Adam olup anlayana sivrisinek sazdır, trollüğü meslek edinmişe sazı soksan azdır. Bu cins yaratıklara laf anlatılmaz.
Printable View
Adam olup anlayana sivrisinek sazdır, trollüğü meslek edinmişe sazı soksan azdır. Bu cins yaratıklara laf anlatılmaz.
Geçmişin hatalarından ders almadan geleceğe yürüyebilir misin ?
Büyük felakette, İskenderun Devlet Hastanesi Eski SSK binasının A bloğu da yerle bir oldu. İçerisinde Cerrahi Yoğun Bakım, Koroner Yoğun Bakım ve Dahili Yoğun Bakım ünitelerinin bulunduğu blokta onlarca hasta ile sağlık çalışanı enkaz altında kaldı.
Hatay'da yıkılan İskenderun Devlet Hastanesi Eski SSK binasının A bloğunun depreme dayanıksız olduğu ortaya çıktı. Hastanenin resmi internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Hastane Tanıtım Sunumu'nda A Blok için 2012 yılında "Deprem dayanıklılık testi raporu olumsuz gelmiştir." yazdığı görüldü.
https://www.ntv.com.tr/amp/galeri/tu...iEanb5wTjv4hVA
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Vicdanı kara kemal başka isimle havlamış sizde kalkmış adam yerine koyup cevap veriyorsunuz yapmayın topiği kirletenin aklına uyup sizde kirletmeyin. Dün önce bi hırt geldi ona cevapmyazdınız akşam başka bir zırt geldi ona yazdınız bugünde gerçekten kara vicdanlı bi adam olan şahıs geldi ona cevap yazdınız
Yırtık dondan çıkanı bile adam yerine koyup cevap yazacqksınız. Bırakın yazmayın irinlerini akıtıp gitsinler. Onların irinlerini akıtmasıyla burası kirlenmez ama siz de cevap yazarsanız işte o zaman kirlenir.
Başkan haklısın haklısın da, bu arkadaşta ilginç şeyler gözlemliyorum, daha önce de bir iki kere yakaladım, ya aslında genç yaşlı taklidi yapıyor sağdan soldan duyduklarını kendi tecrübeleri gibi aktarıyor, ya da daha önce de dediğim gibi çok 'fransız' olaylara.
Yazdıklarının neresini düzelteceğimi şaşırdım;
Gösteri yapan kalabalığın içinde biri arkadan yanaşacakmış da ense köküne silah sıkacakmış, bu şekilde 17 bin kişi öldürülmüşmüş. Komedi tabi, siz hiç o gösterileri yakından gördünüz mü, adamı parçalarına ayırırlar öyle bir durumda. Birkaç olay olur/olmuştur, 17 bin kere tekrar eden olayda bir kez bile halk bunu görmez mi, fark etmez mi, pehh diyelim.
17 bin faili meçhulün çoğu kırsalda olmuştur, büyük çoğunluğu %90+ PKK nın infazlarıdır. PKK vergi toplar ve dağa zorla çocuk götürürdü, Jandarma da kendi muhbir teşkilatını kurar bunları engellemeye çalışırdı köylere geldiklerinde, PKK da bunları deşifre eder infaz ederdi, kendisinden kaçanları da yakalayıp infaz ederdi, sonra da gördünüz mü Jandarmaya ajanlık yapıyordu Jandarma geldi öldürdü der sağa sola bu cesetleri atardı, faili meçhullerin büyük çoğunluğu bunlar, ha o dönem Jandarmada çığrından çıkanlar yok muydu vardı elbette, ama bu ifade edilen rakamın en fazla %8-10 udur, ve bu sadece 90-93 döneminde olmuştur. Sonrasında yok böyle bir şey.
Olayların zirvesi 92-93 idi, Cizre ve Şırnak elden gidiyordu az kalsın. Hendek olaylarının çok daha vahim halini düşünün.
İç İşleri Bakanı İsmet Sezgin idi, Meral Akşener ise ta 96 dan sonra bakan oldu, zaten 97-98 de PKK tükenme noktasına geldi Kuzey Irak operasyonlarıyla, TSK Zap kampında kamp kurmuştu içlerinden geçiyordu, PKK hamisi ABD ye bittik tükendik diye yalvarıyordu, 99 da zaten Apo yakalandı, eylemsizlik dönemi başladı.
92-93 Şırnak Cizre olaylarında Çiller inanmıyor gelen raporlara, İsmet Sezgin'e git bizzat kendin bak diye yolluyor, adam habersizce helikoptere binip Cizre Keşif Tank Taburuna iniyor cart diye, bir gece kalıyor sonra da Şırnak'a gidiyor, dönüşte Çillere rapor veriyor; askerler az bile söylemişler, durum söylediklerinden daha da vahim Şırnak Cizre elden gitmek üzere diye, sonra gereği yapılıyor. Apo da bu esnada Cizre' nin tam karşısında Dicle' nin karşısındaki Suriye kentinde Cizre' nin düşmesini bekliyor kaymakamlığa PKK bayrağı çekecek, sonra tekrar gidecek.
90 larda 18 ay zorunlu askerlik yapanlardan başka asker mi vardı, ne kullanılacaktı? Komandoları ileriye sürmezlermiş (?) Yaw komandolar da zaten 18 ay zorunlu askerlik yapanlardan oluşuyordu, Çakırsöğüt Jandarma Komando Tugayı, Silopi Güçlükonak İlçe Jandarma Komando Bölükleri ayaklarındaki yaralar, apış aralarındaki pişikler geçmeden tekrar operasyona çıkardı, Hakkari Dağ Komando zaten sürekli operasyondaydı hiç dönmezdi. Ne anlatıyorsun sen?
