Mayıs sonuna kadar durum netleşecek
Uyanık agalar :) Tekniği de ona göre çalıştırıyorlar.
Sabır......
Batuhan
Printable View
Mayıs sonuna kadar durum netleşecek
Uyanık agalar :) Tekniği de ona göre çalıştırıyorlar.
Sabır......
Batuhan
bu hissede işlem yapan grubu tebrik etmek lazım.. bir hissenin içine ancak bu kadar s.çılabilir..
Hocam yukarıdaki konuyu ve genel kurul gecikmesi hakkında ne düşündüğünü Ömer Musa'ya sordum. Aşağıdaki cevapları verdi.
Özetle , şirket yönetiminin çağrıdan korktuğu için Hisse geri alım yapacağını sanmadığını , şirketin değerini korumak için yönetimin çok fazla birşey yapmasa bile operasyon tarafını çok iyi yaptıkları için çok da şikayetçi olmadığı izlenimi verdi bana.
Yani Ömer Musa su akar yolunu bulur , sabredersek değerini bulur havasında biraz. Ben de o kanıdayım ama yine de yönetimin daha aktif olmasını yeğlerim. Şu hisse çok değil 17-18 liralarda olsaydı bu endeksde , kimsenin bir itirazı olmazdı.
Genel kurul gecikmesi için fikrim yok , belki meşguldürler yada karar almak için bir şeyi bekliyorlardır dedi. Ben de bir şeyin netleşmesini beklediklerini düşünüyordum zaten. Bakalım bu genel kurul kararı gelince değişik birşey görecek miyiz merak ediyorum.
Bu 1. mail
I hope you are well.
I see the issue in different ways. First of all, it is good to have management that is focused on the business and is not promotional. I run when I meet CEOs that are complete salesmen. We want people that are good at operating the business and allocating the profits, not pumping up the stock. This is actually the reason people like you and I spotted the Arena opportunity - because it is under the radar and not being promoted by the management or the investment banks.
At the same, I do see your concern. Other companies tend to have more information, presentations, etc. Regarding the annual meeting, I am in the same boat as you - I do not know why it is delayed. Maybe the controlling shareholder is busy or needs more information before making the meeting & the decisions. I really have no idea.
Sincerely,
Omar
Bu da 2. mail
I do not think companies should buy back shares to stabilize the stock. They should buy back shares when an investment in shares is the best use of capital. For example, assume that a company is worth $500 but is selling for $100. Meanwhile, assume that the re-investment opportunity available for the company is to build a factory for $50 that earns $5. In this case, it makes much more sense to buy back shares instead of build the factory because this would maximize the value per share. Most companies do not think about this. In the case of Arena, I also think the company cannot do any buy back - otherwise the controlling shareholder would own >50% and would be required to make a mandatory tender offer. Maybe this is something they want to avoid. Or maybe it is not. I have no idea.
Sincerely,
Omar
Ben yukarıdakı postu yollarken o da aşağıdaki maili atmış son olarak. Hisse geri alımı İndes ile çok görüştüm diyor ( 2014-2015 zamanlarında İndes ve DGATE almış ).
Ben de Arena ile de görüşsene bu konuyu dedim :)
Yes, I agree with you - a buyback makes sense when the real value is not reflected.
I have spent a lot of time discussing this issue with different companies (including Indes).
Emirhan Bey az daha zorlasanız adam size soracak ne yapalım ne öneriyorsunuz diye.
Böyle pasif bir tahtacımız var.(Bu görünmek istediği pozisyon mu yoksa cidden böyle mi ,yorumsuz.)
Bofa alttan aldıklarını piyasaya döşedi
bu kagıtta çete var isterse 5 milyon adet hacim olsun eksi kapatabilir oyle şeref yoksunu bu tahtadakiler
Aynen katılıyorum. O grup istemediği sürece bu kağıtta hiç bir şey olmaz
https://www.tradingview.com/x/l0LHLpDL/
Değişen bir şey yok zaman kaybından başka.
Hedefler büyük olmasa bu kadar baskı kurmazlardı
tebrikler şeref yoksunları..
Perea tahtacı değil uzun vade yatırımcısı. Adam için maillerden yorum yapamayız tabi. Maillerde herkes kendini farklı gösterebilir. Ama bana samimi bir imaj veriyor. Yani onun yerinde olan çoğu insan bu maillere cevap bile vermez normalde.
