Emkel de tahtacilik yaptigi asikar. Orada da cok magdur yaratacak goruntu itibariyle
Printable View
ispanya elektrik kesintileri kontrolmatik için ne önem taşıyor ?
Asıl neden, gerilimdeki dalgalanmalar, kontrolsüz üretim kayıpları ve iletim sistemindeki ani reaktif güç değişimleriydi. Raporda, sistemde daha fazla atalet olsaydı bile çöküşün önlenemeyeceği belirtilmekte. Bu analiz, yenilenebilir ağırlıklı sistemlerde voltaj kontrolünün ve şebeke izlenebilirliğinin ne kadar kritik olduğunu net bir şekilde ortaya koydu.*TÜRKİYE İÇİN ÇIKARILABİLECEK DERSLERÇalışmada 28 Nisan 2025 İber Yarımadası elektrik kesintisinden çıkarılacak 8 kritik ders şöyle sıralandı:* * 1.Şebeke genişleme ve modernizasyonu, dağıtık enerji kaynakları göz önüne alınarak planlanmalıdır.** *2.Dağıtık ve öz tüketim tesislerinin gerçek zamanlı izlenebilirliği sağlanmalı ve dağıtık enerji kaynaklarından iletim ve dağıtım işletmecilerine veri akışı artırılmalıdır.*** *3.İletim ve dağıtım şebeke operatörleri arasındaki koordinasyon artırılmalıdır.** *4.Şebeke esneklik seçenekleri (enerji depolama, talep tarafı katılımı vb.)* çeşitlendirilmeli ve acil durumlarda hızla devreye alınabilmelidir.*** *5.Dinamik fiyat sinyalleri ve akıllı sayaçlar yaygınlaştırılarak talep esnekliği artırılmalı ve toplayıcılık (aggregator) mekanizması ile üreten tüketiciler piyasaya erişim sağlamalıdır.** *6.İnverter tabanlı üretimde gerilim kontrol kriterleri netleşmeli ve reaktif güç desteği iletim ve dağıtım seviyesinde entegre şekilde kurgulanmalıdır.** *7.Enterkonnekte hat kapasiteleri artırılmalı ve gerekli kontrol sistemleri oluşturulmalıdır.** *8.Ülke genelinde akıllı ve mikro şebeke uygulamaları yaygınlaştırılmalıdır. Kritik altyapılarda (örneğin hastane, havalimanı vb) mikro şebeke uygulamaları zorunlu kılınabilir.* Kaynak: Shura: Yenilenebilir ağırlıklı sistemlerde şebeke izlenebilirliği kritik
28 Nisan 2025’teki İber Yarımadası elektrik kesintisi, yenilenebilir ağırlıklı sistemlerde şebeke yönetiminin zayıflığını ortaya koydu:
⚡ Gerilim dalgalanmaları
⚡ Kontrolsüz üretim kayıpları
⚡ Ani reaktif güç değişimleri → Sistemin çökmesine neden oldu.
📌 Shura’nın 8 kritik dersi, özellikle enerji depolama, şebeke esnekliği ve izlenebilirlik üzerine odaklanıyor.
🚀 Kontrolmatik İçin Doğrudan Etkiler
🔋 1️⃣ Enerji Depolama (POMEGA)
📦 Enerji depolama sistemleri, şebeke esnekliği ve ani yük değişimlerinde hayati bir çözüm.
POMEGA’nın LFP bataryaları, bu tarz “ani devreye alınabilen” sistemler için ideal.
Ders 4 & 8: Enerji depolama ve mikro şebeke zorunluluğu → POMEGA için dev pazar fırsatı.
🛰️ 2️⃣ IoT ve Uydular (Plan-S)
📡 Dağıtık üretim tesislerinin gerçek zamanlı izlenebilirliği (Ders 2) için Plan-S uyduları kritik.
Uydular sayesinde karasal ağlardan bağımsız anlık veri iletimi sağlanabilir.
Bu, Türkiye gibi geniş coğrafyada dağıtık enerji sistemlerinin kontrolünü kolaylaştırır.
🏭 3️⃣ SCADA & Akıllı Şebeke Çözümleri
Kontrolmatik’in SCADA ve otomasyon sistemleri, Ders 1, 3 ve 6 ile doğrudan bağlantılı:
✅ Şebeke operatörleri arası koordinasyon
✅ Reaktif güç yönetimi
✅ Gerilim kontrol kriterleri
📈 Türkiye için Fırsat
Türkiye, 2035’e kadar %65 yenilenebilir enerji hedefliyor → İspanya’daki riskler Türkiye’de de yaşanabilir.
