Originally Posted by
friendly_1980
kardeş durmadan değiştirip durduğun şey nasıl uzun vadeli yatırım oluyor?: ) bir yatırım portföyünü sürekli değiştiriyorsan buna al-satçılık denir, buna uzun vadeli yatırım diyen ilk seni görüyorum hayatımda. misal bir hisseyi satın al en az 5 yıl düşsede çıksada ekranı kapat dokunma dedikleri işte uzun vadeli yatırım odur.
evet beste sürekli değiştirme hakkı tanıdılar milletin yıllar süren baskısı sonucunda oldu bu. ama bence hiç iyi birşey yapmadılar. en az 5 yılda bir tanınmalıydı o hak. her ay değiştirirsen besi amacına uygun kullanmamış olursun daldan dala konarsan aldığın devlet katkısıda pç olur zaten. ben her ay potföyü değiştirdim 4-5 yıl sonunda faizden iyi kazandım diyorsan o benim yutacağım numara değil o masalı başkasına anlat.
tüm yatırım araçlarına hakim olmak da diğer kavram kargaşası: ) hakim olmaktan kasıt yönü kesin bilmekmi? duhülün 2018 olduğuna göre bu kadar absürt bi söz söylemiş olamazsın iktisat mezunuysan yada yirmi yıllık tecrüben varsa demek istedin heralde, ikisi de değilim o yüzden geçmiş 10 yıllık getirisi başarılı karma ve değişken fon arayışındayım çünkü yatırımım 10 yıllık olacak. bizim gibi ky kısa vadede yönü bilemez, ancak istatistiklere, geçmiş grafiklere, dünyanın gittiği yöne bakar en mantıklı yüksek olasılıklara oynar sonucuna da katlanır. 5 yıllık tecrübem izlediğim yüzlerce saatlik eğitici video bunu anlamama fazlasıyla yetti.
o halde grafiklere bakalım, bistin 10 sene sonra aynı rakamda kalması kurulduğu 1986'dan beri görülmüş şey değil, dünya borsalarında da galiba tek örnek japonya ve son bir aydır rusya var. yani borsaya oynarsan, yada ille borsa olsun da demedim, allianzın 10 senedir düşe kalka sonunda tam 10'a katlamış değişken fonlarında sabit kalmayı başarırsan(umarım başarırım) 10 sene sonra karda olma olasılığın %99, altında ise %50. ha dolar bazlı gram açısından bakarsak nasdaq kat kat iyi tercih. öyle fon varmı beste işte onu bilmiyorum: )