Abi şimdi ben yaşlanmis olacagimdan o vadede her şartta istanbul dışına zaten gitmem ya
Moruk nick i biraz uzun hikayeli
Bi gün anlatırım
Printable View
Abi şimdi ben yaşlanmis olacagimdan o vadede her şartta istanbul dışına zaten gitmem ya
Moruk nick i biraz uzun hikayeli
Bi gün anlatırım
ONS altın yükselmiş.
Altın konusunda epey yazmıştım. Yılsonu altına girme ihtimalim vardı ama ŞANS yanımda değil gibi.
Önce trump tehdidi ile bizim milletin hurraaaaa DOVIZ e hücumu sonucu USD nin uçup kaçıp bizim şirketlerden yahudi elinde olmayan ve salakça yönetilenleri batırması, halkı enflasyona mağruz bırakıp fakirleştirmesi ve en önemlisi BIST üzerinde baskı oluşturup benim planları aksatması.
Şimdide dünyada altının düşüşden yükselişe geçmesi.
Bizim hükümet rahat dursaydı, millet doviz ehücum etmeseydi, altında yılsonu yükselmeye başlasaydı, planlar mükemmelen işleyecekti.
Çalıları dikmiştim, koyunlar arıza çıkardı yünlerini alıp eğiremedik maalesef.
Olduğu kadarı ile yetinecez artık.
Bizde USD düşünce gram altında düşüyor, o kısım iyi ama ons altında, gram altının düşüşünü yavaşlatıyor.
Altını sattığım fiyattan daha pahalı alma ihtimalim çok yüksek.
Kaçtan satmıştım, sanırım 3 yada 4 parti halinde satmıştım. 196 dan başlayıp 235 e kadar satmıştım. ortalama 210 desek. Tabi ekonomist olarak bu şekilde ortalama hesaplamamda, tahmin diyelim, şu an 229 da gram altın fiyatı.
Her neyse... asıl amaç enflasyon üstü getiriydi. Şu an için bu amacın çok uzağındayım, sanırım +%10 civarı bir pozitif durum var. İşler kötü iken bilançoya bakmıyorum. :he:
Şimdi biraz haber okuyayım...
USD beklediğim davranışı gösteriyor sayılır.
Ben rahip bırakılınca ilk anda hızla bi 20 kuruş düşer, sonra bir 10 kuruş daha yavaş düşer sonra tepki gelir 20 kuruş yükselir düşer filan işin sonunda 5,40 - 5,60 civarı bi yerde dengelenir diye düşünüyordum. Yıl sonu yine yavaş yavaş yükselişe geçer diye hesaplamıştım.
Ancak rahip bırakılmadan önce 20 kuruş düştü, rahip bırakıldığı anda hiç düşmedi, akşam avrupa borsalarında 5 kuruş düştü bugünde normal olması gereken düşüşü yapıyor.
Yerel seçimlerin çok yakın olması ve hükümetin para bağımlılığı sebebi ile, USD de hızlı ve büyük bir düşüş beklemiyorum.
Hükümet, araplardan gelen milyarlar kesilmesin diye önce idlib den çıkmak istemedi, ordan çıkmak zorunda kalınca şimdide menbiç diyor.
Sanırım içerde siyasi mesaj verme olayıda var. İlk afrin e girdiğinde, oyları düşüşten yükselişe geçmişti.
Şimdide menbiç deyip hem arap parası hemde yükselecek oylara oynuyor olmalı.
Bu arada bazaarda sebze meyve fiyatında en az artan %50 arttı ortalama 2 katına çıktı en çok yükselenler üçe beşe katladı. Bi ara kiwi ye bizim markette 19 TL fiyat asmışlardı. Şimdi 12 ye indirmişler. Son aldığımda 4 TL idi diye hatırlıyorum, pek kiwi almam kaç ay yada sene önce almıştım hatırlamıyorum.
Millet bazaaaar fiyatlarına göremi buna oy verecek, TV den anlatılan uydurma kahramanlık öykülerine göremi.
Aslında oy alma sebebi KESİNLİKLE ALTERNATİFİ olmadığından. sağcı rakipleri kendilerinden çok daha berbat. Kendilerine solcu deme utanmazlığını gösteren chp ise halktan çok uzak. Güvenlikli lüks sitelerinden dışarı adım atmıyorlar. Hali ile halk nedir, ne yer ne içer bilmiyorlar. Ekonomik bozukluktan etkilenmiyorlar, çok etkilenen halkıda anlayamıyorlar, onlar için domatesin 2 TL den 9 TL ye çıkması sadece rakam ve seçimlerde kullanacakları koz. Ama halkın %60 için yiyecek, ekmek, emek demek. Sonuçta chp yi halk kendilerinden görmüyor, mecbur hissetmeyenler hariç oyda vermiyorlar. Verende benim içi içinden ağlayarak veriyor.
Yani hükümetin alternatifi yok. Biraz uydurulmuş hikayeler, epeyce sahte oy. Memleketi IRAK A çevirmek üzereler, her şey hazır.
Eğitimli insanlar yurt dışına sürüler halinde gitmeye başladı.
Ülke sınırları kevgire döndü ortalık terörist kaynıyor, yabancı ülke istihbaratçısı kaynıyor.
Kafa kesen, intihar bomba eylemleri yapan tarikatlar durmadan besleniyor, önlerinde polis, asker engelide kalmadı.
ORTAM MÜSAİT.
USD den girdik, nereye geldik, ama direk bağ var...
Yurt içi yerleşikler, yurtdışına, bu yıl tam 719 milyon dolarlık yatırım yapmış.
Kim suçlayabilirki.? Paranız olsa, her yerinde bombalar patlayan terörist yuvası şu anki IRAK ta yatırım yapmak istermiydiniz.?
Türkiyenin YAKIN geleceğindede IRAK gibi olmak görünüyorsa, tabiki yurt dışını alternatif olarak görecekler. Beyin göçü ile beraber, temiz parada yurt dışına çıkıyor.
20 yıldır yazarım, özallarla beraber 40 yıldır her yıl, kara para bu ülkeden en az 3-5 milyar dolar çıkıyordur diye. Bunun içinde devleti soyanlar ve kara para var. yahudi şirketlerin bu halkın emeğini yasal yollardan çıkarmaları hariç.
İlk 10 ayda 15 milyar dolar kaynağı belirsiz para girmiş.??? hata noksan adı altında, geçen yıl ise çıkış olmuş.?
Bütçe ilk 9 ayda 56 milyar açık vermiş.
Bi YERSEN haberi işsizlik 10.8 e çıkmış mış. Bunu hesaplamanın kolay yolu var. çalışabileceklerin sayısından(çalışma yaşında olup okumayanlar), devlete kayıtlı çalışanları çıkaracaksın. Farkı işsiz sayısını verir. Sonrada bunlardan, sigortasız çalışanları tahmin edip çıkarabilirsin ve bu ülke vatandaşı olmayıpta sigortasız çalıştırılan yabancı göçmenleri ekleyebilirsin filan fıstık. En gerçekçi rakam böyle çıkarki bu bile tam doğru olmaz çünki ülkede ne olup bitiyor kimse bilmiyor.
Ootomotiv sektöründe ilk 9 ayda %13 lük bir ihracat artışı olmuş..
Anlaşılan yurt içi satışlardaki düşüşü, ihracat ile kapatıyorlar. Otomotivdeki durumun geçici olacağını söylemiştim ama bu kadarını beklemiyordum. Yabancı yayın organları resesyon beklediklerini yazdılar, yahudi medyada manşetlerden verdi. Zaten uydurma rakamlar yayınlıyoruzda, verilerde resesyon göstermeyeceğini gösteriyor. Sağlıklı bir hesaplama yapılsa, en az son 10 yıldır mutlaka gerilemişizdir. Artan borçları, satılan şirketleri, satılan doğal kaynakları, limanları vb... hepsini sayacaksın.
Otomotivde detayı incelemem lazım. Şu ana kadar okuduğum rakamlarla çelişiyor. Adet olarak olayı incelemem lazım. Ama açıklanan rakam devletin değil sanayicinin rakamı yani hata ihtimali yok gibi.? Bu ülkede herşey mümkün ya.!
evet, otomotivi ADET olarak inceleyince şu ortaya çıktı.
Yurtiçi satışlar çok düşmüş.
Toplam üretim neredeyse aynı kalmış.
İhracat çok artmış. 848 binden 986 bine çıkmış. Büyük ihtimalle yurtdışı satışlarda, kur avantajı ile biraz fiyat kırdılar. Bu şekilde dışarı satışı artırdılar, satış çok artınca, kırdıkları fiyattan daha fazlasını kazandılar.
Eski yıllarda otomotiv sektöründe, doviz girişi ile çıkışının, aşağı yukarı aynı olduğunu yazmıştım. Ülkeye doviz girişi açısından faydası yoktu.
Görünen oki, böyle giderse, bu sene ve belki önümüzdeki sene, doviz girişi, doviz çıkışına göre daha fazla artacak.
Ama ülkemizde kurulu ve sahiplerinin nerdeys tamamı yahudi olan otomobil fabrikaları, yurt içinde daha çok parça üretmeyi red ediyorlar.
Sanayi hakkında bilgisi az olan yani bu konuda cahil olanlardan, "ya üretemiyorlar o teknoloji bu ülkede yokki üretsinler" diyen çok çıkacaktır.
Size çok basit örnekler vereyim, teknolojiyi üretmek istersen ne kadar kolay ve basit.
TAI,(devlet firması)
2012 de motor üretimi çalışmalarına başladı. 2017 de ilk motorunu üretmeyi başardı. SADECE 5 YILDA.
Dizel motor üretti, turbo ve 170 BG (küçük bir ek yapılırsa 210 BG) güç üretiyor, 2.1 litre hacimli. Şu an YERLİ IHA larda kullanılıyor. Otomobilde test edilmediğinden yakıt verimliliğini kıyaslayamıyorum ama hacim başına beygir üretimi, dünyanın en gelişmiş dizel motorları ile yarışır.
Sadece 5 yılda bu hale geldi ve avrupa motorları 100 yıldır geliştiriliyor. 5 YIL YA...
1400 BG lik jet motoruda test aşamasında ve bugün yarın uçaklarda ve helikopterlerde kullanılacak.!!!!
Ne kadar kolaymış değilmi.?
TOFAŞ kurulalı 50 yıl oldu. Hala motoru italyan yahudilerinden ithal ediyorlar. tofaşın sahibi koç holding-kripto yahudi. Forduda üretiyorlar ve abd yahudilerinden motoru alıyorlar.
oyak-Renault; reno fabrikaları var, %51 i fransız yahudisi renault şirketinin. Kurulduklarından beridir motoru ithal ediyorlar içerde üretmiyorlar.
Motor tamamda ya yazılım, ya yüksek teknoloji parçalar..???
O zaman size aselsanı örnek göstereceğim. otomobilden çok çok daha gelişmiş yazılım ve elektronik parçalar geliştirip üretiyorlar ve uçaklarda, helikopterlerde IHA larda kullanıyorlar.
Aselsan 1975 yılında kuruldu. 40 yıl olmuş. otomobil teknolojisini katlamış geçmiş... otonom uçan araçlarla hedef buluyorlar bırakın otoyolda şerit takip etmeyi, havada, yer fotoğtafları ile hedef buluyorlar. şerit takip eden otoyol araçlarını dünyada artık liseliler yapıyor.
Yani arabanın tamamını bu ülkede üretme potansiyelin var.
AMA BUGÜNE KADAR ÜRETMEDİLER VE ÜRETENLERİ DEVLET VE MEDYA ELİ İLE ENGELLEDİLER. Sömürge yapımızın temellerini attılar, taşlarını döşediler.
Nasıl bir aşağılık sömürge sisteminin içindeyiz, emeğimiz nasıl çalınıyor görmek bu kadar kolay ve basit. Yeterki görmek isteyin.
Evet, bu yılki otomotiv üretiminden girdik, 50 yıl geriden çıktık... Beni böyle kabul edin artık... :he: :)
VOB tarafına biraz baktım.
Bizde teyyo dede diye biri vardı, anlatsın hikayeler gülmekten yarılırsın.
VOB tarafındada bi delikanlı bayağı bi teyyo dedelik yapmış. Sağolsun hakkaten bayağı bi neşem yerine geldi.
Yazısını ciddi yazmış ama bilgi sıfır olduğundan bayağı bi komik çelişkilere düşmüş. mesela dış güçler dolara saldırabilir, gidip dolar alayım demiş. :)
Hani belki başınıza gelmiştir. Yolda kendi halinde yatan bi sokak köpeği vardır. Çocuklar yanından geçip gitse, orada yatacak. Ama taş atarlar, sopayla dürterler, köpek ısırıncada, belliydi ısıracağı derler. Olum yavrum sen yedin haltı, köpek değil.
papaz olayı ile çok çok açık görüldüki, "gidip USd alayım" diyen USD yi bizim millet zıplattı. Sen yiyorsun haltı.!
Yabancı piyasalar açıkken USD yerinden kıpırdamadı hatta bazen düştü, ne zaman bizim piyasalar açıldı USD zıpladı.
Son 1 yılda, zarrab ve papaz olayı gösterdiki ABD en azından açıkça vurup kırmıyor.
zarrab da ne bekliyorduk. zarrabı ve tutuklanan müdürü kullanıp, halkbankın ve hükümetin ebesini oyacak.
ne oldu zarrab restoranda suşi yiyor, halkbank ve hükümete şu ana kadar hukuk dışı bişey yapamadı(yada yapmadı)
Ama biz, hukuk dışını biz açık açık yıllardır yapıyoruz..
papaz olayındada piyasaları gördük, bizim millet saldırdı USD ye...
