Originally Posted by
KIZILDAG
Konya’da bir firma devletten teşvik alarak yünden gübre yapmayı başardı. Bu gübre daha çok seraların işine fayda sağlıyor. Doğudan getirse hafif bir ürün nakliyesi çok yüksek, ancak aynı fabrika doğuya da yapılabilir. Tabi bizde planlama sistemi işlemediği için bunu ançak bireysel tüccar yapabilir.
Yatak yorgan işinde 3-5 yılda bir temizlik istediği için 20 yıldır tercih edilmiyor ama esasen çok sağlıklı. Bende inadına yün kullanıyorum, daha dün bahçede yıkadık kuruyor şimdi, 3-5 yılda bir meşakkatli ama çok rahat ve faydalı.
Çiftçilik ve keci koyun konusunda yetişen nesil Malasef haksız, baba yadigarı sürüyü satıp telefon ve araba alarak şehir hayatı özentisi içindeler. Küçükbaş hayvancılık İçin aile olmalı ve aile kendisi çalışmalı, aksi durumda para kazanmadı imkansız. Tabi birde geçmiş 30 yılda yapılan hatalar var, mesela en büyük hata keçilerin 1965-70 yıllarından itibaren alınan kararla ormanlara girmemesi. Halbuki ormanın nefes almasını sağlayan bu hayvanlar olmuştur. Son 3 yıldır her gün aklımdan geçiyor, bu işi nerede nasıl yaparım diye ama cesaret edemiyorum. Emeklilik gelmedi ama 2 aydır 32 yıllık çalışma hayatımı sonlandırdım, birikimler temettü firmasında, bir aklım hep bu işi yapmak istiyor. Nasip kısmet artık.