Arkadaşlar Hazine ve özel sektörün eurobondlarının ve yieldlarının listelendiği bir site var mı? Eskiden iş yatırımın araştırma raporu oluyordu, oradan bakıyordum. Şimdi göremedim o raporu. Teşekkürler şimdiden yanıt için.
Printable View
Arkadaşlar Hazine ve özel sektörün eurobondlarının ve yieldlarının listelendiği bir site var mı? Eskiden iş yatırımın araştırma raporu oluyordu, oradan bakıyordum. Şimdi göremedim o raporu. Teşekkürler şimdiden yanıt için.
yurtiçi bir sitede var mı bilmiyorum. Aşağıdaki linkten bakabilirsiniz.
https://www.boerse-frankfurt.de/bond...DIRECTION=DESC
Bu ne kadar talep ebondlara.
Hiç bu kadar olmamıştır uzun zamandır.
Faiz düşüşleri yakın sanırım
CPH1951 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Selamlar. Subat ayinda kupon odemesi yapacak EUR cinsi eurobondum var.CDS, referans faiz orani vb. kuponun degerini etkileyen sartlar ayni kalmasi sartiyla bu eurobondu simdi Aralik ayinda satmak ile subat kupon odemesi sonrasinda satmak arasinda teorik bir getiri farki var midir?
Sormak istedigim, simdi satarsam kupondan gelecek meblagi kaybetmiyorum cunku zaten satis fiyatinin icinde bu kupon bedeli vardir diyebilir miyiz?
Ilgili eurobondu kesin olarak satma kararini verdim ancak sirf kupon odemesi icin subat ayini beklemeli miyim anlamaya calisiyorum.
Arkadaşlar cds ler bu kadar düşmüşken sizce eurobondlari satmak çok karlı olmaz mı
Satıp seçime kadar baskilanan kurda 3 aylık faize girsek sonra seçim oncesi tekrar dolar alsak ciddi miktarda kar ederiz gibi geliyor
Kolay gelsin,
Satarken vergi hesaplamak icin yi-ufe verileri hangi siteden buluyorsunuz?
https://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/conn...tici+Fiyatlari
Bu linkteki veriler is gorur mu?
Buradaki veriler değil mi
https://www.hakedis.org/endeksler/yi...-fiyat-endeksi
Dogrudur. Tesekkurler.
Onun hesaplaması da ayrı bir dert. Daha öncelerde burada yazılmıştı.
Okudum ama anlamadım desem yeridir. Çok karmaşık gelmişti bana.
Aldığın günkü fiyatı, o günkü dolar kurunu, sattığın günkü fiyatı, o günkü dolar kurunu vs kullanarak bir hesaplama yapmak gerekiyor. Kupon bedellerini de kullanman gerekiyor muydu hatırlamıyorum.
Ayrıca , al- sat yaptığında senin hesap yapıp beyanda bulunman gerekiyor. Kar ediyorsun ya, hemen vergisini ver diyor sistem.
Bilen birisi bu hesaplamayı basitçe anlatırsa çok sevinirim. Öğrenmiş olurum.
Sözcü Gazetesinden Nedim Türkmen'in eurobondların vergilendirilmesi ile ilgili şöyle bir yazısı var.
İsviçre'de banka mevduat hesabı üzerinden T.C. Vatandaşı Bay (X) bu hesabından 09.04.2013 ihraç, 16.04.2043 itfa tarihli US900123CB40 kodlu Eurobondlardan 16.10.2017 tarihinde 200.000 Amerikan Doları tutarında satın almış, mükellef bahse konu Eurobondları 08.12.2021 tarihinde 208.000 USD bedelle satmıştır. (TCMB Döviz Alış Kurları; 16.10.2017 tarihinde 1 USD= 3.64 TL, 08.12.2021 tarihinde 1USD= 13.62 TL)
Mükellef adına oluşacak değer artışı kazancı aşağıdaki gibi hesaplanacaktır.
Eurobond alım-satımından doğan kazançların hesabında öncelikle alım sırasında döviz cinsinden ödenen bedel ile satış tarihinde tahsil edilen bedelin alış ve satış tarihindeki T.C. Merkez Bankası döviz alış kuruna göre hesaplanan Türk Lirası karşılığının bulunması gerekir.
Buna göre Alış Bedeli; 200.000 USD * 3.64= 728.000 TL,
Satış Bedeli İse; 208.000 USD * 13.62= 2.832.960 TL olarak hesaplanacaktır.
