Elinize emeğinize sağlık. Yatırım fonları ile ilgili her konunun ilk sayfasına konulması gereken bir bilgi olmuş. Saygılarımı sunuyorum.
Printable View
Yeni başlayanlar için yatırım fonları ile ilgili ufak tefek bilgiler, devam;
Likit Fonlar - Paranızın daha çok çalışmasını sağlayın
"Paranı nerede saklıyorsun?"
"Bu ne anlama geliyor?'
"Yanınızda, belki bankanızda, kısa vadeli tutmak istediğiniz ve hiçbir yere yatırım yapmayan veya boşta bırakılan para var mı?"
" Ah, Evet! Genellikle acil durumlar için ihtiyacım olan bir miktar parayı boşta nakit olarak bulunduruyorum. Ayrıca, yakın zamanda yapılacak bir harcamaya da ihtiyaç olabilir. "
"Tamam. Eminim bankadaki paranın size yılda(şuan) % 18-20 faiz(kar payı) kazandırdığının farkındasınızdır. "
"Evet. Biliyorum."
"Paranızı bankada bırakarak negatif bir getiri elde ettiğinizi de anlıyorsunuz."
"(İç çekerek) Bununla ne demek istediğinizi biliyorum. Enflasyon, boşta bıraktığım parayı güneşin altında eriyen buz misali eritiyor. Ama alternatif nedir? Bunu bir vadeli mevduat hesabı(veya katılım hesabı) koyabilirim. Önerin var mı?"
"Evet. Başka bir alternatif var. Likit Fonlar.( Para piyasası fonları, kısa vade borçlanma araçları fonları, faiz hassasiyeti olanlar için kısa vade kira sertifikası fonları ve katılım para piyasası fonları) Onları daha önce duydun mu? "
"Hayır. Ama sanırım bu dediklerin bir yatırım fonu. Bu riskli olmaz mıydı? "
"Riskli" ile neyi kastediyorsunuz? "
"Demek istediğim, yatırım fonları uzun vadeli. Paraya çok kısa vadede ihtiyacım olacak. Bir risk yok mu? Ya para kaybedersem? "
"Hmm. Hisse senetlerine yatırım yapan yatırım fonlarından bahsediyorsunuz sanırım . Likit fonlarla ilgili konuştuğumuzda, borçlanma araçları(yada faiz hassasiyeti olanlar için kısa vade kira sertifikası-sukuk) fonlarından bahsediyoruz.
"Ah evet! Borçlanma araçları fonları da var. Şimdi hatırlıyorum. Neden bana bu likit fonlardan daha fazla bahsetmiyorsun? "
Elbette.
Likit fonlar, çok kısa vadeli araçlara yatırım yapan borçlanma araçları(veya kısa vade kira sertifikaları) fonlarıdır. Bu tür araçların kalan vadesi genelde maksimum 91 gündür. Anlayacağınız gibi borçlanma araçları yatırımlarında faiz(veya sukuklarda kira getirisi) alırsınız ve anapara yatırımınız iade edilir.
Şirketlerin, bankaların, hatta Devlet Hazine Bonolarının borçlanma araçlarını(yada kira sertifikası-sukuklarına) bulunduruyorlar. Tüm bu yatırımlar, vadesiz mevduat hesabında veya boşta nakit bırakmaya oranla yüksek bir getiri sağlıyor. "
"Anladım. Şimdi likit bir fona yatırım yapmak istersem, doğru olanı nasıl seçerim? "
Şimdi borçlanma araçları fonlarında(yada kira sertifikalarında) işlevi belirleyen 2 şey var - yatırımların faiz oranı(kira sertifikalarında kira getirisi) ve kredi kalitesi.(kira sertifikalarında ihraççının notu)
Faiz oranları yukarı veya aşağı hareket edebilir ve bir borçlanma fonunun değerini etkileyebilir. Buradaki risk budur. Tipik olarak, faiz oranları yükseldiğinde, fonun değeri düşer ve bunun tersi de geçerlidir.
