peki ama enflasyon şu anda %20,06 değil ki neden 21,06 % faiz gözüküyor garantinin sitesinde ben burayı tam anlamadım
https://www.paragaranti.com/bono-TRT180924T11
Printable View
peki ama enflasyon şu anda %20,06 değil ki neden 21,06 % faiz gözüküyor garantinin sitesinde ben burayı tam anlamadım
https://www.paragaranti.com/bono-TRT180924T11
Tüfex i basit mantıkla şöyle hesaplıyabilirsin...
enf : %15,39
risk primi : %3,5 ( her ne kadar %2 den ihraç edilmiş ise de ; 2.ci piyasada şu an %3.5 tan işlem görüyor.)
100 x 1,1539 x 1.035 = 119,42
Yani : %19,42 ye gelir.
Ay sonu yeni tüfe rakkamı hesaplara girince getiri +- değişir.
o halde TRT180924T11 almak hiç mantıklı değil bunu alana kadar 5 yıllık veya 2 yıllık tahvil almak daha iyi
bu tahvillerin fiyatı her bankada aynı mıdır
TÜFEX 1 aylık enflasyona göre bakılıp da "bugün kötü gözüküyor" denerek alınmaz. 2-5 yıllık tahville kıyaslaması da böyle olmaz...
1 yıl önce örneğin: TÜFEX alan şu an 18-19 kazanıyor. Ama 2-5 yıl vadeli sabit kuponlu tahvil alan şu an bile %11 kazanıyor. O gün de enflasyon daha düşüktü ve sadece o günün enflasyonuna bakarak gösterge tahvil alan ciddi kayıp yaşamış oldu.
Bugünden bakışla: enflasyon, piyasanın ima ettiğinden daha da yukarı gidecek diyorsanız: TÜFEX mantıklı. Yok enflasyon, ima edilenden daha düşük olacak (böylece bugün 2-5 yıl vadeli alan iyi para yapacak) diyorsanız, o zaman TÜFEX almamalısınız.
TÜFEX beklediğiniz enflasyona göre faizi değişen getiri sunuyor. Sabit kuponlu adı gibi, getiriyi sabitliyor. Kıyas, beklenti analiziyle yapılabilir. Salt bugünkü kupon getirileri kıyaslayarak olmaz.
Ben olsam %50 sabit kuponlu , %50 tüfex alırdım.
Ben; aracı kurum vasıtasıyla direk bist bono tahvil piyasasından alıyorum.
Nisan 1994 TL'nin reel kur endeksi 43.04
Haziran 2018'de 63.74
Yanlış tahmin etmiyorsam Haziran 2018 değeri, o günün resmi kuru olan 4.5690'dan hesaplanmıştır.
Bu durumda TL'nin reel bazda Nisan 1994 seviyesine inmesi için gerekli kur = 4.5690 x (63.74 / 43.04) = 6.76
Bugün 5.31 gördük; bu dibe olan yüzdesel uzaklık: 6.76/5.31-1 = %27
Not: 2001 krizi seviyesini bugün itibariyle deldik. Benzer kaba bir hesapla 2001'deki en kötü aylık kapanışta dolar bugünün denki olarak 5.25 civarındaydı.
(Kur bu olacak demiyorum sadece ne kadar kötü durumdayız bir kıyas olarak bakalım istedim)
Dilek olay bir yılda tl %50 değer kaybetti. Ama hala iflas vs yaşanmadı. Bu artışın bir yıla yayılması nedeniyle mi oldu.
Zaman geçtikçe bu işletmelerin batamayacak kadar büyük olmasından ve bizim vergilerimizle kurtarılmasından çekiniyorum.
iPhone cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Sn. jondowes aşağıdaki linkte Halkbank'ın 2021 vadeli usd eurobondu var. fiyatı 78.80 kupon faizi yılda 2 kere %4.75. anapara kazancını da eklersek yıllık toplam efektif getiri %22'nin üzerine çıkıyor.
