herkes agiz birligi etmiscesine evler satilmiyor diyor
Ama bakiyorsun hicbir evinde fiyati dusmuyor
Ekonominin kurallari neden islemiyor?
Printable View
herkes agiz birligi etmiscesine evler satilmiyor diyor
Ama bakiyorsun hicbir evinde fiyati dusmuyor
Ekonominin kurallari neden islemiyor?
Birebir katılıyorum...
Yalnız ekmekle karnını doyuran çocuklarımızdan birşey bekleyemeyiz. Et,balık,yumurta,süt ciddi olarak pahalı. Hadi sebze ağırlıklı beslenilse bir yere kadar.
Sigara alkol ve uyuşturucu hızla yayılıyor gencler arasında gelde bu çocuklara eğitim ver. En iyi eğitimi verseniz yine kafi gelmez.
andavalın biri bu forumda ne var kardeşim istanbulun suyunun yarısı regulatorlerden geliyor sıkıntı yok diyordu...
5 Kasım 2023 tarihinde İstanbul'a verilen #su miktarı: 3 milyon 143 bin metreküp
Regülatörler: 891 bin metreküp
Barajlar: 2 milyon 252 bin metreküp
Barajların Doluluk Oranı: Yüzde 17,31
Kiralık konut piyasasında her geçen gün yeni bir gelişme yaşanırken, şimdi de eski ve yeni kiralar arasındaki fark gündem oldu. Uzmanlar, alıcıların kiracılar ile sorun yaşamamak için boş konutlara yöneldiğine dikkat çekti. İşte ayrıntılar...
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan rakamlara göre, konut satışları Eylül ayında yüzde 9,5 azaldı ve 102 bin 656 oldu. 9 aylık dönemde satışlarda yüzde 15'lik düşüş gerçekleşti.
Konut satışlarında, İstanbul 15 bin 247 konut satışı ve yüzde 14,9 ile en yüksek payın sahibi olurken; sayıs rakamlarına göre İstanbul'u 9 bin 48 konut satışı ve yüzde 8,8 pay ile Ankara, 5 bin 476 konut satışı ve yüzde 5,3 pay ile İzmir takip etti.
Eski ve yeni kiralar arasındaki fark neredeyse 4 kata yükseldi! Eski kiracı 35 bin, yeni kiracı 135 bin TL ödüyor!
KONUTTA TALEP AZALDI
Haber Global'den Sibel Gülersöyler'in haberine göre; emlak uzmanı Mustafa Koçak, konuya ilişkin "Geçtiğimiz yılın Eylül ayının sonuna geldiğimizde Türkiye’deki toplam konut satışı 1 milyonu aşmış iken bu adetler şu anda 2023 yılında 900 bin seviyelerinde oldu" ifadelerine yer verdi.
İkinci el ve sıfır konutlara bakıldığında da ikinci ellerin toplam satış oranının yüzde 70 şeklinde belirlendiğini dile getiren Mustafa Koçak, "Talebin biraz daha konut dışı gayrimenkullere arsa, arazi gibi yatırımlara yöneldiğini söyleyebiliriz. Çünkü bundan 2-3 sene öncesine kadar konutların toplam satış oranı yüzde 60 mertebelerindeyken bu oran yüzde 30 dokuza kadar düşmüş halde" diye konuştu.
Eylül'de toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı yüzde 2,9 olarak belirlendi. Yabancılara satışlarda rekor Antalya'nın oldu. Antalya'da 2022'ye oranla yüzde 43.5'lik bir gerileme yaşandı ve yaklaşık 28 bin satış Ruslara gerçekleştirildi.
Eski ve yeni kiralar arasındaki fark neredeyse 4 kata yükseldi! Eski kiracı 35 bin, yeni kiracı 135 bin TL ödüyor!