ÖKK çok nadir kullanılırmış, yaw zaten doktrinine göre çok nadir kullanılması gerekiyor, tam tersine komando gibi çok yaygın kullanıldığı için o dönem tarihinde en çok şehit verdiği dönemdi ta ki Suriye operasyonlarına kadar. 97-98 de Irakta Barzani kuvvetleriyle ortaklaşa, PKK-Talabani ittifakına kafadan dalanlar kimdi, Galip Mendi Paşaydı, ÖKK da Alay Komutanıydı o esnada, ÖKK nadir kullanılırmış..
90 larda kapkaç çok yaygınmış, peh...Kapkaç terörü 2000 sonrası başladı, 2005 de de patladı herkes kapkaç konuşmaya, haberlere konu olmaya başladı ne 90 ları.
Ya genç bir arkadaş bu üfürüyor, ya da dediğim gibi sağdan soldan kulaktan duyma bilgilerle kendine alternatif bir yakın tarih yaratmış algı yapıyor.
O dönem onlar yaşanmasaydı, şu an sınırlarımız değişmişti. Hiç kimse o dönem verilen 37 bin şehidin boşu boşuna öldüğünü söyleyemez.
Siz asıl bize açılım sürecini anlatın da dinleyelim, hani şu merak etmeyin açılım sürecine nokta koymadık virgül koyduk dediğiniz açılım sürecini. Sonrasında hendek operasyonlarınınn yaşanmasına neden olmayı binlerce şehidi izah edin. Öncesinde o kadar duyuma istihbarata rağmen operasyonlara izin verilmemesini, şehirlerin altının cepaneliğe dönüştürülmesine göz yumulmasını anlatın.
Deniz Bey, Başkan...kusura bakmayın.
Aşil kardeşim güzel özetlemişsin. Başkanla aynı fikirdeyim ben, bunlara cevap yazmamak en iyisi.. bunlar için kullanılacak en hafif sıfat "alçak" olurdu..
taş devrine kadar gidersek de o devirde çok sıkıntı vardı, hayvan avlayacaz derken canımız çıkıyordu denebilir...
bunları atsa da kalıcı banlamıyor forum yönetim, uğraşıp duruyor bu sefer insanlar... engelleyin geçin benim gibi, alıntı yapılmadıkça sorun olmuyor...
Bence sınırlı bir etkisi vardı.Çünkü Washington Post'un da yazdığı gibi ABD'de hizmet sektörü çok canlı,mal satışlarında bir soğuma olsa da ,hizmet sektörü üzerinden tüketici harcamaları ve tüketici talebi yüksek seyretmeye,ABD ekonomisinin dinamosu olmaya devam ediyor,istihdam yaratıyor,harcanabilir kişisel gelirlerdeki artış da bu harcamaları destekliyor.
https://www.paraanaliz.com/2023/bors...lumlu-g-50931/
Yapı Kredi Yatırım/Murat Berk: Hisselerde asıl dip yaz aylarında, BİST'te uzun vadeli trend olumlu
"Küresel risk barometresi S&P500 (SPX) aşırı satımdaydı ve riskli varlıklarda Nisan ortalarına kadar bir yükseliş görebiliriz diye düşünüyorduk. Fakat bunun SPX'te 4100-4200 seviyesini geçmesini beklemiyoruz. 2 çeyrekte başlarında birkaç aylık bir tepe oluşturacağını ve en az yaz aylarına kadar devam edecek bir düşüşün resesyon fiyatlamasıyla takip edeceğini ve SPX'in 3500 civarını hatta altını görebileceğini düşünüyoruz. Esas piyasa dibinin ise yazın veya sonbaharda görüleceğini düşünmeye devam ediyoruz.
Bu dibin ise orta uzun vadede beğendiğimiz gelişmekte olan ülke, emtia ve değerli metallerde de alım fırsatı yaratacağını düşünüyoruz. BİST için de uzun vadeli trend anlamında olumluyuz. Fakat daha kısa vadede geniş bir bant içinde dalga boyu yüksek ve geçen seneye nazaran daha iki yönlü bir piyasa beklentimizin ve hisse seçimi konusunda seçici olunması gerektiği görüşümüzün arkasındayız."
Murat Berk
Yapı Kredi Yatırım Baş Stratejisti
Abi okumuşu da akıllısı da bazen aynı hatayı yapıyor Petrol, altın, demir, pamuk vb emtialar ve onların türevlerine bakılarak zamanında evim şu kadar varil petrol, şu kadar gram altın ediyordu diye bir hesaplama yapılıp bu alım gücüne mal edilemez. Bunların borsası global de bir sürü değişken (kuraklık, savaş, dögüsellik vb.) tarafından etkilenebilmekte. Anlamıyorum yani bu cümleleri kuranları en çok da maaşları gram altın hesabı yapan haber kanalları empoze ediyor bu fikri. O zaman ons 10 bin $ olsa aç mı kalacağız, maaşın eş değeri altın mı olmalı. Kişi başına düşen et, süt, yumurta, peynir kira ısınma baz alınmalı daha doğru bir yoksulluk yaklaşımı için.
Ülke diğerleri kadar kalkınamasa da servet dağılımı önemli bir ölçüttür, bizdeki sıkıntının nedeni/neticesi.
Saygılarımla.
Sn. Deniz hocam. Son gelismelere baktigimizda gida ve tarim emtialari , enerji emtialari , sanayi metalleri hakkinda ongurulerinizde bir degisiklik var mi ?
Opec+ ilerleyen aylarda 1 veya 1.5 milyon varile yakin kesinti yapacak. Bu durum tam anlamiyla fiyatlandi mi kuresel piyasalarda acaba ?
