Çınar, yaz ayları bazen endeksler yatay seyrediyor. Beklemek gerekiyor.
Bu yıl istisnai bir yıl, merkez bankaları trilyonlar basıp dağıtıyor. İstisnai yıl olduğu için beklemeyebilirde. Ancak borsalar ucuz değil, biraz zamana yayması normal.
---
Trilyonlar dağıtılıyor demişken, bugün ege hoca, "eğer merkez bankaları trilyonlar basıp dağıtmasaydı, pandemiyi çok zor geçerdik, altta kalanlar ezilirdi" demiş.
YANLIŞ
ege hoca, medyada görünen ekonomistlerden çok daha kapasiteli, bilgisine ve tecrübesine güvendiği için korkusuz. Tek sorunu var, eğer konu kendi içinde bulunduğu sınıf olunca, birden bire vahşileşiyor, at gözlüğü ile emirler yağdırıyor".
Parayamı ihtiyacı varda böyle azıyor.
Hayır sanmıyorum, yükünü tutmuştur, çocukları varsa çok iyi eğitmiştir, onlarında geliri iyidir.
Peki bu kadar geniş bakabilen, kapasitesi yüksek, zorba devletten korkmayan bu adam, neden kendi cebi sözkonusu olduğunda aç gözlü ve kör olabiliyor.
Hiç bilmiyorum. Açıklamam yok. Bu durumda ben yanılıyor olabilirim. Gördüğüm gibi değildir belki. kapasitem ege hocayı anlamaya yetmiyor olabilir. İlgili konuda bende at gözlüğü olabilir.
Neyse kendimi bırakıp giydirmeye devam edeyim.
Az gelişmiş ırkların aç gözlülüğünü çok kolay açıklayabiliyorum. Açıkladımda. Ancak ege hoca gibi bilgisi ve analizleri ile gelişmiş bir insan gibi görünen ege hocanın aç gözlülüğünü, kendi sınıfı konusundaki para hırsını açıklayamıyorum.
Gelişmiş insanın madde hırsı yoktur. İnsanları eğitme ve geliştirme hevesi olur.
Gerçekte peygamberlerin yaptığıda budur. Din kitaplarındaki asıl amaç, az gelişmiş insanları eğitme ve doğru yola sokmaktır. Peygamberler gelişmiş orangutan ırkındandır. Yani onlarda bildiğin maymun bu ayrı konu.
Ne diyordum. ege hocanın "Enflasyonu azdırmamak için, çalışana az maaş verin" nakaratını hiç durmadan tekrarladığını biliyoruz.
TR deki kendi çalıştığı yahudi şirketlerine teşvik ve destek istediğinide biliyoruz. EKonomide adalet derken teşviklerle kendi lehine adaleti bozmaya çalışması, kulağı üzerine yatması demek.
Bugün yumurtladığıda, kendi sınıfına destek amaçlı.
"Merkez bankaları trilyonlar bassın dağıtsın" diyor. "Çalışan kesim, dar gelirli kesim bu sayede ezilmez" diyor.
Köy hikayesi ile, beleş paranın diğer insanları nasıl fakirleştirdiğini anlattım. Beleş paradan faydalanamayanlar kısa sürede fakirleşmeye başlarlar, ezilen daha çok ezilir. Köy hikayesinden çıkardığımız kural neydi.?
"üretmeden kazanılan para, diğer insanları fakirleştirir."
"Üretmeden cebine para koydu isen, bu para mutlaka ve mutlaka diğer insanların cebinden çıkar."
Merkez bankalarının bastığı paradan faydalaNAmayanlar, bu dönemde hızla fakirleşecektir. Bunuda her yıl açıklanan milyoner ve milyarder sayılarından kolayca anlayabilirsiniz.
Kaçınız bu yıl MB nin bastığı paradan faydalandı.?
Kiminiz kamu bankasından enflasyonun altında faizle 10bin TL alarak faydalandı, kiminiz kamu bankasından enflasyonun altında faizle ev için 200bin çekti, kiminiz 500 milyon TL faydalandı, büyük çoğunluk faydalanmadı. yüzmilyonlarca TL lik Devlet garantili kredileri kamu bankalarından çekenler, devletten milyonlarca ve milyarlarca liralık ihaleleri alan grup faydalandılar. Bu azınlık grupla iş yapan daha kalabalık ikinci grup da faydalandı. Halkın çoğu faydalanmadı, özellikle ezilen alt grup çalışan kesim faydalanmadı. hali ile en büyük kazığı onlar yiyecekler. Tamda ege hocanın dediğinin tersi.
TRde 2015 den beridir milli gelir yani üretim düşüyor. Ancak her yıl açıklanan millyoner sayılarımız, milyarder sayılarımız artıyor. Gözünün önünde çok basit bir gösterge var. Milyoner sayıları.
abd de bu fark çok daha büyük. FED denen abd merkez bankası 2008 den beridir(gerçekte 1971) sürekli karşılıksız para basıyor ve abd dev şirketlerine dağıtıyor. Halkı fakirleşiyor. Bunu kolayca göstergelere bakarak anlayabilirsin. Devlet istatistikleri sahte olabiliyor. Yapılan pisliği gizleme amaçlı veriler asıl amaçlarına hizmet etmeyebiliyor, ama dolaylı göstergeler her şeyi açıklar.
Örneğin obez sayısı. Sürekli artıyor. Obezlik sağlıksızlığı gösterdiği gibi cehaletinde arttığını gösterir. İyi eğitimli kesime bakın obez göremezsiniz. İyi eğitim ise para ile olur. Obezliğin artması, halkın gelirinin düştüğüne işarettir, devlet istatistiği ne derse desin.
Aynı oranda Üretim artmadan Milyoner sayılarının artmasıda öyle. Açık göstergedir.
Daha ucuza ürün satan mağazaların cirosunun artmasıda açık göstergedir. Örneğin akp döneminde orta sınıfa mal satan carrefur ve migroslar geri giderken, alt gelir grubuna mal satan bim, a101, şok gibi marketler SIFIRDAN başladılar 20 ılda hızla büyüdüler ve bu ülkenin devleri oldular. bim(sahibi tayyip erdoğandı sonra sattı deniyor ama inanmadım) TRnin en büyük şirketlerinden biri oldu. Ülke halkının fakirleştiğinin bundan daha açık göstergesi olamaz.
Tamir atelyelerinin sayısının artmasıda göstergedir. Mahallenize bakın, terzi ve tamirci sayılarımız akp döneminde arttı. Lüks araba ve konut sayımızda çok arttı ancak sebebini ayırmak gerekir, borç dörde katlandı ve gayrımenkuller alt kesimde azaldı.
Bunun gibi tonla gösterge vardır, ancak yazı uzun oldu. ege hocanın keline, şak şuk diye iki şaplak atabildiysem yeterli.
abd de yaşamadığımdan oranın orta sınıf ve alt gelir grubu mağazalarını bilmiyorum, bu sebeple TR den örnek vermek zorunda kaldım. Bizim MB son yıla kadar para basmadı, verdiğim mağazalar örneği, konunun tam karşılığı olmadı farkındayım.
.