KONUTLAR SATILAMIYOR, ALICILAR KİRACISIZ EV ARIYOR
Gayrimenkul Uzmanı Gamze Özlü de gün geçtikçe satılık ev sayısının arttığına dikkat çekti. Özlü, "İlan sitelerinde favoriye aldığımız ilanların fiyatları her geçen gün biraz daha aşağıya iniyor. Fakat alıcı yok" dedi ve bunun diğer bir nedeninin de kiracıların güncel kiralardan çok düşük kira ödemeleri olduğuna, bu yüzden satış olmadığına vurgu yaptı.
Kiradaki yüzde 25 zam sınırı sebebiyle kimi ev sahipleri, konutlarını satışa sundu. Ancak alıcılar da kiracısı olan evi alıp sorun yaşayabileceği endişesiyle kiracısız konutlara yönelmeye başladı. Özlü, "Satılık çok ev var fakat hepsi kiracı problemli ve bu nedenle satışı yapılamıyor" açıklamasında bulundu.
ESKİ VE YENİ KİRALAR ARASINDAKİ FARK NEREDEYSE 4 KAT
Özlü, kiralık konut piyasasının geçen ay okulların açılması sebebiyle yoğunlaştığının altını çizdi. "Bunları da genel anlamda öğrenciler tuttu. Kira fiyatları çok yüksek olduğu için kimse mecbur olmadıkça konutunu değiştirmiyor. Okul için ev kiralama dönemi biter bitmez burada da bir düşüş yaşanacağını öngörüyorum" diyen Özlü, kimsenin evinden çıkmadığını ya da bu farkı ödemektense mahkemelik olma yolunu tercih ettiğinin altını çizdi.
Özlü, konuya ilişkin açıklamasını "3-4 yıllık kiracı 35 bin lira öderken, yeni tutacak olan 135 bin lira ödüyor. Eski kiracılar ve güncel kiralar arasındaki fark neredeyse 4 kat" diyerek tamamladı.
Konutların turizm amaçlı kiralanmasına ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin yasa, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. İlgili yasaya göre, turizm amaçlı kiralanan konutların izin belgesi olmadan kiralanması halinde 100 bin TL ceza verilecek.
Resmi Gazete'de yayımlanan yasa doğrultusunda; 100 günden az süreyi kapsayan konut kiralamaları 'Turizm Amaçlı Konut Kiralaması' kapsamına alınmış oldu.
Bu kapsam çerçevesinde bulunan konut kiralamaları için, kiralama sözleşmesi gerçekleşmeden önce Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan izin belgesi alma zorunluluğu getirildi. Söz konusu yasaya göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı, izin belgesi verme işlemini valilikler vasıtasıyla da yapabilecek. Bu kapsamda kiralanan evlerin girişlerine, bakanlık tarafından nitelikleri belirlenen plaketler asılacak. İzin belgesi ve plaket ücretleri bakanlıkça belirlenecek.
Eğer, turizm amaçlı kiralanacak ev bir binanın dairesi ise, izin belgesi alınabilmesi için aynı binadaki tüm kat sahiplerinin oy birliği ile verilecek kararın bakanlığa ibraz edilmesi zorunlu olacak.
İzinsiz konut kiralamalara 100 bin TL ceza! Resmi Gazete’de yayımlandı!
3'ÜNCÜ KİŞİLERE KİRALANMAYACAK
Yasaya göre; izin belgesi sahibinden kiralanan evin kullanıcılar tarafından kendi nam ve hesabına üçüncü bireylere kiralanması veya kendi adına mesken olarak kullanılması için kiralanan evin kiracısı tarafından kendi nam ve hesabına turizm amaçlı olarak üçüncü bireylere kiralanması yasaklandı.
Fakat, kullanıcı tüzel kişiler, turizm amaçlı kiraladıkları evi, kendi personeline kullandırabilecek.
İzinsiz konut kiralamalara 100 bin TL ceza! Resmi Gazete’de yayımlandı!
İZİNSİZ KİRALAMALARA CEZA
İzin belgesi bulunmaksızın turizm amaçlı kiralanan evleri kiraya veren kişilere, kiralama yapılan her bir ev için 100 bin TL idari para cezası uygulanacak. Ayrıca, izin belgesi alarak faaliyette bulunabilmesi için 2 hafta süre verilecek.
