https://i.hizliresim.com/YQ7NDZ.png
Printable View
Beyin fırtınası yapalım Fon alarak fona nakit girişi yapıyoruz. Fon ne yapıyor bu parayı mevduatta ve ters repoda değerlendiriyor ve getiriyi fon yönetim ücretini düştükten sonra fiyata yansıtıyor. Bileşik faiz getirisi nasıl oluşuyor faiz getirisi ana paraya eklenirse. Yani fondaki para miktarı sabit olsaydı ve bu paradan hiç çıkış olmasaydı bileşik faiz getirisi fon icerisinde oluşabilirdi. Fakat 90.000 yatırımcı olan bir fonda birileri alırken birileri satıyor tüm fonlar satılmıyor bazen. Belki şu durum da bileşik faizi getiriye ekleyebiilirdik, bana yatırdığınız parayı 12 dönem %24 faizle mevduat yapacağım veya tpp'de değerlendirecegim diyen bir fona para yatırsaydık bilirdik ki 12 dönem sonunda ana param yaklaşık %26 gibi getiri elde edecek. Böyle bir fonda yok. Siz sadece kendi yatırdığınız para üzerinden düşünüyorsunuz. Fakat fon tüm yatırımcıların parasını değerlendiriyor. Girişler ve çıkışlar hergün oluyor. Benim düşüncem bu bir fon yöneticisi olsaydı daha güzel açıklardı belki. Getirisi fiyatla belirlenen bir enstrümanda bileşik faiz getiri hesabı yapılmaz sanırım. 100 tane küçük altınımız var diyelim 400 TL olsun aldığınız fiyat bir sene sonra 500 TL olursa burda neyi hesaplarsınız. Altınlardan %25 kazanç elde ettiginizi dimi? Bunun bileşiği basiti neydi demeyiz.
Bileşik basit meselesini ben konu biraz rahat anlaşılsın diye yazdım.
Asıl sorum şu.
Fon o gün 1000 birimi değerlendirip, elde ettiği getiri ile 1010 birim yapıyorsa ertesi gün 1010 birimi mi değerlendirmeye sokuyor.Yoksa gene 1000 birim üzerinden mi devam ediyor.
(Giriş çıkışları, yönetim ücretini görmezden gelelim şimdilik).
Somut olay da şu:Getiri oranlarının % 0.059 olduğu her gün bana aynı getiri miktarını veriyor.Halbuki ben kaç gündür nema alıyorum, bu nema da değerlendirilseydi getirim artmış olacaktı.
Benim bundan anladığım şuki ben fona ilk girişte ne koyduysam sürekli o miktar üzerinden nemalandırıyor, nemayı ayrı bir yerde karım olarak tutuyor, ama nemayı değerlendirmiyor.
Ben fona girdiğimde merak edip bunu kendim incelemiştim. YKB ile çalışıyorum ve gözlemlediğim şu ki 100 birim 101 birim olsa veya 1000 birim 1010 birim olsa hiçbir şey değişmiyor. Ana birim üzerinden getiri ekleniyor. Ancak şunu da unutmayın, getirilerde yazan 0.04-0.05 veya 0.06 gibi kuruş göstergeleri her 100tl'ye karşılık birime ekleniyor. Yani 100tl karşılığı fon adetiniz varsa ve 0.06 kuruş gecelik kazanç elde ediyorsanız bu rakam 110tl karşılığında olduğunda getiriniz değişmeyecek ama 200 olsa +0.06 daha yani 0.12 krş kazanç gelecektir.
Sizin sorunuzda 1000 tl karşılığı fonunuz varsa ve bunun için 0.60 krş gecelik alıyorsanız 1010 olduğunda da 0.60 almaya devam edeceksiniz fakat 1100 olduğunda 0.66 olacak (bir 100 kademe daha geldiği için). Tabii tüm bunları fon getirisini sabit alarak söyledim. Yine de o gördüğünüz getiriler her ortalama 100tl birimlik değerlere ekleniyor. Dolayısıyla her 100tl civarında bir eklemeye ekstradan kazanç sağlayacaksınız.
Yani kısaca çoğu para piyasası fonunun günlük getirisi 0,06 aylığa vurduğumuzda nette 1,8 civarı (yuvarladım 1,70-1,8 arası)
Asıl sorunuzun cevabı şu olabilir fonun değerlendirdiği tüm yatırımcıların parası. Elde ettiği kazancıda kazandığı oranda fiyata yansıtıyor. Anapara kısmına ekleme kısmı fiyat artarak gidiyor zaten kazanç oranında. Yani bir nevi sizin dediğiniz bileşik faiz getirisi gibi oluyor.