İkinci aşamada ise elden çıkarılan Eurobondun maliyet bedeli, elden çıkarıldığı ay hariç olmak üzere Türkiye İstatistik Kurumu'nca hesaplanan Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksindeki (Yİ-ÜFE) artış oranında artırılarak (artış oranının %10 veya üzerinde olması şartıyla) tespit edilecektir.
Eurobond'un alış tarihinden önceki ay olan Eylül 2017 döneminde Yİ-ÜFE 300,90; elden çıkarıldığı aydan önceki ay olan Kasım 2021 döneminde Yİ-ÜFE 858,43 olarak gerçekleştiğinden hareketle endeksleme oranının %10'un üzerinde; [(858,43 - 300,90) /300,90] = %185,29 artmış olduğu görülmektedir.
Bu durumda Eurobond'un endekslenmiş maliyet bedeli; 728.000 TL + (728.000 *%185,29) = 2.076.911,20 TL olarak dikkate alınacaktır. Buna göre mükellef, satmış olduğu Eurobond dolayısıyla (2.832.960 - 2.076.911,20=) 756.048,80 TL tutarında vergiye tabi değer artışı kazancı elde etmiş olacaktır.
Bu tutara vergi tarifesi uygulandığında; hesaplanan gelir vergisi 254.609,52 TL, 2022 yılının Mart ayında yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilip, aynı yıl mart ve temmuz aylarında 2 eşit taksitle ödenecektir.
Daha önce itfası olan veya konu hakkında tecrübesi olan beni bir aydınlatsın...
Haftaya Eurobond itfası var ,şimdi ben x nominal + son altı aylık kupon ödemesi mi alacağım?
Hocam biliyorum da Yi Üfe endeksi ile hesap yapınca dev bir vergi çıkmaz
Şuan cds ler çok düştü bu fırsat kaçmaz bence
Düşünün 2 Ocak 2024 te satsam verginin ilk taksidini Mart 2025 de ödeyeceğim o zamana para erir
Benim planım Ocak başı satıp TL ye dönüp 3 ay yüksek faizde tutup seçim öncesi tekrar dolar bazlı yatırım veya eurobonda dönmek
kucuk bir not duseyim belki ilerde referans olarak kullanilir...eger dar mukellef iseniz, eurobond faiz gelirleri stopaj usulune gore vergilendirilmis kabul edildiginden (0% ile) diger gelirleriniz icin beyanname verecek bile olsaniz (kira geliri gibi mesela) dahil edilmesine gerek yok, tutari ne olursa olsun...
alim-satim durumunda ise dar mukellefler kur farki hesaplamak ve maliyet bedeli endekslemesi de yapmiyor (yani 9.000 usd'ye aldiginiz 9.300 usd'ye satiyorsaniz, 300 usd'nin satis gunku TCMB alis kuru ile olan TL karsiligi deger artis kazanciniz oluyor sadece)...
bir ozellikli durum daha var fakat onu bulamadim, tam mukellef iken aldiginiz eurobond'u dar mukellef olunca satarsaniz nolacak :) bilen var mi ?
..............
yanlış sayfa
Merhaba,
Virman yoluyla aktarılan eurobondlarda ileride vergi hesabı yaparken alış maliyeti olarak aktarım günündeki fiyatını mı almamız gerekiyor?
Teşekkürler.
İtfa tarihi bugün olan eurobond ödemem garantide hala hesaba yatmadı. İş günü mu yatacak tır? İlk defa hafta sonuna geliyor da.
CPH2205 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
İş günleri yatıyor. Ama bankanın anlaşmalı olduğu bankanın ülkesinde tatilse gecikme olabiliyor diye biliyorum. Malum batıda noel tatili vs olduğundan pazarteside de yatmayabilir.
Benim de bugun nominal yatmış, kupon yatmamış. Daha önce böyle birsey geldi mi başınıza?
Banka yetkilisi de bir sorayım kupon var mi acaba dedi ?!?
Edit : Haber geldi, gün içinde yatacakmış kuponlar.
Benim garantide sabah 09.45'te yattı. nominal ve kupon.
Benim isbankasinda.
Gece 02 de yumurta yatmış ama nominal ortalikta yok
SM-A505F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Dönen parayla fon almak şu an için en iyi seçenek gözüküyorSM-A505F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Arkadaşlar bu Eurobondları direk yurtdışı borsasından alma şansı veren yerel bir kurum var mı?
Interactive Brokers üzerinden alınabiliyor diye biliyorum.
Eurobond konusunda HSBC ile çalışan var mı? tşk
Kar payı ödeyen tefas üzerinden alınabilecek döviz fonu var mı arkadaşlar ;