🔋 POMEGA → Batarya depolama çözümleri
🛰️ Plan-S → Gerçek zamanlı izleme
🏭 Kontrolmatik SCADA → Akıllı şebeke modernizasyonu
Hepsi Kontrolmatik ekosisteminde hazır.
✅ SONUÇ: Kontrolmatik İçin Stratejik Katkı
🌍 “İber Yarımadası örneği, Türkiye ve bölge için devasa bir iş fırsatı. Depolama + IoT + SCADA çözümleriyle KONTR tam bu boşluğu dolduracak konumda.”
İber Yarımadası kesintisinden çıkarılan 8 ders uygulanırsa Kontrolmatik (KONTR) için finansal büyüme senaryosu
ŞURA nın 8 Maddesi & KONTR un Ürünleri
ŞURA Maddesi KONTRun Çözümü Etki
1Şebeke modernizasyonu & dağıtık enerji planlaması SCADA, EMS, Grid Yazılımları Ciro artışı %10-15
2Dağıtık üretim tesislerinin gerçek zamanlı izlenmesi Plan-S IoT Uyduları, Uzaktan İzleme Sistemleri Global hizmet geliri artışı
3İletim & dağıtım operatörleri arasında koordinasyon SCADA, Haberleşme Çözümleri Yeni kontratlar
4 Şebeke esnekliği (enerji depolama, talep tarafı katılımı) POMEGA Batarya Sistemleri Ciroya direkt büyük katkı
5Dinamik fiyat sinyalleri, akıllı sayaçlar, talep esnekliği Akıllı Şebeke Çözümleri Ek gelir akışı
6İnverter tabanlı üretimde gerilim kontrol kriterlerinin netleşmesi Reaktif Güç ve Voltaj Kontrol Sistemleri Yazılım + donanım satışları
7Enterkonnekte hat kapasitesinin artırılması Trafo Merkezleri ve HV Projeleri EPC gelirleri büyür
8 Akıllı ve mikro şebeke uygulamalarının yaygınlaştırılması (hastaneler, havalimanları vb.) Mikrogrid Çözümleri Yüksek marjlı işler
Finansal Etki Tahmini
Yeni Tedbirlerin Katkısı (2026-2027)
Kaynak Ciro Katkısı
Enerji Depolama (POMEGA) 8-10 Milyar
Plan-S IoT Uydu Hizmetleri 1-2 Milyar
SCADA & Akıllı Şebeke Projeleri 2-3 Milyar
Yüksek Gerilim Projeleri 1-2 Milyar
TOPLAM EK CİRO (2026) 12-17 Milyar
Yeni Tedbir Katkısı +12-17 Milyar
4 Net Kâr Katkısı
Yüksek marjlı depolama (POMEGA): %12-15
IoT hizmet gelirleri (Plan-S): %20+ marj
SCADA/Mikrogrid çözümleri: %10-12 marj
SONUÇ: KONTR İçin Oyun Değiştirici
İber Yarımadası dersi Türkiye ve bölge ülkelerinde uygulanırsa:
KONTRun cirosu 2 katına çıkar
Net kâr 3-4 kat artar
hesaplamaya katılmamış ama nihayetinde gerçekleştiğinde doğrudan ciroya katkı sağlayacak işler..
kontr için güncel hisse fiyatı , o olur bu olur deyince soytarı diyenler olacaktır..
inşallah paralı soytarı oluruz..
Rakamlar havada ucusiyor. Faaliyet raporlarinda yatirimci sumumlarinda da rakamlar havada ucusuyordu. Sonuc 100 lerden 20 lere dusen hisse fiyati. Patron hisse satislari. Sami nin parali elemanlari ne guzelde fizibilite cikartmis. Milyar TL ler bol sifirli karlar.