Şimdi bugün yine arkadaşlar tahtadakilere saydırmış ama bugün Citi ve Deutche dışında satan yok.
Alıcılar çok karışık. Bariz bir alıcı yok. Citi ve Deutche satmış , 13-14 aracı kurum bunların sattıklarını almış.
Yani 13,94 ortalama ile yeni maliyetlenmeler olmuş.
Deutchenin elinde mal kalmadı. Citi'nin elinde ise maksimum 100 bin lot daha var ama hepsini satmaz. Bunlar iyi haber.
Tek kötü olan haftalar sonra ilk kez 1 milyon lotun üzerinde işlem yaptık ama eksi kapadık. Ortalamanın da çok altında kaldı. Tek olumlu taraf bu satışı normal yatırımcı değil Citi ve Detche robotlarının yapmış olması. Onların da elinde mal kalmadığından yarın daha olumlu bir hava olabilir tahtada ama inşaallah endekse derin bir satış gelmez çünkü yurt dışı %1,5-2 civarı aşağıda ortalama olarak.
Bunun yansıması yarın bizim endeksde de görülebilir.
Bir haber ve bilanço gelmeden esaslı bir hareket olmayacak gibi tahtada. 1-2 ay öncesinde olduğu gibi her gün 100-150 bin lot alan yatırım fonlarımız veya HSBC amca da yok ortada. Perea zaten 3-4 aydır ortada yok.
Ya yeni birileri girip alım yapacak yada haber gelecek.
En azından 14 üstünde dursak en azından düşüş olmasını engeller. Yarın mutlaka artı kapamamız lazım , yoksa yine satıcılar artar alıcılar azalır.
Temettü haberi gelse belki ufak da olsa moral verebilir tahtaya ama o da yok. Genel kurulun teknik olarak Nisan ayı içinde yapılmasının imkanı kalmadı. En erken bayram sonrası yapılacak.
Bu kadar gecikmeye ne bahaneleri var hakikaten anlamakta güçlük çekiyorum. Genel kurulda alınması gereken bir karar için bekliyorlar ama nedir bu bilmiyorum. Paynet satışının genel kurul ile alakası yok. O yetki yönetim kurulunda. Sermaye ile ilgili bir karar olsa onun da genel kurulda olma zorunluluğu yok.
Nedir neden beklenir anlamış değilim.
İnşaallah hayırlara vesile olur. Şu anda net olan sadece 1 şey var o da 1. çeyrek sonuçlarının 45 gün içinde gelecek olması. Umarım o beklediğimizden de iyi gelir de bari hisse diken üzerinde durmaktan kurtulur.
Sayin Emirhan Bey,
Cok degerli email paylasimlari icin tesekkurler. Omer Bey'in tahminimden cok daha seffaf bir sekilde cevap verdigini gormek guzel. Onun da benzer sekilde geri alimin cagri riski yaratacagina dikkat cekmesi bence de bu kapiyi simdilik kapali tutuyor. Redington tarafindan da bu bariz cunku karsisinda Perea gibi bir fon varken uyduruk bir degerleme raporu cikararak cok ucuzdan hisseyi alabilecegini zannetmiyorum. Bu KY icin iyi.
Ama isin obur yuzunde Perea'nin yazdiklarindan izlenimim pozisyonuna gore pasif kalan bir fon oldugu. Bu da bence yatirimci acisindan olumsuz. Evet fona belli miktarlarda yatirim geldikce ARENA'nin oranini fon icinde belli miktarda tutmak icin alim yapabilir, bu da periyodik olarak talep yaratir. Hatta bu hissenin cok dusmesine de izin vermez (arada portfoyunu yeniden dengeleyici aksiyon alacaktir illa ki - yani cok cikani satip kar realize edip dusenden biraz daha alir). Ama bu kadar buyuk pozisyon varkden de kimse kolay kolay hisseyi yukari suremez cunku kafasina mal yeme riskini almak istemez.
Sanki bu da biraz asagi tukursen sakal, yukari tukursen biyik durumu olusturuyor. Bu durumdan da ancak orta sermayeli akilli tahatci kazanir. Cunku hareket marji olarak dip noktada sanki Fed Put'u gibi bir garantisi var. Yukariya da isterse 100-200bin lot yazdi mi kagidi zirnik oynatmak mumkun olmaz. O yuzden dar alanda kisa paslasmalar ile %1-2lik marjda ussten verip alttan alarak cok guzel paralar kazanmak mumkun gibi. Bu da UV yatirimciyi acikcasi uyuz ediyor ve sanirim bircok arkadasimiz da burada bu yuzden serzeniste.
