-
THY'nin yolcu sayısı Mart'ta %27,5 artışla 6,1 milyona ulaştı
07/04/2023 06:20:30
Türk Hava Yolları(THY), Mart 2022 döneminde 4,8 milyon olan toplam yolcu sayısını, 2023 yılının aynı ayında yüzde 27,5 artarak 6,1 milyona yükseltti.
THY'den KAP'a yapılan açıklamaya göre, dıştan dışa transfer yolcu sayısı Mart 2022 döneminde 1,5 milyon iken, 2023 yılının aynı döneminde yüzde 67,8 artarak 2,5 milyon olarak gerçekleşti.
Yolcu doluluk oranı Mart 2023 döneminde 2022 yılının aynı dönemine göre 6,1 puan artarak yüzde 81,9 oldu. Aynı dönemde yurt dışı doluluk oranı yüzde 82,3 olarak gerçekleşirken, yurt içi doluluk oranı yüzde 77,7 seviyesine geldi.
Toplam Arz Edilen Koltuk Km (AKK), Mart 2022 döneminde 13,8 milyar iken, 2023 yılının aynı döneminde yüzde 32,4 artarak 18,3 milyar olarak gerçekleşti.
Taşınan Kargo-Posta, Mart 2022 döneminde 142,7 bin ton iken, 2023 yılının aynı döneminde yüzde 7,5 azalarak 132,1 bin ton olarak kaydedildi.
Açıklamada, "Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle 1-31 Mart tarihleri arasında icra edilen ücretsiz kargo taşımaları yukarıdaki verilere dahil edilmemiştir. İlgili dönemde 13 bin ton yardım malzemesi afet bölgelerine sevk edilmiştir." denildi.
-İlk Çeyrek Dönem-
Ocak–Mart 2022 döneminde 12,7 milyon olan toplam yolcu sayısı, 2023 yılının aynı döneminde yüzde 34,7 artarak 17,1 milyon olarak gerçekleşti.
Açıklamada ilk çeyrek döneme ilişkin şu bilgiler verildi:
"Dıştan dışa transfer yolcu sayısı Ocak – Mart 2022 döneminde 4 milyon iken, 2023 yılının aynı döneminde %71,4 artarak 6,8 milyon olarak gerçekleşmiştir.
Yolcu doluluk oranı Ocak – Mart 2023 döneminde 2022 yılının aynı dönemine göre 11,1 puan artarak %81,3 olarak gerçekleşmiştir. Yurt dışı yolcu doluluğu %81,4 seviyesinde gerçekleşirken, yurt içi yolcu doluluğu %80,1 olarak gerçekleşmiştir.
Toplam Arz Edilen Koltuk Km (AKK), Ocak – Mart 2022 döneminde 38,8 milyar iken, 2023 yılının aynı döneminde %33,3 artarak 51,8 milyar olarak gerçekleşmiştir.
Taşınan Kargo-Posta, Ocak – Mart 2022 döneminde 382,4 bin ton iken, 2023 yılının aynı döneminde %7,7'lik düşüşle 353 bin ton olarak gerçekleşmiştir.
2023 Mart ayı sonunda filodaki uçak sayısı 411 olmuştur.
Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle 6 Şubat - 31 Mart tarihleri arasında icra edilen ücretsiz yolcu ve kargo taşımaları yukarıdaki verilere dahil edilmemiştir. İlgili dönemde 433 bin vatandaşımız ile arama-kurtarma ve yardım ekipleri bölgeye ulaştırılmış, 430 bin vatandaşımızın tahliyesi gerçekleştirilmiş ve 29 bin ton yardım malzemesi afet bölgelerine sevk edilmiştir."
Foreks Haber Merkezi ( haber@foreks.com)
Foreks
Metals Market
Montel News
Foreks Twitter
-
Kafein Yazılım'ın DataTouch ve DataSkope ürünleri Global Satış Kataloğuna girdi
07/04/2023 06:20:00
Kafein Yazılım'ın DataTouch ve DataSkope ürünleri Global Satış Kataloğuna girdi.