Bunlar hep yalanciyi opmediklerinden oluyor.
okanın mumu yatsıya kadar yanar ama okan bu
onur gurur varmı yok anca makbule kaşıklar sümüklü hocasının dibinde diğeride aylavyu hocam diye forma giyer :)
bu okanlar varya bu okanlar hep manipilasyon yalan dolan işleri bu hocalarından aldıkalrı terbiye bu
yalan söyler ama yüzü kızarmaz utanmaz hala yalana devam eder bu okangillerden çok var :)
her yerdeler maalesef toplumun yozlaşmasının sebeplerinden biride bu makbuleci okangiller
yalan yorum başka bir bk yok bilgi yok eğitim,bilgi yok sen bilgiyi verirsin yalanda ısrar eder hitlerinde kampanya tetikçisi goebbels sadece uydurma yanlış bilgi manipile eder
okan gillerin 1000 tl hisesi vardır ama her bl maydonoz olur yorum yazar sanırsın batmış parası ama sadece 1000 tl goebbels okan :)
sende aylavyu forması yaptırdınmı :) yahu neye kim karar verecek bilgin yok cahilsin bunu hakaret için söylemiyorum cahilliğinin farkında değilsin yada ezdiğim için kayış koptu deliliğe vuruyorsun :) bilerek gerçekleri saptırıyorsun
yada hissen yok diye umrunda değil milleti trollüyorsun
ben özellikle kötü düşen hisselerde yazıyorum ülker petkim agholding tamamen bilgilendirme amaçlı niye düştü çıkması için neler gerekiyor vs
bide seni görüyorum tuttuğun takımın genetiği ile tam uyumlu yorumlar, yazılar teknik direktörünün ruh ikizi :)
bebeğim sen ne dersen de ben yorum yazmıyorum bilgi paylaşıyorum onun için kafam rahat sami avukatıda olurum sıkıntı yok
şimdiye kadar aydem,hektaş ülker,aghol,agrot,petkim vs 10 yakın kağıtta yazdım ve %90 hissem yoktu
onlarında kap mali tablo yatırımcı sunumlarını inceledim
mesela en son petkimde petlim limanını socara satmışlar
Daha önce ne yaptı şubatta petlim değerini düşürdü önce ne yaptı bedelli artırımına sadece Petkim katıldı petkimin verdiği borç sermayeye döndü şimdi 170 milyon usd kredi karşılığı aldı yapsın bakalım o limanı 170 milyon usd nah yapar en az 2.5-3 katı kılöıksız temiz iş adamlar ilmek ilmek şirketin varlıklarını bitiriyor helal olsun genel kurul felan katılmayın burda devamke
en temizi konnt sami gördüm hata yapmış sadece bu yalan mı yazayım kendi hatamı yanlış yerde posizyonlanmayı samiye mi yükleyeyim
romayı kim yaktı diye sorduklarında a) neron b) sami dediklerinde sami mi seçeyim
ben yorum yapmam bilgi veririm niiçin bu hale geldi çıkması için ne gerekli bunları yazarım yalan yanlış yazanları da başkaları etkilenmesin diye düzeltirim
ama düzelttiklerimin karakteri olması gerekir tabi ülker ag petkimde hekteşta herkes niyetimi anladı
onlarda yönetimleri gömdüm
bende yalan yok teknikdirektörün gibi değilim yaradılışıma aykırı
onun için boş ver şahsileştirmeyelim herkes kendi işini yapsın sen makbuleci goebbels devam et bende bilgi vermeye devam edeyim
sana başka yanıt yazmayacağım forumu kirketiyorum buraya giren bilgi almalı seninle geçtiğim tşk niye okusun ben senin yazıları okuyunca geçiyorum zaten bundan sonra tşk kısmı bende kalacak
Kerizma İspanya'nın bundan haberi var mı?
Ne guzel iste. Digrulari gorduklerimizi yazalim.
Hisse 100 lerden 20 lere dustumu dustu.
Patron hisse satmayacagim dedi mi dedi.
Arka kapilardan hisse satti mi satti.
Yuksek bedelli yapacak dedik mi dedik
Yapti mi bedelliyi yapti.
Bu bedelli ile sirketteki parasini kurtaracak dedik mi dedik.
Peki kurtaracak mi fon kullanim raporuna gore evet.
Bazilarinin dedigi gibi sirkete 200 milyon usd koymus mu. Bakiniz burasi cokomelli. Hayir koymamis
Bizde bildiklerimiz gorduklerimiz yazalim. Karari yatirimcilar verir zaten.
bebeğim bunların hepsinin cevapları var
bozuk plak gibi aynı şeyleri yazıyorsun ama korkudan şirkete 1 mail atamıyorsun :)
ben bilgi veririm adam hata yapmış bedelli geçen sene yapmalıydı 4-5 milyar gibi yeterdi
yanlışı yapınca finansmanı hisse satışı ile sağlamış o hisseler satılmasa finansman gideri ile ikinci hektaş olurdu hisse şuan daha diplerde olurdu
ama 1000 tl lik hissesi olan goebbels okan aynı şeyleri yazmaya devam edecek
onun derdi doğru bilgi öğrenme değil tşk geçilmek hoşuna gidiyor belki ucundan azıcık mazoşist
buda sondu
Bildiklerimize gorduklerimize devam edelim.