Kredi Kalitesi, bir yatırımın varsayılan riskini değerlendirmenize yardımcı olur. En yüksek kredi kalitesine sahip yatırımın faiz veya anapara ödemesinde temerrüde düşmesi olası değildir. Kredi kalitesi düştükçe, temerrüt riski artar.
Düşük kredi kalitesini telafi etmek için, enstrümanı ihraç eden (buna borçlu deyin), daha yüksek risk alma karşılığında size biraz daha yüksek bir faiz önerebilir.
"İlginç!"
Şimdi likit fonlara dönersek, ellerinde tuttukları yatırımların kalan vade süresi genelde maksimum 91 gün olduğu için herhangi bir faiz oranındaki hareketten etkilenme olasılıkları çok düşük. Gerçekten rahatsız edilecek bir şey değil.
Ancak, seçilen likit fonun sadece kısa vadeli araçlara yatırım yaptığı unutulmamalıdır. Yani, orta veya uzun vadeli yatırımlara maruz kalmıyorsa, bunu ıskalamayın.
Likit bir fondan elde edilen getiri, büyük ölçüde piyasadaki geçerli faiz oranlarına bağlı olacaktır. Size bir bakış açısı vermek gerekirse, şu anda getiriler yılda ortalama% 18-20 civarında. Ekonomide genel olarak faiz oranları düşerse bu da düşebilir ve bunun tersi de geçerlidir.
"Evet bunu anladım. Sadece bir şey daha. Likit bir fonda yapmam gereken minimum yatırım nedir? "
Minimum yatırım bazı fonlarda değişiklik gösterir, ancak genellikle 1-2 Tl ile bile yatırım yapılabilmektedir.
"TAMAM. Şimdi, para çekmek zorunda kalırsam, likit bir fondan para almam ne kadar sürer? "
Bu önemli bir şey. Likit bir fonun tüm fikri, istediğiniz zaman paraya erişebilmektir. Likit bir fondan para çekimi yaptığınızda, para aynı gün veya ertesi işgünü banka hesabınıza gelir.
Ancak, işlemler için zaman sınırlarını aklınızda bulundurun. Kendi bankanızın likit fonlarında genellikle 7/24 işlem yapılabildiği gibi, Tefas üzerinden alınan Likit fonlarda, parayı aynı kayıtlı banka hesabınıza almak için talebinizi aynı işgünü öğlen saatlerine (genellikle saat 13.30) kadar iletmeniz gerekir.
Hisse senedi fonlarında ise, bunun tersine, para size genellikle 3 veya 4. Günde gelir.
"Fantastik. Bugün bankada boşta duran paramı likit fonlara aktarayım. "
"Eklemek gerekirse, acil durumlarda ihtiyaç duyacağınız paranın çoğunu veya herhangi bir kısa vadeli ihtiyaç için bahsettiğimiz likit fonlarda tutabilirsiniz. İhmal edilebilir bir riskle ek bir getiri elde etmenin hiçbir zararı yoktur.
Evet, bu tamamen mantıklı.
Saygılar.
Hazine değerinde bilgiler vermiş Sn.Tradestop yeni başlayanlar için, sağolsun
Fonlar trade edilmez kuralına rağmen hisse senedi yatırımlarım döneminden gelen alışkanlıkla şubat ayı ortasında fonların tamamından bir aylık süre boyunca tamamen çıkmış ppz de beklemiştim. Merkez başkanının göreve gelme döneminde parça parça girmiştim. O zaman ki portföye göre 48 bin tl lik bir kar elde etmişim ama totalde %3,5 zarardayım. Bizim piyasa için trade gerekli sanırım.
Son 100 günlük getiri ortalamaları bazında baktığımda uzun aylardır ilk kez döviz bazlı sepetim diğerlerinden önde.
Aslında bu üçünün sıralaması sürekli yer değiştiriyor genelde ama güncelde durum bu.
Değerler, son 100 günün günlük ortalama getirileri.
(%30 )Hisse endeks bazlı sepetim 0,12%
(%40) Döviz bazlı sepetim 0,15%
(%30) Faiz bazlı sepetim 0,08%