hayret hem de az sayıda azalmamış enteresan :)
Printable View
4 hafta once Anadolu yakasinda bir sitede kiralik 2+1 baktik, emlakciya 3+1 de var mi diye sorduk, oldugunu ancak o gun kapora beklediklerini soyledi, fiyati sorduk - 6.000 dedi. Bugun sari siteye baktim, aradan 4 hafta gecmis ve ayni sitede 3+1'e 8.750 isteniyor :) Ev sahipleri/emlakcilar "tutturabildigine" modunda devam.
Ya bu insanlar ne kazanıyor da ne kira ödüyor anlam veremiyorum. 8.750 TL kiraya ilave 600-700 aidat olsa 9.500, su, yakıt elektrik vs aylık 10 bini geçer sadece ev maliyeti. Özel okul varsa 3-5 bin de öyle 15 bini geçti sadece kira ve okul ödemesi. Yemeye içmeye daha gelmedi sıra.
Her ülkenin fakiri olduğu gibi, zengini de orta hallisi de var.
Birileri kazanıyor ki o kiralar isteniyor (tutan da oluyor)
Az kazanan da bütçesine göre yer bakmalı.
Her bütçeye ev var.
Eski binalar var, 1+1'ler var, bodrum katlar var.
Ama piyasada gördüğüm kadarıyla dar gelirli insanlar bile ev beğenmiyor.
Bolu belediye başkanı gibi "passata mı bineyim" modundalar.
Belediye yanlış,doğrusu:https://onedio.com/haber/belediye-ba...larina--685964
Belli bir süre geçtikten sonra mesaj düzenlenemiyor.
O da yanlış olarak kalsın, dert mi yani? :)
resim gayet net değil mi?
https://i.hizliresim.com/9c1uddp.jpg
Geçen sene bu zamanlar Beyrut havaya uçtuğunda herkes suçluyu arıyordu.
Kim bilebilirdi ki şehrin göbeğinde kilolarca patlayıcı depolamanın böyle sonuçlara sebep olabileceğini?
https://www.youtube.com/watch?v=tAyLW-4cCqg
Bazı sözler failleriyle eşleşmiştir halkın beyninde.
Bugün "kandırıldık" veya "bakara makara" dediğiniz zaman isim vermenize gerek kalmaz, herkes bilir kimden bahsettiğinizi.
"passat mı çekeyim" veya "passata mı bineyim" de aynı şekilde zihinlerde failiyle eşleşmiş bir söz.
Yani Tanju bey töhmet altında kalmaz zaten.
kadıköy 3+1 Kiralık daire göztepe,erenköy 6.000 den başlıyor.
6 ay sonra bidaha bakıcaz 7 mi 8 mi başlangıç olucak?
Orta ve uzun vade konut fiyatları bu memlekette istatistiki olarak düşmemiştir. Ama kiralar son bir yılda ÷50 artmış, çok hızlı.
maalesef bu bölgede(kadıköy) kiralık ev az. örnek : eski kiracı 3500 e oturuyorsa ağlasızla 4250-4500 yapıp evinde kalıyor.çıkmıyor.çıksa aynı yerde yeni gireceği 5500-6000 olmuş.taşınma masrafı cabası.kiralık ev sayısı artmayınca fiyatlarda yükseliyor.arz talep.6 ay sonra 6000likler 7000-8000 olacak diyorlar
https://www.youtube.com/watch?v=rMwSDvsOfXI
https://eksisozluk.com/arac-sahipler...ciler--6187672
Bakırköy'de emlak fiyatları üçiyeee
Günlük 10-20'den, aylık 500tl değnekçi parasınını da giderlere ekleyiniz. :)
Maalesef bizim insanımız köylü kurnazıdır. Ülkenin her köyünden mutlaka İstanbulda çalışan, okuyan, askerlik yapan birileri vardır. Bu insanlar kendi köylerinde- illerinde gördükleri, yetiştirildikleri yardımlaşma kültürünü istanbul da göremeyince ; her şeyin paraya endeksli olduğunu anladıklarında uyanıyorlar. Köyüne döndüğünde '' Artık şehirliye bedava yemek, ikram , ayran yok. Devlet görevlileri işini yaparken koyun kesmek yok. İstanbul da yol sorandan bile para alıyorlar '' diyor.
uyanan vatandaş, sarı siteye bakıyor , Ankara - kocaeli vb. kenar köylerinde arazinin dönümü 50 bin . o halde benim sulu tarım arazim neden 80 bin olmasın diyor. Bu sarmal böyle büyüdü gidiyor. Gerçekten ihtiyacı olan uygun bir fiyat bulduğunda satıyor ve alıcısı hazır oluyor. Bu üretmeyen kalabalığa hiç bir şey dayanmaz. Hazıra da dağ dayanmaz. Yesinler haramzadeler bakalım sonumuz ne olacak.