Verilen 2 haftalık süre sonunda izin belgesi alınmaksızın turizm amaçlı kiralama faaliyetini sürdürenlere 500 bin TL idari para cezası uygulanacak ve izin belgesi alarak faaliyette bulunabilmesi için bir defa daha 2 hafta süre verilecek.
İkinci 2 haftanın da dolmasına karşın, izin belgesi bulunmaksızın turizm amaçlı kiralama faaliyetlerine sürdürenlere ilişkin, 1 milyon TL idari para cezası uygulanacak.
İzin belgesi sahibinden kiraladığı turizm amaçlı evi kendi nam ve hesabına üçüncü bireylere kiraya veren kişiler, kendi adına mesken olarak kullanması için kiraladığı evi kendi nam ve hesabına turizm amaçlı kiraya veren kişiler ve izin belgesi olmayan evlerin turizm amaçlı kiralanmasına aracılık eden kişilere ilişkin her bir sözleşme için 100 bin TL idari para cezası uygulanacak.
İzin belgesi olmadan kiralanan evlerin elektronik ticaretine ve tanıtımına olanak veren platformlar, bakanlıkça uyarılmaları durumunda, söz konusu ilanları toplam bir gün içinde kaldırmakla yükümlü olacak. Aksi halde, 23 Ekim 2014 tarihli ve 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesine İlişkin Yasa’da tanımlanan aracı hizmet sağlayıcılarına dair, her bir konut için 100 bin TL idari para cezası uygulanacak.
Sayın G_t Ahmet, dünyada senin Amerikada da, bizim Türkiyede de, hatta Almanyada da STAGFLASYON var. Fiyatlar asla düşmez. Çünkü merkez bankaları sürekli M3 para arzını arttırıp para basıyorlar. Fiyatlar sürekli artar.
Elinde TL si Doları olan Eurosu olan Poundu olan her türlü fiat parası olan yanar. Fiat kağıt paralar zamanla tereyağının ateşte erimesi gibi erir gider. Malı olan malı götürür. İşsizlik artsa bile götürür. Evler satılmasa da götürür. Malı satan yerine alacağı malı yerine koyamayacağı için malını satmaz mecbur kalmadıkça. Mecburen satanlarda tek tük iflas edenlerdir. Bankalara icraya düşenlerde düşük fiyatla satılmaz.
Hıyarın fiyatı düşüyor mu ki Evin de fiyatı düşsün. Hıyarın fiyatı düşserse bil ki Ev fiyatı da düşecek.
Sahte ev ilanları eriyor... Sadece üç sitede 15 bin satılık konut ilanı silindi
https://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/...lindi-42356395
İlan sayısı Artsa da Azalsa da ev fiyatları sürekli artmaya devam edecek.
Sebep merkez bankalarının M3 para arzını arttırmaları. Fiyatlar para arzı arttıkça sürekli artar. Asla düşmez. İnsan sayısı azalmıyor ki konut fiyatları düşsün. Merkez bankaları para arzını azaltmıyorlar ki konut fiyatları düşsün.
Hıyarın fiyatı artarken Evin fiyatı düşemez.
Güvenlik nedeniyle ismi Amerikan veya İsrailli olan hiçbir gıda ve içecek satıcısına bu olaylar yatışana kadar gitmemenizi öneririm. Her türlü şiddet eylemi riski var. İşin sonu nereye varır bilinmez. Kendinizi sağlama alın ve bu yerlere mümkünse bu aralar kesinlikle gitmeyin. Ne olur ne olmaz. Riske girmeye gerek yok.
Milyonlar Filistin e destek için toplandı! İsrail boykotu dalga dalga yayılıyor: Starbucks saklanamazsın, içeceklerini soykırım için üretiyorsun.
https://www.takvim.com.tr/dunya/2023...in-uretiyorsun
McDonalds mağazasına bir kutu fare atmışlar.
https://twitter.com/i/status/1721144053851439258
Müjde :)
1 tane takibimdeki evin fiyatı düşmüş.
5.000 TL indirim.
Yüzdesel olarak düşük ama olsun.
