Yapı ve Kredi Bankası son sürat karşılıksız kredileri elden çıkardı, bu sayede sermaye yeterlilik rasyosunda anlamlı iyileşme sağladılar. İkinci adım olarak yine son hız kredi vermeyi sonlandırıp, banka garanti ve akbanka a yakın olan özkaynağını şuandaki yüksek faizler ile değerlendirme yoluna gidiyor, bu da önümüzdeki her yeni bilançoda göreceğiniz gibi özkaynak karlılığını arttıracak.
Garanti ve Akbank a yakın özkaynak ile onların yarı fiyatından işlem gören Yapı Kredi de ciddi manada piyasa değerinde toparlanma bekliyorum. Genel Müdür bu konuda çok zeki ve istekli diyebilirim. Bu yıl yatırımcı sunumundaki değerler rastgele belirlenmedi, herkes araştırmasını ona göre yapsın.
2020 hedefinde MİNİMUM %17 ve üstü özkaynak karlılığı hedefi var ve bana göre yakalanacak. Yakalanması demek bu günki özkaynakla senelik yaklaşık 6,6 milyar tl kar demek. Şimdi piyasa değeri 14 milyar mertebesinde! Bu değere keza yakın zamanda 4 milyar tl nin üzerinde nakit şirket kasasına girdi ve dikkat edeniz bu paranın %83 ünü ana hissedar verdi, borsa yatırımcısı değil!!! Ben şuan Borsada bundan daha cazip değerlemede şirket göremiyorum, 2 yıllık karından işlem gören özel sektör bankayı alırım, yatarım...
Çok değil zaten kısa bir süre sonra 3Ç bilanço gelecek, sizlerde göreceksiniz. Borsa işi sabır işi. Sermaye yeterlilik rasyosu düşüklüğü nedeniyle uzun yıllardır bedelli geleceği biliniyordu ve bu nedenle diğer özel bankalara göre %50 iskontolu gidiyordu, şuanda Garan ve Akbank 0.70 Pd/Dd ile işlem görürken bunun 0,38 Pd/Dd ile işlem görmesinin temel anlamda bana göre izahı yoktur ve bu iskonto kapanacaktır.
İskonto kapama ise sanıldığı kadar zor olmayacak çünkü şirketin sadece %17 si halka açık, buda zaten diğer bankalar arasında aslan payının büyük ortaklarda en çok olduğu bankanın Yapı Kredi olduğunu gösteriyor, yani %83 de inanın mevcut değerlemeden memnun değil ama bunu borsada alımla değil, bilançoyu güzelleştirerek piyasayla birlikte sağlayacaklar. Tıpkı tüm Koç grubu şirketlerinde olduğu gibi!
https://resmim.net/f/am9AtU.jpg
Yatırım tavsiyesi değildir.