Şirket'ten KAP'a yapılan açıklamada şöyle denildi:
"Şirketimiz Kafein Yazılım Hizmetleri Tic. A.Ş.'nin geliştirmiş olduğu Veri Güvenliği ve Yönetişimi Ürünü "DataTouch" ve %51 Bağlı Ortaklığımız Karmasis Bilişim Çözümleri Ticaret A.Ş.' nin geliştirmiş olduğu Veri Tabanı Etkinliği İzleme ve Önleme Ürünü "DataSkope", global olarak satılmak üzere küresel yazılım sağlayıcısı Micro Focus LLC' nin ürün kataloğuna girmiş olmuş; Voltage markası ile satış listelerinde yer almasına yönelik OEM (Orijinal Ürün Üreticisi) sözleşmesi 06.04.2023 tarihinde imzalanmıştır.
DataTouch, tespit edilen verilerin kullanım amaçları, kullanım sıklıkları ve kullanan tarafların belirlenmesine yardımcı olan yeni nesil veri kökeni yazılımdır.
DataSkope, bir veri tabanı etkinliği izleme ve önleme ürünüdür. Ürün, veri tabanı sistemlerinde gerçekleşen olayları denetim özelliğini açmadan tespit eder, sınıflandırır, alarm üretir ve raporlar. Hassas veriye kimin eriştiği ve hangi aralıklarla hangi işlemleri gerçekleştirdiği bilgilerine ulaşılmasını sağlayarak önceden tanımlanmış alarm kuralları ile yetkililerin olaylarla ilgili bilgilendirilmesini sağlar."
Foreks
Metals Market
Montel News
Foreks Twitter
-
SELGD.E payları 5 Mayıs seans sonuna kadar emir paketi tedbiri ile işlem görecek
07/04/2023 06:21:00
Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında SELGD.E payları 07/04/2023 tarihli işlemlerden (seans başından) 05/05/2023 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar emir paketi tedbiri ile işlem görecek.
BIST'ten KAP'a yapılan açıklamada şöyle denildi:
"Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında SELGD.E payI 07/04/2023 tarihli işlemlerden (seans başından) 05/05/2023 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar emir paketi tedbiri ile işlem görecektir. Emir paketi tedbiri, "piyasa emri ve piyasadan limite emir girişinin kısıtlanması", "emir iptalinin, emir miktar azaltımı ile emir fiyat kötüleştirmesinin yasaklanması" ve "emir toplama bilgi yayınının kısıtlanması" uygulamalarını kapsamaktadır. İlgili payda halihazırda uygulanmakta olan ve VBTS kapsamında önceki aşamalarda tanımlanan tedbirler de (açığa satış ve kredili işlem yasağı ile brüt takas tedbirleri) emir paketi tedbirlerinin uygulandığı süre boyunca devam edecektir.
Not: VBTS kapsamında getirilen tedbirler, payın işlem gördüğü pazarın/platformun işlem kuralları, pazar değişimi veya diğer nedenlerle uygulanan işlem esaslarından ayrı olarak değerlendirilir. Buna göre VBTS tedbirleri diğer düzenlemeler veya kararlarla uygulamaya alınan işlem esaslarının geçerlilik süresinden ayrı olarak tedbir süresinin sonuna kadar uygulanmaya devam eder.
SPK'nın 06/02/2023 tarihli kararı uyarınca Borsa İstanbul A.Ş. Pay Piyasasında ikinci bir duyuru yapılıncaya kadar tüm paylarda açığa satış işlemleri yasaklanmıştır."
Foreks Haber Merkezi ( haber@foreks.com )
Foreks
Metals Market
Montel News
Foreks Twitter
-
Batıçim bağlı ortaklığı Batıçim Enerji, Hasanlar HES'in işletme hakkı Sim Yenilenebilir Enerji'ye devretti
07/04/2023 06:21:30
Batıçim bağlı ortaklığı Batıçim Enerji, Hasanlar Hidroelektrik Enerji Santralinin işletme hakkı Sim Yenilenebilir Enerji Üretim'e devretti.
