bir şey olmaz mehtap ablam döviz bulundurmayı yasaklar mesela. üzerinde döviz çıktı atın içeri şutlayın şunu.:dvr:
Printable View
Olur olmaz ayrı konu, bu saatten sonra herhangi bir hükümetin doların yasaklanmasını düşünmesi, ben ülkeyi yönetemiyorumun karşılığıdır..
Burada birileri (savaş vb. halleri dışında) ''yapabilir, hakkı vardır'' gibi cümlelerle bu işi destekliyorsa, peşinen ülkenin yönetilemediğini itiraf ediyor demektir..bunun başkaca bir açıklamasıda yoktur..
O yüzden bu kişi için dikkatleri yakmasanız daha iyi olur..:)
Yıllar önce çalıştığım şirkette, tez canlı müdürümüz ben dahil 3 müdür yardımcısını odasına toplantıya çağırdı, ne yaptık, ne yapacağız onlardan bahsetti. Toplantının hemen başında bana bir iş tevdi etti, ben notumu aldım. Uzun bir toplantı oldu, 2 ssati devirdik. Tam toplantı sona eriyordu ki bana döndü.
" O iş ne oldu? diye bana bir soru yöneltti. Sorduğu iş bana toplantının başında delege ettiği işti. Şaşkınlıktan ağzım açık ne diyeceğimi düşünürken diğer iki arkadaş kahkahayı patlatınca Müdür Beyimiz uyandı, o da gülmeye başladı.
Referandumun ertesi günü işlerin hemen açıldığını iddia eden müşteriniz bana bu müdürümü hatırlattı. Bir ilgisi var mı bilmem ama tez canlılıklarında bir benzerlik var gibi geldi bana.
Bir para birimini baskılayabilecek ve yatırım özelliğini yıkabilecek tek güç o para biriminden daha güçlü bir para birimidir. Yani itimada dayalı karşılıksız bir değeri ancak ondan daha yüksek itimada dayalı başka bir karşılıksız değer yok edebilir ya da sınırlandırabilir. ABD ve Avrupa buna iyi örnektir. Euro bölgesinde doların yatırım değeri sıfıra yakındır, belki ticaret değeri taşır ama ben avrupa'da özel bir sebebi olmadan tasarrufunu euro yerine dolar olarak yapan hiç kimse görmedim. Bunun temel nedeni ise euro denilen karşılıksız değerin avrupa lokal bölgesindeki itimadının amerikan dolarından yüksek olmasıdır. Terside amerika lokal bölgesinde geçerlidir.
Ama türkiye lokal bölgesinde türk lirası denilen karşılıksız değerin itimadı dolar denilen karşılıksız değerin itimadından düşüktür. Bu nedenle devletin kendi kontrolünde ve kendi itimadı ile orantılı bir karşılıksız değerden daha fazla itimada sahip başka bir karşılıksız değere efektif bir müdahalesi fiili olarak mümkün olamaz.
Devletin müdahale sınırı tamamen kendi gücünün sınırıdır.
Ohalde uzatılacak...
Full liberalizm her zaman düyada en gelişmiş ülkelerin lehine çalışır.
Gelişmiş olan ülkeler kendileri için çok iyi olan bu politikaları sanki bu politikalr her ülke için iyiymiş gibi tüm ülkelerin halklarına o ülkelerin aydın geçinenleri üzerinden pazarlar.
Her ülkenin kendi doğrusu ve kendine yarar getiren ekonomi poltikası farklıdır.
Ben dolara yatırımın önünü kesen tedbirlerin öteden beri katma değeri yüksek ürünler üretmekte sıkıntı yaşayan
bizim toplulumuz için elzem olduğu kanaatindeyim.
Fiili olarak bunu nasıl yapacak derseniz geçmişe bakmak yeterlidir.
Türkiye'de bu tür yöntemler geçmişte de uygulanmıştır.
Dünyada'da çok sayıda ülkede birçok dönem buna benzer şeyler uygulanmıştır.
Önerimin sanki hiç duyulmamış görülmemiş uygulanmamış birşeymiş gibi algılanmasını hayretle karşıladım.