Öğle haberlerinde 2 genç üstleri çıplak çatıya çıkmışlar intihar edeceklermiş. neymiş kirayı ödeyemiyorlarmış. Kim dedi size ödeyemeyeceğiniz evi kiralayın diye. Köyünüzde şehrinizde kalsaydınız. Kendi köyünde kira vermezdin, evet lüks hayatın olmaz ama zaten burada da sürünüyorsun. Bunları hiç anlayamadım. benim akrabalardan da var böyle. 120 dönüm arazisi, babadan 2 evi var , adam İstanbulda porselen fabrikasında asgari ücrete çalışıyor. O kadar anlattım , projeler önerdim. Hatta sermaye benden arazi ve işgücü senden diye ortaklık bile teklif ettim ama kafa boş. 10 dönüme yaban mersini dikse , havadan bu para istanbuldaki 1 yıllık gelirine denk olacak. Özenti mi, isyan mı anlayamadım.
Zamma referans olsun diye çeliktepede ev kiralarına bakayım dedim.
Sarı sitede çeliktepede 0-10 yaş arası binalarda 1+1 eşyasız kiralık yok.
Geçende bir iki tane bodrum falan vardı, şimdi onlar da gitmiş.
2+1 baktım, o da anormal derecede az.
Etrafta her zamanki üç beş suri ve afgandan fazlasını da göremiyorum. Buraya ekstra bir göçmen akını yok. Sokaktan yıllardır geçen hep aynı birkaç tanıdık yüz.
Göçmenler başka semtlere hücum edince, oradan kaçan kiracı Türkler çeliktepeyi basmış olabilir.
Kadıköy gibi semtlerde de kiraların uçması belki bu yüzdendir.
Göçmen akını olmayan semtlerde de göçmen etkisi var yani
Sari site nedeniyle veya emlakcilar yuzunden ev ve kira fiyatlari artmaz fiyati belirleyen sey cok basit arz ve talep. 90larda sari site mi vardi fiyatlar surekli yukari cikiyordu??
Emlakci ise genelde dengeleyici etki yapar, evi bir an once satmali ki komisyonu alsin. Bugun duzgun bir emlakci piyasanin %25 pahali istenen bir emlagi portfoyune eklemek istemez.
Mülteciler bu şekilde akın ettikçe gıda fiyatları arşa çıkar, kiralar da uçuşa devam eder.
2019 yılı bm raporunda Türkiye'de 5,6 milyon mülteci ve göçmen yaşadığı belirtilmiş. Kaynak: https://www.amerikaninsesi.com/a/bm-...i/5088989.html
Arkadaşlar önümüzdeki yaz evimi satmak ve daha düşük fiyatlı bir ev alıp geri kalan para ile dövize geçmek istiyorum sizce nasıl olur?
Amacım önümüzdeki yaz düşük kredi dönemi olursa onu kullanmak ve 2023 seçimlerine dövizle girmek
"Başarı için ömürlerinin bir bölümünü bedel olarak ödemeyenler, başarısızlığın bedelini bir ömür boyu öderler."
İsminizle musemmasiniz galiba :) o kadar birikimim yok hemde elimde biraz para kalıp değerlendirmek istiyorum.
Tabi bunlar güzel bir faiz indirimi olursa olacak seyler. Bence 2022 faizler konusunda son fırsat hem Türkiye'de hem dünyada"Başarı için ömürlerinin bir bölümünü bedel olarak ödemeyenler, başarısızlığın bedelini bir ömür boyu öderler."
Bulunduğunuz yere göre durum değişir.
Mesela covid ilk başladığında "büyük şehirleri terk ediyoruz" furyası ile ege ve akdeniz bölgesi çok değerlenmişti.
Elinde fazla ev olan arkadaşların bu furyayı değerlendirip elerindeki evleri yüksek fiyattan kakalamalarının mantıklı olacağını, çünkü hiç bir furyanın sonsuza kadar sürmeyeceğini, devran dönmeden değerlendirmek gerektiğini yazmıştım.
Oralar halen iyi fiyata gidiyorsa evi kaktırın gitsin.
Ama istanbuldaysanız durum farklı.
Semt semt durum değişse de, genel olarak istanbuldaki evler şu an hak ettiği fiyata gitmiyor malesef.
Ben satmıyorum ama ailemde şu an hem yeni hem de eski daire var satılık. Talep çok zayıf. Sadece ölücüler akbaba gibi dönüp duruyor. İstanbuldaysanız eviniz bedavaya gider, yazık olur.
Önceki paragrafta dediğim gibi, devran sürekli döner.
Evet bu sene öyle ama seneye biraz ortamın değişeceğini düşünen taraftayim tabi yukarda da yazdım gibi tahmin ettiğim şekilde eğer faiz indirimleri gelirse talep artacaktır.
"Başarı için ömürlerinin bir bölümünü bedel olarak ödemeyenler, başarısızlığın bedelini bir ömür boyu öderler."
Ne kadarlık ev alacağınıza bağlı.
Eğer ev alma niyetiniz varsa, %10 yada 20 peşinatla ev almak varken ve bu peşinatınızda varsa, eldeki satmanın pek mantıklı olduğunu düşünmüyorum.
