Teşekkürler.
Printable View
Bazı arkadaşlar ptesi salı iptal olsun derken, sanki kayıplar açılınca yaşanmayacak gibi düşünüyor. Milyonda bir ihtimal gerçekleşti, ve 100 yıldır olmayan iki büyük deprem üst üste oldu. Bu zarardan kaçış yok. İşlemler iptal olsa açıldığında doğrudan iki taban yapar %20 işlemsiz düşer.
Sorun şurada...işlemler hiç başlamadan ptesi borsa açılmamalıydı. kimin için açıldığı ve neden çarşambaya kadar açık tutulduğu da belli. dolayısıyla açık tutan neden açık tuttuysa, o yüzden de iptal kararı gelmez, gerçekçi olmak lazım.
öte yandan herkes spot piyasaya bakıyor...ptesinin takası gerçekleşti ptesi iptal olmasa da, salı iptal olabilir diyor...ancak vadeli tarafta takaslar anlık...yani aldın-sattın...bu işlemlerin iptal olması için çarşamba olduğu gibi o gün içinde iptal etmen lazım...salı günü gerçekleşen işlemi artık iptal edemezsin.
sadece takas olarak da bakmamak lazım, gün içi bir sürü trade eden adam var...kar eden var zarar eden var...adam karını da dışarı çıkarmış...sen hukuki olarak geri dönük işlemleri vadeli tarafta iptal edemezsin.
zaten borsa açılınca, ne olursa olsun çarşamba kapanış anından çok farklı bir yerde olmaz (sıra dışı olumlu/olumsuz bir durum olmazsa)...%2-3 yukarıdan ya da aşağıdan açılır.
son olarak: esas sıkıntı o bölgede olup işlem yapma şansı olsa bile, eli işlem yapmaya gidemeyenler...belki sadece oradaki kişileri kapsayacak şekilde, işlemler başladığında özel emir girilip, bist fonunnun zararı karşılaması sağlanabilir.. spot+viop ta 200-300 milyon tl civarı zarar varsa onu devlet bir şekilde karşılayabilir. takasına geçen hisse+viop pozunu da uygun bir zamanda kapatıp zararı realize eder..bist borsa payı neden var, bu zamanda bu iş için kullansınlar işte.
Abi borsa düşmeyecek demiyor kimse Tabiki düşecek kimse hayal kurmuyor.Hatta direk taban açıp gün boyu tabanda işlem görmesi muhtemel. Ama ortada adam kayirmaca var görevi kötüye kullanma var adama göre şartlar getirme var. Millet tabandan satiyorsa malını yada satamiyorsa yatırım finansmandaki oyuncuda satamasin.
şimdi yine bana karşı çıkanlar olur ama yazayım yinede
bu şekilde istersen 10 gün 20 gün öncesi fiyattan aç. yarın açılsa taban çekme olasılığı % 99 bana göre.
yani ya hiç açmayacaktın o gün. yada açtın madem devam edecektin.
bundan bir kaçış yok.
5 yıl oldu yazmayalı ne acı hayat.kımse neden kredılı ıslemler kapalı al sat olmadan kredılı ıslem olmadan bı ıse yaramıycagını yazmamıs kedemler bos her gun nakıtle nasıl karsılacak
hep hayal kurardım yarınkı borsayı bı gun onceden bılsem dıye.ılk kez tarıhte olmıycak bısey oldu ve gordum .bence taban serılerı baslıycak satılcagını herkes gordu bı kez
aynen gördü birde olayın vehametini bugün daha iyi anladı.
şimdi deprem olmamış olan güne dönerse. bu kezde daha başka sorunlar / mağduriyetler doğacak onun hakkını kim ödeyecek ?
belki adam cuma günü sattı. veya pazartesi.
sen bu adama yok satmadına getirdin. sonra bist açıldı tabandan . hadi bakalım.
yani ciddi bir sıkıntı var süreci işletmelerinde . 1 yanlış 10 yanlışı doğuruyor gibi durum var ortada.
1999 da depremden dolayı imf den 15 mil.dolar yardım almışız.
IMF,katar,dünya bankası vs...bunlardan 30 milyar borç alınsa....çarşamba depo sarti gelse,düşüş sınırlı olur...yoksa bu sartlarda acilirsa bir taban mumkundur..Bunun icin kapatmak ve o zamanda çözüm bulmak onemli..
ulan şimdi top tüfek toplanıp gelecekler. haber akışı ortama gayet uygun. herkes karamsar. akbabaların tam istediği ortam oluştu.
viop, kredi vs için birşey diyemem.
ama demem o ki her şey ortada.