"Bağlı ortaklığımız Batıçim Enerji Elektrik Üretim A.Ş.'ye ait, Düzce ilinde bulunan Hasanlar Hidroelektrik Enerji Santralinin işletme hakkı devri amacıyla, daha önce Mıs Enerji Yatırım A.Ş. ile Batıçim Enerji Elektrik Üretim A.Ş. arasında, işletme hakkı ve üretim lisansı devri ön sözleşmesi imzalanmış ve 17.01.2023 tarihinde kamuoyu duyurusu gerçekleştirilmiş idi.
İşletme hakkı ve üretim lisansı devri ön sözleşmesinde yer alan ön şartların tamamlanmış olması sebebiyle bugün, Mıs Enerji Yatırım A.Ş. ile aynı ortaklık yapısına sahip Sim Yenilenebilir Enerji Üretim A.Ş. ile İşletme Hakkı Devri Sözleşmesi imzalanmış ve bedeli alınmak suretiyle Hasanlar Hidroelektrik Enerji Santralinin işletme hakkı Sim Yenilenebilir Enerji Üretim A.Ş.'ye devredilmiştir."
Foreks
Metals Market
Montel News
Foreks Twitter
-
Goodyear, Goodyear S.A.'dan kullanılan kredileri vadesinden önce ödeyerek kapattı
07/04/2023 06:22:00
Goodyear, Goodyear S.A.'dan kullanılan kredileri vadesinden önce ödeyerek kapattı.
"Şirketimizin hakim ortağı olan Lüksemburg'ta mukim Goodyear S.A. unvanlı grup şirketinden kullanılan ve 23.01.2023 tarihli özel durum açıklaması ile kamuya duyurulmuş olan; vadesi 24.04.2023'te dolacak olan 450.000.000 TL tutarındaki kredi ile vadesi 08.05.2023'te dolacak olan 600.000.000 TL tutarındaki kredi, 06.04.2023 tarihi itibarıyla vadesinden önce ödeme yapılarak kapatılmıştır. "
Foreks
Metals Market
Montel News
Foreks Twitter
-
Söke Değirmencilik, GES projesinin yapılacağı tarlayı 4,2 milyon TL bedelle satın aldı
07/04/2023 06:22:30
Söke Değirmencilik, GES projesinin yapılacağı tarlayı 4,2 milyon TL bedelle satın aldı.
"Şirketimiz, 16 Ocak 2023 tarihinde Aydın-Söke, Ankara-Sincan'da yer alan fabrikaların elektrik enerjisi ihtiyacını karşılamak amacıyla Konya ilinde Güneş Enerjisi Santrali yapımı için çözüm ortağı firma ile anlaşma sağlayarak gerekli başvuruların yapıldığı ve 8 Mart 2023 tarihi itibari ile de çağrı mektubunun alındığı bilgisini paylaşmıştı.
Şirketimizin 6 Nisan 2023 tarihli Yönetim Kurulu Kararı ile;
Konya İli, Ilgın İlçesi, Göstere Mahallesi, Dede Ardıç Mevkiinde GES projemizin yapılacağı toplam 104.857 m2 alana ait tarla, 4.198.280 TL +KDV bedel karşılığı SYS Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş.'den satın alınarak işlemler bugün itibari ile tamamlanmıştır.
Toplam 8000kWe gücünde kurulacağı ve 2022 yılında gerçekleşen elektrik enerjisi tüketiminin yaklaşık %68'ini karşılayacağı planlanmaktadır."
Foreks
Metals Market
Montel News
Foreks Twitter
-
Kocaeli’de Gübretaş’ta toplu sözleşme görüşmeleri olumsuz neticelenince işçiler eylem yaptı
07/04/2023 06:23:00
Kocaeli’de Gübretaş’ta toplu sözleşme görüşmeleri olumsuz neticelenince işçiler eylemde bulundu. Yönetim binasına sloganlarla yürüyen işçiler, taleplerini bir kez daha yineledi. Grev kararı alınıp alınmayacağı ise önümüzdeki günlerde belli olacak.
