HSBC 2026 fonuna paranın yarısı ile giriş yaptım..Başka alternatif bulamazsam Kalanı ile 7,25 kuponlu eurobond alacağım....Başka bankalarında kar payı ödeyen döviz fonu varmış ama % kaç verdiklerine dair bir bilgiye ulaşamadım..
Printable View
Bir senedir eurobond,altın fonundayım getirisi fena değil,aralıkta ise full çektiler:ok:
Eurobonddan çıkıp bu fona girmeye karar verdim
ALLBATROSS PORTFÖY BİRİNCİ SERBEST (DÖVİZ) FON
Serbest döviz fonlarının nerdeyse hepsi eurobond, kira sertifikası veya sukuk ağırlıklı içeriyor
Dolayısı ile cds bu kadar dusukken şimdi girsek, cds yükseldiği an çoğu dolar karşısında zarar edecek
Tek tek döviz ile alınabilen fonlara baktığım iceriginin çoğu mevduat veya katılım hesabı olan çok az fon var
Bunlar zp6 pal das ons nbz fbi kdl ojb gdl ve as1
Bunlardan en iyi giden son ay as1
As1 dolar karşısında ayda 1.18 kazanmış
İçeriğine bakınca çoğunluğu icbc bankasında vadeli hesaba yatirmislar
Suanki güncel eurobond faizini geçecek gibi duruyor, yüzde 10 stopaj
ABD bankaları yıllarca düşük faizli tahvilleri taşımışlardı ,
enflasyonu frenlemek için FED faizleri artırınca
tahvil zararlar bankaların mali durumunu epeyice bozmuştu...
Biz Türkiyede yaşadığımız için çakal bankacıların
pembe varsayımlarla faizleri düşürüp bilançolarını düzeltecekleri...
ki öyle yaptılar...
2023 defteri kapatıldı ,
ama ABD'de taşıma maliyeti O/N 5.25 -5.50 olmasına rağmen
30 yıllıklarda beklediğim büyük yıkılış gerçekleşmedi .
Bilindiği üzere aralık 2023'ün son günlerinde spotta 30 yıllıklar 3.95'leri görmüştü.....
.
Büyük bir ihtimalle TSİ cuma 16.30 2023 senesinin son işsilzik rakamı bu iş için bahane edilecek...
https://www.tradingview.com/x/t095pLJR/
ABD 30 yıllık spot fiyatlama
https://www.tradingview.com/x/jqx7qRoa/
ABD 30 yıllık futures fiyatlama
kontrat fiyatlamasında 125.30-123.08 arasındaki fark ; 86 tick yani 2687.50 USD demek...(spotta 3.95 %-4.12 % demek)
malum Türkiyede eurobondlar Gelir vergi beyannamesine tabii...
Ama opsiyonlar % 10 stopaj vergilendirmesi geçerli
bariyerli opsiyonar yoluyla Türk Eurobonlarını alıp bir süreliğine tutuktan sonra ,kupon ödemesi gelmeden aynı şekilde elden çıkarmak ?
maliye nasıl yorumlar ?
tabik ki bu iş sığ işlem gören Türk eurobonlarla değil derinliği olanlarla yapılabilir...
Ama ABD devlet tahvilleri için böyle bir derinlik problemi yoktur...
2024te beyan edilecek eurobond gelirleri
https://t24.com.tr/yazarlar/murat-ba...elirleri,43039
Adam ders anlatır gibi anlatmış yazısında...
Özet olarak ;
1- Al-sat yaptıysan beyanda bulunup vergi vereceksin.
2- Kupon gelirlerin 150k nın üstündeyse beyanda bulunup vergi vereceksin.
Beyanda bulunman gerekiyor ama beyanda bulunmazsan cezalandırılacaksın...
Malum vergi dönemi yaklaşıyor. Eurobond geliri için vergi ödeyeceğim. Ancak yüksek fiyatla aldığım bir eurobondu sattıktan sonra ana para reeskontu uygulamak istersek bunu nasıl beyan etmemiz gerekiyor ?
