Eurobond için bir cok değişken var. CDS ve kur öne ciksa da. Amerikan tahvili de önemli bir baz noktası. Önümüzde iki yıl yatay seyredecegi beklentisiyle çoğu zaman unutuluyor ama CDS kadar önemli.
Printable View
Eurobond için bir cok değişken var. CDS ve kur öne ciksa da. Amerikan tahvili de önemli bir baz noktası. Önümüzde iki yıl yatay seyredecegi beklentisiyle çoğu zaman unutuluyor ama CDS kadar önemli.
Sn hellistheothers,
Sistemsel yatırım paylaşımlarınız kesinlikle değerli ve devam edin lütfen.
İzah ettiğiniz relatif getiri takibi çok mantıklı fakat günlük takip için vakit gerektiriyor. Her bireysel yatırımcı günlük bazda bu kadar sistemli gidemeyebiliyor.
Kendim için basit bir sistemi uygulamak istiyorum ve yorumunuzu rica edeceğim.
Son aylık, üç aylık, 6 aylık yıllık ve mümkünse üç yıllık ortalamalara göre, başarılı olduğunu düşündüğümüz fonlardan bir fon portfoyü oluşturduk diyelim. Bu fonların performansını üç ayda bir değerlendireceğiz. ( dediğiniz relatif getiri hedeflerini dikkate alacağız ama ama günlük değil üç ayda bir)
Yatırım stratejimin performans hedefleri şu şekilde ;
günlük : 0,25
haftalık : % 1,25
aylık : 5%
Burada önem verdiğim bir detay şu : Günlük sürekli yatırımda o gün eksi getiren fona yatırım yapabiliriz fakat günlük neredeyse 0,20 gibi bir enflasyon oranı var. ( hata varsa düzeltilirse sevinirim) Yani aslında günlük 0,20 altı getiren bir fon (yada haftalık %1)
zaten zarar etmiş oluyor.
Portföy takibi : günlük haftalık yada aylık alımları yukarıda yazdığım performans hedeflerinin altında kalan fonlardan yapıyoruz. 3 ayda bir fon performanslarına bakıp hedefi tutturamayan fonlarda değişiklik yapıyoruz.
Portföy hedefi : sık aralıklarla, sadece hedef altı gelir getiren fonlarda alım yapıp orta ve uzun vadede fonları ucuz anlarında alım yaparak kar oranını arttırmak.
Ayrıca baştan tün fonlar için portföyde bir tutar bazında oran belirliyoruz. Örnek A % 20 - b % 15 - C % 8 vs gibi 100 e tamamlanacak şekilde. Alımları yaparken bu oranların üstüne çıkmamaya dikkat ediyoruz. Mesela A fonu portföy hedef oranı % 10. Alımları stratejiye göre yapıyoruz ama % 10'u bulunca bu fon doluyor ve artık alım yapılmıyor.
Şöyle bir çekince olabilir ; sürekli az getirili fona yatırım yaparken, başarılı fona az yatırım yapıyoruz. Bu yüzden aslında hedef haftalık % 5 gibi biraz yüksek bir oran. Artıştaki fon bile sürekli olarak her hafta yüzde beş artıda olmayacaktır. Ayrıca az getiren ve cok yatırım payı alan fonların yüzdelik dilimleri daha erken dolunca, yatırımlar artı getiren fonlara kayacak otomatik olarak. Ek bir fikir olarak alımın % 80'i düşük performansa ayrılırken kalan % 20 yüzdesel fon oranına göre fonlara dağıtılabilir.
Tam olarak netleştiremediğim bu sistemi uygulamaya yeni başladım. Alımları günlük haftalık yada aylık yapma konusunda karar veremedim. Şimdilik haftada iki kez alım yapıyorum.
