Sayın jondowes,
Türk Bankalarının güncel reyting notlarını toplu olarak tablo halinde veren bir site varmıdır?
Printable View
Sayın jondowes,
Türk Bankalarının güncel reyting notlarını toplu olarak tablo halinde veren bir site varmıdır?
Sn jondowes, daha önce diğer başlıkta sordun ama cevap bulamadım ..90 lı yollarda mb faizi 60-70 idi.lakin bankalarda %130 faizler oluyordu ..nasıl işler bu mekanizma .hangi durumda ortaya çıkar böyle bir tablo ..tşk
bazilari buradan gorulebilir
daha duzgun gormek icin is yatirim SGMK kiymetler bulteni diye internette aratin
Ek 20093
1. Banka VİOP'tan vadeli doları 7.00'den alır.
2. Hemen spota 6.50'den satar.
3. Elinde spottan gelen TL var, ve spota ödemesi gereken de nakit dolar ihtiyacı doğdu. Bunu swap piyasasında "Buy&Sell Dollar" yönünde bir swapla yapar. Bu swaplarda karşıya TL ödeyen taraf (yani işbu banka), TL ile doların faiz farklarını -yani swap pointi- kazanır. Oradaki swap point de diyelim ki bu vade için 60 kuruş.
4. Vade gelince swap kapanır, VİOP pozisyonu kapanır; banka spottan dolarını geri alır. Tüm nakitler sahiplerine döner. VİOP kontrat uzlaşma kuru ile, spota geri sattığı dolar kuru arasındaki cüzi fark, bankaya kar/zarar olarak yansır.
Bankanın kazancı: 1+2 toplamından 50 kuruş gider + 3. işlemden 60 kuruş gelir + 4. dikkate değer bir rakam olmaz 2-3 kuruş kar/zarar
= takriben 8-12 kuruş arası net getiri.
90'larda daha sermaye piyasası yeni kuruluyordu. Ortada serbest dolaşabilen bir sermaye yoktu daha 85-86'ya kadar... O dönemin ne MB faizini, ne banka faizlerini, ne enflasyon rakamlarını... birbirleriyle sanki 100 yıldır etkileşim halindeymiş gibi analiz edemezsiniz. Geçişkenlik, akışkanlık oluştukça piyasa faizleri birbirine uyum sağlar.
Sn jondowes, ben biraz bu para politikası sistemini değiştireceğiz lafına takıldım.
1-Bu lafı direk faiz arttıracağız demek istemediği için mi sarf etti?
2-Yoksa politika faizi ile GLP arasındaki farkı açıp daha katı bir cezalandırma politikası izleyeceğini belirtmek için mi?
Daha 2-3 ay önce piyasalara sadeleşme sözü veren bir merkez bankası , 3 ay sonra sistemi değiştireceğiz dediğinde bu güvensizlik yaratmaz mı?.
1 ise laf başka yere çekilebileceği için yine de verimsiz bir cümle değil mi?
2 ise yine piyasa için güvenilirliğini zedeleyici bir adım değil mi?
MB'nin açıklamarını okuyup, beklentiye girip, sonra o bekletinin gerçekleştiğini gördüğümüz son tarih.... ne zamandı hatırlamıyorum :)
Yabancı da uzun yıllar önce bu lakırdıları tahmin etmeye çalışmayı bıraktı. Herkese neticeye bakıyor: TL borçlanmak pahalanacak. Az artarsa olumsuz. Çok artarsa olumlu. MB'nin izini paragraflarda kaybettirmesi bu özeti değiştirmeyecek.
Merkezin önemli silahlarından birini (sözlü yönlendirme) kendi elleriyle imha etmiş olması çok üzücü.
Hocam
VİOPDAN 7,00 valörlü dolar aldık.(fiziki birşey yok) Burada kazanç ancak valörde 7,00 üstü olduğunda oluşacak.
Spotta 6,5 dolar sattık. Bu zaten elimizdemiydi yoksa viop sözleşmesini mi referans gösterdik?
Sattık elimizde TL ile fx swapta dolar sağladık. Bunu spotta sattığımız yere geçici koyduk. Swap point kazandık.
Swap biti, dolar iade edildi. TL aldık. TL ile spotta yine dolar aldık.
