https://www.ekonomim.com/ekonomi/ree...-haberi-773874
eni Ekonomi Danışmanlık A.Ş. Kurucu Ortağı, Gelir İdaresi E. Strateji Geliştirme Daire Başkanı Nazmi Karyağdı, enflasyon düzeltmesinin büyük işletmelerde vergilendirilecek kârı azalttığını veya bilançoları zarara dönüştürdüğünü söyledi. Karyağdı, cirosu 50 milyon liranın altında olan şirketler için geçici vergi döneminde ertelenen enflasyon düzeltmesinin yıllık olarak yapıldığında yine gücü zayıf olan şirketlerin kazançlarına göre büyük şirketlere oranla daha fazla vergi ödemek durumunda kalacaklarını anlattı.
Temel işleyişi yönüyle sermayesi güçlü olan şirketlerin kârlarının azalmasına yol açtığı için ödeyecekleri vergilerin de azalacağını ifade eden Karyağdı, geçtiğimiz yıl sonunda yapılan vergisiz enflasyon düzeltmesi sonucunda büyük işletmelerin bilançolarındaki öz sermayenin payının artığını bildirdi.
.......
enflasyon düzeltmesi öz sermayenin %21,3 puan vergisiz olarak güncellenmesi sonucunu doğurdu"
Meğerse enflasyon muhasebesi nedeniyle oluşan zararlar firmaların lehine miymiş... kombine olsa da "kinci çeyrekte konsolide 218 milyon, 2.7 milyon öz kaynaklarla değerlenenler toplam 3 milyarlık net parasal pozisyon kaybı yazılmış ilk 6 ay için bu rakam 4,9 milyon TL imiş" bu yaklaşlık 5 milyarlık rakam özkaynakları artırmış ama vergi ödenmeden kar sayılmış... ben bu muhasebeyi çözmeyi bıraktıktım ilgilenmiyorum dedikçe birileri yorumları artırıyor... belki de ileride enflasyon muhasebesi ne kutlu bir muhasebe idi diyenler çıkar mı bilmem...
ilave bir not. etrafımda yatırım yaptığını düşünen insanlar var... 3 ayda paralar katlanacak, aldığı hisse 5 tavan gidecek... bir şekilde hisse almış. soruyorum neden aldın... kem küm. efendim hisse şu fiyatı görmüş şurada imiş nasıl olsa o fiyatı bir daha görecekmiş... kontrol ediyorum doğru değil. görmüş dediği fiyat 300 gerçeği 200 imiş... vs vs.. bu şekilde yatırım yapılmayacağını söylediğimde ama ALARK müyhiş zarar açıklamış. senin şirketin ne yapmış kem küm...