Ki ödenen krediye kira desteği de sağlar.
5-6 yıl sonra iyiki satmamışım dersiniz.
Her yıl primlenen bişey oluyor.
Bazen altın, bazen dolar, bazen araba, bazen patates, bazen teneke yağı.
Karşılaştırma yaparken sürekli o yılın en drğerlenen şeyi ile karşılaştırınca konut sınıfta kalıyor.
Oysaki uzun vade düşünüyorsanız, sizi belki zengin etmez ama üzmede.
O yüzden satmadan alırsanız uzun vadede daha avantajlı olur
Bakalım yaklaşık düşünmek için 1 yilim var şimdiden fikirleri toplamak istiyorum. 2023 yılında dolar fırlar ve ekonomi duraganlasirsa konut fiyatları 2023 için oransal olarak az artabilir daha doğrusu dolar karşısında ezilebilir.
bir tutturmuşsunuz mülteci lafını, sanırsın mülteciler yüzbinlerce konut alıyor.
4 milyon Suriyeli var. Ortalama 5 çocuk, karı koca ile birlikte 7 kişi(tek eşi varsa),
hepsinin ev alacakları parası olsa 500 bin ev yapar.
çoğu mülteciye asgari ücret bile ödenmediği bir ortamda bu kişilerin talebi patlatacak konut almasını beklemek hayalcilikten öte saflıktır
AYDA 100 bin YILDA 1 MİLYON konut satılan Türkiye'de YILDA 40 bin konut alan yabancıların fiyatları zıplatacağını söylemek için ya emlakçı yada ev sahibi olmak gerekir.
Mülteci ve göçmenlerin tüm Türkiye'ye eşit dağıldığını düşünüp, 1 milyon adet konut ihtiyacı var sanırsanız yanılırsınız.
Mülteciler belirli şehirlerde yoğunluk gösteriyor, diyelim A şehrinde yıllık 200 bin konut satılıyor olsun. Bu konutlardan 30bin tanesi ölenlere ve o şehir dışına göç edenlere ait. 80 bin tanesi yeni evlilere, aile evinden ayrılanlara boşananlara ve diğer şehirlerden gelenlere gerekli, kalanlar da içinde kiracısı olup satılan konutlar, oturduğu evi satıp daha büyük ya da küçük ev alanlardan oluşuyor.
Şimdi yılda 200bin adet konut satılan bir şehirde gerçek ihtiyaç şu varsayımda yıllık 50 bin konut. Bunu inşaat sektörü karşılayamazken bir de mülteci ve göçmen talepleri fiyatları iyice yükseltir.
1,5 yıl önce 5000TL'ye çok çok iyi diye kiraya verdiğimiz Suadiye'de şu an kiralara aylık 12bin tl isteniyor, eskiden 10 sayfa kiralık çıkardı şimdi 2 sayfa.
Arz ve talep ilişkisi fiyatları akıl almayacak yerlere getiriyor. Arzın sağlanması da inşaat sektöründe en az 2 yıl.
Forum üyemiz mültecilerle birlikte oturmak istemeyen halkın, mültecilerin olmadığı yerlerde oturmak istemesi ve kiraların dolaylı olarak mültecilerin olmadıkları yerlerde dahi artması tespitini yapmıştı.
Ressam abimizde buradaymis ben komutan logar sayın ressam belki hatırlarsınız ehliyet konusunda yardımcı olmaya çalışmıştım bı ara :)
Arkadaşlar bir şey alırken veya satarken dolar bazındaki değere bakıyorum. Evimi 1 yıl önce aldım aldığım gün dolar seviyesine baktım ve o fiyatı kaydettim mesela..
Satarken bakacağım karda miyim zararda miyim. Beni TL nin değeri zerrece ilgilendirmiyor satışımda çünkü kendimi kandırmak istemiyorum.
Bu konuda bu başlık galiba yılların başlığı ve uzun süredir burada olan arkadaşlar vardır burada mesela hiç Türkiye'deki konut fiyat artışı ile dolar artışı korelasyonu grafiği var mı?
Tahminim dolar bir adım öndedir diye düşünüyorum ama tabii gerçek araştırma her şeyin önündedir.
bunun cevabını bilen olsa zaten zengin olurdu.
bu tarz tahmin işleri çok zor. daha 1,5-2 sene önceye kadar evler elde kalıyordu, covid yüzünden iyice batacaktı evler bedavaya satılacaktı şehirler boşalacaktı v.s. derken istanbulda evler x2 yaptı neredeyse.
ucuz kredi ile döviz almak mantıklı ama bunu ev satmadan yapmak daha az riskli olur gibi geliyor.
Oturduğum mahalleye baktım depremden sonra yapılan eşyasız daire sayısı sadece 1 .
Oda uçuk fiyat yazdığı için kalmış sanırım .
Komşu mahallerden ev var ama 30-40 bin civarında hep ilanlar