şu ortamda göz göre göre spotta stop loss vs düşünen olursa destur olup gitsin. yatırım hesabını kapatsın, bir daha da bu işlere girmesin.
altın döviz alsın her akşam okşayıp sevsin.
iyide abka sen suni şekilde borsa yükselsin diyorsun ozaman.
işte böyle böyle gelindi bu sürece. sonra daha büyük batanlar oluyor.
hertürlü eski düzene geri dönmeli borsa.. devre kesiyor satacak adama satamazsın diyorsun. alacak olana alamazsın diyorsun ne olduğu belli değil böyle borsa mı olur
Salı iptal olursa en azından
Pozisyonda olanların 2 tabanları totalde silinmiş olur..
Ör, ASELS
SM-A315F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
aselsanı shortlayanın zararını kim ödeyecek ?
yada salı günü normal olarak hsseyi sattı diyelim.
sen satamadığı güne getirdin.. adamda hala asels var. buyur.
bırak bir günü.. bir dakkayı silsen..
çok şey fark eder çookk.
Emlak,elbette haklisin.Ama zaten yönetmelik ptesi kapat ,diyordu...
Bana kalsa tüm devre kesme vs.kaldiririm.Ama bir yanlışlar silsilesi oluştu.. Ptesi depo oldu..sonra salı kaldırıldı..
Ptesi kural,yönetmelik gereği kapansa bu sorunlar olmazdı...Yoksa sürekli yükseliş yönünde desteklenen piyasadan en çok mağdur olanlardan oldum..
Az shortum patlamadı..
sırf yat fin. daki işlemcinin işlem yapan dakikaları sil. istersen...
emin ol tonla başka mağdur doğacak. yani saniyeler içinde aktifden verdiğin emir gerçeklemedi say % 5 lik bir harekette.
ne kadar fark ediyor değilmi. oysa mili saniyeden bahsediyorum.
yaptıkları bir yanlış bambaşka yanlışlara mağdurlara sebep olacak. o nedenle açtın madem açık kalacaktı.
günü dakikayı silmenin hiç bir mantıklı tarafı yok
Çarşambada açılmaz gibi borsa herşey erteleniyor
SM-A525F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Olağanüstü şartlarda taban%-2
Şartı getirsinler..
Buyrun Satsınlar..
Adam 500 lotla tupraş tabana veriyorsa
Buna piyasa denmez..
tabi hatta tabanı kaldıralım.. tabanı +%5 olmalı
iyice zıvanadan çıktı yaw
hiç açma daha iyi
en basıt ornek ben hısseyı tabandan zararına satmıstım .25 k lot vardı tabanda tum zararım sılındı carsanba tabanda 25 k lot yerıne 1 mılyon satıs olursa ben nasıl satcam zararım gerı geldı ama olumsuz olursa artık hıc sats ımkanım kalmadı .HERKES DIGER GUNU GORDU ARTIK BILIYOOOO
50 k lotla 3 gundu taban yaptır kredılı ıslme actıkları gun 500 k lotla tavana surcek pıyasa kendı ısleyınde gıtmelıydı
…………
hiç bir müdahale ek kural bilmem ne olmadan olağan hali ile açılsın
borsa kesinlikle amacı dışına çıkmasın.
tavan mı oluyor tavan olsn tabansa taban.
yani yatırımcıları alıma zorladılar sonucu görüyoruz bugün..
500 lotla tabana giden tupraş ta
Spek 3...4 gün girmez..
Niye girsin?
Biliyor ki 3 gün sonra %30
Aşağıdan alırım..
Gübre 10 gün önce 380
Dün 157 de alıcı yoktu..
Bu kozal, tuprs, pgsus, froto da
Nasıl olur acaba?
Dünkü işlemleri iptal eek fiyaskoydu. Eğer p.tesi salida iptal olursa rezillik olur. Ortada hile yok hurda yok. Herşey ortada kimse kimseye zorla mal aldırıp sattirmadi. Sorun boş kademer olmamalı. Alan yoksa 1 lotla bile hisse taban olur ayni durum tam tersi için geçerli. Zarar etmiş hissede yakalanmış acemi sürüsünün baskısı ile zaten dün iptal edildi. Kimsecsamimi değil herkes kendi zararının dedinde. Sanıyorlar ki iptal edilirse zarardan kurtulacaklar. SPK ve BIST yada hükümet borsa düşsün istemiyorsa 2 kapatsinlar is bitsin. Şu sartlarda carsambada açmazlar, ertelerler çünkü hiç bir tedbir ve kural carsamba acilisindaki durumu onleyemez. Seçim durumuda muamma şuan. Depremden sonra tüm konjektur değişti. Borsa bu fiyatların üstünde açılsın diyorlarsa en az 2 ay kapalı kalmalı :)
Çözemediniz gitti kuş sitesinde şiman longda olduğu belli ,
burada bazı kafalar Allah kitabı ağzından düşürmez ama eli böyle bir günde şorta gitmiş .
sonuç olarak ölen öldüğü ile , piyasada çarpılan çarpıldığı ile kalacak.
