-
Görüldüğü üzere, USD ne kadar arsız davranırsa davransın, BIST düşmeye o kadarda hevesli değil.
Sebeplerinide bi kaç sefer madde madde açıkladım. Tekrar yazmayayım.
Hızla yükselecek hiç demedim. Ekonomik veriler malum.
USD 6 nın altına düşerse aralık gibi 110 görme ihtimali var dedim. 95 bin altına inişlerdede hisse portfoyumu korkmadan artırdım.
Tabi cesur hareket edebiliyorum, çünki orta-uzun vade oyuncuyum. Bir kaç günlük veya haftalık hareket, beni çok rahatsız etmiyor.
Bu haftalarda 90 bin altına inme ihtimali var. İnerse yine hisse alıp maliyet düşüreceğim.
Yıl sonu için planlarım, hafiften sekteye uğramaya başladı. Bir miktar değiştirmek zorunda kalabilirim.
Yıl sonunda enflasyon üzerinde gelir elde etme hedefim vardı. O hedeften umudum epey azaldı.
İddia ediyorum, bizim BIST deki oyuncular, dax yada S&P-DJ de oynasın, %90 oranında başarı sağlarlar. Bu ülke piyasasında o kadar çok anlamsız hareket var, o kadar çok siyasi hareket var, o kadar çok spekülatif oyunlar varki, küçük oyuncular olarak o kadar çok dayaklar yiyoruzki, yinede ayakta kalmayı başarıyorsak, anlamlı hareketler yapan dax ve S&P de haydi haydi başarılı oluruz.
Avrupada yaşayıpta BIST de oynayan varsa, "kendine gel abicim" derim. Ahada dedim.
-
Kötü-iyi bir haber okudum. Müthiş bir haber.
Kötü yanı, abd li bi şirketin başarısı, iyi yanı ise gerçek anlamda uzay çağı adımlarından önemli birini atmış olabiliriz.
Füzyon ve fizyon kelimelerine ne kadar aşinasınız bilmiyorum.
Soğuk füzyonuda mutlaka en az bir kere duymuşsunuzdur ama anlamını bilmiyorsunuz yada biliyordunuz, unuttunuz.
Soğuk füzyon, insan eli ile küçük bir güneş yaratmanın bilimsel adı. Güneş, sınırsız sayılabilecek bir enerji kaynağıdır ve bedavadır. Soğuk füzyondan amaçlananda bu.
Soğuk füzyon reaktörü geliştirmek için çabalayan milletler çok, ama başarabilen yoktu. Ya akp başaracaktı, yada başka milletler.
akp, din ve Allah adına para peşinde koştuğundan, soğuk füzyonu başaramadı ama abd li bir firma başarmak üzere.
abd li firma deyince, bulan bilim adamlarınıda abd li yada avrupalı sanmayın. Şu aralar batıda hangi buluşu okursam okuyayım, ya lideri, yada ekip elemanları doğulu. Çinli yada hintli. abd, bolca parası ile bu ekiplere çalışma imkanı veriyor, ekiplerin yarattığı buluşları sahipleniyor. Bilim adamları, para nerede ise oraya giderler çünki çalışmaları için bolca paraya ihtiyaçları vardır. Geçmiştede öyleydi, gelecektede öyle olacak.
Evet, soğuk füzyon reaktörünü lockheed martin firması yapmış ve ticari sürümünü 5 yıl sonra kadar piyasaya sürecekmiş.
İyi yönleri;
mevcut reaktörler gibi binlerce dönüm arazide, tonlarca su ve çok tehlikeli nükleer yakıt kullanmıyor.
25 kg yakıt ile 15 yıl boyunca enerji veriyor.
kamyon kasasına sığacak büyüklükte.
yakıtı, mevcut nükleer reaktörlerin yakıtından çok daha ucuz elde ediliyor ve radyoaktif değil.
Kötü yönleri. Görünürde yok, sadece abd gibi saldırgan sömürgeci bir ülkenin başarmış olması kötü.