Yorumlarınızı bekliyorum
portföylerimizi oluştururken çok önemli bir mevzuya dikkatinizi çekmek istiyorum. yılbaşına 5.95 civarı başlayan doların şu anki politikalarla yılı en az yüzde 50 üzeri devaliğasyonla kapatacağı kesin. ekonomiyle ilgili değerlendirmelere bakınca 2 yılda çok farklı ve büyük miktarda dövizin dolara müdahale kapsamında satıldığı, merkezin satacak dövizinin kalmadığı söylenirken son günlerde ekonomi bakanımızın demeçlerinde ön plana çıkan ana husus, şu an dolarda müdahale gerektirecek kadar büyük bir volatilitenin yaşanmadığı, bu yüzden dövize herhangibib müdahalenin düşünülmediği, yaşanan yükselişin de tamamen pandemi vs. kaynaklı olduğu, aslında faiz silahıyla doların düşürülebileceği ancak faiz yükselişinin de istihdama olumsuz etkilerinden dolayı düşünülmediği. bunlar gayet açık ve şeffaf olarak ortaya konunca da dolar düşmek bir yana, kısa bir ihtiyaç molasına dahi gerek duymadan yükselişine, bana göre de uçuşuna devam ediyor. yıllık yüzde 50 devaliğasyon ve en iyimser araştırmalara göre dahi en az yüzde 30 bandı üzerine oturmuş olan enflasyonun da halâ yüzde 12 olarak görünmesi de her zaman bekleriz dediğimiz yabancı yatırımcının güvenini sıfırın altında tutuyor. bu ayki ppk toplantısı da pas geçilirse doların da bütün tahminleri pas geçerek ilk aşamada 9.30, orası da kesmezse yeni yıla çift rakamlarla merhaba diyerek 10.30'larda belki stabilleşebileceğinden bahsediliyor. olup bitene üzülüyoruz, sade içimiz değil, adeta dışımız da yanıyor ama elimizden gelen bir şey yok. çünkü değerli devlet büyüklerimize göre tam tersine yılı herkesin tahmininin aksine artı büyümeyle kapatıyoruz, şahlanıyoruz, ihracat istihdam falan artıyor. bu konularda ne yazsak ne desek, ne kadar üzülsek, süzülsek ve büzülsek maalesef boş. sadede gelecek olursam portföylerde olası döviz şahlanışlarından, pardon yükselişlerinden korunma amaçlı olarak ta ciddi ayarlamalar yapmamız gerekecek. şu anki faiz ve ekonomi politikalarının devam ettiğini var saydığımızda hsyf'ler açısından yıl sonu on lira olacak bir dolar, endeksin mart ayındaki dolar bazlı pandemi dibinin kırılmaması için 125 bin civarı kapanış yapmamız lazım. aksi taktirde 1.25 kırılıp 1''e doğru bir düşüşün yolu açılabilir ama burası da yüzbine, yani yeni haliyle bine denk gelir. burada önemli olan, kısa vadede zaten dolar uçtu ve endeks sudan ucuz diye yükselen doların da etkisiyle yabancılar, 6.85'te yapılan satışlardan aldıkları dolarlarını yüzde 50 kârla on lira gibi güzel seviyelerden bozup bir de üstüne dolar bazında iyice sudan ucuz hale gelmiş borsamızı alıp bir yüzde yüz kâr da buradan almaya gelirler mi? yoksa işler, Allah muhafaza iyice işin içinden çıkılmaz boyuta, trajik bir ekonomik bir krize doğru falan mı gider? ikinci ihtimali pek kimse beklemiyor, inşallah da böyle olmaz. şuhalde bir yandan döviz ve altın kaynaklı getirileri göz ardı etmeyip diğer yandan da borsa hsyf tarafını gözlemleyip doğru adımlar atacağız. ben şu noktada altın almaya korkarım, dolar almaya da korkarım. altın, döviz ve yabancı hisse senedi kotamı ayarlamak için gbc oranımı artırmaya karar verdim. işimiz epey zor gibi. Allah yardımcımız olsun. bol kazançlar dileğiyle.
Hocam çok geç gördüm gönderinizi, kusura bakmayın.
Performans hedefleri için nominal rakamlar koymak bana çok anlamlı gelmiyor.
Yani siz günlük 0.25% hedef koydunuz ama enflasyon %90'a çıkarsa ne olacak, ya da enflasyon %3'e düşerse ?
Bu önemli bir problem. Bu yüzden ben genelde kıstaslar ile takip ediyorum.
Ancak ortalama anlamda bir değer olabilir. 0.25 günlük performans çok ciddi ve büyük bir yüzde kanımca. Uzun vadede tutturulması oldukça zor. Alım ve satım stratejiniz için bir şey diyemem. Kendi içinde tutarlı. Ancak, iyi olan fonu cezalandırmak ve kötü olanı ödüllendirmek gibi oluyor biraz. O anlamda itiraz edebilirim.
Aslında portföy yüzdelerini başta ayarladıktan sonra, bist düşerken hisse bazlı, dolar düşerken döviz bazlı, ikisi de yükselirken faiz bazlı olanları aldığınızda, uzun vadede oranınız çok bozulmayacaktır diye düşünüyorum.
Elimdeki hsyf'ler için kişisel bir rating değerlendirmem var günlük olarak . Bu değer ''0'' altında düştüğünde, o hisse fonu elimden çıkarıyorum. Daha doğrusu tümü ile başka hisse fon ile değiştiriyorum. Tabi bu hisse değişimi bazen 3-4 ayda bir bazen yıllarca olmuyor. Bunu burada günlük sabahları paylaşmak istiyorum. Eğer insanlara yardımı olursa devam edeceğim. Günlük ne biriktirdiğimi de yazacağım.
13.11.2020
hsyf rating :
TKF rating 29,27 ( devam )
MAC rating 15,45 ( devam )
NNF rating 17,66 ( devam )
Yakın zamanda 4.hisse yoğun fonu ekleyeceğim.
Portföy ekleme : 8 lot ıpv, 1600 lot dbh ekledim portföye.
https://www.hisse.net/topluluk/showt...99#post4897299
Bu yazımda tüm detayları ile anlattım.