Küresel gıda fiyatları 12 aydır aralıksız gerilerken , onumuzdeki aylarda kuraklik ve tarim alanlarinda (Ukrayna ) ekim yapilmamasiyla tarim emtialarinda artis bekleyebilir miyiz ?
Faiz arttirimlarina devam edilmesiyle birlikte resesyon ihtimallerinin arttigini soyleyebilir miyiz ? Bu durum sanayi ve enerji emtialarinin fiyatlarinda dususe neden olur mu ?
Son olarak Rusya-Ukrayna cephesinde savasin siddetinin bahar aylariyla birlikte artmasini bekler misiniz ? Finlandiya' nin NATO ' ya uye olmasiyla , Rusya karsi misilleme hazirliginda olabilir mi acaba ? Ayrica Cin ve Tayvan meselesi kenarda bekliyor. Bu iki olayda gerceklesecek bir olumsuz durum , kuresel piyasalarda ne kadar buyuk bir tahribat yaratir ?
Tesekkur ederim , elinize - emeginize saglik. Saygilar.
OPEC raporunu incelediğim zaman şu anda dünya petrol arz ve talebi dengede gözüküyor:
https://momr.opec.org/pdf-download/
Sanayi metallerinde olduğu gibi petrol fiyatlarında da bu ürünlerde dünyanın en büyük ithalatçısı Çin'in talebi belirleyici durumda.ABD ve Avrupa ekonomileri beklentilerden daha iyi gidiyor ama Çin'in talebi son dönemde bir miktar toparlanmasına rağmen hala beklenen kadar güçlü değil.Bu nedenle arzın talebin altında kalması ve fiyatların yükselmesi için OPEC üyeleri kısa bir süre önce günlük petrol üretiminde 1.1 milyon varil kısıntıya gitti,Temmuz ayından itibaren de Rusaya ilave günlük 500 bin varil kısıntıya gideceğini açıkladı,ABD ise satratejik rezervlerinden piyasaya satışı yılbaşı itibariyle sonlandırdı,artık yeni bir arz sağlamıyor.Bu gelişmelerin henüz tam fiyatlandığı kanısında değilim.Yılın son çeyreğinde beklediğim 120 usd/varil fiyatın mevcut küresel görünümle artık gerçekleşmesi zor görünüyor ama Çin'in talebine ve OPEC üyelerinin fiyatı belli bir seviyenin üstünde tutma çabalarına bağlı olarak hala yılın son çeyreğinde 100 usd/varil petrol fiyatı mümkün gözüküyor.
"Rusya-Ukrayna cephesinde savasin siddetinin bahar aylariyla birlikte artmasını" bekliyorum.Şu anda da şiddetli çatışmalar oluyor,Rusya'nın bütün gücüyle saldırmasına rağmen saldırının momentumunun zayıfladığı yakın zamanda Ukrayna'nın karşı saldıraya geçeceği ve çarpışmaların daha da şiddetleneceği bilgileri geliyor.Daha önceki gerekçeler geçerliliğini koruyor yani dünyanın en büyük 2 tarım ihracatcısı rusya ve ukrayna arasındaki savaşın tarım alanlarında ekim yapılamaması ayrıca geçen sene astronomik seviyeye çıkan gübre fiyatları nedeniyle tarım alanlarına yeterli gübre atılamaması nedeniyle bu sene mahsul hasat edilirken üretim düşüklüğü olacağı beklentileri devam ediyor.
Aşağıdaki rapor küresel düzeyde bir tahmini içeriyor.Bana iyimser bir rapor gibi geldi ama ,eldeki kaynaklardan biri olarak kullanılabilir:
https://apps.fas.usda.gov/psdonline/...production.pdf
ABD'de resesyon ihtimalini konuşmak için henüz erken,çünkü artan kişisel gelirlerle desteklenen tüketici harcamaları güçlü olmaya devam ediyor.Avrupa da bu kış korkulan olmadı,rusyadan doğalgaz akışı kesilmesine rağmen ekonomisi fazla etkilenmeden kışı atlattı.Bir resesyon olsa bile kısa süreli ve şiddetli olmayan bir resesyon ihtimal dahilinde olarak gözüküyor.
Çin'in Taiwan'ı istila etmeyi değil baskı altında tutmayı amaçladığını düşünüyorum.Ama Çin bir çılgınlık yapıp Taiwan'ı istila ederse,bu ABD ile doğrudan çatışma riski yaratır ki,sonuçları felaket olur.
JUST IN - Europe must reduce its dependence on the United States, Macron says on his flight back from China — Politico
Son haftaların gözde haberlerinde. Devamı kesilmiyor, yeni bir dünya düzeni kurmaya çalişiyorlar sanırım.
https://www.ekonomim.com/finans/habe...-haberi-690059
Döviz işlemleri ile ilgili sıkı kurallar ve arz sorunları Kapalıçarşı'yı yeniden döviz işlemlerinde operasyon merkezi haline getirdi. Döviz ihtiyacını Kapalıçarşı'dan karşılayan kurumlara Merkez Bankası da katıldı. Banka "tekerlekli demir sandıklarla" her gün Çarşı'dan dolar topluyor.
Özel şirketlerden döviz borcu olan vatandaşa ve kamuya kadar birçok alanda talep, Kapalıçarşı'ya yöneldi. Verilen bilgiye göre sadece Merkez Bankası, demir sandıklar ile çarşıya her gün 5 milyar TL getiriyor ve karşılığında 260 milyon dolar topluyor. Benzer şekilde bankalar ve döviz bürolarının uyguladığı sıkı kurallardan kaçan şirketler de Kapalıçarşı'ya yöneliyor.
