bu karar 27sinde alınıp kapa bugün bildiriliyor, burada amaç ne? hisse çakılmasın diye mi yapıldı?
Printable View
bu karar 27sinde alınıp kapa bugün bildiriliyor, burada amaç ne? hisse çakılmasın diye mi yapıldı?
Herkes bir yorum yapmış, ben de anladığım kadarını yazayım dedim. Gerçi haftanın son günü, beyin yorgunluğu ile ne kadar anlayabildiysem?
Özet; Şirket kısa vadeli borçlarını azaltabilmek için OYAK'la oturmuş yine bir formül bulmuş.
Sn. finans_mt'nin dediği gibi OYAK doğrudan kaynak aktaramadığı için dolaylı bir kaynak aktarımı var.
Hektaş önce % 100 kendi iştiraki olan ARMA şirketine kiralama hakkı ve makina teçhizat bedeli karşılığında 20 milyon avroluk satış yapıyor. Daha sonra Bu şirketin tüm hisselerini OYAK Gıda ve Tarım Holding AŞ'ye 34 milyon avroya satıyor.
Ancak 34 milyon avro satış gelirinden ARMA'nın 20 milyon avroluk önceki satın almadan gelen ilave borcu mahsup ediliyor. Hektaş'ın kasasına bu ikinci satıştan net 14 milyon avro giriyor. İki satıştan elde edilecek gelir toplamı 34 milyon avro (yaklaşık bir milyar TL) yapıyor.
Peki ne oluyor? Buradaki satış geliri Hektaş'ın borçlarında azalma sağlayacak ve FK'yı düşürecektir.
Ancak uzun vadede Arma'dan gelecek gelirlerin de Hektaş'ın kasasına girmesini önleyecektir.
Gerçi Arma OYAK bünyesinden çıkmıyor. Sadece Hektaş'tan çıkıp OYAK Gıda ve Tarım Holding'in bünyesine giriyor. Muhtemelen ileride Hektaş rahatladıktan sonra bir bedel karşılığı yine Hektaş'a satılacak.
Burada dikkat edilmesi gereken bir husus ta bu satışların enflasyon muhasebesi yoluyla Hektaş'ı nasıl etkileyeceğidir.
İşlem yıl bitmeden yapıldığı için Hektaş'ın hem borçları hem özkaynakları azalacaktır. Özkaynakların azalışı nedeniyle şirketin enflasyon muhasebesi yoluyla özkaynak artışı sınırlı kalacaktır.
Bildiğiniz üzere enflasyon muhasebesi duran varlıklara uygulandığında onların belirlenen enflasyon katsayısı oranında değerini artırarak vergi matrahını yükseltip, 2024 yılı bilançosundan dolayı 2025 yılında daha fazla vergi ödemesine neden olacaktı. Bu durumda Hektaş'ın özkaynak artışı sınırlı kalacağından 2025 yılında ekstra vergi yükü yüklenmesine fırsat vermemiş, ilave verginin bir kısmından kaçınmasına yardımcı olma fırsatı yaratmış olacaktır.
Arma'nın 2023 yılında Hektaş'ın bilançosuna katkısı ne kadardı? 2024 yılında muhtemelen ne kadar katkı yapacaktı? Bilmiyorum.
Eğer bu katkı zaten henüz yeteri kadar büyümemiş durumdaysa, 2024 yılında Hektaş'ın bilançosunun gelir tarafında fazla bir düşüşe yol açmaksızın borçlar tarafında yaklaşık bir milyar tutarında (34 milyon avro) bir azalışa, iyileşmeye imkan sağlayabilir.
Bence bu operasyon Hektaş'ın üzerinde olumlu bir etki yaratacaktır.
Yatırım tavsiyesi değildir. Sesli düşünmedir. Hatalı bir değerlendirmede olabilir.
SayınDelimeli yorum için teşekkürler. Şirket yanlış zamanda özkaynakları olmadan borçla büyümeyi seçti bu kazançla bu faiz ve borçların ödenemiyecegini anladı küçülme yoluna gitti kendi özüne yani Tarıma geri döndü keşke gübre işinide sorgulasa,bana göre alınan karar doğru bilançoya olumlu yansır.
Son birkaç yılda ki borçla hızli büyüme stratejisinin doğru bir strateji olmadığını burada defalarca yazdım. Pet mamaymış, dikey tarımmış, karidesmiş. Bedelli toplayıp, borç alıp her yere el attık. Sonunda 2023 te çarkı çeviremez hale geldik. Gebzedeki arazi satışı, dünkü gelen haber ve 2023 te neredeyse bütün yönetim kadrosunun değişmesinden ben bunu anlıyorum. Birşeyler değiştirilmeye çalışılıyor. Ana sektör gübreden para kazanmadığımız anlaşılıyor. Burada kazanamadığımızı Özbekistanda kazanabilecek miyiz. Zor görüyorum. Şu ana kadar orada en son bir şirket kurulduğunu ve 2023 bedellisinden gelen paranın büyük bölümünün bu işe ayrıldığını biliyoruz. Başka da gelişme ben duymadım.Yol yakınken o yatırım bile tekrar değerlendirilmeli diye düşünüyorum. Türkiyede Areo ve ferbis yatırımlarına ağırlık vererek, gübrenin ağırlığını yıldan yıla azaltmak en mantıklısı. 2024 te acil çözümler geliştirerek ne yapıp edip bu borç yükünü kazançlarla çevrilebilir hale getirmeliyiz. Yoka şirketin 10 yılı daha borç ödemekle geçer.
Birilerinden vazgeçilmesi gerekiyormuş demekki. Bugün için buna karar verilmiş. 2024 te benzer bazı kararlar yine gelebilir. Hızlı büyüme stratejisi tutmadı bence. Geminin batmaması için bazı ağırlıkları atmak gerekiyor. Piyango şimdilik buna vurmuş görünüyor. Bu arada Ankarada veteriner ilaçları üretmek üzere yeni kurulmaya çalışılan tesis ne olacak. Armayla birlikte o iştende mi vazgeçilecek. Yoksa o tesis ayrı bir isimle devam mı edecek. Kap tan gelen her haber aydınlatmak yerine kafalarda yeni sorular oluşturuyor.
Gübreyle olmaz bu iş özbekistan yatırımından da inşallah vazgeçerler , üretimi maliyetli satıyosun paranı alamıuosun. Türkiyede tarım ???