Sorularla devam ediyoruz evet veya hayır cevap verin sizin örnegınızle devamını getireceğim lutfen öğrenmeniz için sizin örnegınızden gidiyoruz.
Printable View
Peki Erhan bey,
Siz ve Osman bey haklısınız. Benim kafam karışıyor 3X5 15 ediyor ama ben anlayamıyorum bir türlü. Sanırım kabul etmem gerekiyor artık, bu sistemi dizayn edenler, temettü müessesesini boşuna yaratmışlardır. Etkisi olmayan bir şeyi ortaya koyarak benim gibi insanlar üzerinde kafa karışıklığı yaratmayı amaçlamış ve bunu başarmışlardır. Dolayısı ile temettü etkisizdir.
Değerli topik izleyicileri,
Lütfen kimseyi dinlemeyin. Kendi kararınızı kendiniz verin. Bakın çok aramanıza da gerek yok. Şu adamı bir dinleyin. Arif Ünver, son derece saygın birisi. Kendisi onaylı sermaye piyasaları uzmanı. Yani daha ötesi yok.
Benim gibi anlayışı kıt veya benim savunduklarımı söyleyen diğer arkadaşlarım gibi hesap kitap bilmeyen biriside değil.
Yaşım çok ileri artık cevap yazmaya takatimde kalmadı.
Seviyeli tartışmalar için herkese teşekkür ederim.
Saygılarımla
haydaaa tam konunun anlaşılacağı noktadan konudan uzaklaştınız.
2- madde varya 2. maddeye kadar yukarda yazdıgınız herşeyin altına imzamı atarım doğru.
Fakat iş 2. madde karşıyor hatanız orada.
2. seneyi şöyle berlitmelisiniz.
Önce ilk seneyi tekrar hatırlayalım.
20,000 Değerinde iki şirket borsadaki değeride 20,000 TL. bu şirketler sene sonuna kadar 100 TL kar ediyor hissenin gerçek değeri 20,100 TL ediyor her iki şirketinde.
Fakat borsadaki piyasa değeri hala 20,000 De kalıyor kar'ı fiyatlamıyor dediniz. okey dedik sorun yok sonra yıl sonunda sizin şirket temettü dağıtıyor şirketin gerçek değeri 2,100 den 20,000 e düşüyor.
Bordaki değeride buna göre düşülüyor ve siz elde ettiğiniz temettü ile tekrar lot alıyor portfoy değerine bakıyorsunuz hala aynı.
diğer şirkette yıl sonunda temettü dağıtmıyor dolayısıyla fiyat otomatık düşürülmüyor her ikinizde aynı portfoy değerindesiniz. yin e sorun yok
Şimdi burada tutupta temettü etksizimiş bak gördünmü filan DEMEYECEĞİMM ornegınızı devam ettireceğim.
2. maddede demişsinizki 2. sene bu şirketlerin ikiside 100 TL tekrar kar ediyor bu kez benım şirketim bu 100 TL karı yukarı yonde fiiyatlıyor demişsiniz. yani şirketin gerçek değeri 20,000 den 20,100 e cıkıyor kar ettiği için borsadaki değeride 19,900 den 20,000 e tekrara cıkıyor diyorsunuz. okey
ohalde temettü dağıtmayan hisseye geçelim onun gerçek değeri 20,100 dü cunku 100 TL yi dagıtmadı 1 önceki sene. borsadaki dğeri ise geçen yıl fiyatlanmadıgı için 20,000 TL de kalmıştı.
2. Sene sizin şirket 2. sene elde edilen 100 TL yi bu kez fiyatlıyor. Peki o halde benım şirketimde 2. sene elde edilen 100 TL yif iyatlaması gerekmiyor mu ?
Onun gerçek değeri 20,200 e cıkıyor fakat borsada değerini hala 20,000 Olarak baz alıyorsunuz 2. sene oysa sizinki 2. sene 19,900 den 20,000 e hareket ediyor. benımki ise 20,000 de kalıyor ??burada bir haksızlık yapmıyormusunuz.
benim şirketimde tıpkı sizin 2. sene elde ettiğiniz 100 tl yi fiyatladıgı gibi bordaki değeri 20,100 e niye cıkartmıyorsunuz ????