Yakıt önemli. Mevcut nükleer reaktörlerin kullandığı, radyoaktif olan plutonyum ve uranyum kullanmıyor. Hidrojen atomunun farklı şekilleri olan döteryum ve tridyum kullanıyor. Hidrojen atomundaki yüksüz parçacıklar olan nötronların sayısındaki farklılık, döteryum ve tridyumu oluşturuyor. Temelde hidrojen kullanılıyor ve doğada bolca mevcut.
Bu reaktörün geliştirilmesi sonucu, uzaya çıkış çok ucuzlayacak ve gerçek anlamda bolca uzay seyahatleri yapılabilecek, ayda, marsta bolca enerji üretilebilecek filan. Artık olabilecekler hayal gücünüze kalmış.
Demir adam (iron man) in göğsündeki reaktöre epey yaklaşılmış oldu.
Tabi lockheed martin in doğru haber yaptığını düşünürsek vede çin, hindistan gibi başka ülkelerin daha gelişmiş bir reaktör yapmadığını düşünürsek. Çin ne yaparsa gizli yapıyor. Zamanında varyag isimli uçak gemisini, bizim istanbul boğazından geçirmek için, kumar gemisi olarak kullanacağız demişlerdi, ama o gemiyi inceleyip uçak gemisi yaptılar.
Her neyse, biz şimde esad ı nasıl devirecez, katar dan alacağımız milyarlarla, suriyedeki katilleri nasıl örgütleyecez, tarikatları devlete nasıl yerleştirecez onlara bakalım. Önemli işlerimiz var, USD olmuş 6 TL.
-
İnanması zor bir haber daha.
Bu kış, normalden ÇOK ÇOK daha soğuk olacakmış. Mini bir buzul çağına girecekmişiz.
Nasa açıklamış.
Bu haber aslında eski. 2020 - 2021 civarı mini buzul çağı deniyordu, şimdide bu kış diyorlar.
Ben ciddiye almadım ama yinede bir şirinceye gitmekte fayda var.
Bizim adi medyamız, bazı yerleri meşhur yapıp para kazandırmakta epey mahirdir.
2012 yılında uzaydan bir gezegen gelip dünyanın anna koyacak dendiğinde, bizim medya hemen "Dünyada sadece şirince" kurtulacak diye haber yaptı.
Şirince haberleri TVlerde ve gazetelerde duyulunca, milletde şirinceye akın etti. Ben çok yakınım 20 dakkalık yol. Turiztik gezi amaçlı gittim baktım, bildiğin köy. Ama reklamı bol olduğundan iyi para kazanmış ve evleri tamir etmişler o sebeple temiz ve güzel görünüyor. Eski bir rum köyü. Bi kaç şarap fabrikası ve taş bir yolu var. Birde tarihi kilisesi var. temiz bakımlı olması dışında diğer köylerden ayıran bi özellik yok. Ama medyada dostu fazla.
Bu ara özellikle yahudi medyasında, orta anadoludaki bir tuz bölgesinin, haber adı altında çaktırmadan reklamı yapılıyor. Orada kurulan firma, bu reklam amaçlı haberler sayesinde hızla satış yapıp zenginleşecektir. medyanın o kadar büyük etkisi var. Hakkınızda kötü haber yaparlarsada eğer çok sağlam firma değilseniz birden bire batarsınız. Çok sağlamsanızda kötü duruma düşersiniz ve gelişmeniz engellenir. Bu tuz firmasının sahibi yahudiler olmalı ve destek oluyorlar. rakibiyseniz, büyüme konusunda şansınız çok az. Bu örnek, medyanın 80 yılda yahudileri nasıl tüm ülkenin sahibi haline getirdiğini gösterir.
Mini buzul çağının bu kış geleceğine inanasım zor. Bi kaç ay sabredip göreceğiz.
-
Geçenlerde ne yazmıştım.
Milyoner milyarder sayımız, bu krizlede çok artacak.
Neden yazmıştım.?
Her krizde olduğu gibi, bu krizdede halkın çoğunluğu fakirleşecek. yani ürettiğinin karşılığını dahada az alacak.
Peki altın kuralımız neydi.
Üretim değişmemişse ve birileri fakirleşiyorsa, fakirleşen kesimin cebinden çıkan paralar, mutlaka ve mutlaka birilerinin cebine giriyordur.
