Teşekkür ederim sn alpermete ve sn hmtfb. Sağlıklı günler, saygılar.
Printable View
Yeni başlayanlar için yatırım fonları ile ilgili ufak tefek bilgiler, devam;
Hisse senedi yatırım fonlarınızdan satış/kar realizasyonu yapmalı mısınız?
Hisse senedi piyasalarına yatırım yapmak söz konusu olduğunda, evrensel olarak verilen bir tavsiye, kâr realizasyonu yapmaktır. Doğrudan hisse senetlerine yatırım yapıyorsanız - evet! Doğrudan hisse senetlerinde Al/Sat stratejisi izliyorsanız - kesinlikle evet!
Ancak yatırım fonları için de bu durum geçerli mi?
İkisi arasında oldukça fark var.
Doğrudan hisse senetlerine yatırım yapıyorsanız, karları ayırmanız için birden çok neden olabilir.
Şunu açıkça belirtmek gerekir ki, bir hisse senedi satın alarak bir işletmeye/şirkete yatırım yaparsınız ve daha sonra onun kâr ve zararına katılmaya hak kazanırsınız. Ünlü borsa yatırımcılarının size söyleyeceği gibi, iyi bir işletmenin hisselerini sonsuza kadar elinizde tutmalısınız .
Yine de, satmak veya kar almak için nedenler var. Bazılarını düşünelim.
1 - Satın aldığınız hisse senedinin gerçek değerine ulaştığını veya ötesine geçtiğine inanıyorsunuz. Karları şimdi ayırmak en iyisidir ve bu hisse senedine daha sonra yeniden yatırım yapılabilir.
2- Hisse senedi çok daha çekici olan daha iyi bir şirket buldunuz ve yatırımınızı değiştirmek istiyorsunuz.
3 - Basitçe, şirket ile ilgili yeni analizinize dayanarak, bunun başlangıçta göründüğü kadar çekici olmadığını ve buna ayırdığınız tahsisattan çıkmanın veya azaltmanın en iyisi olduğunu hissediyorsunuz.
4- Tıbbi bir acil durum için, çocuğunuzun yüksek öğrenimi için ödeme yapmak veya eviniz için bir ön ödeme yapmak gibi gerçek bir nakit akışı ihtiyacı için paraya ihtiyacınız var.
Şimdi bunlar, bir hisse senedinden çıkmak veya kar realizasyonu yapmak için gerçek geçerli nedenlerdir.
Peki Yatırım fonları ne olacak?
İlk bakışta, Aktif yönetilen hisse senedi yatırım fonlarına(HSYF) yatırım yapmak bir dış kaynak kullanımı kararıdır. Profesyonel bir yatırım yöneticisi olan birinden sizin adınıza yatırımları yönetmesini istersiniz.
Bu profesyonel yatırım yöneticisi, bir portföyde anlamlı olabilecek şirketleri bulmak için tüm analizlerini yapar ve bunları düzenli olarak izler. Hisse senedi tutarken veya satarken daha önce belirtilen ( 4. madde hariç) aynı kuralları uygular.
Dolayısıyla, yatırım fonlarınızda kâr realizasyonu yapmanız veya satmanız için tek büyük neden , finansal hedeflerinizden birine ulaşmak için gerçekten paraya ihtiyaç duyduğunuz zamandır.
Ama görüyorsunuz, bu ideal bir dünya değil.
Yatırım fonlarında karları ayırmak/satmak için 2 neden daha var.
1 - Fonunuzla ilgili temel bir şey değişti - ilk değerlendirmenizle uyumlu olmayan yetkisi veya felsefesi. Örneğin, bir pasif endeks fonu gibi davranmaya başlar. Veya fon yönetim gemisinin komutanı değişti - şuan fonu kim yönetiyor?
Bunların her biri, bir fonda kar almak / değiştirmek / için zorlayıcı bir neden olabilir.