Viopta valör 7,00 ile kapandı.
Hocam, bu strateji bir yerde sayısal olarak yazıyor mu? Mesela bankanın elinde 1 milyon TL vardır diye başlayıp devam eden. Çünkü yazdığınız metin tam kafama oturmuyor.
Olmayan doları satıp, fx swapta olmayanın yerini dolduracak dolar bulup, fx swap bitince eldeki TL ile yine dolar almak
Vallaha bir usta zerafetiyle sayısal örneğini i bekliyoruz? 15 gün soru yazmayacağım :)
"Bu swaplarda karşıya TL ödeyen taraf (yani işbu banka), TL ile doların faiz farklarını -yani swap pointi- kazanır. "
Hocam burada TL odeyip doviz alan banka faiz farkini oder, vade gunu geldiginde dolarin karsiligi o gunku kurdan kac tl ediyorsa o kadar tl'yi geri alir. Odedigi faiz farki aldigi tl farktan az ise buradan kar yapmis olur, olayin sadece swap kismindan bahsediyorum. (kurlar daha dusuk ise daha az tl almis bile olabilir).
Hocam merhaba
Bu öncelikle Fx swap, cross curreny swap değil.
Fx swapta
Spotta yani işlem başlangıcında türk banka tl veriken yabancı banka döviz verir
Vadede yani işlem sonunda , faiz farklaeına göre
bunu da yazayım
tl %25 dolar % 5 ise
90 günlük işlem ise
(25-5)*90 / 36000 den swap point çıkar
bu swap pointde spota eklenerek vadedeki kur bulunur.
Not:risk primi yokkken böyle çalışır
Yanlışım varda düzeltin lütfen
Konuyu twitterda mesajlaştıgımız için burada tekrar etmiyorum....
Teknik iflas, 2023 sonuna kadar ertelendi
http://www.yenicaggazetesi.com.tr/te...di-205423h.htm
Bu konudaki fikirlerinizi merak ettim.
Zombi şirket sayısının gizlenmesinden başka ne işe yarar?
Döviz fiyatları ciddi miktarda düşüş gösterirse durum kurtarılabilir ki bu yönde bir beklenti mi var?
Şurda yorumlamıştım: https://twitter.com/e507/status/1041435974557999105
Sayın jondowes ekimde Türkiyenin yüklü borç ödemesi olduğu söyleniyor böyle bir takvim varmı ?
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Evet, resmi kaynaklardan alınan rakamlara göre çıkartılıyor. örneğin şöyle bir rapor sayfası var:
https://pbs.twimg.com/media/DneyFUyXgAEMc-l.jpg:large
Teşekkürler bu durumda ekim ve aralık ve seneye mayıs yüksek gözüküyor. kasımdada iran ambargosunu göz önüne alırsak. Yıl sonuna kadar dövizi ateşinin düşmeyeceğini varsayabilir miyiz.
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Yabancının ülkeye bakış açısına bağlı. İlk defa borç ödemeyeceğiz 15 yıldır bu iş böyle yürüyordu. Dış borçlar çevrilmeye başlarsa, yatay gider. O olmazsa, 5 veya 15 milyar olması çok farklı bir sonuç yaratmaz. Yani ne olacaksa yine olur.
Haklısınız konuyu merak etmemi tetikleyen şu kiralık araç makalesi oldu.
Aslında merak ettiğim sendikasyon kredi yenilenmesi, döviz rezervlerinin düşmesi ve en son Türk lirası zorunlu karşılıklarının faizlerinin yükseltilmesi gibi konulara kışın artacak doğal gaz ihtiyacıda eklenince kışın dövizin ateşi yükselir mi sorusu geliyor.
500 euroluk araç kirası nasıl 1000 Euro’ya çıktı?