Patron halka acikligi neredeyse %70 e getirdi. 270 milyon USD karsiligi hisse satti patronlar. Bunun 100 milyon USD sini ise sirkete borc verdiler. Simdi de geri almaya baslayacaklar. Hesaplamalar onceki mesajlarimda yer almakta.
Bir pomega kadar parayi ceplerine koydu patronlar.
bu kadar füze yapılıyor bu kadar savunma sanayi gelişiyor plans ne alemde acaba?Bukadar füze var uyduya da ihtiyaç var!
Ya boşa sayfa israfı yapılıyor bence. Adam şirket hisselerini yüksekten sattı dolar yaptı kenara çekildi. Hisseleri geri almak için başvurdu SPK reddetti o da basmaya devam ediyor. Alırsanız daha 50 milyon lot var onları da satarım diyor. Şimdi ky çok fazla diye çıkarmıyor. Emkele bakın bugün şu an kontrolmatik piyasa değerinin yüzde 63ünenkadar geldi. Çünkü orda ky yok. Haber filan hepsi fasa fiso. Ne zaman satacak ky bulamaz mal elinde kalırsa yğkseltir. Bu adam borsacı. Dolandırdı operasyonu yaptı kenara çekildi. Sizin McFly uyduları bilmem bataryası cartı curtu inanın kahkahalarla gülğyordur. Ben Sami olsam karizmanın yazdıklarını her pazar keyifle okurdum mesela. İspanya'da elektrik kesintisi olmuş da herkes depolamaya dönmüş de Danimarka'da rüzgar türşbini bozulmuş da vs vs. Burada yazılanlar değer hesaplamaları filan hepsi çöp. Bu bahsettikleriniz kurumsal yurt dışına hesap veren şirketlerde olur. Burası saminin çiftliği tek geçerli şey var o da kynin şirket içindeki payı. Bakın emkel yüzde 80 halka açık uydu depo hiçbir şey yapmıyor f/k eksidd pd/dd 11 borç içinde ama üst üste 4 tavan çekti. O yğzden bu tarz açıklamalar şirketi ballandıra ballandıra övmeler filan bana çok komik geliyor. Siz şu an ihlas holding hissesi aldınız spekülatif bir borsacı kağıdı aldınız o ne zaman isterse çıkacak istemezse düşecek veya aynı yerinde kalacak. Gerisi boşa lakırdı zaman kaybı.
Şunu hiç unutmayın bu şirket yüzde 5 artarsa McFly uydusu Azerbaycan'da iki tane buğday tarlasını tespit etti diye değil o hafta 3-4 milyon lotluk ky çıkışu oldu diyedir. Şirkette ky azalınca o 10 milyarlık borcun eridiğini arde ile 70-80 milyon dolarlık iş anlaşması yapıldığını yurt dışından çok ucuza krediler alındığını usa pomegaya yeni CEO atandığını vs bir sürü haber görebileceksiniz. Ama bu haberlerin görülmesinin sebebi tamamen kynin umudu kesip satmasına bağlı.
buraya dedikodu yapmak için gelmeyin.. gereksiz sayfa meşguliyeti.. 2+2=5 seviyeniz bu ...
Karizma gerçekten çok pis gülüyordur bunu kabul et. İnan senin kadar emek vermiyor bu adamlar. Senin attığın birçok şeyden haberleri bile yoktur. Bence Sami her fırsat bulduğunda burayı okuyup kahkahalar arıyordur. Kendi bile inanıyordur belki ulan hakkaten bunları yapabilir miyiz diye :) şirkettekilere filan da okutuyordur. Seninle hiç iletişime geçen oldu mu merak ediyorum. Bunu samimi olarak soruyorum
Gerçekten emek veriyorsun takdir ediyorum ama emkelde olanları görüyorsun. Bu adamlar spekülatör. Sen koç holding gibi kurumsal bir yapı olarak düşünüp bir sürü yazılar yazıyorsun ama bu adamların tek baktığı hisseler kyde mi yoksa kendilerinde mi. Geri kalan hiçbir şeyin bir önemi yok. ONE anlaşmasınbence inanılmaz önemliydi. Pomeganın 7/24 çalışması ve muhteşem bir Amerika açılım hamlesiydi ama nasıl kullandıklarını gördün. Ky toplu satışa geçsin bu hisse 150 lira/ ky çullansın elinde mal kalmasın 15 lira. Bu şirketin başka bir gerçekliği yok. Uyduymuş ihaleymiş depolamaymış hepsi laf-ı güzaf. 3 milyar ihale Aldığı gün yüzde 5 düştü bu şirketimsi. Emkel şu anda yüzde 64ü piyasa değeri olarak. Şirketle hisse senedi bambaşka dünyalarda. Şu andaki borç durumu da önemsiz kontr borçlu da emkel borçsuz mu sanki. Üst üste 4 tavan çekti.
