Originally Posted by
freesky
Muhterem Dostlar,
"Ev mi alayim, yoksa borsada yatirim mi yapayim" sorusunun cevabi insanlik tariki kadar eski olmasa da, muhtemelen borsanin ilk yillarindan beri sorulmaktadir. Ben simdiye kadar, 50 senelik omrumde, kendisi ve ailesi icin bir ev alip da pisman olani gormedim. Ama borsada batan ve sermayesini SI-FIR-LA-YAN, "Keske imkanimiz varken ev alsaymisiz. Hazir elimizdeki para da gitti" diye aglayip sizlayan cok kisi gordum.
Ayrica, hayatta herseyin bedeli para ile olculemez. Ama buradaki hesaplar surekli parasal rakamlarla yapilir. Mesela, gicik kaptiginiz bir akrabaniz evinizde misafirken, alt kattan komsunun sizdeki cocuk gurultusune dayanamayarak sizi ev sahibine sikayet edip, onu da alarak kapiniza gelmesinin maddi degeri kac lot Eregli'dir sizin nezdinizde? Yada bir mutfak, banyo dekorasyonu isteyen esinizin, istedigi mutfak dolaplarini, fayanslarini secerek, sifirdan bir mutfak, banyo yapabilme ozgurlugunuzun maddi karsiligi kac lot Tupras ile olculur? Bir kriz aninda isinizi kaybetme ihtimaliniz belirince "Cok sukur kiramiz yok, tek maasla da idare ederiz bir sure..Yada bankadaki uc bes kurusula kriz bitene kadar..." diye dusunup, sahip oldugunuz gonul ferahligini kac lot ASELS ile degistirrirsiniz?
Hayatta gorunen degerler oldugu kadar, gorunmeyen degerlerin de varligini akilda tutmak gerekir diye dusunuyorum acizane...Tasarruf etmeye tabii ki itirazim olamaz. AKli basinda kim buna itiraz edebilir ki? Ayrrica, israfi haram kilan bir dine mensubuz cogumuz, belki de hepimiz. Ancak, tasarrufu da tadinda birakmazsaniz, biriktirdiginiz paranin hayrini goremez, keyfiniz suremeyebilirsiniz.
Coluk cocugun gelecegini dusunmek demek, guzel bir egitim ve aile terbiyesi vermekle buyuk olcude biter benim icin. Eger topluma adam gibi bir evlat yetistirebilmissem eger, imkanlar dahilinde en iyi egitimleri alabilmisse, cocuk icin yatirim yapacagim diye, yine cocugun hayatinda yaptigi zaman mutlu olacagi islerden fedakarlik yapmayi kendime cok izah edemiyorum. O cocuk, o yasini bir daha yasamayacak cunku. Hatta gelecek sene ailesiyle birlikte yasama garantisi de yok, hicbirimizin olmadigi gibi...
Ozetle, tasarruf iyidir, hostur, guzeldir. Israf kotudur, haramdir. Lukse ve satafata girerek gosteris yaparak beyinde ve kalpte birtakim eksiklikleri parasal gosterisle gidermeye calismak ileri derecede psikolojik vakadir, vs. Hepsine eyvallah... Lakin, herseyi oldugu gibi, tasarrufu da tadinda birakirsaniz guzel olur.....
Kalin saglicakla...
Freesky