Yada tersi;
Üretim değişmemişse ve birileri zenginleşiyorsa, zenginleşen kesimin cebine giren paralar, mutlaka ve mutlaka birilerinin cebinden çıkıyordur.
Bugün MB nin açıkladığı verilere göre, milyoner sayımız son 8 ayda 50bin kişi artmış. sebebi USD krizi ve suriye savaşında pek çok kişinin malı götürmesi. Biliyorsunuz, arap ülkeleri açıkladılar, Türkiye üzerinden, 123 milyar dolar suriye savaşına para gönderdik. Türkiye üzerinden mal ve silah geçerken elbette aracılar malı götürecekler. 123 milyar dolar 3-5 senede. Korkunç bir para.
Halkın çoğunluğu, gelen zamlarla fakirleşti ve fakirleşiyor. Maaşı 10 artıyor ama satın aldığı ürünler 20 artıyor, hali ile elindeki para artsada daha az ürün satın alabiliyor, fakirleşiyor.
-
Bayraktarı kaale alan kaldımı bilmiyorum.
Adam devletin ekonomisinden sorumlu. YERSEN sorumlu tabi.
Devletin enflasyon önlemlerini açıklıyor. Kimsenin umursadığını sanmam. Sadece ekonomi kanalları, mecburiyetten olayı yorumluyorlardır.
Adam açıklamış, Türkçeye çevirirsen şunu söylemiş.
"Kafam boşboş. Kafalarına silah dayadık, indirirlerse ne ala.?"
Demekki hükümetle damadı, sadece cep doldurma ve TVlerde hipnoz seanslarına devam edecek. Başka bişey yok.
Bugün marketteydim, 2 hafta önceye kadar en pahalı diş macunu 22 TL idi, şimdi 34 TL fiyat koymuşlar.
Pastorize Günlük süt 4 küsür TL ydi 8 ay kadar önce, şimdi 6 küsür TL.
Asgari ücrete, emekli maaşlarına ne zammı yapacaklar. Enflasyonu %20 bilemedin %25 den hesaplayıp zam yapacaklar. Maaşına %25 zam, aldığı ürüne %50 zam.
Milletin maaşlı kısmı fakirleşecek. Peki fakirleşen kesimin cebinden çıkan para kimin cebine giriyor.?
Tabiki devletten beslenenlere. 1 hafta önce devlet bankalarına işsizlik maaşı fonundan 11 milyar TL aktarıldı. Halkın parası, bankalardan kredi alanlara aktarılacak. %65 oranında hırsızlığa gidiyormuş. Yıllardır hayvancılığa 100 sığır al 70 inin parası benden diye milyarlar aktarıldı ama et sorunu çözülmedi hala ithalat var ve devam edecek. Demekki sığır hikayesindende bayağı bi haketmeyene transfer oldu.
Kobilere yapılan faizsiz krediler, işyeri kuracam diyenlere ayrılan Hibe ler hepsi hayal oldu uçtu gitti, çünki alınan paralar hakkaten kullanılsaydı, bugün ucuz ürüne boğulmuştuk. Demekki ceplere girdi, ya bankalarda faizde yada yurtdışına gitti. fakirleşenlerden paralar çıktı, bu tür yöntemlerle bir kesimin cebine girdi. Adi hırsızlığıda saymıyorum. Fonlarda milyarlarca TL lik kayıp var ve dava açılmıyor.!!! Savcılar korkudan dava açamıyorlar. kayıp var deyip kenara çekiliyorlar.
Fakirleşen Maaşlı kısma mal satan esnafta durum ne.?
Ben 4 TL den günde 1 süt alıyordum, haftada 7 süt. esnaf benden haftada 7 süt parası kazanıyordu.
Şimdi süt oldu 6 TL. Esnaf yine 7 süt satsa, %50 fazladan kazanmış ve zenginleşmiş olacak. Ben fakirleşecem çünki maaşım yada gelirim %50 artmadı ama esnafın artmış olacak.
Ama ben artık haftada 7 değil 4 süt almaya başladım.
Yaşam kalitemden kıstım, yani fakirleştim. Sağlıksız 3 TL lik süt de alabilirdim. Yine haftada 7 tane içerdim ama kalitesiz kanserojen süt içmiş olurdum, yine fakirleşmiş ve hayat kalitemden fedakarlık etmiş olurdum.
