Bofa malları yarın satacak haberleri var.
Satarsa, endeksi nereye getirir acaba?
3 gün sürekli alan Bofaymış..
SM-A336E cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Printable View
Bofa malları yarın satacak haberleri var.
Satarsa, endeksi nereye getirir acaba?
3 gün sürekli alan Bofaymış..
SM-A336E cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bence tamamen endeks mühendisliği, bir tane sivil yeni yabancı yatırımcı olduğunu zannetmiyorum.
Muhtemelen arbitrajdan dolayı zarar ve teminat eksikliği açıklanacaktır.
Fakir neden fakirdi, çalmayı bilmediği için. Borsada milletin cebinden parayı çalmayı bilenler zengin oluyor.
Arbitraj fonu yöneten kendi cebine para kazanma zamanını biliyordur bence.
Ayrıca bal tutan parmağını yalar derler.
İthalat Malasef özendirildi, 1982 yılında yerli malı haftasını daha dün gibi hatırlıyorum.
Doların 30-40 olması pozisyonu olan şirketi etkiler de başka hangi tip şirketleri etkiler, yukarıdaki yazıda bunu düşündürmek istedim. Örneğin dolar cinsinden mal satıyor ancak sürekli ithal mal geldiği için istediği düzeyde kapasite kullanamıyor. Yüksek kur ve 5-6 katına çıkan akreditif masrafları yüzünden bu firma iç pazara daha yüksek kapasite mal satabilir. Bulmak lazım.
Malesef ölçek ekonomisi düşünülmeden yerel hatta sadece şehir ve çevresi için kapasite kuruluyor karlı olunca aynı işi bir sürü kişi yapmaya başlıyor ve ihracat çaresizlikten yapılıyor. Baştan komşu ülkeler de düşünülerek yatırım yapılmalı.
En son güneş paneli moda oldu, bir sürü iş adamı o sektöre girdi. Bu sektörde de yakında birleşmeler ve satın almalar olabilir.
Yüzlerce mobilyacı var, belki eskiden koltuk döşeme atölyesi veya marangozhanesi vardı işi büyüttü ama ihracatta kendi markan ve kendi adına iş yapmak ister isen ciron en az 200 milyon dolar olmalı.
Japonya ve Güney Kore modelleri incelenmeli, lokomotif firma ve ona tedarik sağlayanlar şeklinde yapılanma daha uygun olabilir. Mesela savunma sanayinde kamu önderliğinde bu şekilde model var deniyor.
Mobilyacı sunta arıyor bulamıyor, ama suntacı Çin'e gönderiyor diye şikayet ediyorlardı.
Küçük ev aletlerinde de bence sorun var, çok firma var bir ara mini fırın tencereden ucuzdu ben de evde bulunsun diye aldım. Züccaciye de aynı, Karaca bir kaç firmayı satın almış o büyüyebilir, borsadaki Arzum küçük kaldı. Bir ara firmaların listesini yayınlamıştım 3-4 firma yetecekken çok sayıda üretici ve ithalatçı var. Bunlar ortak olarak Philips'i alalım demişler ama galiba anlaşamamışlar.
Seramik firmalarını da listelemiştim, Çimento kaç kez yazdım, Çelik de EREGL belki Tosyalı dışında büyük firma yok. Oysa Çimento ve Demir Çelikde ülke olarak öndeyiz.
Çok fazla aynı işi yapan firma var konsolidasyon da bir türlü olmuyor.