Thy'ye yatırım yaptım bekliyorum, karlılığından da şüphem yok lakin bu tip haberleri gördükçe midem bulanıyor. Bir değil, iki değil...
https://twitter.com/SelinFeldman/sta...URhR97kng&s=19
Printable View
Thy'ye yatırım yaptım bekliyorum, karlılığından da şüphem yok lakin bu tip haberleri gördükçe midem bulanıyor. Bir değil, iki değil...
https://twitter.com/SelinFeldman/sta...URhR97kng&s=19
Cuma günü THYAO da ortalama 48.582 tl fiyattan toplam 21.551.143 lot (1.046.996.298.64 tl) açığa satış işlemi gerçekleşmiş olup 49.30 tl kapanış fiyatına göre açıkcılar ortalamaya bakarsak 0.70 krş zarar yazmışlardır, halbuki açıkcılar düşeceğinden çok eminlerdi, bir çok kişide bunu dillendirmişti, tahta yapıcıda açıkları gördükçe fiyatlamanın düşmesine izin vermeyecektir, asıl zararı perşembe den taşınan 969 bin lot açık yaşamıştır, onlarda cuma günü %5 gibi bir zararla karşılaşmışlardır, artık kazanmaktan vazgeçip paçayı kurtarma gayretine girmişlerdir,
THYAO 21.5 mlyn lot ve 1 mlyr tl hacimle gerçekleşen açıklarda 1. sırada yeralmıştır,
berkimcans bir soru soracağım, cevaplar isen memnun olurum. yazdıklarından cuma seans sonu itibari ile toplam yani geçmiş günlerden gelen ve sari olan satış ile birlikte toplam 21 küsür milyon açığa satış var . doğru anlıyorum.... şunun için soruyorum bir an tereddüt ettim 21 milyon sadece cuma günü yapılan açığa satış mı diye... iyi hafta sonları dilerim...
@lokum, 21 mlyn lot cuma günü gerçekleşen toplam lot miktarı, bu açıkların büyük bir kısmı gün içinde karlı veya zararlı kapanır, düşüş bekleyenler veya zararı kabul etmeyenler ise bir ümit yarına taşırlar, taşınan açıkları ise pazartesi görebiliriz,
Sayın berkimcans, takip ettigim kadarıyla surekli açığa satış ile ilgili bilgiler paylasiyorsunuz.
Sizce bir hissede aciga satışın çok olmasi veya hiç olmaması hissenin performansını etkiliyor mu? Ya da bu durum bir hisse açısından sizin uzerine düştüğünüz kadar önemli mi?SM-M515F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Tweet zincirine ben de baktım. Thy mağduru aramış, inceleme yapılacakmış.
Ülke giriş koşullarını taşımayan yolcuyu getiren havayolu şirketine ceza kesiliyormuş.
Milyonlarca yolcu, onbinlerce sefer, cok büyük organizasyon, bir iki değil bence 50'ye kadar böyle sorunlar normal.
Bir haber de ben yazayım, Çinliler de 292 adet Airbus siparişi geçmişler.
Havacılık için iyi bence, çünkü yıllar önce sıraya girmek gerekiyor uçak alımlarında.
Bir de altta ayrı mesajda açığa satışla ilgili görüşlerimi yazayım.
Açığa satışla ilgili paylaşımları ben de burada okuyorum, paylaşan arkadaş sağolsun, birçok siteye girip her şeyi takip edecek vakit olmuyor. Piyasayla ilgili ulaşabildiğiniz kadar bilgiyi bilmek istersiniz.. Alan, satan özellikle yabancı işlemleri önemli tabi..
Açığa satış, yani elinizde bulunmayan bir malı satmak ilk başta doğru değilmiş gibi geliyor, fiyat düştüğünde, açığa satış bir nedenmiş gibi algılanıyor. Herifler satmasa düşmeyecekti, gibi.
Sanırım başka bir topikte yazmıştım, tekrar özet yapayım.