Ben 4 süt almaya başladım. hali ile esnaf fiyata %50 zam yaptı ama kârı ve geliri aynı kaldı.
Madem aynı kaldı, niye zam yaptı bu esnaf.????
Esnafın durumu genelde bu. Ürünlere, maaşlara gelen zamdan fazla zam gelirse, millet aldığı malın miktarını azaltır yada daha kalitesiz daha ucuz mala geçer ve esnafın geliride, kârıda yaklaşık aynı kalır. (bu genel yaklaşım, istisnalarda var tabiki, ilaçtan kısamazsın mesela, yada bebeğine gelişme çağında kalitesiz ürün alamazsın.)
İşte bu sebeple bu BIM ler A101 ler ve yerel market zincirleri çıktı ve yayıldı. Millet fakirleştiğinden daha kalitesiz ama ucuz mal satan marketlere geçti ve yaşam kalitesinden kıstı.
Maaşlı kesim kazanamadı, maaşlı kesime mal satan esnaf, %50 zam yaptığı halde para kazanamadı.??? E kim kazanıyor kardeşim, yada niye zam yapıldı. Fıkrada olduğu gibi, "değişen bişey olmadıysa biz bu boku niye yedik."
Bu sistemde tek kazanan hırsızlar ve siyasetçiler...
Bu sistemin kuruluşuda demokrasi ve kapitalizme dayanıyor. temellerini kim atmış, niye atmış, bu aralar merakım ona. Araştırıyorum.
Altından yahudilerin çıkacağından eminim. tarihte yahudilere devlette görev alma ve pek çok esnaflık türü yasaklanmış. Onlarda dolaylı yollardan ülkeleri ele geçirme sistemleri yaratmışlar. Mutlaka bi yerden çıkacak yine bu yahudiler. Demokrasinin kuruluşuda, okullarda bize öğretilene göre yahudilerle alakası yok görünüyor ama tarihte öğretilenlerin en az yarısı yalan dolan uydurma. özellikle 1000 yıldan daha eski tarihin %50 den fazlası uydurma. 2000 yıldan eskinin %80 sallama. yeni tarih bile yalan yazılıyorken eskiyi siz düşünün. 200 yıl sonra hükümetle damadı asil insanlar olarak anılacaklar. hesabı siz yapın. Bugün asil ve soylu dediklerinizin ataları azılı hırsız ve katiller.
her neyse...
Eğer bu konularda bişey bilmiyorsan. Sürekli çalıştığın halde nasıl fakirleştiğini anlayamazsın.
Sistem elini direk senin cüzdanına sokmuyor. Dolaylı yollardan hüüüüüp, birde bakmışsın, çocuğunun okul masraflarını bile karşılayamaz haldesin. Evine ayda 2 kilo KALİTELİ et zor alır hale gelmişsin.
Olayı anlayamazsın, kendi beceriksizliğine yada kadere bağlarsın.
İşte alicemal haftalardır çok basit şekilde, herkesin anlayabileceği gibi anlatıyor, sistem nasıl soyuyor diye.
-
100bin tekrar denenecek gibi görünüyor. USD de hafiften destek oluyor gibi görünüyor.
Hükümetle damadı 2 hafta boyunca konuşmasalar, belki geçebilir.
99.400 civarında alçalan trend hattı var. En azından orası denenecek gibi.
Portfoy aynen duruyor. Hisseler aynen duruyor. Plan aynı.
90 bin altına inersede hisselere takviye düşünüyorum.
Üst üste O kadar kötü habere rağmen USD %5 bile yükselemedi. BIST de aynı şekilde düşmedi.
Çünki ucuz.
Tabi BIST de ucuz göreceli kavram halinde. Ülkenin dolayısı ile şirketlerin geleceği karanlıksa, ucuz değil.
Ama bu ülke yine idare eder. Yalama oldu ülke.
Her zaman yapılan gibi milleti soyarlar yine bankalar ve bist firmalarının çoğu ceplerini doldurur diyorsanız, BIST ucuz.