Çarşı tarihinde ilk kez Merkez Bankası'nın bu şekilde döviz topladığını kaydeden Kapalıçarşı kaynakları yine bu nedenle ilk kez çarşıda döviz fiyatının piyasanın üstüne çıktığını söylüyor.
https://yetkinreport.com/2023/04/11/...i-senaryolari/
Fatih Özatay'ın yazısı.
Yazının içeriğinde birçok ifadeye katılmıyorum.Ama farklı bir görüş olarak burada paylaşıyorum.
valla bu adama sabırla güzel güzel anlatmışsınız ama anlamaz maalesef. Dediğiniz gibi oradan buradan duyduklarını anlatmış durmuş.90 lı yıllarda tabiki ön saflarda vatani hizmetini yapanlar vardı. Komando dediğin birliğin er/erbaş kısmı tamamen vatani hizmetini yapanlardan oluşurdu çünkü uzman er/erbaş gibi sistem kurulmamıştı. Tim komutanları da ağırlıkla asteğmenlerden oluşurdu.Kimse bu görevi yapmaktan imtina etmezdi.Bu zevat bunları bilmez çünkü kulaktan dolma anlatıyor. Yaşayan bilir, gelsin anlatayım.
99 da ecevit ve mhp nin yüksek oy almasının nedeni de aponun yakalanıp ülkeye getirilmesiyle oluşan rüzgardır.
neyse yalan dolan yazdığı şeyler arasında ilaç bedelleri falan diye saçmalamış. O dönemde ssk, devlet ve askeri hastaneler vardı. herkes öncelikle bağlı olduğu kurumun hastanesine giderdi.biz babamın işinden dolayı askeri hastaneye giderdik. kimse katılım payı falan ödemezdi. Askeri hastanenin kendi eczanesi vardı, öncelikle ilaçları oradan alırdık. İlaçların büyük çoğunluğu tsk nın kendine ait ilaç fabrikalarında üretilmiş olanlardı.O eczanede olmayanları da dışarıdan alırdık. ilaç bedelinin %20 sini öderdik ve ilaçlarda gerçekten ucuz olurdu, bütçemizi sarstığı falan yoktu. Gitsin bir eczacıyla konuşsun bakalım günümüzde insanlar ilaçları daha mı kolay alıyorlarmış. Sıradan pediatrik ateş düşürücü şurup olmuş 85-90 tl sen neden bahsediyorsun.
kapkaç denen şey bu suçun gasp kapsamına sokulup cezasının ağırlaştırılmasıyla bitti. Son 10 yıldır kadına şiddet de, tıptaki şiddet de benzer şekilde önlenebilirdi ama nedense önlenmiyor.
Kendisi beğenmeyebilir ama 90 lar tüm teknoloji noksanlığına rağmen bugünlerden kötüydü diyemem. 90 lar olması gerektiği gibiydi bence.
birde özellikle yazmış ama o dönemki koalisyon hükümeti shp-dyp idi. Ve o günki shp bugünki chp değildi.
Tuesday April 11 2023 Actual Previous Consensus
03:00 PM
BR
Inflation Rate YoY MAR 4.65% 5.6% 4.7%
03:00 PM
BR
Inflation Rate MoM MAR 0.71% 0.84% 0.78%
https://tradingeconomics.com/brazil/inflation-cpi
https://tradingeconomics.com/brazil/interest-rate
Brezilya ekonomisi;merkez bankasının para politikasını sıkılaştırarak ve politika faizini yükselterek yani iktisat kitabının dediğini yerine getirerek ,enflasyon ateşinin nasıl söndürüldüğünün en güzel ve güncel örneklerinden biri.
Konu dışına çıkmak için çok uygun bir yer değil diyoruz hep. Trollere kızıyoruz ama şovenist bakışın da çok farklı olmadığını düşünüyorum. Aralarında fark varsa da biri ne yaptığının farkında olarak karşı tarafı kandırmaya çalışıyor diğeri hem kendini hem de başkalarını aynı kısır irrasyonel ve yıkıcı tekrarlara ram etmeye çalışıyor. Aklın, bilimin ve insanlığın diğer ortak miraslarının yolundan ayrılmamak, aynı hatalara düşmememin en güzel ve sağlıklı yolu olsa gerek. Bu yolda katkı sunan forumdaşlara teşekkürler.
Size göre şovenizm, bize göre realizm...Atlantik paktıyla 30 yıldır düşük yoğunluklu bir savaş içindeyiz.
ABD bölgede BOP yolunda aynı kısır irrasyonel ve yıkıcı tekrarlara devam ettiği sürece,
Biz de halkımız, Suriye gibi, Irak gibi, Libya gibi, Afganistan gibi, Yugoslavya gibi, Ukrayna gibi olmasın diye aynı şiddette ve kararlılıkla karşı koymaya devam edeceğiz.
Aklın, bilimin ve insanlığın ortak mirasına bakarak çıkardığımız tecrübeden diyoruz ki, yaşasın hürriyet, yaşasın istiklal. Bunlar olmayınca olmuyor.
https://www.ekonomim.com/finans/habe...-haberi-690391
Tahvil zorunluluğu, TL dönüşüm oranı hedefi, yabancı para zorunlu karşılık artışlarının üzerine bir de seçim belirsizliği ile karşı karşıya olan bankacılık sektörü ihtiyaç kredilerinde 70 bin liranın üzerinde kredi vermemeye başladı. KOBİ kredileri de belirsizlik nedeniyle sekteye uğradı.
