmak. O nedenle, önde gelen şirketlerin bu konuda bilinçli politikaları olması önemli.
Diğer yandan... Bildiğim kadarıyla (lütfen yanlışım varsa düzeltin), kauçuğa gelen zam ve dolar bazlı fiyat artışı, şirketin bu artışları takip eden zamanlarda fiyatlarına yansıyor. Satış fiyatları yükseltiliyor ve marj dengeleniyor. Sadece biraz geriden takip ediyor bu artış. Ve nihayetinde şirketin cirosu ve karı artmış oluyor. Bu konuda yanıldığım noktalar var mı? Konuyu bilen arkadaşlar yorumlarını yazarsa memnun olurum.
Dostum işin içinde biri olarak söylüyorum.Yaz boyunca iki kere zam geldi.Dediğinde kısmi olarak haklısın fakat geçen seneki hammadde fiyatları o kadar düşüktüki şuan uçmuş olan hammadde fiyatlarına karşılık ürünlerine o oranda zam koyamaz.En azından bianda olmaz.
Zaten bu olay goodynin bilancosunda açığa çıktı.Kârın düşük gelmesinin başlıca sebebi bu.Brisada böyle olurmu umarım olmaz.Şirketin maliyet azaltma konusunda epey yatırımları oldu özellikle aksaray fabrikası.Bundan sonraki bilançolarda maliyet artişlarini nasil dengelemisler görecegiz.Kârı negatif etkileyecektir kesin.Sadece etkisi ne kadar büyüklükte onu merak ediyorum.
Yine bilgisi ve araştırması olan arkadaşlar varsa bu konuda benide aydınlatabilir.
Bunun dışında edindiğim bilgi şirket gerek aksaray gerek izmit fabrikalarında %100 kapasite çalışıyor bu çok olumlu.Ptesi günkü gelicek bilançoda satışlarda zirve bekliyorum.Umarım yanılmam.
Değerli dostum, detaylı açıklamalar için çok teşekkürler. Brisa'yı doğrudan ilgilendiren kauçuk fiyatlarını geçtiğimiz dönemlerden bu zamana kadar görebileceğim bir link ve grafik var mı?
Ve işin içinde biri olduğunuzu söylediğiniz için fikrinizi sormak isterim; kauçuk fiyatlarındaki bu dalgalanmaları nasıl değerlendiriyorsunuz? Covid'e de bağlı olarak bir süre üretim ve tüketim yavaşlayınca hammadde fiyatları dip yaptı, sonra normale dönüş olunca bu fiyatlar tekrar yukarı yönde revize oldu. Bundan sonrası için düşüncenizi merak ediyorum. Fiyatlar nasıl bir yön izler?
Fiyatlara baktığımda, aslında 2015 yılında da bugünkü fiyatlardan çok yüksek bir seyir izlediğini görüyorum kauçuk fiyatlarının. Yanlış hatırlamıyorsam, 2015 karı, o döneme göre gayet güzeldi. Dönem dönem $3.000 seviyesine çıktığı oluyor. Önemli olan, şirketin bunlara adapte olabilmesi ve fiyatlarına yansıtabilmesi diye düşünüyorum. Buralardan bir %50 daha yukarı çıkar mı? Geçmişte hiç o kadar yüksek fiyatları görmemiş... Hammadenin arzı tarafında bir dengelenme olursa, şu an en kötüyü yaşayıp atlatacağız diyebilir miyiz...
Ben yatırım hesabımdan takip ediyorum.Zaten doğru araştırma yapmışsınız 2015 ve 2018de 3000'i aşmıştı fiyatlar.Benim naçizane fikrim fiyatların en az bir sene 2500-3000 arasında gidip geleceği.Geçen seneki fiyatlarıda görmez(1500-1700) şuanki fiyatlardan uçuk fiyatlarada çıkmaz.Şirketlerin en istemeyeceği şey dalgalanmalardır.Yoksa dediğiniz "adapte olma" olayını yapamazlar.Burda asıl önemli olan soru bence şu; Brisa geçen sene beklenti üstü kârlar getirirken düşük hammadde fiyatlarının ne kadar etkisi olduğu.Bu sorunun cevabını dolaylı yoldan iki gün önce goody bilançosunda (satışlar patlamış kâr düşmüş) gördük.Ptesi brisada göreceğiz.170-190 arası benim tahminim.Çoğu olsun azı olmasın inşallah :)
Aynen dediğiniz gibi covid ile başladı bu hammadde sorunları.O yüzden bundan sonrasına bence genel bakmak lazım.Bunun için çindeki hammadde arzının ve dahada önemlisi navlun fiyatlarının normale dönmesi lazım.Bu zaman alacaktır.Kanaatimce Brisanın önünde iki tane kendisinden kaynaklanmayan sorunu var..
1-Hammadde fiyatlarında geçen seneye göre ciddi artış.
2-Çip krizinden dolayı oe kanalındaki talep sıkıntısı.
