Originally Posted by
Sanane
Birader bu kadar net yazılan yazıların altını doldurmanız gerekir. Vebal altında kalmak var sonra. Dowu Trumpı bilmem ama bizim borsa için kasdettiğiniz anlaşılan 76.000 ilginç geldi bana. Nasıl olacak bu iş? kafamızı kuma gömmeyip işimize odaklansak derim.
İnsanları lutfen yanlış yönlendirmeyelim. Şimdi kısa kısa bir kaç şey yazacağım buraya;
1. Hükümeti hiç sevmedim 6 ay öncesine kadar ama şimdi taktir ediyorum ve son 6 ayı gerek ekonomik ve gerekse siyasi olarak çok iyi idare ettiler.
2. Pandemi sonuçları Türkiyeyi dünya devi ülkelerden birisi yapacaktır. Bunu kabul edelim. Şimdi İstanbuldayım. Buraya gelirken oradaki evimi sattığım Saudi vatandaşı Türkiye'ye gelip sürekli yaşayacağını ülkesinde hiç mutlu olmadığını söylüyor. Avrupayı ve Rusyayı söylemeye gerek yok. Antalya, Alanya, Muğla ve Aydının bir kısmı onların sürekli yaşam merkezi haline gelmişti zaten. Pandemi sonrasında da tüm dünyada Türkiye hayranlığı aşırı arttı.
3. Türkiye kendi kendine yeten bir ülke ve Döviz stoklayıp, yurt dışına kaçıranlar tuvalet kağıdı niyetine kullanırlar onları artık. Ben de Türkiyenin ekonomik ve siyasi gücü ile döviz sepetinin en az yarıya düşeceğini iddia ediyorum orta vadede (detayları önceki yazılarımızda var zaten).
ŞİMDİ GELELİM ENDEKS MESELESİNE:
1. Endeki epeyce yukarı atan perakende sektöründe bir düşüş beklemiyorum temel olarak.
2. Endekste ciddi ağırlığı olan bankalar yükseliş için sırada bekliyor.
3. Star rafinerinin internet sitesine girerseniz 6,3 milyar USD yatırım değeri olduğu manşetini görürsünüz, açılış sayfasında. Üretimi, TÜPRAŞın üçte biri kadar. O halde TÜPRAŞ yatırım değeri 19 milyar USD diyebiliriz.3 milyar dolarını borçlarına çıkarsanız, kalır 16 milyar USD ve diğer bir ifade ile 112 milyar TL. Kur sepeti yarıya inecek iddiam var biliyorsunuz. BU da 60 milyar TL eder. Tüpraş bu gün 20 milyar TL ve 3 kat prim potansiyeli var demektir. Türaşın kısa sürede tam kapasite ile çalışıp, açıklayacağı bilançolarla bu değere gelmeyeceğini iddia edebilir misiniz?
4. THYAO 40 milyar TL özkaynakları ve 16 milyar TL piyasa değeri var. Pandemi sonrası bazı havayolu şirketleri uçak bile kaldırmakta zorlanacaktır ve Türkiye yabancıların gözde ülkesidir. Kısa sürede eski günlerine dönen bir THYA, pandemi öncesi bilançosu güme gittiği için hareket yapamamıştı. Tüm bunlar gerçekleşir de başlayamayan hareketi ve senaryosu yürürlüğe konursa ne olacak? Hesaplayın isterseniz...
5. TÜPRAŞ gider, tüm şirketleri ile her türlü kriz ortamına göre bir sektör kompozisyonuna sahip Koç Holdingi kim tutacak?
6. TTKOM ve TCELL hisse fiyatlarının düşeceğini düşünüyor musunuz?
7. Biten konut stoklarının inşaat sektörünü harekete geçirmeyeceğini mi zannediyorsunuz? Pandemide bile yabancılar konut almaya devam ediyorlar ülkemizde...
7. Burada yer alan şirketleri ve beklentilerinin hisse fiyatlarına yansımasını iyi hesaplarsanız, endeksin 76.000 değil de çok rahatlıkla 176.000'e koşaçağını söylemek için kahin olmaya gerek yok.
LUTFEN VEBAL ALMAK KÖTÜ BİR ŞEY BE ARKADAŞIM. Gerekçelerini söylemeniz lazım rakam ya da seviye veriyorsanız.
Herkese Allah akıl fikir vermiş... Okusun, Araştırsın, kendi değerlendirmesini yapsın ve kararını versin.
Bu işler öyle 2 tane grafik cızzıttırmak ile olsaydı, ben üstadım diyen shortçular ihya olurdu.
Yatırım, al-sat-tut-kaç tavsiyesi değildir.
Laz eniştesi....