Ben bu tahta olaylarini pek bildigimi soyleyemem ama teorik olarak kafamda sanki boyle bir model kurulmus olabilir diye dusunuyorum. Gun icinde de hisse takibi yapma imkanim su aralar yok ama tesadufen bugun biraz inceleme firsatim oldu. Dun Nasdaq sert dusmusken, sabah yukardan acilan bir ARENA hissesi, akabinde S&P vadelilerinde dususe ragmen o sevide biraz kalip sonra gun boyu asagiya salinmasi (ki belki burada dediginiz gibi Citi+BofA'nin robotlari agir basti) yukarda cizdigim hipotezi biraz daha dusundurttu...
Bu noktada sirketin 1-2 ceyrek boyunca iyi sonuclar vermesi alici tarafini doldururarak bu fasit donguden cikmamizi saglayacaktir insallah.
Hocam Perea elindeki senetleri yaklaşık 3 senedir tutuyor. Toplam 5 milyon USD'a aldığı senetlerin değeri bir ara 35 milyon USD'a kadar çıktı ama elindekinin en fazla % 10-15'ini sattı , sonra daha fazlasını geçen sene geri aldı.
O yüzden Perea'dan korkulması çok sağlıklı olmaz. Hisse mevcut durumunun 3 katına çıksa ancak o zaman Perea satabilir kademeli olarak.
Ömer Musa şirketin 3-5 sene sonrası ile ilgilendiğini çok kez söyledi.
Ama maalesef , dediğiniz gibi bizim hissenin istikrarlı bir yatırımcısı yok. Yani mesela İndes gibi her gün 3-5 milyon lot işlem olmuyor bizde. Hadi bizim senet sayımız daha az , 1 milyon olsun ama o da yok. Bazen 1-2 milyona çıkıyor ama sonrasında tekrar istikrarsızca 200-300 bin lotlara geriliyor.
Bu da yatırımcının güvenini sarsıyor. Alıcı kesildiği anda hisse geri geliyor. Spot olarak sürpriz bir alıcı geldiğinde yükseliyoruz sonrasında düşüyor.
Perea'nın son 1 senede aldığı 4 milyon , yatırım fonlarının aldığı 1,5-2 milyon , HSBC amcanın aldığı 1.3 milyon olmasa şu an kaç para olurduk bilmiyorum.
Evet haklısınız bu şirket , çok sağlam ve güzel 1-2 çeyrek bilanço açıklayınca , o zaman istikrarlı bir alıcı gelecek tahtaya. 2019-2021 başı arası 8 çeyrek üst üste güzel bilanço açıkladık , 3 liralardan 65 liralara gitti hisse ( bölünmemiş hali ).
Bu kadar büyük bir zıplama olmaz artık , ama ben 2022 1. çeyrekten itibaren ard arda güzel bilançolar bekliyorum 2023 sonuna kadar. O yüzden benzer bir hareketi de bekliyorum. 13 liralardan 50 liralara kadar gidebilecek bir hareket bekliyorum 2023 sonuna kadar.
Tabi burada Paynet de kritik rol oynuyor. Satılacak mı satılmayacak mı ? Satılacaksa kaça satılacak ? Bu soruların cevabı netleşince o hedefe daha hızlı da gelebilirz.
Emirhan Hocam
Hisseye ilgi çok düşük, arka planda kalan bir hisse görünümünde, şirketin piyasa tarafından dikkati üzerine çekmesi için iyi bir çeyreklik kar şart oldu. İlk çeyrek sonuçları ile iyi bir net kar ve paynet ortaklık haberi kagıdı oldukça rahatlatır.
Bugünkü hacim fena değil ama devamı olacak mı ona bakmak lazım.
Beni asıl düşündüren 2023 yılı. Piyasanın tek seferlik kar mantığını arenanın yıkması lazım.
Batuhan
Tamda bu noktada sersenişin bir kısmı Perea ya gidiyor.Herkesin gördüğü Pereanın tahtadaki ağırlığından dolayı oluşan tahta hareketleri.Akıllı olan tahtacı,büyük tahtacı Pereanın hareketlerini iyi tahmin etmiş olmalı.