Cumhuriyet bayramımız kutlu olsun.Bu toprakları kurtaran ve Cumhuriyeti kuran başta Atatürk olmak üzere bütün İstiklâl kahramanlarından ALLAH binlerce kez razı olsun🇹🇷
Amin ustad
2008 yılında endeks 1000 seviyelerinde iken 2014 ve 2017 yılllarında 2 kere 3000 atakları oldu.. Ancak ilkinde hem bedelsiz sürecinde olduğumuz için hisse fiyat olarak; hemde dolar kuru içeride düşük olduğu için pek hisseyi favök olarak zorlamadı.. 2017 de yatırım sürecinde olduğumuz için hisse en kötüsğ olarak güçlü bir Boğa piyasasını yatay geçirdi..
Şu anki sıkıntımız hem şirketin finansman giderlerine ek artan ham madde fiyatları ile favök marjındaki daralma beklentisi..kaucuk fiyatlarının dengelenmesi favök için oldukça önemli ben 2200 doları yeterli görüyorum ama finansman giderlerinin azalması için önümüzdeki ödeme takviminde 2023 yılı atlatılmalı.. Zaten 2023 den sonra arazinin geri kalanında kapasite artışı için yeni adımlar atılacak yeni yatırım planı açıklanacaktır muhtemelen
Değerli dostlarım, çok teşekkürler değerli fikirleriniz için. Anladığım kadarıyla bu çeyrek biraz vasat geçebilir. Ama bir yerlerde okuduğum kadarıyla, lastiklere son birkaç ayda ciddi zam gelmiş ve daha da gelmesi bekleniyormuş. Bu beni mutlu etti. Sanırım önümüzdeki çeyreklerde dengelemiş oluruz bu durumu. Bir diğer detay; iç piyasada istendiği kadar lastik bulunmuyormuş, şirketler yurt dışına satıyormuş daha avantajlı olduğu için. Buraya zamları geç yansıtabiliyorlar. Aslında aralarında anlaşıp, devletten de onay alıp, gelecek 2 yıllık zamları tek seferde yansıtsalar, bir de ilk yılın sonunda revize edip bir daha yansıtsalar... :) Hem halk bunu sever hem de biz yatırımcılar..
Sanayide kullanılan doğalgaza yüzde 48 zam ....bizu nasıl etiklier dostlar...
Yaparsa ekepe yapar..
Bütün ürünlere art arda zam yapmamız gerekiyor; artık üç aylık periyotlar dahilinde gerçekleşen hiçbir zam oranı %25'ten aşağı olmamalı. 3-4 bin tl altında lastik kalmamalı artık. Son teknoloji ürünü bu. Aracını yere bağlayan tek şey. Dört lastiğe vereceksin 10-12 bin tl, herkes mutlu olacak. Doğalgazcısı da mutlu olacak, devlet de, fabrika da, biz de ve tabii halk da.
Şu an kimsenin kafası bir konuda karışmasın; biz geleceğin ekonomisinde değiliz, babalar gibi 90'ların ekonomisindeyiz. O zamanki gibi, ertesi gün neye baksan fiyatı artmış oluyor. Pardon filminde Muzo'nun ibrahim'e söylediği gibi; dolar bu, ne gün bozsan yazık. Bu tabii hisselerimize de yansıyor. Benim sevdiğim ortamdır bu ortam. Fırsatlar olur çünkü. Ben her yıl %50-100 enflasyona razıyım. Halk da mutlu, sıkıntı yok. Zamanında; Tr artık değişti, tek hanelere düştük dediklerinde kıs kıs gülerdim. Öyle bir şey olamaz. Bizim fabrika ayarlarımız bugün yaşadıklarımızdır. Düşük katma değerli ürün üreten fabrikalarımızın ayakta kalması için bu ortama ihtiyacımız da vardır.
Burada görev halkımıza düşüyor. Ne varsa o pamuk ellerin girdiği ceplerde var. Harcama yapmaktan çekinmesin kimse. Ben hiç çekinmiyorum. Hatta lastiğim eskise de gitsem yenisini alsam diyorum. Geçtiğimiz zamanlarda dört mevsim Bridgestone almıştım. Yaz-kış kullanıyorum. İki yıl olduğu anda değiştireceğim. Eskimiş-eskimemiş fark etmez. Hemen atın bunu, yenisini verin diyeceğim. Önceden ayırtacağım.
Doğalgaza %48 zam gelirse ve üzerine dolar artarsa, biz de ürünlere %60 zam yapar, çözeriz. Bu kadar basit. Bundan önce nasılsa, bundan sonra da öyle olacak.
Espriyi bir kenara bırakırsak, paniğe gerek yok arkadaşlar. Tahta yapıcı ne yön çizer bilemeyiz; belki negatif fiyatlar, belki de kötü beklenti bitti diye pozitif fiyatlar. Net borç azalmış. Kasadaki nakit artmış. Kar düşük. Ancak mevcut fiyatlarımızı da hak etmediğimiz anlamına gelmiyor bu. Üretim maliyetlerindeki artışı, satış fiyatlarımıza yansıtmamız ve piyasanın da bunu sindirmesi gerekiyor. Zaten geçtiğimiz yıllardan bugüne kadar olan kar artışını bizim de sindirmemiz gerekiyor.