Kocaeli’nin Körfez ilçesinde bulunan Gübretaş’ta işçiler eylem yaptı. Vardiya bırakan işçiler ile iş yerine gelen Petrol İş Sendikası yetkilileri, yönetim binasına yürüyüş yaptı. Yürüyüş esnasında "Bu daha başlangıç, mücadeleye devam”, “Direne direne direnişler zafere” gibi sloganlar atıldı. Eylemin tamamlanmasının ardından çalışmaların devam edeceği önümüzdeki günlerde de sonuç alınamazsa grev kararı çıkacağı öğrenildi.
Sendika yüzde 150 istiyor, işveren ile görüşme sağlanamıyor
Gübretaş işvereni tarafından Ocak ayında işçiler için yüzde 50 zam teklif edildi, fakat sendika yüzde 150 isteğini belirtti. Şubat’ta teklif yüzde 60’a çıkarılırken sendika yüzde 150 zam isteğinde ısrarcı oldu. Şubattan bu yana taraflar arasında herhangi bir görüşme yapılamadı. Arabulucu devreye sokulmasına rağmen işveren sendikasının dahi işveren ile görüşemediği öne sürüldü. İşçilerin bir kısmının maaşlarının asgari ücretin yüzde 30 altında kaldığı öğrenildi. Toplu sözleşme konusunda olumlu gelişme olmaması halinde sendika ve işçiler grev kararı alacak.
İHA
-
KARDEMİR çalışanları deprem bölgesine 18 milyon TL bağış yaptı
07/04/2023 06:23:30
Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları A.Ş (KARDEMİR) çalışanlarının Şubat ayı maaşlarından yapılan kesintiler ve geleneksel olarak dağıtılan ramazan kumanya bedelleri birleştirilerek deprem bölgesine 18 milyon TL bağış gerçekleştirildi.
Kahramanmaraş merkezli 11 ili ve yaklaşık 15 milyon insanı etkileyen depremler için ülke genelinde yürütülen dayanışma seferberliğine KARDEMİ işçileri de destek verdi. KARDEMİR çalışanlarının yoğun talepleri ile başlatılan yardım kampanyasının ardından 18 milyon TL nakdi yardım toplanarak deprem bölgesine gönderildi. Şirket Yönetim Kurulundan yapılan açıklamada, "Yapılan ayni yardımlar ile birlikte çalışanlardan alınan taleple; maaşlarından belli miktarda kesinti yapılmak suretiyle ’KARDEMİR çalışanlarından bağış seferberliği’ adı altında toplanan beyaz yaka personelden 4 milyon 810 bin 203,29 TL, mavi yaka personelden ise 4 milyon 800 bin 183,35 TL olmak üzere toplam 9 milyon 610 bin 386,64 TL maddi yardımlar ile KARDEMİR tarafından geleneksel olarak dağıtılan ramazan kumanyalarının 2023 yılı bedelleri de birleştirilerek 8 milyon 734 bin 80,00 TL tutar ile birlikte toplam 18 milyon 344 bin 466,64 TL, AFAD tarafından organize edilen ’Türkiye Tek Yürek’ yardım kampanyasına bağışlanmıştır. Toplumumuzu derinden etkileyen böylesine bir afet sonrası birlik, beraberlik, dayanışma ve yardımlaşma adına sağladığınız gönüllü ve özverili katkılarınız için siz değerli çalışanlarımıza teşekkür ediyor, bu gibi afetlerin tekrar yaşanmamasını yüce Allah’tan niyaz ediyoruz" denildi.
Ayrıca şirketten edinilen bilgiye göre, KARDEMİR’in depremin ilk günlerinden itibaren gerçekleştirdiği ayni ve nakdi yardımlar, ilerleyen günlerde de ihtiyaçlar dahilinde sürdürülecek.
İHA