Evet, Goldiede sadece o gün sıkı babaanneler kazanacak....Ekrana bakan kaybediyor. Beyin algoritmaları öyle...
Printable View
Evet, Goldiede sadece o gün sıkı babaanneler kazanacak....Ekrana bakan kaybediyor. Beyin algoritmaları öyle...
geçmiş yıllarda sıkıştırma önce 10 ay sonrasında 7 ay sürmüş şu an merkez 3 aydır sıkıştırma yaparak 300 puan artışı bir şekilde yaptı açıkcası bütçe dengesi ve enflasyon etkisini hesaba katınca bu iki rakam 7 ay toplam yada 10 ay toplamdan biri olacaktır açıkcası sıkıştırma devam edecektir piyasa dayanabildiği kadar dayanacaktır yalnız para çok sinsi hareket eder açıkcası 14/16 gibi bir GLP mümkün burda piyasa nasıl bir tepki vereceğini kestirmek şu an çok zor ve nerde ise imkansız 125-200-050-025 gibi 4 adet artışı tahmin ediyorum sonuçta tutar tutmaz bilemem enflasyonu durdurmak için başka çare varsa bilmek isterim sıcak paraya bağımı olmaya tüm EM ler bilinçli itildi zor bir süreç var hafta sonu 10 saatlik çalışmamın özü budur
TL para piyasasında olan bitenleri 1. elden yazdım. Aksini "teknik" olarak kanıtlayabiliyorsanız buyrun, dinler hatamı kabul ederim. Ancak ileri sürdüğünüz argümanlar ilintili de olsa aynı havuzda olmayan kalemlerin ortaya karışık bir sunumu. GLP ile alakasız şeyleri çorba yapıp sunmuşsunuz. Likidite kavramını anlatmaya çok uğraştım ama sanırım vazgeçeceğim. TL likiditesi ile döviz likiditesi birbirinden farklı kavramlar. Para piyasalarında olup bitenlerin, TCMB'nin hamlelerinin bu ikisine etkileri farklı. Sendikasyonlarla GLP'nin uzaktan yakından alakası da yok. Karlılığın GLP ile uzaktan yakından alakası yok. Bankaların kredi riski var evet, ama, GLP'nin yine bununla hiçbir alakası yok. Paranın miktarı ile fiyatı birbiriyle etkileşen ama AYRI kavramlar. Birine (likidite) yaptığınız yorumu birebir kopyalayıp diğerine (faiz) aynen uygulayamazsınız.
Uzun uzun yazdıklarınızdan "ayıklama" yaparsak:.
1. Reel sektör kredileri çevirmede zorlanıyor, doğru.
2. Döviz borçları reel sektör karlılığını eritiyor, doğru.
3. TCMB yükselen döviz kuruna müdahale olarak AOFM'yi GLP ile arttırdı, doğru.
4. Şirketler batmaya başlarsa, bankalar da kötü etkilenir, doğru.
Ama bu doğruları alıp çapraz eşleme yapmayın, yanlış ilişkiler kuruyorsunuz. TCMB'nin likidite ayarlaması ile fiyat ayarlaması farklı şeyler. Ve bu tamamen TL piyasası ile alakalı. Döviz likiditesi ile değil (bakın kur demiyorum, o da ayrı).
Reel sektör iflasa sürüklenmediği sürece Türk bankaları bolca döviz bulabilir. Çevirmede hiçbir zorluk da yaşamazlar. Bunun TL faiziyle pek de alakası yok. Kriz çıkarsa elbette ikisi de etkilenir ama biri diğerini direkt etkilemez (korelasyon vs nedensellik ayrımı). Dolar borç veren kişi TL faizine bakmaz. TR risk primine bakar, yorumlarınız hep bu risk primine yönelik ama olayı TL likiditesi ile karıştırmışsınız o da vardığınız sonucu parazitlemiş.
GLP ile cümle kuracak herhangi bir kişinin "para arzı", "paranın hızı", "karşılık oranları" gibi bu konudaki direkt kavramları kullanmasını beklerim açıkçası. Biraz zorlarsak işin içine enflasyon oranı da girer ancak dolar kuru bunun ancak bir sonucu, ara parçası değil. O konuda da "TCMB endirekt faiz arttırdı böylece kuru çapaladı" deyip kesmekten daha ileri bir analiz yapmaya gerek yok çünkü o açıdan kurulacak 2. bir cümle de fazla kaçar, daha fazla diyecek bir şey yok.
Glp ile yapılmak istenen sadece likidite ilgili olduğunu düşünüyorsanız zaten lafım yok.likilite ile ilgili kullanabilecek bir çok ara varken bunu kullanmaları üstünde durulması gereken bir konu.Tl likit ile döviz Likiditesi nin birbirinden çok farklı bir şey olduğunu söylemeniz zaten beni şaşırttı. .kusura bakmayın ama bunu söyluyorsaniz daha diyecek pek fazla birsey yok..ama su kadar söyleyeyim bankaların asıl finans kaynağı-döviz olarak- dış finansman.kusura bakmayın sizin bu konuları bilerek yazdığınızi düşünmüştüm...size son bir tavsiyem bankaların son 5 yılda aldığı sendikasyon kredilerine bakmanız. . Syg.
SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Az daha unutuyorum, sendikasyon kredileri bankaların dış piyasadan faiz açısından bulabilecekleri en uygun kredi..ama son zamanlarda bunu bile yüksek faizler den alabiliyorlar. Yabancı faizin yüksek olmasını talep ediyor.enflasyonun üzerinde faiz talep ediyor..Mb de bunu da açıkça yapamadığı için Glp yi kullanıyor. Ama gideri yok fazla..bir yerde vazgeçer. Ya direk faiz artıracak yada patlayacak...şu anda hükümetin piyasaya verdiği teşvikler bile piyasada canlanma sağlamiyor. Sanki glp gibi geçici tedbirlerle günü kurtariyorlar..Bu desteklerle bankalar sadece günü kurtarır.
Bu arada efektif fonlama faizi 11.30..peki piyasanın buna tepkisi nedir ?nerdeyse hiç...Piyasa inanmıyor. Biliyorki glp ile sikilastirmanin gideri yok.biliyorki piyasa glp ile asıl hedeflenen en musait zamanda faizleri tekrar indirmek...buda yatırımcı guvenirliligini etkileyen bir numaralı faktör. Yabancı bunu çok iyi biliyor.
Eee peki dolar nolcek şimdi:)
Orta vade bence tahmin bile edemiyecegimiz seviyelere gelecek.benim tahminim bu..Bu kadar dış borçla başka yolu yok..GLP ile sadece gün kurtarıyoruz. Ya faizler 14-15 seviyesine çekilecek..yada kur tamamen Salınacak ..glp nin yapılması sadece teknik bir konu değil, mb nin özgür karar almaması ile ilgili..ortulu faiz artırımı. .başka bir şey değil.