Originally Posted by
zazadayı
Bu HALKB öyle lanet bir kağıt ki, Amerika'da sıradan bir hükümet yetkilisi zıçtıktan sonra sifonu çekmeyi unutsa bu düşer, Biden hapşırsa düşer, Trump osursa düşer, Trump'un kızı erkek arkadaşıyla tartışsa düşer, bizde bankacılık ile ilgili olumsuz bi regülasyon yapılsa en başta bu düşer, olumlu bi regülasyon yapılsa yükselişte en az tepkiyi bu verir. Borsa yükselirken yarısı kadar yükselir, düşerken 2 katı kadar düşer. Çok nadir binde bir pozitif ayrıştığı olur ama genelde hep bist'ten negatif ayrışır. 2013 yılında imkb100 93441 puanla (yani şimdiki 934 puana denk geliyor) o zamanlar rekor kırdığında HALKB 21,60 liraydı. Şimdi Bist 934 puandan 5000 puana gelmiş yaklaşık 5 katına gelmiş. Halkb'ın da 5x21=105 lira olması gerekirken 105/10=10,5 lira ile günü kapatmış. Tam 10 kat dayak yemiş Borsadaki tüm lokomotif kağıtlardan. Tüm şirketler diğer bankalar yıllık karlarını en az 10a 20ye katlamışken bu mendebur ancak 2ye 3e katlayabilmiş. Diğer şirketler temettü verir bu vermez, diğer şirketler bedelsiz verir yatırımcısını ihya eder bu da her fırsatta tahsisli sermaye arttırım kazığını bizlere soktukça sokar. Her tahsisli sermaye artırım sonucunda hissenin lot sayısı artar ve F/K D/D gibi önemli temel rasyolar gereksiz yere artar, hisse sulanır ve değersizleşir fiyatı daha çok baskı altında kalmaya devam eder. Abd'deki dava mava hikaye. Davanın bitmesi yıllarca sürer. Bitse ne olacak en fazla 3-5 tavan. o da kredili işlemlerle. sonra başka bi büyük balık, o diğer büyük balığı açığa satarak kıstırmaya çalışacak. filler tepişecek biz yine altta ezileceğiz. sonra hisse hop geri olması gereken düşük seviyelere. Abd'deki dava yıllar sonra çözüldüğünde bunu satış fırsatı olarak kullanıp yine bizim gibi enayilerin eline verecekler. Enayi dememe kimse kızmasın buna kendimi de dahil ediyorum. Yahu hadi ben körüm hadi ben cahilim hadi ben bunak bi zaza dayıyım da yanlışlıkla seçtim bu lanetlenmiş mendeburu. Yahu sizler niye seçtiniz bu lanet kağıdı. Demek ki çekilecek çilemiz varmış ve farkında olmadan haram girmiş boğazımıza ki bunun bedelini ödüyoruz bu hissenin yatırımcısı olarak. Hele bir de mevcut iktidar bu seçimi kazanırsa varya esas o zaman yandı gülüm keten helva, o zaman Abd'deki dava düşse bile ihya olmaz ve sittin sene belini doğrultamaz bu kağıt. Neden mi? çünkü halkb bir devlet kağıdı bir devlet hissesi. Devlet ciddiyet ister, güven ister, bilginlik ister, liyakat ister, adalet ister, kalkınma ister, iktisat ister, bilimsellik ister... Yani şu anki mevcut hükümette olmayan herşeyi ister. Ee kardeşim hadi bizler korkuyla sindiriliyoruz pusturuluyoruz ama milyarlarca dolarlık fonları yöneten elin almanı ingilizi Abd'lisi yabancı yatırımcısı bunları görüyor. Şimdiki hükümetin ciddiyetsizliğini, liyakatsizliğini, adaletsizliğini, bilgisizliğini, saxoyu iyi çeken yalaka şaklabanların makamlara getirildiğini görüyor, MB başkanı seçilirken liyakata değil sadakate göre seçildiğini, bağımsız olmadığını ve her an keyfi bi şekilde görevden alınabileceğini görüyor ve kaçıyor. Şu anda emanet arap swap dolarlarıyla ve arkadan ittirerek, kasanın tamamen boşaltılması göze alınarak dolar 19'u geçmesin diye saçma sapan, seçimlere kadar