Kendi notlarımda, q1=10,3, q2=8 milyon...bakarım tekrar.
Printable View
Daha önce belirttiklerimi teyit eden bir bilanço olmuştur: Firma, geri döndürülemez şekilde gelişmesine devam ediyor.. (@bildiğimiz riskler bakımından..).
son 3 yılda şu olay olmasaydı daha farklı yerde olacaktık: 3 yıl önce FDAden aldığımız ihtar yazısı dolayısıyla bekletilen FDA süreci.. UVdir Devada olanlar biliyor ki yakın zamanda onu aştık (FDA firmadaa yaptığı son denetimde gayet temiz bir denetim sonucu vermişti) ve 11-12 tane molekülde ABD ve bir çoğunda 1den fazla sayıda ruhsat içeren inceleme bekleyen ruhsat başvurumuz var artık. ABD pazarından beklentim mütevazi değildir. Ürünlerin pazara sirayet etmesi tabi ki zaman alacaktır. Ilac sektöründe, bir pazara girmek ve pay elde etmek zaman alır ama çıkış ve pay kaybı ondan daha zordur. Yani, bir kez pazarda yer edindikten sonra elde edilen kazanımın geri verilmesi kolay değildir.
Bugün sayın uğurkaptanın verdiği bilgiden de izlemiştik ki firmanın ABD pazarındaki aktivitesi devam ediyor.. rakiplerin birinden patent davas ile itiraz dahi yemişiz..
ihracat : bu çeyrekte de 15 mio usd civarı ihracat yaptık.. yakın bir gelecekte, hammadde ithalat rakamına eşitlenmiş bir ihracat görürüz (=natural hedge) ve kur artışı riski kendi kendine nötralize olmuş olur. not: dövizle ilgili dipnottaki ithalatın bir kısmı makina yatırımıdır.
şu projenin biotech olma ihtimali yüksektir (tek 1 proje için büyük rakam olduğundan dolayı böyle düşünüyorum):
"..............Şirketin 30.09.2023 itibarıyla Tübitak onaylı devam eden 1 projesi bulunmakta olup, ilgili dönemde Tübitak destekli veya Ar-Ge merkezi kapsamında 411.845.191 TL'lik teşvikli harcama gerçekleşmiştir................"
Fabrika yatırımlarını daha yeni bitirmiş olmamıza ragmen 300 mio TL üzeri makina/bina/tesi yatırımı bile yapmışız.. ürün geliştirme yarırımlarına da 600 mio TL üzeri harcamışız. Yatırıma doymayan bir şirket diyebiliriz. Kendi cesameti ile karşılatırdığımız zaman; Deva, hem ar-ge eforu (personel seviyesi, harcaması,proje sayısı) hem de yatırım harcamaları ile BİSTin lider firmalarından biri olur.
Firma, her geçen yıl iş performansı olarak daha öngörülebilir hale geliyor.. finansal ve iş performansı olarak yönü de yukarı doğrudur. Bunun bist fiyatına da yansımasını bekliyoruz.. 3 USD değerini bile bulmayan bistteki fiyat, firmanın adil değerinden uzaktır.
hayırlı olsun..
Devatis Mexico , Devatis Canada , Devatis A.G Devatis PTY , Devatis d.o.o Beograde
(*) İlgili şirketlerin konsolide finansal tablolara önemli bir etkisi yoktur. Bu nedenle konsolidasyona dahil
edilmemektedirler.
Faaliyet raporunda bu dikkatimi çekmişti.
Geçtiğimiz günlerde Meksika 126 milyon nufuslu ülke büyük pazar demiştim devatis mexico internet sitesi olmadıgı için oradaki ilaçlarını göremediğim için şirkete mail atmıştım 4 ruhsatı mevcut oldugunu ancak satış pazarlama aşamasına geçilemediği cevabını aldıgımı burda paylaşmıştım.
Tahminimce Canada Meksika gibi devatis şirketi kurulan ülkelerde bazı ruhsatlar mevcut ancak belli bir ruhsata ulaştıktan sonra pazara giriş planlanıyor onun için buralardan henüz bir katkı almış değil sanırım.
Sabah dökülen dökülsün diye bekledi sanırım bir anda çizdiler %7 oldu 90 tl altına bir daha gelmemesi dileği ile rotamız hep ilerii olsunn :ok:
yıl sonu bilançosuna kadar buralarda takılmaz umarım.