Birkaç kez okudum yazıyı. Ben de sizin gibi birçok yerde katılmıyorum, bazı yerlerde ise açıkça savunduğu tezin hilafına ifadelerde bulunmuş. Yazının genel çerçevesinde TL değersiz derken bir yerde kur üzerindeki yoğun baskıdan bahsetmiş. Elbette şartlar değişirse durum farklı olabilir. Ben şartların ne hızla değişebileceğini ne de değişimin hep aynı yönde olabileceğini düşünüyorum.
Aklıma gelen önemli gördüğüm oyun belirleyici başlıklar/sorular özetle:
- Bir yerde aşırı birikimler dalganın diğer tarafına kırılma potansiyelini beraberinde yükseltir. KKM ile sanal olarak döviz hesabına yazılan para aslında TL. Ben kısa-orta vadede iç talebin dışardan daha belirleyici kalmayı sürdüreceğini düşünüyorum. Bu minvalde KKM’nin akıbeti ne olacak bu soru önemli bir kilometre taşı.
- İçeri/dışarı enflasyon farkları ve bunun kurla bağından söz etmek zor uzunca bir süredir. İhracat - ithalat dengesindeki değişimlerden de anlaşılacağı üzere gelir dağılımında bozulma, ücretler vd. parametreler denge arayışının hala kapanmadığını imliyor.
- Yabancı girişinden söz ediliyor. Ülke notu ve kurumsal fonların bu notlara uyma zorunluluğuna dair iç tüzükleri/kuralları bir yana, bütün koşulların ortalamasında yabancının girme eşiğini belirleyecek toplam nedir, bu eşik kaçta iken “uzlaşı” oluşur ben bilmiyorum, ama merak ediyorum.
- Diğer taraftan ne kadarı benim yanılsamamdır bilmiyorum ama bana da halkın alım gücü ortalaması, kafamda oluşan genel yoksulluk-varsıllık imgesi daha yukarı nereye gidecek, yer yok diye fısıldıyor. Tabi bunun subjektif yanı ağır. Ama insan diğer araçlarla tarttığı ölçüde subjektif izlenimler de önemli olabiliyor.
Selamlar.
https://www.sozcu.com.tr/2023/dunya/...=alt_surmanset
3,5 ayda 31 bin düzensiz göçmen geldiği için ohal ilan etmişler. Bizde sayısını bilmediğimiz milyonlarcası var.
Açıkçası en azından karşılıklı olarak seviyenin düşmediği bir diyalog oluşması beni şaşırttı, sevindirdi. Herkes aynı şekilde değerlendirmek doğru değil ve bu güzel bir şey.
Cevaba gelirsek, tam da o atlantik (nato) paktının içindeyiz, bir ortağıyız. Bu elbette siyasal perdeden bir bağlılık yoksa halkın tercihiyle oluşmuş bir katılım/birliktelik değil. Bahsettiğiniz ülkelerdeki durumlara dahlimiz bir tarafa, öyle planlı kumpasların üzerimize oynandığını düşünmüyorum. Komplo teorilerine prim vermem, bilakis yukarıda bahsettiğiniz devletlerin (Suriye gibi, Irak gibi, Libya gibi, Afganistan gibi, Yugoslavya gibi) ortak yanları çokça var: en alt seviyede (çoğunda bu da yok) demokratik olgunluk seviyeleri, aşırı milliyetçi ve baskıcı (baas rejimleri, nazizmi aratan uygulamaları, bilim dışı kabuller üzerinde yükselen yapıları, vb.) bir çok açıdan benzeşiyor. Bu ülkeler iç barışlarını demokratik temelde kurmuş olsalardı bu durumlara büyük oranda düşmeyeceklerdi diye düşünüyorum. Elbetteki bu süreçler dinamiktir, bir süreç diğerini besler, kendi demokratik ve ekonomik iç barışını kuramayan devletler maalesef bazen facit bir döngüye hapsoluyor.
amerikan enflasyon datası açıklanacak, fed faizi üzerine en belirleyici unsur bu data, fed faizi de tüm küresel piyasaların mihenk taşı.. fed 15 yıldır sıfır faiz ve sınırsız parasal genişleme uyguladı ama bi enflasyon görülmemişti, corona sonrası temelde arz eksiğine- tedarik zincirlerine- bağlı olarak fiyatlar yükselmeye başladı, ve bir süre sonra fed faiz artışıyla mukabele etti.. fed faiz artırım süreci, piyasaların hoşuna gitmese de, fintvit aleminde ve akademide alkışlarla karşılanan bir süreç, işte enflasyonla böyle mücadele edilir, bilimsel yaklaşım budur, helal olsun vs
fed funds rate- ffr, her piyasayı etkiliyor, mesela gayrimenkul piyasası- abd ve diğer gelişmiş ekonomilerde bir konutu satın alma bedelinin ortalama yüzde 90 kısmı kredi ile karşılanır, alıcının koyduğu nakit genellikle yüzde 10 bile değildir, haliyle gayrimenkul fiyatları faize çok duyarlıdır.. yüzde 2.x seyretmekte olan mortgage faizleri yüzde 6-7 bandına yükselince, aylık taksitler yüzde 50 kadar yükselmiş oldu, aynı konut aynı mortgage için geçen sene 2000 aylık taksit öderken bu sene 3000 ödemeye başladılar.. doğal olarak mortgage talebi hızla eridi, satışlar ve fiyatlar düşmeye başladı.. henüz düşüşün başındayız, ilk çatlamanın ticari gayrimenkul cephesinden gelmesi bekleniyor.. görücez