Gelen e-mail ile fark ettim.
Tüm dünyada, gıda, emtia, vs. fiyatları bu kadar düşerken,
Sadece ev değil, her şeyin fiyatı neden düşmez ki !!!
Sanırım faizlerin, gerçekten REEL olmasını bekliyor.
Olur mu ?
Bence olur.
Biraz daha sabır.
Ne cahil insanlar varya... Fare götürenle ki fare değil ; kolayı yere döken arasında bir fark var mı?
Stabucks Türkiye https://www.starbucks.com.tr/corporate
https://www.alshaya.com/en/about-us/ bu gruba ait. Bu grupta Kuveytli.
İsraili boykot ediyom diye ; gittin Kuveytli Müslüman din kardeşlerimizin ticaretini baltaladın.... İnsanları israilli olan kahve dükkanlarına veya markalara yönlendirdin nescafe gibi...
Ne yaptın iyimi kötümü....
Boykotu bırakın devlet yapsın; siz zaten para verip alarak destek oluyorsunuz; devlet şu şu şu markaların ithalatını ve bu ürünlerin üretimini yasaklıyorum desin bakalım..
Ülkede bir tane yatırımcı kalıyor mu?
Şunu yap %56 sı dinsiz olan Kore de gider.....
https://m.youtube.com/watch?v=pJkH3zr2kuU
Sami Tarcan a bunu yapan hayat bize neler yapmaz?
Dinleyin de nasıl bir piyasada olduğumuzun farkına varın. Adam 2400lük evi 2250 ye satmaya anlaşıyor ama satın alacak kişiden alacağını 4-5 ay sonra alıcının arabası ve karavanı satılınca alacak :kahkah: anlaşmaya bak
Alıcı adam işlerim ters gitti diyip vaz geçiyor
Sonra emlakçıya satış yapılmadan verilen komisyonlar, onun geri alınamaması
Yahu satacağın 2 milyonluk ev. Bunu yapan da dünkü çocuk değil, yılların ekspertizi
Millet bu şartları kabul ediyor ev satarken way be
Ben yorum yapmıyorum. Sadece güvenlik sebebi ile bu işler sakinleşene kadar kendi adıma ismi cismi yabancı olan yeme içme yerlerine gitmiyorum. Yarın bir gün bombalama eylemi yaparlar. Bilincini kaybetmiş insanlar her şeyi yapabilir. İrrasyonel varlıklar. Ben gitmiyorum, forumdaki arkadaşlar da riske girmeyip gitmesin.
Benim sebep kesinlikle protesto veya boykot değil. Can güvenliği ve şiddet olayları riski.
Ateşekes imzalanıp her şey durulana kadar tavsiyem hiçbir forumdaş ismi cismi Amerikan olan malum yerlere gitmesin. Ne olur ne olmaz. Her türlü eylem olabilir bundan sonra. Belli olmaz.
1) Türkiyede iş yapıyorsan asla sözle iş yapma.
2) ileri vadeli sözleşmeli işlere hukuki bilgin yoksa girme.
Burada sami tarcanın yapması gereken 3-4 ay oyalayan Alıcıya emlak komisyonu bedelini kesip gönderdiği parayı iade edecekti. Alıcının hatasını neden emlakcı ödesin. Emlakcı gayette emeğinin karşılığını almış. Ben şahsen sami tarcanı haklı görmedim. Satış yaparken sözleşmemi yaparım cayan alıcının da parasını vermem. Her işin bir yolu yordamı var.
Adam her yerden falso da benim takıldığım nokta sırf evi satabilmek için bunları kabul ediyor olması daha çok.
Yoksa satış yapmadan emlakçıya para vermesi, evi ileride aylar sonra satılacak varlıklardan alacağı paraya karşılık satması (bu arada fiyat sabit bak kuru faizi hesaba katmıyor!!), emlakçıya yanlış para göndermesi, emlakçıya kum mu taşıdınız ne iş yaptınız sanki demesi (kendisi de oto ekspertiz yapıyor bu arada :kahkah: ) say say bitmez...