Bu hususta 3 yöntemden bahsedilmiş. (1) fazladan ödenen anapara zararının tamamının söz konusu kupon faiz gelirinden mahsup edilmesi 2) fazladan ödenen ana para zararının kalan taksitlerden bölünerek düşülmesi.
3. yöntem ise üstatlara sormak istediğim konu.
"Kıymet satılmadığı müddetçe A Kişisinin elde edeceği kupon faizinden fazla ödenen anapara zararı olan miktar mahsup edilmez. Ancak bu kıymet vadesinden önce satılırsa söz konusu fazladan ödenip katlanılan maliyetin indirimi mümkün olabilecektir. Aksi takdirde kıymetin itfaya kadar elde tutulmasında bu tutarın indirimi hiçbir zaman mümkün olamayacaktır. Bu uygulama nadir görülse de kendi içinde savunulabilir argümanları yok değildir."
Kendimden örnek vermem gerekirse
XS1909184753 kodlu eurobondu pahalıdan aldım ve bu sene içinde başka bir yatırımda kullanmak için zararına da olsa sattım. Enflasyon hesaplamasıyla hesapladığımda bir kar etmedim.
Kirli Fiyat : 11.891,00 euro
Temiz Fiyat : 11.427,13 euro
Nominal Fiyat : 11.000
Nominal Fiyat üzeri Ödeme: 427,13 Euro
Bu 427,13 euroluk zararımı hangi kura göre ne şekilde vergiden düşebilirim? Anapara reeskontunu sattığım günkü kura göre mi belirlemem gerekiyor? Bir de hazır beyan sisteminde bunu hangi bölümde nasıl göstermem gerekiyor? Üstatlar yardımcı olabilirse çok sevinirim. Saygılar
Dostum selamlar,
bizim gruba gel hos sohbet edelim...
https://www.hisse.net/topluluk/showt...=50332&page=63
https://pbs.twimg.com/media/GDqelxTW...jpg&name=large
2024'ün ilk haftasında uluslararası piyasaya 18 milyar dolarlık borçlanma yapılmış ...
Türkiyeden 3 banka borç almış...
https://pbs.twimg.com/media/GDqelxTW...jpg&name=large
toplam 1.55 milyar dolar...
9% faiz...
Çalışır öderiz[emoji35][emoji35][emoji35]
Vatandastan baska kim odeyeyecekki sonucta
SM-A505F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Vergi beyanı yaparken geliri hangi kurdan TL ye çevirecektik? MB efektif alış kurdan mı?
Eurobondların kupon/faiz gelirleri tahsil edildikleri tarih itibariyle Merkez Bankası döviz alış kuru ile TL’ye dönüştürülerek vergilendirilir. Eurobondların faizlerinin/kuponlarının vergilendirilmesinde kur farkları vergilemeye tabi tutulmaz. Eurobondların döviz cinsinden ihraç edilmesi nedeniyle elde edilen faiz gelirlerine indirim oranı uygulanmamaktadır.
Buarada bugün kupon ödemem garanti bankasında henüz hesabıma geçmedi. Başka bankalarda geçmiş sanırım
Teb,Ziraat ve Vakıfta geçti. Amerikada bu gün tatil. O nedenle olduğunu düşünüyorum.
Iş bankasinda da gecmemiş...[emoji2369]
SM-A505F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
can yaman italyada mukim....tarkan almanya,hadise belçika vs...can yaman kazancıyla türkiyede yatırım yapıyormuş...anlı şanlı işadamlarımız malta pasaportlu....dar mükelleflikmi yapıyolar....çaresi varsa bizede söyleyin hele....
Dar mükelleflik ülkeye göre değişir. Fransadayım, taşınmadan önce eurobondlarımı TR vergi dilimine girmeyecek şekilde ayarlamıştım. Ama şimdi tüm finansal gelirlerden %30, ana para kazancından 30%vergi var. Şu an aldığıma pişmanım…
örneklerle:
€/$ uzun vadeli iki işlem yapalım, diyelimki 10000€ param vardı, 1.25ken bozdum, alttan almak için beklerim dedim ve 12500$ aldım, faize koydum. Buraya kadar sorun yok
Diyelimki para lazım oldu $5500a 1.10 den 5000€ aldım, kalanını da 1.0den yakaladım ve 7000€ aldım. Zurnanın zırt dediği yer: 2000€ kazancı yıllık beyanda bildirip 600€ yu paşalar gibi ödüyorsun. Şimdi TR de Dolar/TL den veya Gram altından sermaye kazancından ödeyeceğiniz vergiyi düşünebilirsiniz… (enflasyonu da düşemiyorsun)
Bittiğin andır..
