Merhaba bey,
Madopar’ın satışı yapılmaktadır.
Saygılarımızla.
Şirkete mail atıp durumu sordum Madopar satışı yapılıyormuş. Yeterli değil ama sanırım vatandaş mağdur olduğuna göre
Printable View
Sayın Rodrigo,
Benim görüşüme göre de 2023 açısından ruhsatlarda bir denge göz edilmiş. Hatta Deva'dan çıkan ürünleri tercih ederim. Sugrino ve Revopag potansiyelli ürünler. Saba'nın ürünlerinden Karfilib ve Elnaglip Deva'da olsa sevinirdim. Özellikle Karfilib Rivelime ile kombine kullanımı mevcut. Benim aldığım notlar da şu şekilde.
Saba - 2023
Ek 29923
Deva-2023
Ek 29924
Ancak 2021 Aralık ile 2022 Ekim arasındaki dönemde çok sayıda potansiyelli ürüne ruhsat Saba'dan çıktı. O dönemde denge Saba lehine bozulmuştu. Ar-gecileri istihdam eden, ciddi kaynak ayıran Deva iken aslan payı kesinlikle Deva'da olmalı.
Çok kiymetli çalışmalarınız var gerçekten büyük saygı hakediyorsunuz tekrar teşekkür ediyorum değerli bilgilendirmeleriniz için.
Sugrino patenti 2026da bitecek yazmişsiniz yani 2026 yılına kadar satışı yapamıyoruz ruhsatı almışız patent bittiği an satışa hazır olacak doğru yorumluyorum değil mi 2026 yılına kadar bir faydası olmayacak bize ?
Saba konusunda da kesinlikle haklısınız başımızın belası diye nitelendiriyorum ben :) Keşke Eastpharma değilde deva iştiraki olsaydı böyle sorunlarımız olmazdı ama maalesef başımızın belası olarak her dönem karşımıza çıkacak sanırım
Patent konusunda hiçbir zaman emin olamıyorum. Abd için patent 2026'ya uzadı. Ama Türkiye'de durum farklı olabilir. Mesela Birleşik Krallık'ta uzamamış gibi gözüküyor.
https://www.jdsupra.com/legalnews/in...madex-2975919/
https://www.biospace.com/article/mer...%7C%20BioSpace
https://www.ipo.gov.uk/p-find-spc-by...r=SPC/GB08/057
Teşekkürler. Size bir sorum daha olacak sizce Eastpharma %10 imtiyazlı temettü alırsamı daha cok kar almış olur yoksa C grubu hisselere temettü versemi daha cok olur ? Benim fikrim c grubu hisselere temettü verse %10dan daha fazla almış oluyor. İzahnamede dağıtılabilir karın %30u dagıtılabilir diyor ama imtiyaz sabit max %10. C grubunun %82sinide Eastpharma sahip olduguna göre %30 temettüyü dağıtsa daha çok nakit temettü alabileceğini düşünüyorum.
Şirketi ilk aldıkları zaman %50den fazlası halka açıktı %10 temettü imtiyazı cok büyük avantajdı ama şuan %17si halka acık oldugu için bence imtiyazın önemi kalmadı. Şirket yatırım yapıp büyüme aşamasında olduğu için C grubu paylara henüz temettü vermediğini zamanı gelince payın büyüğü zaten onlarda oldugu için temettüyü hem imtiyazlı hem imtiyazsız paylara dağıtacaklarını düşünüyorum. Sizlerin görüşü nedir bu konuda ?
Eline geçecek nakit olarak bakarsak tabi ki C grubu hisselere de maksimum temettü vermek Eastpharma'nın avantajınadır. Ancak ben olaya o gözle bakmadıklarını düşünüyorum. Eastpharma olarak imtiyaz hakkını kullanarak ekstra bir yönetim ücreti almak onlar için avantajlı ve bir süre daha bunu sürdüreceklerdir. Şirket net borçluluğu aktif toplamına göre sınırlı olsa da brüt borçluluğu dikkate alarak nakit çıkışı yaratmak istemedikleri kanaatindeyim. Sabit kıymet yatırımları tamamlandıktan bir süre sonra brüt borçta da düşüş göreceğimizi düşünüyorum. Ar-ge, lisans, ruhsat yatırımları uzun süre devam edecektir ama yaratılan favök ile bunlar rahatça karşılanıp aynı zamanda borç ödemesi de yapılabilir. Bu borç bir miktar ödendikten sonra temettü ödemeleri bence de artacaktır. Borcun sıfırlanmasını beklemeyeceklerdir.
Benim imtiyaza bakış açım şöyle. Biz %18 ortağız, ama imtiyazdan dolayı karın %18'inin %88'ini alabiliyoruz. Yani karın %15,84'üne ortağız. Eastpharma açısından bakınca da onlar karın %82'sine değil de %84,16'sına sahip oluyorlar.
İlginç bir nokta da şu. Eastpharma Deva'da karın %84,16'sına sahipken, niye Saba'ya bu karı peşkeş çeksin. En basitinden Deva'daki teşvikler sayesinde efektif vergi oranından hareket edersek, Deva'da elde edeceği 100 birim vergi öncesi kar 89-90 birim net kar olarak yansıyor (2023'teki ek vergilere rağmen, yoksa daha da az vergi ödüyor), ama Saba'da 100 birim vergi öncesi kar ederse 75 birim net kar elde ediyor. Yani bu seneki ekstra vergiye rağmen Eastpharma için Deva'da kar etmek daha avantajlı (Deva'da 84,16*0,895 = 75,32). Saba'ya son zamanlarda ağırlık verilmesindeki motivasyonu anlamaya çalışıyorum ama çok mantıklı bir yere ulaşamıyorum.
Saba'yı büyütüp satacaklar diye varsayarsak, üretimi ve ar-gesi olmayan bir firmayı sadece ruhsatları için almayı düşünen birini bulmaları gerekecek. Mevcut yerli rakiplerine bu pastayı satmak ister mi Eastpharma da. Aklıma Eczacıbaşı İlaç gelmişti geçenlerde. Bildiğim kadarıyla Gensenta alımı ile yeni üretim tesislerine kavuştular, belki hazır ruhsatları olan Saba ile de ilgilenebilirler. Yine de Eastpharma bu yola başvurmaz gibi geliyor bana.
Bu arada Saba SPK denetimine sahip olmadığı için orada daha rahat davranabilirler diye de düşünüyorum. Belki yüksek yönetim ve danışmanlık giderleri gibi yöntemlerle net karı bize düşük gösterip kendilerine avantaj da sağlıyor olabilirler. Tabi ki hepsi kafamda kurduğum senaryolar, hiçbir elle tutulur kanıtım yok...
Bende satacaklarını düşünmüyorum tek başına Saba pek bir şey ifade etmiyor bencede.
İhracat ihracat ihracat bizi ileriye götürecek en büyük mevzu bu birçok ülkeye yapmış olduğu ruhsat başvuruları var süreç zor ve uzun patır patır sonuçlansa raflarda yerini alsa Devanın içinden bir Deva daha çıkar bu beklentiyle paylarımı korumaya devam ediyorum bakalım 2024 ciroda karda 2023ün üstünde olur umarım