İsmet Bey çok teşekkürler paylaşımınız için.
Aynen katılıyorum hocam. O zaman ard arda bir çok çeyrek iyi bilanço açıklaması lazım dedim zaten.
Piyasa hisseyi tanımıyor , tanıyanlar da çok güvenemiyor. O yüzden alıcı kesilince satıcılar aktive oluyorlar. Satmak istemeseler de nasıl olsa ben satmasam başkası satacak hisse düşecek satayım aşağıdan alırım mantığıyla satıyorlar.
Bu kısır döngüyü kıracak olan ard arda gelecek güzel bilançolardır. Hep indesden örnek veriyoruz ama en yakın o diye bunu yapıyoruz. Mesela İndes 6.90'lardan 9 liranın üstüne çıktı kısa sürede. Sonra yükselişi durdu ama hisse 8.80'lerden de aşağı gelmedi. Yani çıktığı yerde durabiliyor.
Ama bizim hisse 2 lira çıksa , sonrasında 1,5 lira geri geliyor. Bunun olmaması için ise , hissenin çok daha geniş bir yatırımcı tarafından alınıp satılması lazım. O yüzden yönetime kızıyoruz zaten. Bir türlü yatırımcının ilgisini tahtaya çekemedi. Hisse geri alımı yapsa , o da düşüşü engeller ama onu da yapmıyor.
Bu yüzden , yönetim güzel iş çıkarıyor operasyonda ama şirketin piyasa değerinin , gerçek değerine yakın olmasını sağlamak da şirket yönetiminin görevidir.
Bir sürü şirket , piyasa değerimiz gerçek değeri yansıtmıyor diye hisse geri alım programı açıklıyor. Siz Brightstarı 26,5 milyon dolara alıyorsunuz ( ki ucuz aldık ) , Paynet 70-75 milyon USD eder diyoruz , sadece bu ikisi 100 milyon dolar ederken , tüm şirketin değeri 90 milyon dolarda kalmasına rağmen kıllarını kıpırdatmıyorlar.
Patron şirketine sahip çıkmazsa , KY de güvenmez.
Bunu yapsalar , herşey çok güzel olacak. Yine herşey çok güzel olacak ama zaman alacak.
Emirhan Hocam
Ben daha hisseye yeni yatırım yaptım sayılır. Hissedeki paynet hemen dikkatımi çekti. Ancak paynet dışında önümüzdeki dönem büyüme anlamında katkı yapacak büyük bir hikaye göremedim. Paynet bence doğru yatırımlarla Arenadan bile daha değerli bir şirket olabilir. Ancak, ciddi finansal yatırım yapılıp büyütülmesi gerekiyor. Paynete, Oyak ya da İş grubu ortak olsa ne güzel olur diye düşünmedim degil.
Konu büyüme hikayesine geldiyse , sürdürülebilir büyüme hikayesi için Burada Arena tam olarak ne yapacak. Büyüme hikayesini nasıl taçlandıracak.
Kendi iş kolundaki marj oranları çok düşük olduğundan, ciro artışı için devamlı yeni şirketler satın almalar yapmak zorunda kalacak. Brightstar örnegindeki gibi :) yeni kapıların kendisine açılmasını sağlayacak. ( Vodafone ile işbirliği yapma durumu )
Ya da kendi alanı dışında yeni yatırımlar yapacak, GES santralleri kurulması gibi.. ya da bambaşka bir hikaye. Burada çok bir hareket yok , atladığım bir şey yoksa.
Bunlar soru işareti olarak kalıyor. Nasıl piyasanın devamlı takip ettiği bir hisse olacak, sorulması gereken soru bence bu..
Batuhan
Sayin sorpressa,
Bu konuda sizinle hemfikirim. Perea "ben ise 3 senelik bakarim" dedigi surece bence tahtaci cok rahatliyor. Cunku ana hissedar (redington stratejik yatirimci oldugu icin diyorum, yoksa elbette patron onlar), yani elini tasina altina koymus olan kisi, 3 sene sonra istedigim degere geldigi surece ve yonetim isini yaptigi surece patika cok onemli degil diyor. Ki UV portfoy yatirimcisi olarak da hakli yani var. Dolayisiyla marjinal alici/satici burada cok ciddi bir guce sahip. Dolayisiyla olaya yatirim degil de tuccar mantigi ile bakildiginda A'dan B noktasina giden yolda ne kadar zigzag cekerseniz isin ticaretini yapan hep daha karli cikar. Omer bey icin sorun degil cunku hissedarlarina bakin 3 senede 3 katina ciktik diyip hesap verebiliyor.
KY olarak bize ne opsiyon kaliyor.
a) Biz de Omer Bey gibi hisseyi alip bir kenera koyabiliriz. Eminim bunu yapanlar var. Sahsen ben biraz daha bu kampa yakinim. Emirhan Bey de boyle gibi ve yanilmiyorsam etrafinda cok yukluce (100binli lotlar ve uzerinde) bu sekilde pozisyonlanan tanidiklari oldugunu da kendisi arz etmisti. Herkes alip bir kenara atar ise o zaman tahatci kendi kendine top cevirir ama bunun maliyeti de olacagi icin bu sefer o da tahtaya kusup gitmez mi? O zaman da bizim riskimiz iyi bilanco aciklasak dahi hisseye az ilgi olacagi icin bu sefer hep POTANSIYELI olan kagit olarak kalma riskimiz olacak. Bu sefer belki bizim bilanco iyi geldiginde makro sebeplerden ya da ne bileyim ABD'de faizler %3 oldugunda bu sefer FK'miz dusuk kalacak vs vs.. Yani isi biraz sansa birakmis oluyoruz. Isler iyi gitmezse de biz KY olarak kusup gidecegiz bir noktada illa ki... Peki diyelim ki degerini buldu, o zaman hem Perea hem KY hisseden cikmaya calistikca mali kime vericez? Sonucta kar etmis, tahtayi dengeleyecek bir tahtacimiz da olmamis oluyor?
b) Aksine herkes alip kenara atmaz, trade etmeye calisir iste o arada hisseye giren daha kisa vadeli KY parayi tahtaciya kaptiracagi icin de burada serzenisler artacak. Vezirle padisahin birbirini isirmasi gibi aramizda biraz daha uzun dirayeti olan KYler belki kazanacak ama bircok kisi de arada yara alacak. Boyle olunca da sirkete olan guvensizlik devam edecektir. Bu da yuksek fiyat veya yukselen fiyatta hep bir tedirginlik, mal elimde kalir mi kuskusunu da yaninda getirecegi icin bu sefer ARENA degerini bulsa dahi o seviyeyi devam ettirmekte zorlanabilir.
Dolayisiyla bence simdiki yaklasimi Perea icin de bir risk. 3 sene sonrayi birakip bu noktada sirketin degerinin bulmasini saglayici baskiyi yonetim uzerinde kurmak onun da avantajina olacaktir. Hatta ilk is olarak sirketin BIST 100 endeksinde kendine yer edinmesi gerekiyor. Boylece hisse icin fon tarafinda talep olusmus olur. Ikinci noktada ise cok absurd seviyelere cikmadigi (ya da asiri hizli hareket etmedigi) surece Perea'nin satis yapmamasi gerekiyor (ornegin hisse 2x artsa dahi) ki hem sirketin rustunu gercekten ispat etmesi icin nefes alani olmus olur, hem de piyasada degerleme konusunda bir guven olusur. Kisa vadede Emirhan Bey bu seviyeyi 17-18 lira civari olarak gordugunu belirtti. Benim yaptigim kaba hesaba gore BIST-100 icin 20TLnin uzerinde olmasi gerekiyor. Peki bunlar hayal mi? Bence degil. Sirf paynet icin hisse basina 7-10TL degerler burada analiz edildi (ben 13 ustu hesapliyorum). Arena'nin su anki kendi degeri 14 TL'ye ek yapilirsa olmasi gereken minimum bu seviyeler diye dusunuyorum...
Bunlari yazarken TV dizilerinde noel babanin kucagina oturup yeni yil icin isteklerini siralayan cocuk gibi hissediyorum kendimi :) sonumuz hayrola...
Not: Perea uzerine uzun uzadiya yazmamin sebebi onceki mesajlarimda yonetimden bu konuda bir irade gorememem ve burada yapilan diger analizlerde de yonetimin bu konuda zayif kaldigi yonundeki yorumlardir.
Arena nın sermaye ve ortaklık yapısına baktığımızda tahtaya yön verebilecek en büyük hissedar Birleşik Devletlerin yargı yetkisine tabi Harvard Universitesi Ekonomi mezunu Omar Musa'nın Perea Capital Partnes fonudur.Şimdi bu adamında benim gibi uv ky şeklinde davranması garibime geliyor.