Aynı şey borsa içinde geçerli, Amerika’dan 100.000€ a hisse aldın, sonra birkaç yıl geçti ve hisse 143bin$ olunca sattın. Kur da 1.10 da olsa, 30.000€ nun vergisini seve seve vereceksin. Ilk kur isterse 153bin$ yapsın, dolar bazlı 10bin zarar yaz, farketmez. € bazlı kazanç var diye bakıyor vergi dairesi.
Şimdi en güzel yanındayız, diyelimki paraya para kazandırdın, cebine koydun, keyfin gıcır. Bitmedi, beyan verilecek.. Beyan günü formlar sana bakar sen ona, anlamak mümkün değil, onlarca sayfa yüzlerce kutucuk var … ver elini vergi uzmanına.. size kazancınıza oranla bir % teklifi iletir, sonra işe koyulur, size formu iletir, doğru mu yaptı yanlış mı bilemezsin, beyanı verir geçersin.. bu kısımda hissedilecekleri empati yeteneğinize bırakıyorum.
Avrupa’da orta kesim çatır çatır yüksek vergileri öder, kaçacak yeri yoktur. Alt kesim ödemez, orta direğin ödediklerini yer. (kendince uyanık bizim gurbetçiler de yıllarca bilerek eksik beyan verdi ama yakalandılar, Almanya verdiği paraları şimdi çatır çatır geri alıyor, bu da başka bir günün konusudur)
Vergi konusunda TR cennetti, kolaylığı yeter. Maaşlar net(brüt değil), stopajlar kazançta kesiliyor, kira beyanı kolay, vs vs. mis gibiydi.
Kısaca her şey göründüğü gibi değil
Her ülkenin farklı şartları var, araştırmak lazım.Redmi Note 8 Pro cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Okuduğunuzu anlamıyor musunuz?
Adam Fransa'da ki durumunu anlatmış, her ülkede %30 u nereden cikariyorsunuz?
Redmi Note 8 Pro cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Adamin mesajinin basinda da bulunduğun ulkeye gore degisir yazıyor!Redmi Note 8 Pro cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Sn tinaz, sabah sabah tartışma yaratmak degil amacim, sadece uyari babinda 30u esas almayin dedim. Dileyen alsin dileyen arastirsin. İyi gunler.Redmi Note 8 Pro cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Diyelim ki gittin Hollanda’ya, ilk 5 yıl gelir vergisinden muafsın diye biliyorum, ama kapsamı bilmiyorum, belki finansal gelirler hariçtir. Tek tek bakmak lazım, vergi cenneti dedikleri ülkelere gitsen oralar zaten zengin dolu, genel fiyatlar yüksektir, lüxemburg da kiralar hayat maliyeti uçuk.
Ama dedinki ben 10 yıllık oturum aldım buradan, Fransa’da güzel maaşlı iş buldum, gideyim.
183. Gün Fransa’da vergiye tabisin, kan alırlar :)
Kaçarın asla yoktur, asla da kaçmamalısın. Gün gelir alırlar merkeze…
Vergiden kaçınabilirsin ama yanlış beyan asla. TR de vergi konusunda sıkı olunmaya çalışılıyor diye görüyorum, yakında eurobondları bildirmeyenleri de VD e çaya çağırırlar
Ben bu konuyu Gurcistan'da arastirdim, en bilgili uzmandan randevu aldim, Banka'ya gittim.
