Öncelikle topiğe hoş geldiniz...Sayfa sayısı gözünüzü korkutmasın, şiir gibi, sıkılmadan okursunuz hepsini. Zaten katkı veren arkadaşlar sağ olsun, gereksiz polemik ve laf kalabalıklığı yok gönderilerde...10 gönderinin 9 u faydalı bilgiler içeriyor.
Reklam kısmından sonra sorunuza gelelim:) Emeklilik sistemi, BES vs konuştuk daha önce, ama spesifik olarak sorunuzu tartışmadık. Bu yüzden bu konuyla ilgili hem forum sayfalarını okumanız, hem de emeklilik sistemi ile ilgili nette araştırma yapmanız faydanıza olur.
Bildiklerimi yazayım, detaylı bilgiye ben de sahip değilim. SGK nın şöyle bir hizmeti var, sicil bilgilerini girdiğiniz de ne zaman emekli olacağınızı ve bugünkü gün sayınızla emekli olsaydınız ne kdar emekli maaşı alabileceğinizi öğreniyorsunuz. Evet, çalışma hayatım botunca sigorta primim tavandan yattı (çalışma hayatımızın ilk yıllarında tavan çok yüksek değildi, bu nedenle iyi bir şirkette işe başladığınızda, ilk yıllarınızda bile sigortanız tavandan yatmış oluyordu)...Ve emeklilik sistemi, çalışmadığınız süre boyunca hak edeceğiniz emekli maaşını düşürmüyor...ilave çalışırsanız, hak edeceğiniz emekli maaşı az da olsa artıyor, ama günü doldurduktan sonra hak edeceğiniz emekli maaşı çalışmadığınız süre için düşmüyor.
Eğer düşük maaşla çalışmaya devam ederseniz, tavandan yatmayacağı için maaşta düşüş olur ama. Bu nedenle yarı zamanlı çalışma derken, kurumsal bir işi kastetmedim...Bağ bahçe işleri, kendi portföyümü yönetmek gibi işlerden bahsediyorum. Yarı hobi, yarı iş gibi.