2 - Yatırım yaptığınızda, çeşitlendirmeyi sağlamak için yatırımlarınızı birden fazla sepete bölersiniz . Ağırlıkları çeşitli varlık sınıflarına (hisse senetleri, borçlanma araçları, döviz, kıymetli madenler vs.) tahsis edersiniz. Bir varlık dağılımı yaparsınız . Çeşitli varlıklar büyüdükçe veya büyümedikçe, bunları periyodik olarak değerlendirir ve paranızı birinden diğerine kaydırırsınız. Buna yeniden dengeleme denir .
Hisse senetleri yatırımınız, dağılımınızın %50'den (orijinal) %70'e (şimdi) çıktığını varsayalım. Orijinal dağılımına geri getirmek için yeniden dengelediğinizden emin olmanız gerekir. Dolayısıyla, yatırımların bir kısmını hisse senetleriyle ilgi olarak (portföy değerinin% 20'sine kadar) satarsınız ve bunları borçlanma araçları gibi diğer varlıklara kaydırırsınız. İş bitmiştir.
Sonuç olarak
Aktif yönetilen Hisse Senedi Yatırım fonlarında şirket analizi, hisse senedi değerlemeleri vb. İşlerinin, fon yöneticileri tarafından halihazırda yapıldığını umuyoruz. Değerlendirmelerine dayanarak, gerektiğinde kar realizasyonuda yapıyorlar veya ilgili hisse senedinden ayrılıyorlar. Sonunda işlemi bizim tekrarlamamıza gerek yok.
Fon seçim parametrelerinizi ve varlık dağılımınızı kontrol edin. Bunlar gerçekten endişelenmeniz gereken 2 şeydir.
Saygılar.
1/3 Hisse, 1/3 Döviz, 1/3 Kıymetli Madenler'den oluşan portföyümün Mayıs 2021(1-31 Mayıs) değerlendirmesi.
Mayıs Ayı Portföy Getirisi:
%33,3 Elz Katılım Hisse Fonu : % + 0,47
% 33,3 Zpf Döviz Katılım Fonu: % + 3,88
%11,1 Tca Altın Fonu: % + 11,20
%11,1 Gümüş Gram/TL:% + 10,91
%11,1 Platin Gram/ TL: % + 1,51
*Mayıs 2021 Portföy Getirisi: % + 4,07
2021 5 aylık Bileşik getiri(1/1/2021 - 31/05/2021)
%33,3 Elz Katılım Hisse Fonu : % + 8,49
% 33,3 Zpf Döviz Katılım Fonu: % + 14,25
% 33,3 Kıymetli Madenler** : % + 14,50
*2021 Portföy Getirisi: % + 12,41
* Fon fiyatları verisi Tefas sitesinden, Gümüş ve Platin verileri tradingview sitesinden alınmıştır. Özellikle Tefas sitesine veriler 1 gün gecikmeli yansıdığı için, yaklaşık getiridir.
** Ocak ayında kıymetli madenler kısmı sadece Tca Altın Fonundan oluşurken, Şubat ayından itibaren bu kısım Tca Altın Fonu/ Gram Gümüş/ Gram Platin olarak bölünmüştür.
Mayıs ayında elime yeni geçen az bir nakitle Hisse Fon(Elz) yeni alım yaptım. Haziran ayında da muhtemelen elime tasarruflardan yeni nakit geçerse, Hisse Fon(Elz)'ye yönlendireceğim. Haziran ve Temmuz aylarında piyasaların oynaklığı artma ihtimali yüksek, bu sebeple portföyü yakından takip edip, yeniden dengeleme adına ağırlığı belirlediğim aralığı aşan varlık olursa(Kıymetli maden/ döviz fonu), ağırlığı azalan kısma(Muhtemelen hisse fon) kaydırabilirim.
