Orhan baba, 50 senedir alamanya’ya gitmek istiyoruz
50 yıldır değişmedi
https://i.hizliresim.com/exdgsc3.jpeg
Printable View
Orhan baba, 50 senedir alamanya’ya gitmek istiyoruz
50 yıldır değişmedi
https://i.hizliresim.com/exdgsc3.jpeg
heryer o kadar pahalı değil. sizin dediğiniz yerler zengin turistik köyler. bir sürü ucuz alternatif konum var.
1 milyon liraya basit bir tarla alsan 300-500-700 bine de gücüne göre çelik konstrüksiyon bir 80-100m2 ev yapsan kazasız belasız 100 yaşına kadar depreme yenik düşmeden köyde rahatça yaşarsın emekli maaşınla.
1 milyon nakit parası olup köyde kendi müstakil evinde, kendi yağında kral gibi kavrulacağına, şehirde kümeste kıt kanaat ölmemek için yaşayan emekli aslında köleliği tercih ediyor. köyde o kadar toz pembe değil tabii herşey ama şehirde köle olmak insanların zoruna gitmeli belli bir gelir seviyesinin altında. en azından bunu denemeli ve şehir her zaman son tercih olmalı.
misal geçen küçük bir kasabada arabayı belediye otoparkına park ettim. günlük park 5 TL kasaba merkezinde.
Benim köyüm sit alanı çivi çaktırmıyorlar üstelik arsa da yok. Geçenlerde gördüm Kulu Cihanbeyli tarafında Tavşancali da yaklaşık 5000 MT arsa içinde üç daire 2,4 milyon du. Onların evleri genelde saray gibi büyüktür.
Koyune git, ilgili tarim teskilatina, sut icin 20 bas keci uretecegim de, onlar yeri bulurlar.
Satin alma, kirala, cerden copten dam kur, 20 bas hayvana bak.
Yeter ki uret.
Hani derler ya, bi zanaatin olsun, altin bilezik.
Koylu cocuklari o altin bilezige sahip.
Ben bu halimle bile köye gitmek istiyorum ama hanım kabul etmiyor. O da haklı hem bana hem mala bakacak. Bizim köyde keçi olmaz. Mevcut köyde koyun besleyenler bile bir umut para kazanırız diye bekliyor. Hep ot olsa dört mevsim kurtarır ama sadece kışın yediğini hayvanın masrafı çıkarmaz. Bizim köy kıraç kuraklık da var o yüzden bizim köyde hayvan tarım yapanlar bankaya çalışıyor. Hepsi birbirine kefil ve borçsuz olanlar parmakla sayılır. Eninde sonunda o tarla hayvanlar bankanın olacak.
Bana göre sağlıklı olsam köyde hayvancılık ve tarım yapmak istemiş olsam büyükbaş hayvan ve onun gübresinden gaz üretimi yapar o gazı da sera yapıp oranın ısınmanda kullanırım. Teknoloji zeka ile olur. Ama köyde bu yok. Anadan babadan bildiği ile yapıyor ve sürünüyor. Ha bir iki sene para kazanmıştır. Ama 4-5 kişi aynı şekilde Konya'da çalışsa ayni mesaiyi yapsa daha fazla kazanırdı.
Viob ta Alper kardeşim var. Hem hanım öğretmen hem kendi kamuda çalışıyor hem de meyve ağaçları var. Bunun için ek gelir oluyor kazanç kapısı değil bu şekilde para kazanır ne kadar kazansa ilave gelir ama sadece buradan kazanmak şuan imkansız gibi. Şuan ülkede en ucuz olanlar çiftçinin hayvancınin ürettiği ürünler.
2019 yılı itibariyle gübre %1000 den fazla, arpa %800 mazot %300 artmış. Süt 2,3 de 11,5 olmuş. Et 40 TL den 160 . Buradan da gözüküyor ki üreticilerin gideri daha çok artarken geliri daha çok azalıyor.