Şuanda kuş sitesinde terste kalanlar en çok rahatsız olanlar , hepsinin takipçi sayıları yüksek.
Bu yüzden yok oraya şikayet yok buraya şikayet böyle bir günde oynamasaydın.
Bide utanmadan beton altında yatanlar üzerinden cazgırlık peşindeler .
Ayrıca şuan viopta madenler işlemler görüyor. Mesela ben bugün ons işlemleri yaptım. Kapanistada ful ons oldum. Napacaklar? Bugün yaptığım islemleridemi iptal edecekler ve cuma pozisyonumami getircekler ? Bisti bilmem ama viopta iptal imkansiz artık. Bisti iptal et, viopu etme oda fiyasko olur :)
belkide o gün kapamasalardı bu kadar az hacimle tavana bile gidecekti.
bilemeyiz..
Millet çıkmış YF üzerinden ateş ediyor,
yav o işin içinde onlar olmasa hallaç pamuğuna çevirirler.
oradan oynayan belli oyun şeklide 2 gün tuttuğunu satıyor , yoksa oynayanın bu kadar tutturması ve böyle zamanlarda malı diğer kurumlara dağıtması normal değil .Depremden öncede aynı oyuncu veya ekip
Çarşamba diyelim açıldı ne oldu bam bam yukarı mı gidecek durum bu kadar kötüyken , daha bir şey gözükmedi deprem oraları yıktı geçti daha tam hasar tespit , ölen kalan belli değil .Bu yüzden ne olacağı üzerinden küre den sallayan kendini kandırmasın , bak gundi düşmez dedi üzerine neler oldu neler deprem oldu bitti ama piyasada oynaklık devam edecek gibi süresini bilmek zor bana kalırsa.
Abd de tavan taban yok. Yüzde 90 düşen artan hisse bulmak mümkün.
Ama genel borsa üzerinde devre kesici var.
Zamanında buhran düşüşünde günlerce ara da vermişler. Toplantı yapmışlar. İncile el basıp mal alacaklarını deklare etmişler.
Sonramı. Sonrası yine düşüş devam etmiş. İncile el basıp alanlar da batmış. Millete kredi verip borsaya gönderen bankalar da batmış. Kredi düzgün çekip traktör alan larda kredi geri cagrilinca batmış. Tarlası yok pahasına gitmiş. Kıtlık başlamış.
Ayı orada durmuş demiski yoksa boğa kalmayacak. Boğa nesli oradan sürmüş.
Demem oki kapatma faydası olmuyor ama devre kesme oluyor. Bogasal açıdan.
Pazartesi açılması fiyaskoydu.
Salı günü akşam toplantıda yanlıştan dönülmemesi ikinci fiyasko oldu.
Çarşamba günü sadece o günü iptal etmeleri üçüncü fiyaskoydu.
Adamlar üç hareket yaptı üçü de birbirinden fiyaskoydu. Bundan sonraki fiyasko ne olacak bakalım.
Tüpraş fk 3.5 olmuş, froto fk 9 olmuş son bilançolarla. Aşağıda çok yer olmayabilir düşüş için
21-01-2023, 01:05#3986gundwane gundwane is offline
Altın Üye
Duhul
Feb 2017
Gönderi
8,947
Borsada düşüş imkansız dedik idi..
Ve bu imkansızlığın geçen hafta çarşamba gecesi saraydan gelen uyarılar ve perşemde dipten gelen yüzde 6 lık alım dalgası ile nasıl gerçekleştiği gözler önüne serilmiştir.
O gün hasbelkader aracı kurumda idim..Bütün çalışanlar müşterilere hisse aldırmaya çalışıyordu..
el cevap. Paranın dolara akmasının önüne geçmek için 5000 in altına müsade edilmeyecek dendi..
gundi efendi buralardaysan zamanında teknik üzerinden senle tartıştığımızda sana söylediğim birşey vardı düştüğünde sen burada olmayacaksın ama ben burada olucam demiştim ve hala yoksun.Duyduğuma göre öbür köydede hiç iyi şeyler konuşulmuyor .
hakkında.Bu yüzden hayatta bu kadar büyük konuşmamak lazımmış.