Portföy'e Mayıs ayı bazında göz attığımda % + 4,07'lik aylık getirinin büyük kısmı kıymetli madenler'den gelmiş. Özellikle altın ve gümüş başı çekmiş, platin ise geride kalmış. Fakat platin şubat ve mart'ta getirisi ile ön plana çıkmıştı.
Portföy getirisine aylık olarak(Mayıs ayı) bakıldığında altın getirisinin gerisinde kalmış, ama benim için önemli olan, risk algıma göre istikrarlı ve sürdürülebilir getiri elde etmek. Kıymetli madenlerden ise uzun vadede beklentim büyük.
Hisse Fon(Elz) uzun vadede portföy'ün büyüme adına olmazsa olmazı, mayıs ayında katılım getiri endekslerinde % +0,5-1 arası getirisi olmuş. Fon'un Portföy yönetiminde değişiklik gözükmüyor. Tutmaya devam ediyorum.
Döviz Fonu Zpf'yi ise ülkemizin malum yüksek enflasyon ve süreklilik arz eden döviz ihtiyacı sebebiyle Hedge amaçlı bulundurmaya devam edeceğim. Niye Döviz yatırımı olarak Zpf fonu, diyenler için, sebebi inançlarım gereği Katılım esasları dışında yatırım yapmıyorum. Bu konuda fazla seçenek yok, Qinvest KIS fonu var(Özel sektör döviz sukuk ağırlıklı), Zpf'de TC Hazine döviz sukukları bulunuyor.
2021 5 aylık portföy getirisi yaklaşık % + 12,41 olmuş. Bu süreçte Dolar ve Altın'a oranla %1-2 puan geride kalmışım. Risksiz yatırım araçları olan Para piyasası fonlarının bu süreçte yaklaşık 7-7,41 getirisi var. Bu süreçte portföyüm, aldığım riske göre düşük riskli yatırım para piyasası fonlarına oranla % 60-70 yüksek getirisi oluşmuş durumda. Daha önce belirttiğim üzere uzun vade yatırımcısı olarak(vadem 10 yıl üzeri), enflasyonu dikkate alarak yaş/risk algıma göre, istikrarlı ve sürdürülebilir reel getiri elde etmek.
Mayıs ayında da aylık gelirimin %20'sini tasarrufa ayırmış durumdayım. Bes yatırımına da devam ediyorum. Geçen yıl tasarruf oranım daha yüksekti ama, düşük faiz ortamını dikkate alarak kredi kullanıp yatırıma yönlendirdiğim için, aylık kredi ödemelerim nedeniyle tasarruf oranım geçen yıla oranla düştü. Yakın vade planlarım arasında yılın son çeyreğinde gelirimden, yatırımlara yönlendirdiğim tasarruf oranımı % 30 üzerine çıkartmak. Diğer yakın vade hedefim şuan 3-3,5 aylık giderlerimi karşılayacak şekilde olan acil durum fonumun 2022 sonuna kadar 4-4,5 aylık giderlerimi karşılayacak hale getirmekte bulunuyor.
Acil durum için ayırdığım nakdin büyük kısmını Pdd fonunda, geri kalan kısmını da Klu fonda tutuyorum. Pdd, şimdiye kadar kira sertifikası fonları kadar( yaklaşık günlük % + 0,045 civarı) getirisi oluyordu, son günlerde bir miktar artış var (Bazı günler yaklaşık % +0,10 civarı). Klu ise tefasa açık tek katılım para piyasası fonu. Klu Mayıs ayı getirisi olarak baktığımda, Kısa vade kira sertifikası fonlarının üzerinde, Para piyasası fonlarının ise ortalaması civarı hareket ediyor.
Tasarruf ve yatırıma, stratejiden sapmadan, sabırla devam.