Somut olay kısmına gelirsek, getiri oranı yani basit faiz sabit bileşik faiz hesabında. Yani % 24 faizle 32 gün 12 ay mevduat yaparsanız ve kazancınızı anapara üzerine eklerseniz %26-27 bileşik faiz getirisi elde etmiş olursunuz. Yani getiri oranına değil getiri miktarına bakmanız gerekiyor bileşik getiri için.
Fon içersinde bileşik faiz getirisi oluşabilir fakat bunu hesaplamak güç. Fonda getiriyi belirleyici fiyattır. Fiyat üzerinden giderek getiri hesabı yapılır.
Mevduatta ve faiz ürünlerinde getiriyi belirleyici % faiz ve dönemdir. Bileşik faiz getiriside faizin anaparaya eklenmesi sonucunda oluşur.
Yani özetle 100 K birikiminiz var. 32 günlük 12 dönem %20 faizle mevduat yaptınız 12 dönem sonunda faiz kazancınıza hiç dokunmazsanız. 119.736 TL net toplam birikiminiz olur. Fakat 12 dönem değilde tek bir dönem 384 gün bağlasaydınız %15 stopaj olduğunu varsayarsak veya faiz kazancını anaparaya eklemeyip harcasaydınız 12 dönem sonunda 17.885 TL getiri elde edecektiniz.
Eğer fona yatırırısanız 100 K birikiminizi 384 gün sonunda %21.93 getiri elde etmesi gerekir 119.736 TL net birikiminiz olabilmesi için. Yani fon fiyatının aldığınız tarihten sonra %21.93 değer artışı olması gerekir. Burda günlük şu kadar kazandırdı bileşiği şu kadar olur gibi karmaşık hesaplamalara girmeye gerek yok.
Herhalde ben anlatamadım meramımı.
Benim merak ettiğim bileşik faiz basit faiz yada benim elde ettiğim getiri değil.
PPF nasıl işliyor kısaca bunu merak ediyorum.
1-1000 birim büyüklükteki PPF(benim payım değil ana fon) o gün işlem yaptı 10 birim getiri elde etti.Ertesi gün 1010 birimi mi değerlendirmeye sokuyor.
2-Yada elde edilen 10 birim kar üyelerin pay kasalarına atılıyor.Ana fon 1000 birim olarak mı yoluna devam ediyor.
3-Yada elde edilen 10 birim karın mesela 5 birimi üyelerin kasalarına atılıp ana fon ertesi gün 1005 birim olarak mı yoluna devam ediyor.
4-Yada başka bir yöntemlemi işliyor.
(Giriş çıkışları, fon yönetim ücretini falan karıştırmadan)
Özetle PPF nasıl işliyor.
SPK sitesinden bakalım. http://www.spk.gov.tr/Sayfa/AltSayfa/253
FON NASIL GELİR GETİRİR?
Üç yoldan fon yatırımından para kazanılabilir.
İlk olarak fon sahip olduğu menkul kıymetlerden kar payı ve/veya faiz geliri elde eder. Fon elde ettiği bütün gelirini fon portföy değerine yansıtır.
Fonun sahip olduğu menkul kıymetlerin fiyatı artabilir. Eğer fon fiyatı yükselen bu menkul kıymeti satarsa sermaye kazancı elde eder. Fon elde ettiği bu sermaye kazancını veya zararını fon portföy değerine yansıtır.
Eğer yatırım fonu fiyatı yükselen menkul kıymeti satmıyor elinde tutuyorsa katılma paylarının fiyatı artar. Yüksek fon toplam değeri yatırımın yüksek değerli olduğunu gösterir.
Böylece yatırımcılar katılma paylarını sattıklarında, yatırım fonlarının portföyünde o ana kadar gerçekleşen değer artışlarından/azalışlarından paylarını alırlar.
KATILMA PAYLARININ FİYATLARI NASIL HESAPLANIR?
Fona iştiraki sağlayan katılma payının fiyatı kurucu tarafından her işgünü itibariyle hesaplanmakta ve izleyen gün yapılan katılma payı alış satışlarında bu fiyat uygulanmaktadır. Hesaplamalarda aşağıdaki prosedür takip edilmektedir:
Değerleme gününde portföyde bulunan varlıkların işlem gördükleri, alınıp satıldıkları borsalarda oluşan fiyatları dikkate alınarak fon portföy değeri hesaplanmakta,
Fon portföy değerine fonun alacakları eklenmek ve borçları düşülmek suretiyle fonun toplam değeri belirlenmekte,
Fon toplam değeri, değerleme gününde tedavülde olan pay sayısına bölünmek suretiyle birim katılma payı fiyatına ulaşılmaktadır.