İnşaat hariç diğer sektörlerin durumu geçici diye sebepleri ile yazmıştım. Enerji sektörünüde çok yüksek zamlarla kurtardılar. Milletin cebine eller direk daldı, şirketler kurtuldu. Halbuki kapitalist sistemde hatalı iş yapan batar, daha hatasız ve verimli üretim yapan doğar.
Bu şekilde halkın cebinden şirketler kurtarılmaya devam edince... Yeni nesillerde, nefret, kin, düşmanlık, gruplaşma, ayrım, dışlama, sürü halinde güvenlik elemanları, yüksek önlemler, sitelere yüksek güvenlik, yüksek duvarlar, bazı semtlere girilememesi, hapishanelerin dolup dolup taşması vb...
hepsi devletin yaptığı bu kayırmaların sonucudur...
Ama bu devletide bu millet seçti...
Ama seçilen devlet eğitim sistemini bozarak, polis zoru ile kayırmacılık yaparak milleti aptallaştırdı... aptallaşan millet daha kötü yönetim seçti, daha kötü yönetim dahada milleti aptallaştırdı, o aptal millet...
Yumurta tavuk gibi görünüyor... Ancak değil.
Suçu millete atmak kolay yön. Gerçek bir aydın bunu yapmaz. Bu sistemin başlangıcına, sistemi kuran kişilere gider...
İlk defa kayırma ne zaman yapılmış. İlk defa ülke kaynakları hangi kayrılmış kişilerin ceplerine aktarılmış.
İlk büyük yolsuzlukta ceza vermeyen savcı hakim polis kim, dönem ne, dönemdeki güçlülerin arkasında kimler var, o güçlüleri kim oraya getirmiş... Gerçek aydın bunları arar ve cahil halka suçu atmaz.
TV lerde sisteme muhalif olarak gördüğüm kişileri dinliyorum. Bir müddet sonra bakıyorumki, adam kendi hırsızını getirmek için o kadar çaba sarfediyor. Şu ana kadar temiz adam bulamadım. En önde gidip en çok bağıranlar bile şu anki cep dolduranlar gitsin, benim adamlarım gelsin bende faydalanayım derdinde. TV lerde sokaklarda kimse halk için muhalefet yapmıyor.
TVlerde ve mecliste görülen partiler o kadar yozlaşmışki, sağlıklı tek parti kalmamış.
Siyasiler ve medya yani gazeteler Tv ler aynı yatakta birbirlerini yaratırlar. Yani siyasetçin bozuksa, medyadaki köşe yazarı, yorumcu, patron düzgün olamaz. Yada medyan bozuksa siyasetçin düzgün olamaz. Hali ile TV lerde boy gösteren, iktidar, muhalif hiç kimse temiz değil, birbirlerinin ürünü.
Yani her hangi bir muhaliftede umut yok. Onlarda kendilerine sıra gelsin, kendi cepleri ve rahat yaşamları olsun istiyorlar, seni beni düşünen yok. En azından TV ve gazetelerde. hepsi, kendi işlerini görsün diye patronların getirdiği, parti paraları ve devlet paraları ile beslenen adamlar.
Bazılarıda dışardan maaş alıyor, dış güçlerin işine yarar sipariş yazılar yazıyor..
-
Yarın rahibin karar günü.? Bırakacaklarmı? Bırakmayacaklarmı.?
BIST i değiştirecek bir karar değil bence.? Çünki gerçek sorun rahip değil.
Rahip bırakılırsa, borsa ve dovizde kısa süreli bir rahatlık yaşanacağı kesin. Ama büyüklerin yön kararını değiştirmez.
Yani asıl niyet BISTi düşürmekse, borsaya bi yüz bin denemesi yaptırırlar, o ara "uçuyoruz, kaçıyoruz" diye gelecek olan millete mal çakıp, yönü aşağı çevirirler.
Yani asıl niyet BISTi yükseltmekse, rahip serbest bırakılmazsa, BIST e hızla bi aşağıyı gösterirler, gelen satış yoğunluğuna göre 1 veya 2 kademe aşağı gidip orada satışları aşağıdan toplarlar ve yönü yukarı çevirirler.
Daha önce bahsettiğim sebeplerden dolayı yönün aşağı olma ihtimalini düşük görüyorum. Rahip bırakılmaz ve 90 binin altına inersek, takviye yapacağım senetlere. Zaten bi kaç kez daha yazdım.
