ha öyle bi trolümüz vardı di mi. engelli bende. değerli görüşlerini okuyamıyorum. nauru adasında koptuk birbirimizle, selamımı iletin.
Printable View
ha öyle bi trolümüz vardı di mi. engelli bende. değerli görüşlerini okuyamıyorum. nauru adasında koptuk birbirimizle, selamımı iletin.
Liberal ekonominin temeli mülkiyet hakkına dayanır. Mülkiyet hakkı zedelendiğinde tasarrufta zedelenir. Zedelenen tasarruf yatırımı yok eder. Dolar mevduatların TL ye çevrilmesi en geniş tabanlı M3 para arzında şok bir daralmaya sebep olur. Kaş yapayım derken göz çıkar ama bununla da kalmaz.
Liberal ekonomiler, komunist ekonomileri daha adaletsiz olmalarına rağmen neden tarihsel süreçte mağlup etmeyi başarmışlardır?. Aslında bence bunun tek bir sebebi vardır. insan denilen varlık doğal ortamında tembeldir. Sadece ve sadece kendini güvende hissetmediği ve hayatta kalma içgüdülerinin her an tahrik edildiği bir ortamda en yüksek perfomansını gösterebilir. Bu basit sebepten dolayı liberal ekonomiler komunist ekonomileri yok etmişlerdir. Buna ek olarak komunist bir ekonomide yüksek performanslı bireyi diğerlerinden ayıracak ödül mekanizmaları sınırlıdır yada çok yetersizdir, en iyi koşullarda insanın içgüdüsel nefsini, zaaflarını ve hayatta kalma refleksini tetikleyecek kuvvette değildir. O yüzden komunizm bizden daha alt evrim seviyedesindeki canlılar için gelişkin toplum sürecine geçmelerinde bir köprü olarak kullanılabilir. Ama onlarda insanın bugünkü geldiği noktaya ulaştıklarında daha ileri gitmek için liberal ve bireysel performansa dayalı bir sisteme geçmeleri gerekecektir. Güçlü olmayı gerektiren şartları sağlayan sistem hakim sistemdir. Sonuçları bugünkü dünya düzeninde açıkça görülmektedir.
Günümüzde de devletler birçok ekonomik kural koyup uyguluyorlar. ABD ve Avrupa dahil.
Rekabet refleksinin gücünü hafife almıyorum ve hür teşebbüse karşı değilim ama pekala devlet isterse doları yatırım aracı olmaktan türülü yollarla çıkarabilir ve buna hakkı da vardır.
Devlet müdahele etsin veya etmesin noktasında sınır neresi olacak ve kime göre olacak?
O zaman mesela biri de çıkar der ki devletin neden stopaj koyma hakkı var veya zorunlu eğitim koyma hakkı neden var vs. vs.
Şu önerilere bak yok dolarlar tl'ye çevrilsin, yok dolara yatırım yanlış. Oh oh ne güzel. Ne kadar liberal ve özgürlükçü bir ortam.
Allahtan bankada para tutmuyorum yoksa kalpten giderdim şunları okurken. :oleyo:
Selam bro 15 oranlardan bahsedenler vardı Swap da geçen hafta .
O oranlar yüksek tutarlara demek ki veriliyor .
Genel olarak çevremde referandum sonrası duyduğum .
Mevduat kaldırılsın faizler sıfırlansın o zaman yatırım yapılır işler açılır diyor .
Bu arada biri geldi müşteri bak referandum etkisi hemen gösterdi işler açılıyor herkes yenileme tadilat yapıyor diyor [emoji3][emoji3][emoji3]
Uzun vade yatırım tek eşlidir. Trader ise her Çiçek'ten bal alan arı gibidir