Bu hisse spekülatör hissesi. Gelecek vizyonu şirketin potansiyeli filan hepsi tıraş. Bir ayda 6 milyar iş açıkladı ,30dan 20ye geldi bu kağıt.
Tarkan’ın güzel bir şarkısı var kış güneşi yanlış zaman yanlış insan diye devam ediyor yanlış zaman yanlış hisse hepsi bu yatırıma yüksek faizde yakalandı bedelli yapmadı karı bankalara ödüyor borçu yüksek , işim sami hami mani tabi sabi abi alakası yok tamamen konjektör ilgili 2 senedir dezenflasyon mücadele diye diye piyasayı ağlattılar kont borcun yarıya yakını tl idi dolarda artış enflasyonun altında kalınca usd cinsi tl için çok yüksek faiz ödedi bedelli yapmayınca iş patladı sonra hisse sattı bende olsam öyle yapardım 60-80 bedelli yapsa bu sorunlar yaşanmayacaktı o ara tahsisli yapmaya kalktı kendi parasını sermayeye eklemeye çalıştı SPK en yüksek fiyattan yapman lazım deyince iş patladı hisse fiyatı çöktü niye temel fiyatlanmaya başlandı beklentiler bitti pomega vs gerçekler başladı , tamamen finansı yönetememekten bu hale geldi borç usd olsa bide geçen sene 120-150 milyon usd arası bedelli yapsa bu düşüş yaşanmazdı cfo hatalı sami hatalı öngörüleri doğru çıkmadı şimdi 40-70 maliyetlenmiş ky nasıl 8-10 tl bedelli isteyeceksin ? Hisse düşmüş bide üstüne yüksek bedelli yapamıyor Buda finansal açıdan sarmala girmesine neden oldu yapması gereken tüm borçu usd Euro çevirecek tahvil ihracı çok önemli rakam düşük 200 milyon civarında yapıp tüm borçları tahvilde toplayacak hisse yükseldiğinde 1-2 bedelli ile borcu makul seviyeye düşürüp yatırımları tamamlaması gerekir tahvil kredi farkı tahvilde ana para vade sonunda ödeniyor nakit akışı için çok iyi kredide öyle değil her ay hem ana para hem faiz ödüyorsun tahvil ihracı yapabilirse gerçekten büyük başarı umarım yaparlar nakit akışı bayağı güçlenir 200 milyon usd 5 sene kredi al faizde %10 olsun senede 40 milyon usd ana para bide faiz ödüyorsun ilk sene 60 sonra 54 vs devam ediyor 200 tahvil al ilk 4 sene sadece 20 şer milyon usd faiz ödüyorsun vade sonunda 220 ödeyip kapatıyorsun yüksek tahvil ihracı nakit akışını bayağı kuvvetlendirir
Tahvil de paya çevrilebilir tahvilde ihraç edebilir sabit fiyat üzerinden tahvili sahibine para ödeme yada o tutarda hisse alma hakkı sunabilir sasa bunu yaptı bence kontr yapması gerekir vade doldu 1 hisse için 2 usd alım hakkı var diyelim o ara kont gideri 3 usd oldu tahvil sahibi parayı kont istemeyecek 2 usd hisse alıcak sermaye biraz yükselecek çok iyi bir finansman yöntemi sami şirketine güveniyorsa paya çevrilebilir tahvili tercih etmeli
Kontrolmatik Teknoloji (KONTR) hissesine ait 28 Şubat 2025 ve 25 Temmuz 2025 tarihli takas verileri önemli kurumsal hareketler ve pozisyon değişimleri dikkat çekiyor.
GENEL BÜYÜME:
Tarih Toplam Takas (TL) Artış Miktarı Artış Oranı
28 Şubat 2025 325.070.219 - -
25 Temmuz 2025 420.845.219 +95.775.000 +%29,5
Yorum: Toplam takas tutarında yaklaşık %30 artış var. Bu, hissenin işlem hacminin arttığını ve kurumsal ilgide ciddi bir yükseliş olduğunu gösteriyor.