Ha, bana göre ne oldu... Bu bilanço iyi gelecek olsaydı, muhtemelen bilançosu iyi gelen şirketlerde olduğu gibi daha yüksek fiyatlarda karşılamış olurduk şu anda bilançoyu. Biz ise hak ettiğimiz üzere 23'lerde karşıladık. Bundan sonrasını tahta yapıcı bilir elbette. Ama benim fikrim şu; bir noktada karda artış ve düzelme olacak elbette, diğer bütün iyi şirketlerde olduğu gibi. Ama bu düzelme hangi çeyrekte olacak? 2021 4. çeyrekte mi? Eğer öyleyse, artık bunun bilançosu Ocak ortası gibi fiyatlanmaya başlar. O bilanço da vasat gelecek diyelim... Çünkü her şeye zam geliyor ve üretim maliyetleri artıyor, dolar artıyor; iç piyasa ağırlıklı çalışıyoruz, maliyet artışlarını ürünlere hemen ve birebir yansıtmamız zor, zaman alır, bir süre stabil piyasa gerekir... Bu durumda, 2022 ilk çeyrek iyi gelir diyelim. Bu da Mayıs-Haziran gibi fiyatlanabilir. Ben kendimi bir sonraki iyi gelecek olan bilançoya ve düzelmeye kadar, ortalama 5-6-9 aylığına bu fiyatlara alıştıracağım. Artık tahta yapıcı neyi uygun görürse. Şimdi 30 olacağımıza, bu bilanço nedeniyle aylar sonra 30 olabiliriz diye düşüneceğim.
170-190 tahmin etmistik.Alttan tutturduk malesef.Bilançoyu inceleyen arkadaşlar olmuştur.Maliyetlerdeki artış herşeyi anlatıyor zaten.Bu üretim maliyetleriyle eski kârları yapması mümkün değildi.Jonathan dostum doğru söylüyor zam bi nebze merhem olabilir bu konuya.Yalnız ben bu hammadde ve maliyet sorununun kısa ve orta vadede çözülebileceğini düşünmüyorum.Dünyadan gelen haberler ve fiyatlarda pek iç açıcı değil.
Fiyat konusuna gelince;endeks uçuk bi şekilde 2000leri görürse ben brisanın maximum 35 40 lira olacağını düşünüyorum.(Beyimiz isterse) Düşük bi ihtimal..
Çünkü beyimizin karnı uzun süre doymayacaktır.25lerden 30lardan çok mal verdi insanlara.Yemeği bi güzel sıyırmadan kalkmaz sofradan namussuz :)
Sözün kısası arkadaşlar tahtacı beyimiz kadayıfa fıstıklı baklavaya camdan bak temettü yetiyorsa buyur simit peynire devam diyor çay bile vermiyor yanında namussuz :)
Teker donuyor..
Bilanco hayirli olsun..
Syg,
Değerli düşüncelerin için teşekkürler dostum. Orta vadede, hammadde fiyatlarındaki artışı satışlara yansıtamaz mı dersin? Eğer bu şekilde olursa, en azından bu çeyreklik karı 1-2 yıl boyunca koruyabilsek yine iyi.
Bu durumda diyorsun ki, tahta yapıcı da imkan tanırsa, 5-7 lira arasında oyalandığımız gibi 20-25'li fiyatlarda da 1-2 yıl oyalanabiliriz? Zaten 1 yıla yakındır oyalanıyoruz. 1-1,5 yıl daha oyalansak fena olmaz. Brisa şöleni yapacağız yani kendimize. Güzel. Önce bu fiyatları ve karları bir sindirsin. Görünen o ki, piyasa normale döndüğünde ve astronomik derecede düşük olan hammadde fiyatları yukarı yönde revize edildiğinde, çeyrek başına net karımız 150-180 milyon tl bandında olacak. Yıllıkta 600-700 milyon tl civarı eder. Bu kar zaten f/k 10 üzerinden dahi 20 lira ve yakınlarına tekabül eder. İskontolu fiyatı 17, iyi fiyatı 23 tl olur. Hammadde fiyatları düşerse ve şirket, bu artışları satışlarına zam olarak yansıtabilirse kar yeniden 1 milyar tl bandına yaklaşabilir. Bu durumda da 30 tl edebilir. Ta ki ciddi bir kapasite artırımı gelene kadar. Bu da birkaç yıl alabilir. Ben kendi vademi ve beklentilerimi, 1-2 yıl boyunca 25 lirada duracağımız şekilde ayarlıyorum. Üzeri olursa ne ala, olmazsa pekala.
Bu arada, tatlıcı dostlarımız kayboldu artık ortadan. Bitti onlar. Acılara hoşgeldiler, gerçeklerle yüzleştiler. Burada tatlı yok. Tatlıyı camdan görmek bile yok. Burada iki günlük simit var. Oturacak masa yok. Yolda yürürken ayakta yiyeceksiniz simidinizi. Ve umuda doğru uzun bir yol yürüyeceksiniz. Haydi bakalım; 2023'e kadar sürecek kısa vade yürüyüşümüz başlasın o halde.
2023 kısa vade, 2030 orta vade, ölüm uzun vade.