Originally Posted by
oguzvortex19
işsizlik için benim önerim aylaklığa övgü kitabında da bahsi geçilen önermedir. Kitap büyük buhran sonrası çıkmıştır. Çalışmanın abartılmış bir erdem olduğunu kimilerinin çok çalışıp yorgun düşerken kimilerinin işsiz kaldığına dikkat çekmektedir. Kendisi kitabında günde 4 saati önermiş,
bana göre de çalışma saatlerinin azaltılması ı 45 saat yerine 25 saate indirimlesi. Düz hesap 25M çalışan 45M'a çıkmaz ama 35M olur. İşsizlik heralde %4 altında olurdu. Tabi gelirde aynı şekilde azaltılmalı Günlük 450 lira kazanıyorsa 250-300lira.
Kitabı herkese tavsiye ederim, Bir kaç söz paylaşacağım kitaptan;
"Uygarlık için boş vakit şarttır. Boş vaktin akıllıca kullanılması ise bir uygarlık ve eğitim sonucudur. Bütün ömrünce çok çalışmış bir insan birdenbire boş kalsa sıkılır. Ama önemli miktarda boş vakti olmayan insan da en iyi şeylerin bir çoğundan yoksun kalır.
Çocuklar kadar büyüklerin de oyuna, yani zaman zaman o anda vereceği zevkten başka hiçbir amaç taşımayan eylemlere ihtiyaçları vardır.
Hiç kimsenin dört saatten fazla çalışmak zorunda kalmayacağı bir dünyada, sinir bozukluğu, yorgunluk, bıkkınlık, hazımsızlık yerine mutluluk olacak, yaşama sevinci bulunacaktır. (...)
''modern dünyada çalışmanın erdem olduğuna inanma yüzünden çok büyük zararlar doğmaktadır ve mutluluğa giden yol, refaha giden yol, çalışmanın örgütlü bir düzen içinde azaltılmasından geçer.''
Bu fikre karşı çıkanlar için peşin cevabı da yazardan ileteyim;
Çocukluğumda, şehirli erkek işçilerin oy hakkını kazanmasından az sonra, resmî tatil günleri yasalaşınca, üst sınıflar çok kızdılar. Yaşlı bir Düşesin şöyle dediğini hatırlıyorum: «Tatil yoksulların nesine gerek? Onlar ÇALIŞMAK zorundadır.»
Gerçi zamanımızın insanları bu Düşes kadar açık yürekli değiller; ama aynı duygu onlarda da güçlüdür ve bu duygu, içinde bulunduğumuz iktisadi keşmekeşin esas kaynağıdır.