Perea'nın Mart ayı nakit akışı 15 mly dolar iken Arena hissesine ek alım yapmamış olmasını fon dengesine bağlamak ne kadar doğru olur bilemiyorum.
Emirhan Bey Üstadım bu adam siz olduğunuz için cevap yazıyor.Sizin potansiyelinizin farkında olduğu için size cevap yazıyor bence.
Şimdi ben kalkıp adama:
Bro how are you doing? They gave us to the hell. Why don't you do something to this situation? We have a word for this situation;jackals rule until the wolf rises! Well you are also like a Wolf... Rise sometimes and we all win...
şeklinde yazssam cevap almam büyük ihtimal :)
Perea ile ilgili komplo teorileri üretmek sağlıklı olur mu onuda bilmiyorum.Bu durumu düşünmeme sebep tahta hareketleridir.Tahta hareketi fiyata yön verdiği için yeri geldiğinde takip ediliyor.
Belki onunda şirket ile ilgili paylaşımlar yapan platformları takip eden Türkiye den arkadaşı vardır.Buna ihtiyacı bile yoktur şeklinde düşünebilirsiniz ama sonuçta o da bizler gibi bir paydaş.Ama tahtacı potansiyelinde bir paydaş.Üzüldüm adama milyon lotları var ama o da yönetimin eline bakıyor bizler gibi .
Hocam sürdürülebilir büyüme konusunda bence hiç sorunu yok şirketin. Bunun bir çok sebebi var. Şöyle sıralayalım.
1- Şirketin sattığı ürünlerin tamamına yakını ithal olduğundan ve muhasebeyi USD tuttuğundan , bir kere ciro ve öz sermaye en az kur artışı ve enflasyon kadar artar.
2- Brightstar alımı zaten başlı başına ciroyu en az 350-400 milyon USD yukarı çekecek ki , bu oran anlamında %60-65'lere denk geliyor geçen seneye göre
3- Şirket Payneti 1 milyar TL civarı bir paraya satabilirse , bu kısa ve uzun tüm finansal borcun kapatılması anlamına gelir. Yani şirket çok likit ve borçsuz hale gelir. CEO son TV programında bu sene planımızda şirket satın almak yok dedi. Ama siz eğer sıfır finansal borcu olan çok likit ve borçsuz bir şirket iseniz , önünüze çıkan ilk fırsatta , şirket satın almak için gerekli finansal desteği çok rahat bulabilirsiniz demektir. Yani bu sene Brighstar bütümesi olur , seneye başka şirket satın alırlar oradan da bir %20-30 USD bazında ciro büyümesi yakalarlar.
4- Paynetin zaten ciro olarak şirkete katkısı çok yok. Paynet cirosu konsolide ciro içinde % 3-4'ler civarındadır. Bu sene daha da düşebilir bu oran. Ve hiçbir zaman %10'un da üstüne çıkamaz. Paynetin ciro büyümesinden çok karlılık seviyesine etkisi var.
5- Arenanın cep telefonu tarafı zayıftı Brightstarı aldı. Brightstarın da diğer IT ürünü tarafı çok kuvvetli değil. Yani bu 2 şirket birbirini tamamlayan 2 şirket. Brightstar , Arenanın elindeki binlerce bayiye çok kolay ulaşacak ve cep telefonu satacak , Arena da Brightstarın elindeki yüzlerce bayiye ulaşıp diğer ekipmanları satacak. Yani buradan da bir büyüme gelecek.
Gelecek sene de başka bir şirket alırlar başka bir sinerji doğar.
6- Sektör zaten kendi kendini büyüten bir sektör. Teknolojinin gelişmesi ile beraber herkes elindeki teknoloji cihazlarını zaten her 3-5 senede bir yeniliyor. Zaten dijitalleşme , Iot ve 5G daha yeni başlıyor ülkede. Dolayısıyla tüm cihazların bunlara uygun hale gelmesi lazım. 3-5 sene sonra başka bir teknoloji çıkar , cihazların onlara da uygun olması gerekir. Dolayısıyla bu sektör ölmez bir sektör. Zaten birşey yapmasanız da büyüyorsunuz.