Parayı getir evi al dediği zaman parayı getirecek adam yok piyasada.
Geçen sene oto sattım biliyorum. Bağ, bahçe, tarla, başka araç vs elindekini kakalamak isteyen ne kadar tip varsa mesaj kutusunu dolduruyor. (bir de çok sağlam senet var üstünü tamamlarım diyenler var :oleyo:)
Piyasa böyle olunca elindeki eve 3 milyon istemek ile 100 milyon istemek arasında fark yok ki. Tam enayi avı. Fiyatın kaç olduğu belli değil.
Aylar içinde 4.5 milyondan 6.5 milyona çıkıp yeniden 4.5 milyona inen ilanlar var fav listemde :kahkah:
Dünyada ticari gayrımenkul pazarı çöktü. Bunu fonlayan büyük bankalar BoFA ve Citi muhtemelen kurtarılmak zorunda kalacak, ya da kurtarılmazsa mortingen zortingen götingen olacaklar.
https://pbs.twimg.com/media/F-QsR5SWEAAnysf.jpg
ev in değeri ya o kadar değildir , çok daha düşüktür. Satacak adam da riske girip kabul etmiştir , gerçi risk elde patladı.
Ya da o ev in çok çok büyük bir sıkıntısı vardır , pislik bir komşu , ev in yıkılabilecek kadar çürük olması falan ..
Para bitti, konutta takas dönemi başladı diyor haber.
Bir arkadaş, ülkede kara para çok, konut piyasasına bişey olmaz diyordu. Engin Polat, Dilan Polat tutuklanınca piyasa çöktü sanırım :):)
https://www.dunya.com/sektorler/emla...-haberi-710117
Bu zararları eninde sonunda yıl sonunda realize edecekler. BoFA, Citi, ve diğer bankaları kurtarmak zorunda kalacaklar. Kaçınılmaz son.
Bank of America's Unrealized Loss Hits $131.6 Billion on Securities
https://www.reuters.com/business/fin...ln-2023-10-17/
vay vay ...
bir önceki zamanlara dönme umudu yeşerecek mi ?
750.000 Gazeli Flilistinli Türkiye'ye TEHCİR edilecek
karşılığında BATI Türkiye'ye 30 MİLYAR DOLAR DESTEK Çıkacak...
https://img.odatv4.com/rcman/Cw560h5...dolar-emui.jpg
https://www.odatv4.com/guncel/cia-go...olar-120010260
Yani Londralı ile New York'lunun işine son...
piyasaya sürülecek LİRALAR...
patlasın
borsa-
gayrımenkul-
taşıt fiyatları...
bu büyük ümidin ilk satın alındığı yer BORSA İSTANBUL
bu arada alta kalanın canı çıksın...
30 Az 150 olsa olur....
Ucuza gitmişiz yine
TBMM lokanta ve işletmelerinde İsrail'i boykot kararı
TBMM Başkanı Kurtulmuş'un talimatıyla, İsrail'in Gazze'de işlediği soykırım suçuna destek veren şirketlerin ürünleri Meclis kampüsü ve tesislerindeki lokanta, kafeterya ve çay ocaklarında satılmayacak.
https://www.aa.com.tr/tr/israil-fili...karari/3046024
Belediyelerden Amerikan ve İsrail ürünlerine boykot
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar...oykot-42357103
Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER): "İnşaat sektöründe günlük 2 bin TL yevmiyeye kalifiye eleman bulamıyoruz."
https://twitter.com/TurhanBozkurTV/s...36402013261835
İsrail, bomba ve silah yapımında kullandığı çeliği en çok Türkiye'den temin ediyor.
Türkiye Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Aslan, Türk çeliğinin İsrail pazarının %65'ine sahip olduğunu belirtti. Aslan, Türkiye'nin yıllardır İsrail'in çelik ithal ettiği ülkeler arasında birinci sırada olduğunu vurguladı.
Bombalar yağarken, Türkiye, İsrail'e, ekim ayında 348 milyon dolarlık mal sattı.