Normalde aylık olarak porttföy gelişimini paylaşıyordum ama , uzun vade yatırımcısı olarak aylık yerine 6 aylık, 12 aylık periyotlarda portföye göz atmak daha anlamı oluyor. Kısmet olursa yıl sonu portföy durumunu paylaşacağım. Bu süreçte portföy dağılımında bir değişiklik, fon değişimi olursa yazmaya çalışırım.
Herkese hayırlı kazançların olacağı, sağlıklı günler dilerim.
Saygılar.
Yazdıklarım yatırım tavsiyesi değildir. Sizin yaş, risk, beklenti, zaman vs. ufkunuza uygun olmayabilir.
Portföyün %8i gram gümüş, %56 osd, %22 kub, %15ipb, %4 gbc
Gnelw olarak düşük orta riskli yatirimciyim
Mayıs ayı sonu itibariyle portföyümün dağılımı;
%28 Değişken--------(IBB-IPB)
%26 Yabancı Hisse---(GBC-%50-KUB-%30-TGE-%10-ITP-%10)
%27 Altın--------------(TCA)
%18 Likit --------------(İş Bankası 808 Likit Fon)
Aslında GBC'yi de altına dahil edersek şu anda 1/3 altındayım diyebiliriz.
Döviz bazlı bakarsak da, 2/3'ü dolar endeksli fonlarda.
Likiti THYAO alımlarında kullanmayı düşünüyorum. Yıl başından beri portföyümün performansı şu şekilde;
https://www.linkpicture.com/q/portfoy.png
İlk 3 ay bocaladı portföy, Nisan ve Mayıs'ta da altın ve dolar yükselişinden yararlandı. Kümülatif değerleri dikkate alabilirsiniz, aylık değişim ihtiyacım oldukça nakit çıkışları da içerdiğinden biraz farklı bir hesaplama yöntemi var. Şu ana kadarki performansla ancak enflasyon oranında kazanabilmişiz.
Yorumlarıma geçersek;
%28 Değişken--(IBB-IPB)
Aslında burada dönüşüm yapıyorum. IBB geçen yılın 2. yarısında güzel bir performans göstermekle birlikte, bu yıl oldukça bocaladı, o yüzden IPB'ye dönüüştürüyorum. Muhtemelen önümüzdeki ay sıfırlanmış olacak. IPB uzun süredir arayıp da bulamadığım bir fon, oldukça aktif yönetiliyor, o yüzden PPF'de durmaktansa boştaki paramı artık burada değerlendirmeyi düşünüyorum.
%26 Yabancı----(GBC-%50-KUB-%30-TGE-%10-ITP-%10)
Açıkçası bu fonları dövize karşı koruma için de tutuyorum, amerikan borsaları kısa vadede terse dönse bile, dolardaki ani yükselişlerde beni koruyacaktır. Ama orta-uzun vadeli planımda GBC'yi altın ons'u 2000 USD'yi aşarsa ve dolar da, 9-9,50 aralığında olursa kademeli olarak azaltmayı düşünüyorum.
%27 Altın----(TCA)
GBC ile benzer şekilde, 2000 USD'lerden sonra kademeli azaltmayı düşünüyorum. Geçen yılın eylül-ekiminden itibaren kademeli olarak topladım, biraz erken başlamışız, maliyetimin %10 altına gittiği oldu, ancak şu anda %17 civarı kardayım. Son ay içerisinde portföyü toparlayan iki fondan biri oldu.
%18 Likit -------(808 İş Bank 808 Likit Fon)
Diğer başlıkta da bahsetmiştim, THYAO ile ilgili büyük bir beklentim var, önümüzdeki 12-18 aylık dönemi kapsayan, uzun vadeli olarak 12-14 aralığında toplamak için likit tutuyorum. Zarar kes noktam 11,50, oralara gelmeyeceğimizi umuyorum. :) Hedefim bu aralıkta portföyün 1/3'ünü THYAO yapmak. Duruma göre bir kısmı TCA ve GBC'den gelebilir, ya da IPB'yi tamamlamak için kullanabilirim.