Tabi ben orta-uzun vade oyuncuyum, kısa vadeli oyuncu olsam, çok farklı strateji izlerdim.
Dünki hızlı sayılabilecek düşüş biraz sebepsiz gibi görünüyordu.
Büyükler kenarda durunca, ortam, orta boy spekülatörlere kalmış olabilir.
Detay bilmediğim içinde son bi kaç gündür USD neden 6 yı aşağı zorladı ve bugün düştü, daha önce ise yükselmesi gerekirken neden isteksizdi onu bilemiyorum. Belki MB baskısı, belki piyasadan doviz toplayanların bi kısmının yakalanmas filandır ama önemi yok...
Planım aynı... BIST de yükselişe oynuyorum ama hızlı yükseliş için sebep yok. Yükselmemek için sebep çok.
E ozaman niye düşüşe oynamıyorum.?
Yönü belirleyen büyük oyuncular, bu işi görev olarak yapmıyorlar, para kazanmak için yapıyorlar. Onlar uzun vadeli oyuncular. Kalabalıklardan ucuza mal toplayıp, kalabalıklara pahalıya mal satmak ana hedefleri.
Bunu gösden kaçırırsak, hep kaybederiz. Ucuza mal toplamalarının en güzel zamanı, karanlık dönemlerdir. Satış içinde aydınlık dönem.
Her zaman 1 yıl sonra ekonomi ne olacak deyip ona göre uzun vade yön belirlemeliyiz. Bana görede, hükümet yeni savaş çıkarmazsa, BIST seviyesini uzun vadede belirleyen şirket bilançoları düzelecek. İnşaat sektörü hariç.
İyi olmayacak ama idare eder duruma gelecek. BIST de uzun yıllar boyunca büyük yükselişler beklememek gerekiyor. Uzun vadede, orta seviyeli yükselişler ve düşüşlere oynamak mantıklı.
Mevcut iktidar, ekonomiyi düzeltecek kapasite ve niyetde olmadığını gösterdi.
Arap şeyhi havası atıp, maraba kafası ile hareket ediyor. Aldığı hediye altınlar ve uçak ortada. Hovardalığı ortada.
Ayakkabı boyacısına 2 kez büyük ikramiye çıkıyor(BU GERÇEK OLAY, 3 kezde olabilir, net hatırlamıyorum). Şu an hala ayakkabı boyacısı ve parası yok. Hovardalık yapmış, saçmış savurmuş.
Hükümetteki kapasitede bu ayakkabı boyacısı kadar. Fark ise ayakkabı boyacısı lehine. Boyacı kendi parasını har vurup harman savurdu, başkasınınkini değil.
Her neyse...
BIST de satanlar, rahip in bırakılmayacağını düşünüyor olmalılar. mantıkende bırakılmayacak gibi görünüyor.
Bense hükümetin geçen hafta "kararı hukuka bırakacağım" lafından, rahibi bırakmaya niyeti var gibi algıladım. Suçu hakime atmanın hazırlığını yapıyor gibiydi.
"Ben bırakmadım, rahip bıraktı eeeeeey abd, birde hukuk yok diyordunuz. Olayın 6 ay sonraki seçimlerle alakası yok eeeeey avrupa, rahipi bırakırsam USD düşer, seçimlere düşük USD ile girersem çok oy alırım, ellerinden aldığım eşeği geri vermiş olacağım çok sevinecekler, eeeeey okyanusya."
-
hükümetin çok yakını olupta, açıklayacağı kararları önceden bilenler, para piyasalarında amma servet yapar değilmi.?
Mesela hükümetin papaz konusunda ne karar verdiğini bugünden biliyorsun. Koy tüm sermayeni long olarak VIOP a, al kredi ve USD ye short.
Yarın karar açıklanınca, yükselen VIOP ve düşen USD ile pozisyonunu boz. Bi kaç saatte küçük bir servet yap.
Her seferinde böyle oyna... yedi sülaleni ihya edersin.
Peki mesela bilal oğlan yada damatla ailesi bu işleri yapıyormudur.?
Karakter uygun, niye yapmasınlar.