Örnek olarak; Eğer 100 TL'nizi katılma payı başına toplam değeri 1 TL olan bir fona yatırırsanız 100 adet katılma payı alabilirsiniz. Eğer katılma payı başına fon toplam değeri 0,9TL'ye düşerse (çünkü fon portföyünde yer alan menkul kıymetlerin değeri düşmüştür) hala 100 adet katılma payınız vardır, fakat yatırımınızın değeri şimdi 90 TL'ye düşmüştür. Eğer katılma payının fiyatı 1,1TL’ye çıkarsa (çünkü fon portföyünde yer alan menkul kıymetlerin değeri yükselmiştir), yatırımınız 110TL'ye çıkar (bu örnekte alım satım komisyonunun olmadığı varsayılmıştır.)
Yukarıda belirtilen işlemlerin yapılması esnasında fonun portföyünde bulunan varlıklardan elde edilen faiz, temettü, alım satım kazancı ve günlük değer artışları aynı gün fona gelir olarak kaydedilmekte dolayısıyla katılma paylarının her gün için hesaplanan pay fiyatına yansıtılmaktadır. Bu surette belirli bir tarihte fondan ayrılan yatırımcı o güne kadar fonun kazancında (zararından) kendi payına düşen miktarı almış olmaktadır.
Bu durumda benim dediğim senaryolardan 1 numaralı olan gerçekleşiyor.
Fon olarak o günkü nemayı alıyor paylara aktarıyor.Fona o gün giren giriyor çıkan çıkıyor.Oluşan son değer ertesi gün yeniden nemalandırılıyor.
Yatırımcı olarak benim 100 TL.lik payım o günkü 5 TL.lik nemayı da alıp ertesi gün için 105 TL olarak nemalandırılıyor.
Ben öyle anladım.
Evet soru sormadan öğrenemiyoruz.
Biraz daha vaktimiz olsa finans uzmanı olacağız da vaktimiz yok :) Bu hafta çok hareketli bir piyasa vardı bakalım haftaya neler olacak diye düşünmektende alıkoyamıyoruz kendimizi :) Haftaya repoya geçiş yapacağım bakalım orada ne kadar devam edeceğiz :)
Haftaya döviz alım fırsatı verebilir göz ucuyla ona da bakıyoruz.
Altın dersek belki oda bişeyler yapabilir Ons 1350'den 1290'lara geriledi.
Borsa yukarı yönlü hareket edebilir.
Mevduatta ufak çaplı artış olabilir.
Repo düşünülebilir.
Fonlar idare eder.
Yılbaşından bu yana petrol iyi getiri sağladı, petrol düşünülebilir.
Gümüş eh işte.
Bakır, amerikan kakaosu ve 2 nolu pamuk %2 kazandırmış duyurulur.Ama mısır ve keresteden uzak durun % 4 düşmüş.
Kriptolardan BitF 7 günde %99,36 değer kaybetmiş, Etheera ise 7 günde % 8860 değer kazanmış.( Bu arada kripto para sayısı 2500'ü bulmuş)
Seçin beğenin:)
OKT Hafta sonu oranı 28,10
OKT'den çok memnun kaldım. Ancak bugün bir miktarını PPF'ye aktarmak üzere bozdum. Bu günlerde biraz daha likit olması gerekiyor paranın bence.
Fiba değişken fon, son fiyatı 0,066845, günlük getirisi %0,9240, bu fondan aldım bugün ne dersiniz arkadaşlar,ilk kez fon aldım.
Bugun fil oran alan varmi
Yuji hocam tabloyu vermediniz
Bugun fiba fil 3 gunluk oran mk %22.80
Fıl fıatı.0.048670
Nerdesınız kımseler yok
dükkanı akşam 6 gibi açıyoruz...nasıl girdiniz içeriye...içeride mi kaldınız yoksa...myfinans admustafa kapıyı kilitlerken içeriye bakmamışlar mı...:)
Bugün takasbank ortalama %25,34 olmuş.
başlığın ismini .....mevduat faizi mi yoksa para piyasası fonu mu ........yapıp mevduat faizi başlığı olan yere makro ekonomiye taşımasını yöneticiden istedim...
Arkadaşlar hangi hisseleri hangi seviyeden alım yönlü bekliyorsunuz?
Bendeki hisseler önce haftalık grafikte al verdikten sonra aylık grafikte ala dönmek üzere iken alacağım için biraz bekletecek..o zaman mutlaka ben alırken yazacam söz....:yes:
Ben skbnk takıp ediyorum .az bı zamanı var gibi.biraz daha aşağılara gelirse alıp yatarım üstüne..
Finans 22.84 gunluk artmis biraz