Sordum, ben TC ve Kanada vatandasiyim, Batum'da yasiyorum, buradaki Bank Of Georgia'daki hesabimla TC Eurobond'u alsam, Kazancimdan Gurcistan'a ne kadar vergi oderim dedim. Bilmiyorum dedi, ama ne tur is yaparsaniz yapin, 100.000 dolarlik kazanci asana kadar Vergi yok, dedi.
Peki bu bilgi yeterli mi, bence degil.
Once gunu geldiginde Gurcistan vergi salar, Turkiye, vay anam TC vatandasisin su kadar vergi odeyeceksin der mi, hayatta affetmez.
O yuzden diyorum, arastirma nasil olacak.?
O nedenle bu Samed Bey'in verdigi bilgiye tutunmak lazim.
AB'de bu konuda belki 3000 sayfa yonetmelik vardir, kimbilir.
Hollanda'yi yazayim...HSM yani highly skilled migrant olarak geldin...(bunun sarti sanirim 2024 icin aylik brut maasinin 5300 EUR'dan yuksek olmasi)...5 sene boyunca yillik gelirinin bu tutari asan kisminin 30%'i vergiden muaf...bu 5 senelik muafiyetin cok guzel bir yani var, sana finansal gelirlerini beyan etmeme hakki taniyor...nasil ?
hollanda'daki vergi beyaninda 3 kutu var, box1-box2-box3...box1 maas, box2 kar payi, kira vb, box3 finansal gelirler...ama hollanda diyor ki, burda yasiyosan global olarak tum kazancindan ve servetindan sorumlusun...beyan edip vergisini verirsin...
eurobond faiz gelirleri box3'e giriyor...iste HSM olarak geldigin icin ilk 5 sene boyunca bunu beyan etmene gerek kalmiyor...beyan etsen nolcakti ? yeni kurulacak hukumetle beraber degismesi ongorulen (cunku bu yonde mahkeme karari var) bir gelir hesaplama yontemi var...bildirdigin tum finansal varliklarina tek basina veya partnerinle beraber beyan vermene gore degisen bir muafiyet limiti uyguluyor, geri kalan tutar icin de belli araliklarda belli bir gelir orani ongoruyor ve o gelir uzerinden vergini oduyorsun...
diyelim muafiyet 50bin euro...senin finansal varlik tutarin 60bin euro...kaldi geriy 10bin euro...bu rakam icin diyelim ki 1.5% getiri ongordu, 150 euro gelir elde etmissindir diye varsayip (istersen zarar etmis ol istersen 15% gelir elde etmis ol onemli degil) bu 150 EUR uzerinden 31% vergisini aliyor...
bu arada vergi konusunda turkiye bordrolu calisan disinda herkese cennet...ama bu cennetlik durum, sosyal baris ve esitlik konularinda cehenneme sebep oluyor...
finans alaninda calisan, turkiye'de turmob uyesi bir bireyim...turkiye'de vergiden kacinmaya cabalariyorum, hollanda'da ise tum vergilerimi dogru bir sekilde hesaplayip vaktinde odemeye...cunku bu davranis sosyal baris ve esitlik konularinda cennette yasamama sebep oluyor...bu da verginin sosyal adalet uzerindeki etkisi olsun...
daha az vergi vermek icin gercek anlamda sosyal devlet ve adalet olan ulkeler (bati medeniyeti diyelim; iskandinav+hollanda+danimarka+isvicre, yanlarina guclu kurumlariyla ingiltere, fransa ve almanya da eklenebilir) degil, paranin tek gecer akce oldugu, hukukun ustunlugunun onemsenmedigi ortadogu ulkeleri (bae, lubnan, belki yanlarina malezya, tayland gibi ulkeler de eklenebilir) arastirilabilir...
Yanlış başlık.
Kanada'yi bilemem ama 6 aydan az TR'de yasarsaniz, Dar Mukellefsiniz otomatikman. Kanunen gelir vergisi beyan etmeye tabi degilsiniz.
Yillardir bunu kullanmaktayim, su gune kadar hic basim agrimadi.
Kuponlar TR'de yattarsa hesabiniza, Gurcistan'in haberi olmasinin pek imkani yok.