Daha başka sebeplerde söylenebilir ama listeyi uzatmaya gerek yok bence. Hocam şöyle düşünelim. Arena 2019 cirosu 3 milyar idi , 2021 cirosu 6 milyar. Yani satışlar 2 senede TL bazında %100 büyüdü. Bunda Paynetin payı çok az. Paynetin 2021 cirosu , benim tahminim en fazla 150-200 milyon arasıdır. Yani Paynet hızlı büyür doğru ama cirodaki payı çok küçük olduğundan , Paynet büyümesi arenaya sanıldığı kadar katkı sağlamaz ciro kısmında. Ama net kar kısmında sağlar.
Fakat paynetin 1 milyar TL gibi bir paraya satılması , bence çok iyi bir çarpanla satılmış olmasına işaret eder. O yüzden değerini bulacaksa , o paralara satılmasını isterim.
Sonrası ise kolay hocam. Sizin yeter ki elinizde para olsun , yada başka şirket satın alma konusunda sıkıntınız olmasın yeter. Sonrasında sürekli büyümek kolay.
Hocam benim de ilk mailime neredeyse 1 sene cevap vermemişti ama şimdi çok hızlı cevap veriyor.
Ama paylaşımında yazdığın gibi ama fırçayla karışık gaz verir gibi bir mail atarsan muhtemelen cevap yazmaz :)
Bir de adamı tabii ki şahsen tanımıyoruz. Mailler vasıtasıyla da adam tanınmaz. Yani adam değeri düşük kalan ve geleceği parlak olan şirketlere yatırım yaparım diyor. Arenanın değeri 200 milyon USD'ın üstüne çıktığında elindekinin %15 kadarını satmıştı. Sonra Arena 100-110 milyon dolarlara düşünce sattığından fazlasını geri aldı.
Yani demek ki arena gibi bir şirketi 100 milyon dolarda düşük olarak görüyor ki biz de böyle görüyoruz.
Ama şu anda 100 milyon doların da altındayız , neden almıyor diye düşünebiliriz ama adam da fonun tüm parasını tek hisseye bağlayamaz. Bir denge işi. Ben yine alacağını düşünüyorum ama ne zaman sadece Allah ve kendisi bilir.
Fakat en az 3-5 sene daha tutacak ondan eminim. Eğer 1 yıl içinde 3-4 katına çıkmazsa hisse.
Yani Perea olayı karışık. Hintliler ile ortak hareket ediyor diyen de oldu. Sonuçta adam şirketin 2. büyük ortağı , yani şirket yönetimi ile bizden çok daha fazla ilişkisi vardır. Hatta onlarla görüşmeden böyle bir yatırıma girişmiş olacağını da çok sanmam ama adam yönetimi beğeniyor.
Biz de burada yönetimin operasyonel tarafını çok beğendiğimizi , güzel işler yaptıklarını söyledik. Bizim beğenmediğimiz taraft şeffaf olmamaları ve yatırımcıyı çok korumamaları. Yani şirketin gerçek değerini bulması için çok da uğraşmıyorlar. Bunu neden yapıyorlar onu bilmiyorum. Ama Perea bir fon yönetiyor ve şirketin değerinin artması onun da işine gelir. Fakat adam o kadar ucuzdan aldı ki , şu galde bile USD bazında %200 karda. Amerikalı bir fon için 3-4 seneden %200 kar iyi bir kardır.
Fakat adamın daha durması ve alım yapması , gerçek değerin çok daha yukarıda olması anlamına geliyor. Ben de öyle görüyorum. 2023 sonunda 300 milyon USD seviyesine çıkmamız oldukça muhtemel.
Üstadım değerli paylaşımlarınız için teşekkür ederim.
Bu arada Armada 100 ü geçti.Darısı başımıza.
Gelirsen uğra çay kahve içeriz dedim. Tamam kardeş ne demek dedi :)
Bakalım İstanbula gelirsen görüşelim dedim olabilir dedi. Ama olur mu olmaz mı bilemem.
Yes, it is a possible discussion point.
It would be a pleasure to meet you. Remind me - are you in IST?
Sincerely,
Omar
Sayin Batuhan,
Ilk bakista Paynet disinda bir hikaye yok gibi gozukse de aslinda elimizde 3 tane daha koz var diye dusunuyorum.
1- Global muadillerine gore sirketin Fiyat/Satis oraninda ciddi bir iskonto oldugu dusuncesindeyim. Degerlemelerin normalizasyonu burada onemli bir destek.