POZİSYON ARTIŞI GÖSTEREN KURUMLAR:
1. İŞ YATIRIM
28 Şubat: 45.602.780 TL | Pozisyon: 45.563.656 (%14,02)
25 Temmuz: 51.955.627 TL | Pozisyon: 52.088.012 (%12,38)
Pozisyon değişimi: +6,5 milyon TL (hafif düşen yüzdesel ağırlık)
2. YATIRIM FONLARI (Şubatta görünmüyor → Temmuzda büyük giriş)
25 Temmuz: Takas 44.611.461 TL | Pozisyon: 44.611.461 (%10,60)
Yorum: Yeni fon girişi. Bu, yabancı veya kurumsal fonların hisseye ilgi gösterdiğini işaret eder.
3. GARANTİ BBVA
Şubat: 37.818.743 TL | Pozisyon: 37.839.209 (%11,56)
Temmuz: 42.775.280 TL | Pozisyon: 42.745.106 (%10,16)
Pozisyon değişimi: +5 milyon TL
4. ZİRAAT YAT.
Şubat: 32.134.366 TL | Pozisyon: 32.683.055 (%9,89)
Temmuz: 36.124.382 TL | Pozisyon: 36.124.382 (%8,62)
Pozisyon değişimi: +3,4 milyon TL
5. CITIBANK YABANCI N.A
Şubat: 20.798.095 TL | Pozisyon: 20.795.114
Temmuz: 31.733.292 TL | Pozisyon: 31.753.292 (%7,54)
Pozisyon değişimi: +11 milyon TL
Yorum: En büyük yabancı alım buradan gelmiş. Bu önemli bir sinyal.
POZİSYONU AZALAN / GERİDE KALANLAR:
1. YAPI KREDİ YAT.
Şubat: 28.748.240 TL | Pozisyon: 28.740.964
Temmuz: 20.159.967 TL | Pozisyon: 20.159.967
Pozisyon düşüşü: -8,5 milyon TL
2. HALK YATIRIM
Şubat: 16.238.469 TL
Temmuz: 14.876.470 TL
Pozisyon düşüşü: -1,4 milyon TL
ANALİZ ÖZETİ:
Kurumsal Girişler:
Yatırım Fonları, Citibank, İş Yatırım, Garanti BBVA gibi büyük oyuncular 5 ay içinde toplamda 95 milyon TL’den fazla yeni pozisyon açmış.
Bu ciddi bir kurumsal ilgiye işaret eder ve genelde orta/uzun vadeli beklentilerin olumlu olduğu şeklinde yorumlanır.
Kurumsal Çıkışlar:
Yapı Kredi, küçük yatırımcı ağırlıklı kurumlar kısmi pozisyon azaltmış.
Ancak çıkışlar sınırlı ve sistematik bir satış dalgası görünmüyor.
STRATEJİK YORUM:
Bu tabloya göre:
• Temmuz sonu itibariyle KONTR hissesine güçlü bir kurumsal talep girişi olmuş.
• Özellikle Citibank gibi yabancı aracı kurumların alım yapması, hisseye olan yabancı ilgisinin arttığını gösteriyor.
• Fonlar listede ve %10’dan fazla ağırlığa ulaşmış.
Sonuç: Hisseye olan kurumsal ilgi Şubat’tan Temmuz’a kayda değer şekilde artmış. Orta vadeli yatırımcılar için pozitif sinyal.
Ne guzelde yazmislar. Kredileri tahvil ihraciyla uzun vadeye yaymak ve odeme gunu geldikce de bedelli yaparak borcu yatirimcilara odetmek. Bu tahvil ihracinda KMTnin pozisyonunu merak etmekteyiz. Umarim dusundugum seyi yapmazlar.
Cakal Sami tekrar tekrar bedelli yaoacak ama bu parasini kurtarmak icin olacak. Ayni su an yaotigi gibi.
Biriside eski mesajlarini isitip isitip tekrar buraya koyuyor. Yok fon artisi yok yabanci artisi diye. O fon dedigin KMT nin satilmaya hazir hisseleri olmasin sakin.
şubat 2025 ve 25 temmuz 2025 takas veri değişimleri veri analizi yapan yatırımcı profili için paylaşıldı . 2+2=5 hesabı yapabilenler için değil..
Subat ayinda hisse 36 fiyatinda iken bugun 23'den islem gormektedir. Subat - Temmuz 2025 doneminde patron arka kapidan 56 milyon lot hisse satmistir.