Burada aklıma takılan TL bazlı devlet tahvilleri dahi benzer vadede %22'yi bulmamışken , USD bazlı bu eurobond hangi nedenden hangi riski fiyatlıyor. Sonuçta Halkbank ta kısmen bir kamu bankası eurobondunu ödeyemeyecek duruma gelirse devlet tahvillerinin de durumu çok farklı olmayabilir . Sizce neden kamunun bu iki farklı kurumu arasında bu denli bir risk ayrışması var? (hesabım doğru ise)
Ayrıca Venezuelle batmadan önce dahi eurobondlarının yıllık getirileri %13-19 aralığındaydı. Halkbank eurobondunun yıllık getirisini %22 üstüne atacak kadar büyük risk ne olabilir?
https://markets.businessinsider.com/...1-xs1188073081
http://www.hisse.net/topluluk/showth...00#post2496300
@rxpu hesabı yanlış yapıyorsun sanki.. bonda 78 verip 100 alıyorsun ama 3 sene sonra.. her sene de 9.5 kupon faizi..
zaten getiri % 15.21 yazıyor.. bu bondu vadesine kadar tutarsan alacağın garanti yıllık faiz değilmi..
Yıllık kupon çok kabaca 4.75x2x(78/100) olmuyor mu? %12
78 verip 100 aldığımız içinde 919 gün sonunda kupon getirisine ek 22 birim anapara karımız oluyor bu da (22/919)x365 = kabaca yıllık 8.34 birim yapıyor. 8.34/78= %11 civarı yıllık getiri de anapara kazancından geliyor.
%12+%10-11 çok kabaca hesapladım %22 civarı bir şey yapıyor.
Hesabı çok kabaca nakit akışını indirgemeden yaptım. O da +-/%1-2 fark edebilir.
Kupon 2 kere ayrı 4.75 değil, toplam 4.75 olmalı. Web kaynaklarından yanlış görmüyorsam Halkbank Eurobond getirileri %14-15 bandına çıkmış durumda.
biz ilgilendiren kısım getiri kısmi değilmi.. bondu vadesine kadar tutarsak alacağımız yıllık garanti getiri..
bu arada https://markets.businessinsider.com/...0-xs0882347072
% 17.18.. 2020 vadeli halkbank
Yıldaki kupon ödeme sayısı 2 yazıyordu.
Number of Payments per year : 2
Tek kupon olup yılda iki kere ödeme olabiliyor mu?. (Coupon: %4.75 yazıyor)
Dün konuştuğumuz Halkbank Eurobond'nun fiyatı 79'dan 72'ye düşmüş!!!!!!! Yıllık getiri dolar bazında %20'leri geçti!!!!!
Çok çok az işlem geçtiği için sağlıklı bir fiyat da yoktur. Brokerlarda fiyat makası 71-79 gibidir tahminimce. Bu yüzden alıcı veya satıcı "ne olacaksa olsun" deyip aktif emirden işlem geçirdiğinde büyük dalgalı hareketlere neden olur. 5 dolarlık aşağı-yukarı yönlü hareketlere şaşırmamak lazım. Toplam Eurobond ihraç miktarının binde biri miktarlı işlemlerdir onlar. ABD ile ilişkiler düzelirse; 1 yıl sonra bir kamu bankasının borçlanma oranları buralarda olmaz.
Tahvil ve bono gibi sabit getirili yatırımlar , risksiz yatırımlar olarak görülür normal şartlarda Ancak bu durum bizim için geçerli olmaktan çıktı..Çünkü bu hareketler sağlıklı değil, dolar bazında (hem de nispeten garantili, yani borsa gibi değil) 20% getiri dünyanın heryerinde büyük bir fırsattır. Ama buna rağmen talep yoksa bu işte bir anormallik olmalı. İlişkiler düzelirse durum farklı ancak bankaya ağır yaptırımlar gelirse kayıp da büyük olur. Ha deyince de zararı kesip elden çıkartılamaz bu kağıtlar
Evet. Özsermayeyi eritecek bir ceza verilse; "biz de yabancının elindeki Eurobondları ödemiyoruz!" derler mi? Bilemeyiz ama risk hep mevcut. Bir Türk bile alsa Eurobond "yabancıda" gözüküyor.