Piyasada fiyat aslında bir oylamayla oluşur, demokratiktir. Herkes gücü oranında fiyat oluşumunda söz sahibidir. Parası, gücü çok olanın sözü biraz daha fazla geçer. Adaletsiz gözükse de fena değil sistem..
Demokrasiden daha iyidir bence. Çünkü alınan yanlış kararların bedelini kişi kendisi öder. Ve ayrıca doğru kararlar verdikçe zamanla sözü daha çok geçer, gücü artar. Yanlış kararlar verdikçe de zamanla sözü ve gücü azalır.
Şimdi açığa satışın yasak olduğu bir piyasada kimler fiyat oluşum oylamasına katılabilir? Elinde hisse olanlar ve parası olanlar.
Sakınca şurada:
Bunlar bir azınlıktır, oylamayı az kişi katıldığı için fiyat oluşumu pek sağlıklı olmayabilir. Muhtemelen fiyatlarda balon oluşur, belki de oluşmaz ama oluşup oluşmadığını bilemeyiz. Bunu bilmenin tek yolu açığa satışın serbestçe yapılabilmesidir.
Ve elinde hisse olmayanların da oylamaya katılabilmesini sağlamaktır.
3 bin kişin fiyat oluşturması mı yoksa 50 bin kişinin oluşturması mı daha sağlıklı ve gerçekçi?
Bir ara uzun süre açığa satış yasaktı piyasada, ben bırakacaktım borsayı neredeyse, yabancılar da şikayetçi oldu. Serbest bıraktılar.
Ben nerden bileceğim fiyatlarda balon oluşup oluşmadığını?
Niye balon fiyatlardan işlem yapayım, belki daha da şişebilir balon, belki de şişmez. Fiyat güvenilmez olur benim için.
Tüm katılımcıların, yani örnekte 50 bin kişinin oluşturduğu fiyat daha sağlıklı ve gerçektir.
Bu nedenle acemiler de herhangi bir zamanda almak veya satmak istediklerinde gerçek fiyatlardan işlem yapmış olurlar.
Yasak olsaydı şimdi, ben bu saate kadar nasıl taşıyacağım Thy'yi? Çoktan satar çıkardım. Maliyetim iyi zaten.
Açığa satış yasakken manipülasyon da kolaylaşır.
Olağandışı durumlarda geçici olarak piyasa yıkılmasın diye yasaklanıyor ya da yukarı adım kuralı uygulanıyor. Bunlar da doğru, dünyada da böyle yapılıyor.
Bırakın herkes alsın satsın, ben yasaklanacak diye korkuyorum.
Bu hisse 7.40'dan geldi 2 senede kaç katına çıkmış. Ereğli Tüpraş'ın da kaç katına çıktığı dönemler oldu. Açığa satış serbestti, yükselişe engel olsa ya da düşüşe neden olsa buraya kadar çıkabilirler miydi, en derin hisseler bunlar.
Açığa satış, yarattığı arz kadar gün içinde talep de yaratıyor. Ya da birkaç gün için kiralıyorlar, aynı sattıkları kadar geri alıyorlar.
Bizdeki ödünç ve kira işlemleri kısa süreli oluyor.
100 milyon lot açığa satıp 3 ay almasalar tamam, fiyatı bozar ama o da olmaz zaten. Riski de yüksek olur. Manipülasyon incelemesi de olur böyle bir durumda.
Bir de vadeli piyasalarla spot piyasa arası geçişkenlik var.
Vadelide short poza çok abandıklarında spotla aradaki makas kapanıyor, oradan alıp spot satma daha iyi, ben de bazen yapıyorum.
Spot taşıyorum genellikle. Vadeli çok düştüğü zaman oradan alıp spot satıyorum. 3-5 kuruş maliyetimi düşürüyorum.
Oradan alıp spotta açığa satan da oluyordur. Küçük olsa da kar bırakır. Vadeliye makine kuruyorlar, bu işlemi makine yapıyordur zaten.
Bu nedenle takibi de zor, karşılıklı işlemler de olabilir. Alan satan analizleri çoğu zaman fikir vermeyebilir ama bakıyoruz işte..
Özetle açığa satış zararlı değil piyasa için yararlıdır.