Bunlari da yazalim ki yatirimcilar 2+2 nin kac ettigini iyi hesaplasinlar.
https://www.kap.org.tr/tr/Bildirim/1466689
Şirketimizin %100 bağlı ortaklığı Kontrolmatik Technologies Inc. tarafından, Amerika Birleşik Devletleri'nin Texas eyaletinde yerleşik bir müşteri ile, tamamı Texas eyaletinde bulunan 6 ayrı güneş enerjisi ve enerji depolama (BESS) projesinde kullanılmak üzere yüksek gerilim ekipmanları ve ilgili hizmetlerin tedarikine ilişkin olarak toplam 36.815.200 USD -1.492.987.882,30 Türk Lirası tutarında sözleşme imzalanmıştır.
yerleşik müşteri ? Lydian Energy ?
EMRE ERSENKAL
Chief Executive Officer
https://www.lydianenergy.com/
https://www.utilitydive.com/news/lyd...-texas/753056/
https://www.energy-storage.news/lydi...vided-by-catl/
:halay::halay::halay::yahoo::yahoo::yahoo::party:: party::party::bravo::bravo::bravo:::kahkah::kahkah ::kahkah::rules::rules::rules:
36.815.200 USD -1.492.987.882,30 Türk Lirası -5.438.507.012,40 Japon Yeni-27.414.189,18 İngiliz Sterlini-2.921.274.707,29 Rus Rublesi-138.104.784,29 Suudi Arabistan Riyali
Geleceğini söylediğimiz muhteşem haberlerden birisi daha bugün düşmüştür.
Kontrolmatik aldığı bu işle birlikte ABD pazarına resmen giriş yapmıştır. Amerika Pomega henüz gerçekleşmeden alınan işler ve yapılan bu girişler süper derecede önemlidir.
Bu işin miktarı az değildir ama işin bedelinden ziyade işin muhteviyatı gelen haberin büyüklüğünü göstermektedir.
Bu haberle sadece ABD pazarına giriş değil alınan işle birlikte kontrolmatik entegre zincirinin baskın etkisi görülmektedir. Pomegasıyla, emkeliyle , kontrol.üyle bundan sonra birlikte alınacak mly. dolarlara ulaşacak işlerin ilki bu gün gerçekleşmiştir.
Hep söylediğimiz gibi bundan sonrada buna benzer işlerin çok daha büyüklerine şahit olacağız.
Kontrolmatik; baştan sona entegre zinciriyle, dünyada enerji alanındaki açıkları kapatacak ve bu zengin yapısıyla burada da kendini gösterecek ve dünyaya damgasını vuracaktır.
----------------------------------------------------------------------------------
Yazıdaki rakamlar ve fikirler tamamen tahmini ve şahsi varsayımlar olup hisse alım satımlarında gerçekmiş gibi dikkate alınmamalıdır.
1. Finansal Ölçekte Anlamı
Sözleşme Tutarı:
36.815.200 USD 1,49 milyar TL
Ölçek karşılaştırması:
2024 sonu itibarıyla Kontrolmatikin yıllık cirosu: 6,3 milyar TL
Bu anlaşma tek başına, şirketin yıllık cirosunun %23-25 ine denk geliyor.
Eğer 6 ayda gerçekleşirse, çeyrek gelirini %50+ oranında artırabilir.
Ne tür gelir?
High voltage ekipman + hizmet Karlılığı yüksek ve özelleşmiş işler (altyapı mühendisliği, montaj, test, vs.)
Bu tür işler, brüt kâr marjı genelde %25-35 aralığında olur Önemli FAVÖK (EBITDA) katkısı sağlar.
2. Stratejik Etki ABD'deki Varlığın Derinleşmesi
ABD Faaliyetleri:
Sözleşmeyi imzalayan: Kontrolmatik Technologies Inc. (ABD'deki %100 iştiraki)
Şimdi Teksas merkezli 6 projeye tedarikçi olması:
ABDde güvenilir çözüm ortağı konumunu pekiştirir.
Yeni projelerin (CAPEX, O&M, depolama, SCADA, şalt ekipman) kapısını açar.
Etki:
Kontrolmatik artık sadece "gelişen bir Türk enerji firması" değil, ABD'de enerji dönüşümüne aktif katkı veren oyuncu konumuna geçiyor.
3. Hisse Fiyatı ve Kurumsal Algı Üzerindeki Etkisi
Kurumsal yatırımcı ne görür?