ABD sadece ekonomik yaptırımlar koydu, başka bişey yapmadı. Son 1 yılda ekonomik yaptırım koymadığı ülke yok. Bitek bizim millet saldırdı USD ye.
USD fırlayınca enflasyon fırladı. Her şeye zam. Milletin büyük kesimi bu zamlarla fakirleşti çünki maaşları aynı oranda artmadı. Kuralımız neydi, biri fakirleşiyosa, ondan çıkan para başkasının cebine giriyordur. Milyoner sayımız katlanmış. herşeyi kendi kendimize biz yapıyoruz.
tabi bunda 80 yılın şartlandırması var.
Bilim adamlarının meşhur bir deneyi vardır ve gerçek.
Şartlandırılmış maymun deneyi.
Kafesteki maymunlara muz vermeyi kesiyorlar. Tepede 1 tane bırakıyorlar, METAL merdivene çıkıp muzu alabilirler.
Muzu almak için merdivene çıkan her maymuna merdiven aracılığı ile elektrik veriliyor.
Günler sonra tüm maymunlar elektriği yiye yiye, muzu almaktan vaz geçiyorlar. Denemiyorlar bile.
Hepsi elektrik yiye yiye şartlanıyor. merdivene muzu almak için çıkarsan, elektriği yersin canın acır.
Merdivendeki elektriği kesiyorlar.
Günler sonra kafese yeni maymun konuyor. Yeni maymun muzu görünce hemen merdivene yelteniyor. Diğer maymunlar yeni maymunu durduruyor. merdivende artık elektrik yok. Ama yeni gelen maymunlar dahil, hiç kimse tepedeki muzu almaya niyet göstermiyor. Yeni maymun, engellene engellene bu duruma alışıyor.
Dahada sonra içeri konan başka maymunları ise, hiç elektrik yememiş ama elektrik yemiş maymunlar tarafından durdurulmuş maymunlar engelliyor.
Niye engellediklerini bile bilmiyorlar.
Engelleme davranışı kültür olarak yerleşmiş artık.
şartlandırılmış maymun toplumu bu.
Aynı bizdeki "biz adam olmayız, hiç bişey yapamayız, batılı herşey süper, biz aşağılığız."
Deney gerçek ve çok anlatılır.
İşte bizde böyle pek çok şeye şartlandırılmışız.
80 yıldır medyamız yahudilerin elinde. gazeteler TV ler hepsi.
Sadece darbe sonrası medyanın epeyi, dinci grupların eline geçti. yahudimi daha kötü dinci gruplarmı belirsiz. Bu dinci grupları yaratanda yahudi planları.
80 yıl önce simavi ailesi karacan ailesi filan vardı. gazeteleri bu yahudi aileleri çıkarırdı.
her neyse bu kadar yeter...
USD yapması gerekeni yapmaya başladı.
Bi taraftan bakınca üzücü tabi. ky yi yükselişe çok şartlandırdılar.
Papazın serbest bırakılması hemen sonrası USD yerinde sayınca, "Ağır sikletlerden biri dalacak ve pek çok kişi ringi sedyede terk etmek zorunda kalacak." demiştim.
Ağr siklet ringe girmiş görünüyor.
Asıl olay BIST 100 bin direncinde. bakalım deneyip ilk seferde geçebilecekmi.?
Geçmemesi için major bir sebep yok, ama geçersede atla deve değil. Ralliler filan beklemiyorum, büyütülecek bişey yok. bakarsın menbiç yolunda tankları sokarız, 100bin tekrar aşağı geçilir... yada hükümet bişey yumurtlar.
Bu arada major diyerek ingiliscemide konuşturdum. Ne kadar bilgiliyim görün diye....
Birazda rusça biliyorum. "Şıto.??* Niyet."
meslek icabı tüm ihtimalleri düşününce, son cümleyi sileyim dedim, yannış anlamalara sebebiyet verebilirdi....
haaah ha,
trump gözyaşları içinde "Türkiyeye karşı iyi hislerim var" demiş.
İçeriden dışarıdan yıllardır ağır baskı altında ezilen trump, aşırı duygusallaşmış görünüyor.
Bizim hükümet azcık uyanık olsa, trump'a küçük bir iyilik daha yaparak, beyaz sarayın anahtarını teslim alabilir.
Hatta iyilik yapmasınada gerek yok, telefon edip "emret yapayım" dese yeterli. Bişey yapacağından değil, mesele trumpı onore etmek. Çok ihtiyacı var. O dakka evine çağırır.
hani kaza ile trump bişeyde isteyebilir, oda az çakal değil, hesap tutmayabilir, o zamanda, iyiliği yapacağın zaman bi mazeret uydurursun. yutmazsada cezayı zaten millet çekiyor, hükümetle damadı her daim mokoko...