Bu yobazlar için Filistinliler falan hikaye, PARA ŞAHANE.
Neymiş lokanta ve kafeteryalarda İsrail ürünlerini boykot edeceklermiş.
Hastirin lan ordan.
İnşaat ustasına günlük 2 bin az bile. Tozun toprağın içinde uzun mesai saatleri ile yukarıdan kafana taş mı düşer, tuğla mı düşer belli olmayan çalışma şartlarında daha fazla istemeleri lazım.
Patronlar alışmış, istiyorlar ki üniversite mezunları gibi versinler ellerine asgari ücreti çalışsınlar. Geçenlerde de bir sanayi odası başkanı söyledi, asgari ücrete çalışacak mühendis buluyormuş da 50 bine çalışacak kaynakçı bulamıyormuş. Köpeksiz köy buldular, değneksiz geziyorlar.
Devletler boykot yapamaz, gümrük anlaşmaları var. Senin firmalarını kapatırlar yurtdışında adım atamazsın.
Boykotu bireyler yapar. Devlet her zaman ticari konularda sessiz kalır. Çünkü anlaşmalar var.
Bireysel boykot etkili olmaya başladı. McDonalds, Starbucks, ve Burger King şube kapatmaya başladı.
Ben bunları boykot etmiyorum, ama kişisel güvenlik sebebi ile ismi yabancı olan yeme içme yerlerine kesinlikle gitmiyorum. Güvenliğini düşünen kesinlikle gitmesin. Gidenin başına herşey gelebilir. İnsanlar sert şiddet olaylarına meyilli. Riske girmeye gerek yok. Ateşkes olana kadar gitmemek en doğrusu olur.
Insaat iscilik ucretleri boyle anormal artarken ev fiyatlarinin dusmesini beklemek aptallik olur
Sonunda sende anlamışsın Ahmet. Sıfır evlerin fiyatları şu enflasyonist ve işgücün arzının sıkıntılı olduğu ortamda düşemez, düşerse ikinci el konutlar düşer.Örneğin 15 yıl öncenin teknolojisi ve yöntemleri ile üretilmiş konutu ikinci elde aldın. Tadilat yaptırmak için ciddi bir para harcarsın, ayrıca tadilat ile apartmanın geneline değil sadece kendi dairene yaptırabilirsin.Bu da eve ne kadar değer katar veya yaptırdığın tadilat bedelini bile talep edebilir misin bilmiyorum.
SON DAKİKA | Yeni kentsel dönüşüm yasası TBMM'den geçti:
-Şehircilik Bakanlığı, artık mevcutta bina bulunan alanları da rezerv alan ilan edebilecek. Önceden yalnızca boş alanlar rezerv alan ilan edilebiliyordu. Yeni düzenlemede artık mevcut binalar maliklere sorulmadan rezerv alan kapsamına alınabilecek. Bakanlık istediği her yeri rezerv alan ilan edebilecek.
-Rezerv alan ilan edilen yerdeki konutlar mahkeme süreci dahil 90 gün içinde boşaltılacak.
-Rezerv alana alınan yerlerdeki konut sahiplerine bakanlık başka bir yerden konut verebilecek.
-Örneğin Kadıköy'de mevcut bir binanın olduğu alan rezerv alan ilan edilip bina 90 gün içinde yıkılabilecek. Konut sahibine ise duruma göre ya aynı yerden ya da başka bir ilçeden, mesela Sultanbeyli'den konut verilebilecek.
-Rezerv alanlardaki imar planı, parselasyon, ruhsat ve iskan aşamalarında bakanlık yetkili olacak, belediyeler by-pass edilecek.
bu bazı konut sahiplerinide anlamıyorum...
bizimde var evimiz arsamız sanki altın tozundan...
diyorki benim evim 5 kilo altın ediyordu şimdide edecek...
kardeşim o zaman altın alsaydın nasıl bir kafa bu anlamadım...
ev parayla değerlendirlir şu kadar dolar bu zamanda bu kadar dolar diyebilirsin...
bende diyeceğim evim şu kadar pladyum ediyordu şimdide edecek... :)