Süreklilik gösteren ABD sözleşmeleri gelir çeşitliliği + döviz bazlı güçlü nakit akışı
Patron satış yaptı ama şirkete koydu Güven ve sermaye gücü
Temmuz 25 takasında:
Fonlar %10,60
Citibank gibi yabancılar %7,54
İş Yatırım ve Garanti BBVA gibi kurumlar ciddi pozisyon sahibi
Bu haber sonrası:
Hissenin kurumsal yatırımcı nezdinde değeri artar.
Yeni fonlar ve yabancı alımlar tetiklenebilir.
4. Fiyatlamaya Etkisi (Kısa/Orta Vadeli)
Kısa Vadede:
"Patron hisse sattı" haberinin etkisiyle bir miktar baskı olabilir.
Ancak açıklamanın detayları anlaşılınca alımlar kuvvetlenir.
Orta Vadede:
Bu iş, şirketin dolar bazlı gelir üretme kapasitesini gösterdiği için:
İleriye dönük DCF (İndirgenmiş Nakit Akımı) değerlemesinde artış yaratır
Hedef fiyatlar yukarı revize edilir.
SONUÇ:
Etki Alanı Değerlendirme
Finansal katkı Çok güçlü ciroya %20 katkı
Kârlılık etkisi Yüksek marjlı teknik hizmet
Stratejik katkı ABD pazarında derinleşme
Hisse algısı Kurumsal yatırımcılar için pozitif
Kısa vade etkisi Patron satış algısı baskılayabilir ama geçici
Orta-uzun vade Hisse değeri için açık katalizör
Kontrolmatik artık sadece "gelişen bir Türk enerji firması" değil, ABD'de enerji dönüşümüne aktif katkı veren oyuncu konumuna geçiyor.
Ulusal Harcama ve Politika Desteği
Enflasyon Azaltma Yasası (IRA)
IRA (Ağustos 2022'de imzalandı), iklimle ilgili hükümler için yaklaşık 400 milyar dolardan, tüm enerji güvenliği ve vergi kredisi bileşenleri dahil edildiğinde 1,2 trilyon dolara kadar değişen tahminlerle, ABD'nin şimdiye kadarki en büyük iklim yasası olmaya devam ediyor
Yaklaşık 663 milyar dolarlık vergi teşviki özel temiz enerji yatırımını teşvik edebilir
Altyapı Yatırım ve İstihdam Yasası (IIJA)
Enerjiyle ilgili altyapıya 73 milyar dolar ayırıyor . Bu bütçe şunları içeriyor:
Şebeke yükseltmeleri için 11 milyar dolar ,
Yurtiçi nükleer enerjiye 6 milyar dolar ,
Karbon yakalama ve depolama için 8,6 milyar dolar ,
Yeşil hidrojen merkezleri ve araştırmaları için 8 milyar dolar
ABD Pazarı Ne Kadar Büyük?
2022-2030 arası toplam destek:
900 milyar USD
Bunun:
%40 ı yenilenebilir enerji üretimi
%25 i batarya depolama sistemleri (BESS)
%15 i enerji altyapısı modernizasyonuna yöneliyor
Sadece BESS pazarı 225 milyar USD'ye ulaşacak
Kontrolmatik, ABD enerji dönüşüm pazarından %0,1-1 arası pay alma potansiyeline sahip.
2026 sonrası yıllık 150-400 milyon USD gelir demek
hem avrupa hem amerika rüzgarını arkasına almış yelkenlinin adı kontrolmatik .....
yerli.. sizin şirketiniz..
Eline emeğine sağlık, da biraz şey gibi olmuş. Hani Nasretti hoca alacaklısına ben buralara çalı dikeceğim koyunlar geçerken yünleri çalılara takılacak ben o yünleri toplayıp ip yapacağım o iptende çorap örüp pazarda satacağım, ve kazandığım paraylada senin borcunu ödeyeceğim...
Peki bukadar parlak bir şirket neden 108 tl den 19 tl lere düştü ?
Peki bukadar parlak bir şirket neden 108 tl den 19 tl lere düştü ?
heyecan olsun sen mutlu ol diye
patron aksiyon seviyor..
Patronun parali elemani guzel bir is kapi gelince hemen hareketlenmis. İste firsat hemen mal pazarlayalim. Birde yatirimcilarla dalga geciyor. Cogu sirkette vardir boyle tipler. Patrondan cok patronculuk oynamayi seven. Ben bugune kadar sonlarinin palyacoluktan oteye gittigini gormedim bu tiplerin.