OECD ülkeleri çifte vergilendirilmeyi önleme ve vergilerin takibi için veri paylaşımı yapıyor. TR ne kadar Gürcistan a veri veriyor ona bakmak lazım. Avrupadaki ülkelere paylaşım var.
Beyanlarınız olması gerektiği gibi olmazsa, bahsedilen ülkelerde adalet TR den daha iyi işlediği ve vergi kaçırmanız büyük cezaya tabi olduğu için => gün gelir demir parmaklıkların yolu görünür. Kendinizi vergi memurunun yerine koyun, memur olarak tüm vergilerinizi verirken önünüzdeki kişinin vergileri vermeyip, vergileri yediğini, tüm ülkeden esirgediğini düşünün, siz ne yapardınız??
Bizim insanımız vergiden kaçınmak ile vergi vermemek hatta kasıtlı yanlış beyan vermek arasındaki farkı bir türlü anlamak istemiyor. Biri size kanunen verilmiştir, diğeri de hırsızlıktır.
Kanunun izin verdiği çerçevelerde vergiden KAÇININ ama beyanınızı düzgün vermenizi öneririm
Bugün twitter'da denk geldim. Varlık fonu eurobond ihracı için onay aldı şeklinde. Bu konuda görüşleri olan arkadaş var mı? Sanırım 5 yıllık olacakmış.
4 yildir Fransa'da hem calisiyor hem yasiyorum bir beyaz yakali olarak. Eurobond kupon gelirlerinin hepsini her yil kurusu kusuruna Fransa'da vergide beyan ediyorum ve %17 social tax oduyorum uzerinden ve gelir vergisi yuzdemi yukseltiyor. Fransa da Eurobond gelir limiti varmi yok mu bilmiyorum ama ileride hukuk ve esitligin ustunlugu olan bor ulkede basim agrimamasi adina bu seffafligi destekliyorum.
Biz de kazancimiz neyse odeyelim fikrindeyiz ancak burasi Fransa degil, odedigimizin cogu Tarikatlere gidiyor, ve Cumhuriyetimizi yikmak icin haril haril calisiyorlar.
Burada ne hukuk var ne de duzen, araclara saldigi MTV'yi yeniden odetti adam, Fransa'da boyle birsey olabilir mi ?
imkansiz, olursa hukumet devrilir. Son haftalarda Koylulerin protestolarini gordunuz. Valilik binalarina sivi gubre attilar. Buyuk marketlerin ana ikmal yollarini kapattilar kilitlediler hayati. Halk destekledi hukumet geri adim atti ve tum taleplerini kabul etti. Hak hukuk adalet burada mevcut. Turkiyede en ust dilimden vergoi odeyen bir yonetici olarak verdigim vergiler gercekten icime sinmiyordu zira harcama noktalari bahsettiginiz gibi belirli dusunce odaklarina ve emellere aktariliyor hissi mevcuttu. Ancak burada sosyal esitligi gorunce benim vergimin bana bedava saglik; okul ve bir cok hizmet olarak geri donmesi ve gecim siniri altinda yasayan insanlarin sosyal yasam seviyesinin arttirilmasini destekledigi icin icim rahat. Uzun donem saglik hizmeti almasi gereken bir cocugum var, Turkiyede milyarlar akittim saglik hizmeti almak icin ozel ilacini yazdirmak icin doktora sadece 1000 TL vizite ucreti oduyordum 2019 da. "Nasil gidiyor iyi, recete surda odemeyi yapip alin" gibi cumlelerle ugrasiyordum. Burada birakin para istemelerini cocugumun hastaneye gidisi eger arabam yoksa karsilaniyor, taksi tut git trenle git devlet geri oduyor. Ben covidde kendi ulkeme giris cikis yaparken binlerce lira test parasi odedim zorunlu olarak ama vatandasi bile olmadigim Fransaya geldigimde ulkeye giris icin teslerimiz bedava yapildi veya ihtiyac duydugum her an bedava test oldum... cok sey daha anlatilacak var ama ... neyse.. o nedenle TR den fazla bile olsa buraya odedigim vergi icin icim rahat... vatandasligina basvurma sureme az kaldi, ilk isim bu olacak hak kazaninca...