fonlama maliyeti üzerinden tahvil faizlerini de etkiliyor doğal olarak, özellikle daha kısa vadeli tahvilleri, mesela 2-yıllık tahvil faizi daha 18 ay evvel yüzde 0.2 idi, şimdi yüzde 4.0 üzerinde.. bunun anlamı- iskontolu fiyatı 99.600 olan 100K nom tahvilin şimdiki fiyatı 92.400 düşmüş durumda, bu tahvili tutanlar yüzde 7 üstü bi zararla karşı karşıya.. tabii vadesine kadar tutarsa bu zararı yazmamış olur, o yüzden muhasebe sisteminde “satışa hazır†yada “vadeye kadar tutulacak†diye 2 farklı kalem var, lakin herhangi bi sebepten nakit gerekince bu tahvillerden satması gerekir, o vakit zarar kabak gibi ortaya çıkıyorve bilançoya yazılıyor, silikon bankası ve diğerleri bu tahvil portföyü zararları yüzünden battı.. amerikan Tmsf (Fdic) hesaplarına göre banka bilançolarında bu şekilde realize edilmemiş 620 milyar dolar zarar birikmiş durumda.. abd bankalarının toplam özsermayesi 2.2 trilyon.. ehhh kurtarıyor diye bakılıyordu ama aşağıdaki stanford üniversitesi raporuna göre bankaların tahvil portföylerindeki realize edilmemiş zarar bunun 3 katından fazla, yani 2 trilyon doları aşıyor- yani rapora göre abd bankacılık sisteminde herhangi bi özsermaye kalmamış durumda, fiilen iflas durumunda
https://news.stanford.edu/report/tea...n-valley-bank/
https://i.hizliresim.com/t8xx529.png
maslov muydu ihtiyaçlar teorisini ortaya atan insan önce hayatta kalmak zorundadır yeme içme barınma zorunlu unsurlardır bunlar sağlandığında sosyal ihtiyaçlar gibi uzayıp giden ihtiyaçlar bir tarafta sağsın ya ölmedin ya sen ona dua et yeter denilen kitleler bir tarafta milyonluk saatler giysiler arabalar evler villalar alan kesimler bu dünyanın her yerinde var eskiden de vardı yarın da olacak kimse kimseyi boş yere kandırmasın lafa gelince öyle icraat böyle işine gelirse diyor sistem
faiz artışı emtia piyasalarını da her zaman negatif etkilemiştir, hem tüketim talebini kıstığı, hem fiyatlamadaki spekülatif köpüğü aldığı için.. aslında fiyatlar çok daha önce yükselmeye başlamıştı, fed geçicidir geçici falan diye bekledi, taa ki ukrayna savaşı başlayana kadar.. bu timing, acaba fed petrol/emtia fiyatlarını da mı hedefledi diye düşündürtüyor insanı, zira rusya hem petrol/gaz, hem metaller, hem zirai ürünler olmak üzere her emtia grubunun en önemli satıcısı.. dünyanın en büyük emtia ihracatçısı.. faiz artışıyla özellikle petrol fiyatı üzerinden rusya hedeflendi, 1998 ve 2014 iki defa çalışmıştı bu operasyon, petrol fiyatlarında sert düşüş- ruble devalüe olması- rus ekonomisinin çöküşü.. ama bu sefer çalışmadı, bi çok sebebi var ama majör sebep suudiler, üretimi arttırmayı reddettiler, tam tersine opec+ sürpriz kesinti açıkladı ve fiyatın düşmesine izin vermeyeceğini açıkça ilan etti..
velhasıl, fed faiz macerası çok yanlış yerlere gitmeye başladı, gayrimenkul sektörü stop etmek üzere, tüketici borçluluğu hızla büyüyor, finans sektörü uçurumun kenarında, resesyon ufukta vs vs.. öte yandan rusyayı çökertme hedefi çoktan çöpe gitmiş durumda.. fed kısa zaman sonra tornistan edecek, şerefli bi tornistan için enflasyonun güya düşmüş olması gerekecek, bugünkü data bu minvalde gelecektir..
fed faiz artışının diğer bir hedefi de kuşkusuz altın fiyatıdır.. basit bir sebebi var, dolar rezerv para olmadan evvel rezerv para altın idi, altına dayalı paralardı diyelim.. altın, doların rezerv para statüsünün doğal alternatifi.. global metal borsalarındaki türev işlemlerle altın fiyatını baskılama takıntısı büyük finansın varoluş sebeplerinden biri haline gelmişti, ama artık baraj kapağı patlamak üzere, fiyat grafiğine bakan biri bunu görecektir.. G7 dışı bütün merkez bankaları deli gibi altın biriktiriyor olmalarının sebebi- dolara olan güvensizlik ve abd hegemonyasından duyulan derin rahatsızlık
Pek çok tespitinize katılmakla beraber, FEDin enflasyonun seyrini düşündüğünüz kadar kolay kontrol edemeyeceğini düşünüyorum ; bir kaç veriyle tornistan etmeyeceklerdir. Zaten geçmişe bakınca da bunu görebilirsiniz; Politika değişikliği için 2001 veya 2008 de olduğu gibi ciddi piyasa hareketleri gerekli. Ya da covid-19 tarzı bir siyah kuğu..
Ancak tüm bunlar, ABD ekonomisinin eninde sonunda sonunda stagflasyonla tekrar yüzleşeceği gerçeğini değiştirmez..
Yıllıkta 7-8 aydır sürekli düşen çekirdek ve TÜFE, baz etkisi nedeni ile yine yıllıkta düşecek, ama aylıklarda enerji, gıda ve konut muhtemel düşüşleri karşiliğinda diğerleri ile ne olacak 2 saat sonra göreceğiz.
