biri ekşisözlükte yazmış, alıntılıyorum:
"piyasadaki iddialara göre 2 gündür yaşanan olay ise mb'nın kamu bankaları ve diğer kamu kuruluşları ile dolaylı olarak piyasayı baskılamasından kaynaklanmaktadır. olay şu şekilde gelişir;
bir türk vatandaşı parasını dolara çevirir ve kamu bankasına yatırır.
merkez bankası kamu bankasına elinde olan dolarları bozması konusunda talimat verir. burada kur riski oluşur. bu kur riskini ise viop 'ta karşılıklı açılan döviz pozisyonu ile hedge eder.
kamu bankası elindeki doları spot piyasada satarken riski almamak için yükseliş yönlü pozisyon alırken aynı anda mb'sı da düşüş yönlü pozisyon almaktadır.
aslında türkiye'ye net bir döviz girişi yok iken kamu bankası elindeki döviz tevdihat hesaplarını bozdurup karşılığında sanal pozisyon taşımaya başlar.
döviz düşerse mb kar yazarken, kamu bankası elindeki kontratlar zarar yazar. kamu bankası daha yüksekten bozduğu dövizleri daha aşağıdan yerine koyma fırsatı taşıdığından bankanın zararı yoktur. (küçük yatırımcı ne olduğunu bilmez elinde dolar varsa düşüyor diye korkar ya da doları yoksa düşüşünü ekonomik iyileşme olarak yorumlar)
döviz çıkarsa elindeki dolarları spot piyasada bozdurmuş olan kamu bankasının viop döviz kontratları kar yazarken, mb zarar yazar.
sonuç olarak bir kamu kurumunun karı diğerinin zararı ile kapandığından bu işlemler sıfır toplamlı oyuna benzer.
merkez bankasının eylül ayından bugüne viop işlemleri link
kamu bankaları viop dolar işlemleri link
bu oyun neden oynanıyor olabilir?
piyasada küçük yatırımcı spot piyasada elindeki doların değer kazanmayacağını düşünüp bozsun ve mümkünse gidip tüketim yapsın.
serbest piyasaya ne oldu?
normalde bu iki kurumun yaptığı karşılıklı işlemler yabancı büyük finans piyasası oyuncuları için para kazanabilecekleri bir ortam sunarken 31 mart 2019 yerel seçimlerinin yaşandığı hafta swap piyasaları ile yüklü miktarda zarar yazdıklarından bu oyuna katılmıyorlar.
bu karşılıklı işlemler paralarını dövize çeviren küçük yatırımcıları bıktırma operasyonunun bir parçasıdır. ayrıca yeni mb başkanının da mekanın sahibi benim mesajıdır."