Sizinki cıkarken benım kı niye cıkmıyor halbukı ıkısıde aynı karı elde etmişti. işte hatanız bu zaten.........
İlk yıl ıkısınıde cıkartmadınız okey dedik.
2. yıl senınkı yukarı cıkartıp benımkı cıkartmıyorsunuz.
Cıkarttıgınızda benım lotum sızınkınden az olmasına rağmen aynı karı elde edeceğiz cunki.
İŞTE BU YUZDEN TEMETTÜ ETKİSİZDİR KAZANCINIZI BU YUZDEN ETKILEMEZ:
Sn Ctugrul,
Size hakaret etmisim gibi yazmayin lutfen istirham ederim. Dediklerimize cevap verin sadece bir iki cumleyle. Topu Arif Unver e atmayin. Onun temettuyu savunmasi yuzde yuz dogru oldugu anlamina gelmez. Ben onu dinledim. Dediklerinizin aynisini diyor. Temettunun bir sonuc oldugunu degil sirket icin olmazsa olmaz bir deger oldugunu savunuyor. Tezleri de sizinkiyle ayni. Sirkete ortakliginiz artar. Seneye daha cok temettu alirsiniz. Temettu veren sirkete yatirimcilar daha cok guvenir. Temettu bel boyun ve sirt agrilarina iyi gelir. Balla karistirir yerseniz bogaz agrisina iyi gelir, sekeri kolestrolu dusurur. Egzamayi önler vs.
Bu dedikleri dogru olsa bile aslolan kardir. Benim ortagi oldugum sirket her yil net karini %25 artirsin da isterse hic temettu vermesin. Nasil olsa 4 yil sonra yuzde 100 net kar artisi saglayacak ve piyasa da bunu ederinden fiyatlayacaktir. Bugun 1 lira olan hisse fiyati da 4 yil sonra 4 lira olacaktir. Bu kadar basit.
Erhan bey yukarida aciklamis tane tane. Buna cevap verebilecek biri var mi?
Sizler hep ky nin yanlis algisinin hisseye olan talebinden yola cikip Baaak gordun mu temettu hisseleri daha cok kazandirmis diyorsunuz. Bu, Brisa %600 bedelsiz verecekmis diye soylenti cikip herkesin hisseyi almasina benzer. Bedelsiz verdi diye sana bana ne faydasi var? 100 liralik banknotunu alip 5 tane 20 veriyor sana hepimiz biliyoruz.
Şunu kabul edin artik. 20.000 lira ederi olan ve tek kisiye ait olan bir sirket 1.000 lira kar ederse o kari patron temettu olarak cebine atsa da atmayip sirket kasasinda tutsa da serveti aynidir. 21.000 lira. Bitti. Bu kadar iste. Daha neyi munazara ediyoruz ki?
Osman bey,
Hatamı kabul ettim zaten. Tartışmayı siz kazandınız. Daha ne diyeyim.
Ama topik okurları müsade edinde farklı fikirde dinleme haklarını kullansınlar. Aynen dediğiniz gibi birisinin bir şey diyor olması onun dediğinin %100 doğru olduğu anlamına gelmez. Yazışma dilinde ifadeler yerini tam bulmuyor. O yüzden isteyenleri aşağıdaki linkleri izlemeye davet ediyorum.
https://youtu.be/hn892bS34Dc
https://youtu.be/AGq1s93IJpg
https://youtu.be/MF78hqv4Xzo
SM-G920F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
3. videoyu mutlaka dinleyin. arif unverin cevaplarına bakın hele.
matematiksel olarak ıspatlıyor 3 sayfada diyor. yanınkı kadın. orası amrıka burası turkıye diyor demekki amrıka güzel bir iş yapıyor. ozman bizde ilerde gelişmiş ve amrıka gibi güzel bir ülke oldugumuzda temettü dağıtmayacaz. ozman temettü severler ne yapacak merak ediyorum :)
ben bunun soyledıgı herşeye karşı teezım var arif beyle telefonla tartısmıslıgımda vardır. Kendisi tam bir temettü aşıgıdır. somut olana temettü derken soyut olana kar diyor.
Kar olmadan temettü olmaz hangisi somut tekrar bakın.
https://www.youtube.com/watch?v=MF78...ature=youtu.be