Originally Posted by
tovbekar
siz bir malı neden alırsınız?
buna bir cevabınız var ise gerisi kolay:
mesela hepimiz çay alırız. bir ara yaban kirazı katkılı çay almıştım. denemek için benim damak tadıma uygun değildi. ama sadece deneme dozu idi ve 200 gram mı neydi. fiyat da çok uygundu veya canımı acıtmayacak derecede idi.şimdi ben bu çaydan 1 ton almış olsam ne olurdu. işime yaramaz, satsam satamam muhtemelen beni iflas ettirirdi...
tirebolu 28 veya 42 çay: alınır mı evet alınır. hesaplı bulursanız hiç kaçırmayın ama onu da 1 ton aldığınızda pazarlamak zorundasınız. ve pazarlayacağınız malın alış fiyatı çok hesaplı olmalı... ben tüccar değilim ama tüccarlar nasıl pazarlayacaklarını bilirler...
kriz dönemlerinde ihtiyaç olan malların satışı kolaydır. çünkü insanoğlu zorunlu tüketimine öyle veya böyle devam ederler. peki hanginiz 100 000 euro verip lale soğanı alırsınız? alınmadı mı alındı. çılgınlık mıydı değildi. birileri birilerini kerizliyordu ve alım çılgınlığı başlamıştı. ben alayım başkasına satarım. değeri var... patlayınca iflaslar başladı. mesela bitcoin değeri nedir. birileri alırsa fiyatı yükseltirse değerli gibi görünür. peki ben inançlarıma uygun olsaydı bile alır mıydım? hayır. ne yapılır bitcoin... bir başkasına satacak mal almak benim gibiler için zordur...
badem alırım, ceviz alırım, çay alırım, ekmek alırım ama ucuz diye 100 ekmek alsam pahalı olur. ihtiyacım ne ise o malı saklayabilecek ortamım var ise alırım. badem 5-10 yıl sağlam kalır, ama ceviz 1 yıl sonra çöp olmaya başlar.
neyse kısa keselim... ben bilmediğim malı almam... eğer 50 liradan badem aldıysam gerisini alabileceğim ortam var ise 60 lira verene satabilirim. ama badem 100 lira olacak diye varımı yoğumu bağlamam. hele kiraza hiç bağlamam. 5-10 günde kurtlanır gider.
galiba yatırım da öyle... bir malı neden aldığınız biliyor iseniz iş bitmiştir... ben yılda 20-30 kilo badem yersem 200 kilo badem alır mıyım? eğer uygunsa pazarlayabileceksem alırım. ama fiyat uygunsa param da var ise 50 kilo alır atarım bir kenara, hatta 100 kilo... en kötü ihtimalle yerim ya da sağa sola hediye yaparım ( bal hediyesi yaptım ama badem hediye etmedim, dikkat kabuklu badem) . ama badem satarım diye almam...
şimdi hisse senedinde benim hedefim ne 10 ya da 20 dolar... şimdi kaçtan veriyorlar. 3 dolar. vadem nedir 5 yıl. 5 yılda 3 misli iyi midir evey çok iyidir. bozulur mu pek bozulacağa benzemiyor.... peki 10 dolar olmaz ise ne olur. bana göre olacak ama eğer yatırımlar iyi gidrt isr hisse başı 2 dolara yakın kar eder en kötü 1,5 dolar yarısını bana temettü olarak verir... eee vermedi bana bir zararı yok dursun bir köşede geçmiş yıl karlarını şişirip dursun. bir şekilde ederini bulur... ama benim kısa vadede ihtiyacım var işte olmadı bu ben kendi adıma ihtiyacım olmayan para ile yatırım yapıyorum...
siz siz olun bilmediğiniz hisseyi almayın... bir de yatırım tavsiyesi vereni dövün ve inanmayın :) ...