2- Pandemi sirkete bir destek atsa da akabindeki surecte satislarin dolar bazinda buyumemesi talep tarafindaki (ekonomik sikintilardan) cok ciddi bir eksik oldugunu gosteriyor bence. Ozellikle b2c tarafinda ekonomi duzelir ise onemli bir ivme yakalanabilir.
3- B2b tarafinda ise bence onemli bir makro trendin basindayiz. Microsoft ceosu Satya Nadella daha 1.5 sene once IT harcamalarinin onumuzdeki 10 sene boyunca GSMH icindeki payini %5'ten %10a cikaracagini on gordu. Pandemi oncesi %3 global buyume olur ise IT sektoru icin neredeyse yillik %10 buyume demek olacak (dolar bazinda bakiyorum). Bu da cok kucumsenecek bir seviye degil. Tabi IT harcamalari icinde cok degisik bolunmeler var ama pandemi de gosterdi ki PC ve hardware daha olmedi. Yanilmiyorsam Dell, HP gibi sirketler onumuzdeki yillar icin olumlular. Ayrica yanilmiyorsam bulutum.com uzerinden Microsoft Azure hizmeti de veriyor sirket (Microsoft'un en hizli buyuyen bolumu)
Yeni is kanallari ise 4. koz olarak elde ama daha simdilik cok fazla bilinmeyen var. Detaylandirmak gerekirse:
4- Yeni is kollari olarak GES'ten bahsetmissiniz. Bence sirket olarak burada illa hardware diye yeni bir sektore girmenin yaninda yazilim kisminda da birseyler yapilabilir. Redington hali hazirda diger sirketi uzerinden software satiyor. Keske iki sirket birlesse ve her paya parmagi olan bir distributor olsak mesela... Ikinci olarak daha cok on plana cikmasa da Nesnelerin Interneti (IoT) alani da hem bakir hem de inanilmaz yuksek potansiyeli olan bir alan. Keza 3D printing (normal printer satiyoruz ya :D) gibi degisik alanlar da gelisiyor. Dolayisiyla sirket biraz daha uyanik olarak cok cesitli is anlasmalari yapabilir ve urun gamini gelistirebilir. Mamafih sanirim 1.5 senedir hicbir yeni dagitim isi olmadi.
Yani yuzeyde her ne kadar "distributor" gibi gozuksek gida vs gibi diger sektorlerin aksina de katma degerli cok fazla is yapilabilecek bir sektor IT.
Ek not: Warren Buffett HP'nin %11'ini almis...
bu neyin baskısı arkadaş şu asalakları tarumar edecek alıcı lazım bize.50000 puan yukselen borsada 1 tl uzerine koydurmadılar.bizdeki mallar 3 dolara kadar kilitli alamazsınız bosuna maymunluk yapıyorsunuz
Bugün 14500-15000 aralığında kapatıp hafta sonu araştırmacılarının radar alarmlarını çaldırıp haftaya arkasına alacağı rüzgarla hareketine devam eder gibi yorumladım.
Ytd.Tahminlerim genelde bir iki gün gecikmeli tutuyor :)
Beni takip edin %50 kazanıncıların alarmını çaldırsa ne olacak ki diye düşünmeden de edemiyor insan.
aynı mehter takımı gibi 1 ileri 2 geri.. 2 yıl önceki katmerde yaşadıklarımın aynısını yaşıyorum.. o zamanlarda katmerin tahta yapıcısına her gün küfür ve beddua ediyordum şimdide buna..
borsa +1,73, arena -1,00 tebrikler şeref yoksunları..
https://a1capital.com.tr/wp-content/...source=Organic
A1 ısrarla ikinci defa yayınlıyor :)
Ne iş?
her zaman olduğu gibi koca bir 8 saati boş boş geçirip karanlık odadan kaç çıkacağını bekleyeceğiz..
hep birilerinden umut bekliyoruz aman şu tekrar gelse de alsa yok acaba bugün alacak mı diye.. ne zaman birileri yerine alım genele yayılırsa belki o zaman bir şeyler olabilir. İşte o zaman 3-5 kişi tahtada istediği gibi at koşturamazlar..
Mızrak çuvala sığmaz.
Başlığa ait bilgiler
Bu başlığı şu anda 12 kişi okumaktadır. (1 üye ve 11 ziyaretçi)
Not alalım :)