Wednesday April 12 2023 Actual Previous Consensus
3:30 PM
US
Inflation Rate MoM MAR 0.1% 0.4% 0.2%
03:30 PM
US
Core Inflation Rate YoY MAR 5.6% 5.5% 5.6%
US
Inflation Rate YoY MAR 5% 6% 5.2%
US
Core Inflation Rate MoM MAR 0.4% 0.5% 0.4%
Enflasyonu aşağıya çeken:
enerji:-%3.5
kullanılmış araçlar:-%0.9
tıbbi bakım hizmetleri:-%0.5(sağlık sigortası -%4.2)
çekirdek enflasyonu yüksek tutan:
barınma:%0.6
ulaşım hizmetleri:%1.4
Geçen yıl nisan ayı enflasyonu %0.4 olmuş,enerji fiyatları yükseldiği için,eğer yüksek kalmaya devam ederse,gelecek ay muhtemelen yıllık enflasyon hafifçe yükselebilir ama geçen yıl mayıs ve haziran aylarında aylık enflasyonlar sırayla %0.9 ve %1.2 olduğu için baz etkisiyle haziran ayında yıllık enflasyon düşer ve muhtemelen yılın en düşük seviyesi olur,geçen yıl yılın ikinci yarısında düşük enflasyon rakamları olduğu için baz etkisi bu sefer tersine işler muhtemelen ABD yılı Haziran ayından daha yüksek bir yıllık enflasyon ile bitirir.
https://tradingeconomics.com/united-...ation-rate-mom
Çekirdek enflasyonda ise yıl sonuna kadar önümüzdeki aylarda %0.3-%0.5 bandında aylık enflasyon rakamları gelmesi ve yılı şu anda olan %5.6 yıllık seviyenin üzerinde kapatması şu andaki ülke ekonomisinin genel görünümüne ve şartların fazla değişmeyeceği varsayımıyla yüksek ihtimalle muhtemel denilebilir.
The Bank of Canada held its key interest rate steady at 4.5 per cent on Wednesday, a widely anticipated move, but one that came with an acknowledgement that getting inflation back to 2 per cent could prove to be more difficult for the central bank.
https://ca.finance.yahoo.com/news/ba...141109778.html
Çekirdek enflasyonun TÜFE'den büyük olmasi gelecek için kaygı verici, piyasalar için olumsuz yorumlari okudum ki bu ay bu gerçekleşti.
Bu yaklaşım sizce doğrumudur?
Teşekkür ederim.
dediğim gibi, enflasyon datası iyi geldi, çünkü iyi gelmek zorundaydı.. fed artık ya bi çeyrek daha yapar, yada onu bile yapamaz- faiz artırım macerasının sonuna geldi.. faiz artırarak enflasyonu düşürmek amaçlanır ya, enflasyondaki her kalem faizden etkilenmez, mesela gıda fiyatları- o sene soğan rekoltesi düşük geldiyse, sen faizi istersen yüzde bi milyon yap, o soğan fiyatını düşüremez hiç bi faiz, arz yetersiz ise yapacak hiç bi şey yoktur çünkü.. işte bu tür faizden etkilenmeyen kalemleri hariç tutarak, sadece faiz politikasının etkileyebildiği kalemleri içeren mal/hizmet sepetine çekirdek enflasyon adı verilir.. faiz politkasının başarılı olup olmadığına işte bu çekirdek enflasyonun seyrine bakarak hüküm verilir
fed faiz artırım macerasındaki ironik nokta şu- faiz artırımı sonucu düşmesi beklenen çekirdek enflasyon, manşet enflasyondan daha az düşmüş, çekirdek enflasyon 2020 yılından beri ilk defa manşet enflasyondan daha yüksek.. yani yüksek faizin düşürmesini beklediğimiz kalemler düşmemiş, ama faizden etkilenmeyen kalemler düşmüş hasbelkader
Doğrudur.Çekirdek enflasyonu besleyen temel motivasyon ise ,harcanabilir kişisel gelirlerlerdeki artışla desteklenen ,güçlü talebi oluşturan güçlü tüketici harcamalarıdır.
https://tradingeconomics.com/united-...ersonal-income
https://tradingeconomics.com/united-...sumer-spending
ABD'de şu anda hem harcanabilir kişisel gelirlerde hem de tüketici harcamalarında artışın devam ettiğini görüyoruz.
Enflasyon sepetinde açık ara en büyük ağırlığı açık ara %32.94 pay ile kira fiyatları oluşturuyor.Bu ağırlık çekirdek enflasyonda ise %40.Son dönemde konut fiyatlarında gerileme,kira fiyatlarında artışlar olmasına rağmen hala kira fiyatlarındaki artış konut fiyatlarındaki artışın çok gerisinde kalmış durumda,arada hala büyük makas var,bu makasın kapanması için önümüzdeki aylarda da kira fiyatlarında sert artışların devamının gelmesi beklenir.
Burada baktığım grafik,kira fiyatları ile konut fiyatları arasındaki rasyo.Yani kaç aylık kira geliri ile konut fiyatı amorti oluyor.
https://tradingeconomics.com/united-...-to-rent-ratio
Bu oranın yüksek olması konut fiyatlarının olması gerekenden yüksek ya da kira fiyatlarının konut fiyatlarına göre düşük olduğu manasına geliyor.
Burada da istatistiklere baktığımda:
"Price to Rent Ratio in the United States averaged 101.03 from 1970 until 2022, reaching an all time high of 142.55 in the second quarter of 2022 and a record low of 88.24 in the third quarter of 1982. This page includes a chart with historical data for the United States Price to Rent Ratio."
ifadesi çıkıyor.Yani ABD'de tarihsel ortalama 101 ayda kira fiyatının konut fiyatını finanse ettiği şeklinde.Bu rakam şu anda 136.05 ay.101 aya gelmesini beklemesem de ,grafiğe bakınca;bir yandan konut fiyatlarında gerileme,diğer yandan kira fiyatlarında artışla, bu rasyonun 120'nin altına gelmesini beklemek ve kira fiyatlarındaki artışın ABD'de çekirdek enflasyonun yüksek kalmasını desteklemesi mantıklı gözüküyor.Faizlerde yükselme süreci konut fiyatlarındaki düşüşü hızlandırarak bu makasın daha çabuk kapanmasını sağlayabilir ve dezenflasyon sürecine destek verebilir.