Bu iş biraz da emlak işine döndü. Bu kelepir evi (eurobondu) elinde bulunduran emlakçıyı nereden bulabiliriz?. Emlakçılar gibi brokerların bizzat fiyat girdiği ve direk işleme ve pazarlığa başlanabilecek sahibinden.com gibi bir site var mı? (yurt içi , yurt dışı)
Siteyle olmaz bu tamamen OTC piyasası. Yatırım miktarı büyük olanlar direkt emir bırakabilir bankalara. Miktarı küçük olanlar ancak aktif emirden işlem geçirmeyi deneyebilir (atıyorum 72'den satabilir veya 79'dan alabilirsiniz). 50-100 bin dolar ile 72'lerden alamazsınız yani.
Emlak sektöründe çok sayıda eski bankacı emlakçılık yaparak adeta kapasitelerinin altında sürünüyor. Aslında şöyle profesyonel bir site olsa Borsa derinliği oluşturabilecek kadar büyük aktif emirleri küçük emirlere parçalayıp uygun bir komisyon ile OTC şartlarında dağıtabilse süper olurdu. İyi bir teknolojik tasarım ve makina öğrenme sistemi ile Borsa'dan OTC'ye transparan ve sıkı bağlı dinamik bir geçiş mümkün. Bir fintech'çi çıksa da böyle işlerle uğraşsa.
Sorun altyapı değil, Eurobondlar doğası gereği büyük yatırımcılara açık. Satacak olan adam 10-20 bin dolarlık satışla ufak ufak işlem yapmıyor; bu bir hisse senedi değil. O kadar ufak işlem yapacaksa da 6-7 dolar marjını koyar; bu fiyattan yapacaksan yap der. Banka bazında değil ama Türk Eurobondlarını genel olarak ufak miktarlı al sat yapmak isteyene B tipi fonlar her zaman açık, hem de %35 vergi dilimine geçmeye gerek olmadan.
bu fonlar son 5 yılda dövizdeki bu artışa karşın sürekli zarar yazmış. bunda eurobond faizlerinin yükselmesi ve eurobond fiyatlarınınd üşmesi etkili ama fonu değil kağıdı alsak direk itfa tarihinde anaparadan zarar etmeden faiz kazanmış oluruz, fonlarda bir itfa tarihi yok, eurobond yatırım fonunun kazandırması için
1 ) döviz artmalı veya sabit kalmalı ( düşmemeli) - bu şart oluşuyor
2 ) faizler düşmeli- bu oluşmuyor
bundan dolayı fonlar hep zararda
Aynı şey siz eurobond alsanız da geçerli değil mi? %15'ten Eurobond aldınız... Faiz %20 'ye giderse doğal olarak zarar edeceksiniz. Fonlar da %6'dan aldıkları tahviller %10'a gittiği zaman zarar ediyor.
Ancak bu hesabın tutmadığı "başarısız" fonlara da girin demem elbette.
Bu hesapta kupon yok, oysa döviz ve faiz sabit kalsa bile kupon ödemeleri fonun geliri olur. Bence Eurobond fonlarını almak için en cazip zaman Abd resesyona girdikten hemen sonrası, yani finansal stresin arttığı dönem. Bu durumda belli bir süre sonra, hem faizin düşmesinden(qe veya faiz indirimi sonucu) getiri yüksek olur, hem de fon bir çok Eurobond'u içerdiği için riski dağıtma avantajının en verimli(verimli çünkü finansal stresin yüksek olduğu zaman Eurobond risklilidir) olduğu zamandır. Tapering, faiz artıșları ve bilanço küçültülmesi dönemlerinde ise cazibesini göreceli olarak yitiriyor.