https://i.hizliresim.com/kndrcnd.png
Printable View
sn.rosense ,
Çok faydalı bilgiler , grafikler , alıntılar. Elinize sağlık .
Bir önceki sayfada 3 kritere göre Bist in ucuz hisseleri tablosu var. En sağdaki en kelepir ilk 60 firmanın bir kaçı ile uzun süredir ilgiliyim. Ama endex bana yüksek geliyor , o yüzden uygun zaman kolluyorum (ağırlıklı dolar da bekliyorum , doların artış hızının biraz daha yüksek olabileceğini düşünüyorum , o yüzden bozdurmak için uygun zamanı kollıyorum)
Şunu sormak isterim .
Nasıl dövizin adil değeri için bir takım hesaplamalar var , bazı kabul gören kriterler var ki deniz43 bey in sayfasında bununla ilgili güzel paylaşımları var. Acaba şirketlerde de , sizin alıntıladığınız o 3 kritere göre ucuz - kelepir hisseler ile ilgili olması gereken piyasa değerini hesap eden biraz daha geniş , daha genel kabul görmüş bir değerlendirme protokolü olabilir mi ? Elbette alım noktalarını bulabilmek için teknik analiz nimetlerinden de faydalanmak gerekiyor.
Selam ve saygılar
Sorumu biraz daha açayım.
Mesela ben , temel analiz olarak şirketlerin çeyreklik bazda son 2-6 bilançosuna bakarak , özsermaye büyümesinin enflasyon oranının ne kadar üzerinde seyrettiğini çok önemsiyorum. Bu sayede şirketin temel olarak nereye doğru gittiği ile ilgili varsayımlarda bulunabiliyorum. İyi veya kötü gidişatın , ilgili dönemlerdeki şirket fiyat grafiklerinde ne derece yansıyıp yansımadığına bakarak karar vermeye çalışıyorum. Ama tıkandığım nokta , bilançodaki bu verilerden şirketin olması gereken piyasa değeri nedir sorusuna rasyonel cevap verme de problemler yaşamaktayım. Gerçi Bist , özellikle varlık fonu müdahaleleri ile olayı mecrasından - şirazesinden tamamen çıkardığının da farkındayım.
Bilmem meramımı ifade edebildim mi?
Borsa 30 Şirketleri, Esas Faliyet Kârları yani Üreterek Kazandıkları, 2018/3 ve 2023/3 aynı dönem artışları.
https://i.hizliresim.com/ncvg96i.png
Dolar Diyenler belki anlarlar..
$ Yatırım aracı değildir,
$ karşılıksız basılan kağıt paradır, kağıt para ne olursa olsun paranız neticede erir biz türklerin yanlış politikalarından kar gibi görünüyor.
https://i.hizliresim.com/ovm0xci.png
Ben bu durumda olsam ne alirdim.
Ben, hazir elde dolar varken, sadece Eurobond alirdim.
Hisse secerken, sahsen benim baktigim en onemli unsur, temettu verimliligi ve oranidir.
Elde 3.000 lot KCHOL olsun ornek.
Bu 3.000 lot yilda kac TL. temettu verir, bakardim.
3.000 KCHOL bugun 103.70 TL. bu bugun 311.100 TL. eder ve yaklasik 12.000 Dolar yapar.
Bu 12.000 dolara az birsey daha dolar ilave edip, 12.000 adet 0.046 getirili ( ornektir) Eurobond alirdim.
Bu 6 ayda bir 552 dolar, yilda 1.104 dolar getirir.
Deki 6 ay sonra dolar 30 TL. oldu, bu yillik getiri 1.104 X 30 = 33.120 TL. olur.
Is'te bu noktada, eger KCHOL bu kadar getirmez diyorsam, Eurobond alirim.
Simdi denilebilir ki, KCHOL 150 TL'lere gider, dolar da 40 TL.lere gidebilir, bu noktada bir secim yapacaksiniz.
Ben her halukarda TL.den kurtulmak isteyenler tarafindayim.
Cunku bile bile keriz yerine konmak beni uzuyor.