günü kurtarmaya yönelik adımlar atılıyor ama bunun bedelini 85 milyon uzun vadede çok acı bi şekilde ödeyecek. Yeni vergilerle yeni enflasyon canavarlarıyla yeni zamlarla, yeni cezalarla vs. Enflasyon belki 3 haneleri geçecek, 5-6 aydır çok yoğun baskıyla bu seviyelerde tutulan dolar yaydan fırlamış ok misali en az 30 lira olacak mazot 40 lira olacak. herşey yine 4e 5e katlayacak ülke zıvanadan çıkacak, durgunluk ve resesyon başlayacak, borsa sert şekilde düşecek. Tüm dünya enflasyonu dizginlemek için faizi artırdı ve olumlu sonuçlarını almaya başladı. Biz ne yaptık, herşey sakince yerli yerinde gidiyorken %19luk faizi %9 a düşürdük anamız ağlamaya başladı o gündür daha yüzü gülmedi. herşeyin fiyatı 4e 5 e katladı. aldığımız maaşlar ise sadece 1,5 kat arttı. Enflasyon rallisine bile ayak uyduramayan lanet bi kağıt seçmişiz. reşit tayyar erdoZAM'ın akıldışı bilimsellikten uzak bu hamleleri halkb'ı da çok kötü etkiledi. Devlete güven kalmadı. Dolar 19'u geçmesin diye milyarlarca dolar heba edildi. Bunun için de halkb gibi kamu bankaları kullanıldı. Zararına döviz swap türev vs işlemler için halkb maşa gibi kullanıldı. Görev zararı yedi. erdoZAM tek adam olmadan önce halkb 11 dolardı (halkb 21, dolar 1.90) en kötü günlerinde bile 17-25 aralık sürecinde bile halkb 4 doların altını görmemişti (halkb 10 lira dolar 2,5 lira) çünkü o zamanlar reşit tayyar erdoZAM burnunu herşeye sokmuyordu ekonominin başında babacan gibi iktisat sahibi insanlar vardı ama ne olduysa berat denen soytarıyı ekonominin başına getirmesiyle ve kendisinin hayttt höyttt huytttt ben asarım ben keserim diyerek tek adam olmasıyla başladı. korkusundan hesap sorabilen yok. İşi bilen liyakatli nadir birkaç insan vardı (mehmet şimşek, lütfi elvan, naci ağbal) hepsini kovdu. yerine şarapçı şahapı ve üçkağıtçı nebatiyi getirdi. bak elin Akbank'ına. İşi bilen iktisat bilim mantık sahibi liyakatli adamlar yönetince nasıl da 60 milyar kar yazıyor. Çünkü karışan yok, torpil yok, liyakat var. 6lı masanın dünkü açıklanan ortak bildirisini ve seçim vaatlerini görünce şahsen ümitlendim içime bi umut doğdu. Bir halkb yatırımcısı olarak en çok dikkatimi çeken şey tam bağımsız Merkez Bankası. ve MB başkanının keyfi olarak kesinlikle görevden alınamayacağı oldu. Adalet tabi ki en önemli diğer vaat. Adalet gelirse huzur gelir huzur gelirse bereket artar, devlete güven artar. Şeffaflık gelir, liyakat gelir, milyarlarca dolar sıcak ve uzun vadeli kalıcı döviz girişi olur. döviz faiz enflasyon otomatikmen düşmeye başlar doğal olarak güven ortamı sonucunda. O yüzden duygusallığı bi kenara bırakıp, yok şu aleviymiş yok şu aşırı milliyetçiymiş yok şu karadenizliymiş, yok dindarmış yok demokratmış şuymuş buymuş gibi saçma sapan takıntıları bi kenara bırakıp reşit tayyar erdoZAM'ın karşısında kim varsa mantıklıca gidip oyumuzu kullanıp ülkemizin ve halkb'ın kaderini belirlememiz gerekiyor. iktidar değişirse halkb tahmin bile edemeyeceğimiz ralliler yapabilir tıpkı thyao gibi. ama değişmezse yine sürekli borsadan negatif ayrışmaya ve sürekli tahsisli sermaye artırımlarına devam eder. tek ümidimiz bu seçimler yoksa hepimize en az 5 yıl daha kocaman geçmiş olsun. YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR