Selamlar herkese
Gerek twitterda gerek diğer internet sitelerinde herkesin ağzında bir Buffett yatırımı. Arkadaşlar o kişinin yatırıma başladığı zaman ile günümüz dünyası arasında çok fark var. Coca Cola, Mcdonalds, perakende, petrol şirketleri çok büyük yükselişler sergiledi geçtiğimiz 30-40 yıl içinde. Buffett de bunların ekmeğini yedi bir bakıma. Başarılı mı tabiki başarılı. Fakat ona bakıp parayı çok fazla bölüp yatırım yaptığınızda aynı katlamayı başarıyı yapacağınızı düşünmeyin lütfen. Türkiye de aynı şekilde apple, netflix gibi büyüyecek bir teknoloji firması var mı örneğin ? Ya da amazon gibi küresel bir devi ? Ya da sürekli değerlenen bir Türk lirası ?
Temettü işin ayrı bir boyutu. Temettü vermeyen ufak şirketlere ben de bulaşmıyorum çünkü nereye kadar sürükleneceğinin garantisi yok. Fakat her fiyattan sürekli almak satmayı düşünmemek de çok yanlış bir anlayış. Çünkü Türkiye burası yarın bir gün erken seçim olur yine o aynı sepete koymadığınız yumurtalar elinizde kalır.
Bu dediklerimden de temettü yatırımını yanlış bulduğum anlaşılmasın. Bence herkes grafiklere bakmayı iyi kötü şirketin ederi nedir öğrenmeyi bilmeli. Hata yapıyor muyuz hepimiz yapıyoruz. Fakat sorgulamadan temettü,Buffett de öyle yapmış iyi şirket sağlam şirket bu gibi anlayışlarla yatırım yapmayın.
Herkese bol kazançlar. Kimseyi kırmak ya da yermek için yazmadım. Herkesin kazandığı para değerli. Bu değeri de en iyi şekilde nasıl koruruzu düşünmemiz için (kendim de dahil) yazdım.