Aşağıdaki grafikte "max" seçeneğini tıkladığınıza konut fiyatlarının uzun vadede nereden nereye geldiğini,nasıl sert yükseldğini görüyorsunuz.
https://tradingeconomics.com/united-...me-price-index
https://www.cnbc.com/2023/04/12/fed-...utes-show.html
Fed expects banking crisis to cause a recession this year, minutes show
Fallout from the U.S. banking crisis is likely to tilt the economy into recession later this year, according to Federal Reserve documents released Wednesday.
Federal Reserve staff gave FOMC members a presentation about potential repercussions from the failure of Silicon Valley Bank and other tumult in the financial sector that began in early March.
Though Vice Chair for Supervision Michael Barr said the banking sector "is sound and resilient," staff economists said the economy will take a hit.
Fed tutanaklarının tamamı:
https://www.federalreserve.gov/monet...es20230322.pdf
Deniz Bey şöyle olamaz mı?
Açıklanan kira fiyatlarındaki artış, kontratı bitip yeni kiraya verilen evlerle, ilk defa kiraya verilen sıfır evlerin kirasının(yeni cari değerler) eski kontratlarla enflasyona endeksli düşük kalmış kiraların ortalaması. Yani aslında cari artış çok daha yüksek ve konut fiyatlarıyla uyumlu iken, çünkü satılık konut fiyatları neticede cari değer, oysa kira artış oranı yeni kiralanan evler eski kiralarla ortalamaya girdiğinden düşük kalıyor, müteakip aylara yansımaya devam edecek veya geç etki gösteriyor, reel artışı gizliyor gibi bir şey..
Eski kira, yeni kira diye ayrı ayrı alt değerler yoktur sanırım.
Bu durumda, enflasyonda sert hareketler olduğunda, konut fiyatları erken reaksiyon gösterirken, kiralar ortalama nedeniyle veriye geç yansıyacağından, en azından genel tabloda, konut kira çarpanlarında/rasyolarında sert hareketler gözlemlenecektir.
Saygılar
Yöntem olarak;"The price to rent ratio in the United States measures the nominal house price index divided by the housing rent price index." yani kira fiyat oranı olarak; nominal ev fiyatı endeksinin konut kira fiyatı endeksine bölünmesini ölçerek bu rakama ulaşıyor.
Bu rasyo 20 sene önce de aynı yöntemle hesaplanıyordu,"relative" olarak bir mukayese yapıyor.Yazdıklarınız doğru ama eski hesaplamalarda da aynı şartlar mevcuttu.
Thursday April 13 2023 Actual Previous Consensus
06:00 AM
CN
Balance of Trade MAR $88.19B $116.88B $39.2B
CN
Exports YoY MAR 14.8% -6.8% -7%
CN
Imports YoY MAR -1.4% -10.2% -5%
https://www.reuters.com/world/china/...ch-2023-04-13/
China's exports stun with surprise surge in March
Anlatamadım Sn Deniz43,
Nominal ev fiyat endeksinin son değeri hesaplanırken, şu an güncel sıfır konut fiyatları ve halihazırda satılığa çıkarılan eski konut fiyatlarının ortalaması kullanıyor sanırım. Yani bu değerler en son piyasaya göre fiyatlanmış güncel ve hızlı bir veri.
Oysa Kira Fiyat Endeksi için böyle bir uygulama/zorunluluk yok, yani bu sene en son yeni fiyatlamalarla kiraya verilen evlerin kira değeriyle hesaplanmıyor, eski kiralarla ortalamaya giriyor, dolayısıyla piyasa koşullarının yarattığı veri kira fiyatı endeksine geç yansıyor.
Bu durumda bunlara göre hesaplanan rasyo da, geçici bir durum oluşuyor. Konut fiyatları düşerken, kiralar sabit kalsa bile kira çarpan rasyosu artmalı, oysa düşüyor, yani konut fiyatı düştüğü halde düşüyor, yani kiralar artmaya devam ediyor, başka bir ifadeyle henüz kira artış oranına tam yansımadı, onlar yansımaya devam ediyor.
Doğru hesaplama şekli eskiden de aynıydı, bunu rasyonun geçmişle mukayesesi bağlamında söylemedim, kira artışlarının çekirdek enflasyona yansıması bağlamında ve hem konut fiyatları düşüyor hem de rasyo nasıl düşebiliyor bağlamında söyledim.
Yani size katılıyorum.
Saygılar
Aynen Deniz Bey...
Devam eden kira kontratı boyunca güncel koşulların kira artış ortalamasına geç yansıması veya sözleşmeye göre sadece enflasyon kadar yansıtılabilmesinin bu veride yarattığı ekstra bir etki var...
Muhtemelen rasyodaki dalgalanma da ondan kaynaklanıyor, 5-10 yıllık döngüler gözlemleniyor.
Aslında güncel son kira verisi gibi(bu sene kiralanlar ortalaması) bir veri olsa, ve ayrıca güncel bir kira çarpanı rasyosu hesaplansa, iki rasyo karşılatırıldığında, enflasyon sert hareket ettiğinde, önce bu iki rasyo arasında bir ayrışma yaşanacak, sonra git gide yine birbirlerine yakınsayacaklardı.
Saygılar..