“Kiralama şirketine bu artışın nedeni soran okurum şöyle bir cevap alıyor:
“Sipariş formu ve sözleşmenizi elden teslim aldıktan sonra gerekli süreci hemen başlatmak istedik. Ancak araçları 45 gün valör ile aldığımızdan Almanya merkezli bir firma olarak şu an verdiğimiz fiyat kritik konusu oldu. Çünkü ekim ayı içinde Türkiye tarihinin en büyük borç ödemesi yapılacağından şirketimiz ilgili kira bedelini 505 Euro olarak onaylamıyor. Çünkü 45 gün sonra Euro kurunun çok daha yüksek olması öngörülüyor. Genel müdürümüzün onayıyla araç için verebileceğimiz dip kira fiyatı 600 Euro’dur.”
http://m.hurriyet.com.tr/yazarlar/se...cikti-40963004
iPhone cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Yukarı trend bozulmadı, doğrudur. Ancak dış siyasetin ve maliye politikalarının etkisi çok önemli. Bu yüzden "çok ödeme var %100 yükselecek" demek de kolay değil.
Ekim ayı içindeki ödemeler için kimse son günü beklemeyecektir herhalde...borcu olan ekim ortalarına kadar dolarını alır sanıyorum.....sadece tahmin....ekim ortasına kadar dolarda yükselme olması mümkün gözüküyor bence (sadece dış borc odeme takvimine bakarak)....
Borç çevirebilenler dolar satın almaz borcu borçla öder, bu yüzden sendikasyon haberleri önemli.
Hayır. Zaten durup dururken sendikasyon alınacak bir piyasa yok, ancak vadesi gelenler çevirebilecek mi onu takip edeceğiz. 1-2 güne Akbank haberi çıkacak muhtemelen o da benchmark olacak. Akbank alamazsa işler sarpa sarar.
üstat merhaba..şimdi rxpu ile onu konuşuyorduk? akbankta sendikasyon kredisini çevirir diye düşünüyoruz..Ama libor+ fazilerin de dahada artacak olmasınin bu sektöre etkisini anlamaya çalışıyoruz...Sektördeki diğer büyük bankaların da bu konuda ki durumu nerelere kadar ciddileşebilir sizce? saygılar.
Dış borçta faiz artışı önemsiz. TL faizi tek basamaktan 40'lara gelmişken dolara 2 puan yüksek ödemek kimseyi üzmez. Yeter ki çevrilebilsin. Sorun: Borç alamamak olacaktır.
Sn. jondowes peki %7 olan USD sendikasyon faizinin %11'e çıktığını düşünelim. Swap faizi de %30 olsun. Şimdi kanunen banka bunu TL krediye çevirmek için swaplamak zorunda. Bu durumda da %41 net malyeti olacak. Buradan bir ZK veya benzer karşılık ayıracak mı bilemiyorum ama bu maliyet katlanılabilir mi?
Ya da şöyle sorayım. %41 ile maliyetleneceğine gidip %24 ile tcmb'den alır.
Likidite açığının 170-180 milyar TL'lerde asılı kalması da aslında bankaların yurt dışı yerine tcmb'ye yüklendiklerini gösyteriyor olabilir mi?
Ayrıca bu tcmb açısından ekstra bir risk yaratmayacak mı? (dış borçlanmanın sekteye uğraması bakımından)
Sayın Rxpu,
Eline USD geçen banka bunu swap işlemi ile TL'ye çevirdiğinde %30 TL faizini ödemez, alır diye biliyorum. Bir nevi hangi para biriminin faizi yüksek ise swap işlemi sonrası o para birimini elinde bulunduran faiz farkını alır. Sayın JonDowes bu konuya da açıklık getirirse sevinirim.
Sendikasyondan dolar geldi diyelim.
Bankanın elinde dolar var.
Dolarını swapladı yani verdi TL aldı. TL'yi veren %30 faiz alıyor,Tl'yi alan yani banka %30 faiz ödüyor. Banka ise yine verdiği dolar karşılığında diyelim ki %2 dolar faizi alıyor. (örneğin tcmb swap oranları şöyle TL için %24 döviz için %2).
Bankanın toplam maliyeti: dövize ödediği %11 + TL'ye ödediği %30 ve dövizden aldığı %2
Bunun da maliyeti epey yüksek. Ama kanunen açık pozisyon taşımaması için bu işlemi yapması lazım. 2001 öncesinde böyle bir zorunluluk yoktu. Banka direk dövizi spot kurdan bozup, istediği kadar kur riski alıp TL kredi verebiliyordu diye biliyorum. Şimdi bu imkan yok diye biliyorum.
(yukarıdaki verdiğim ilk örnekte kaba ve hızlı hesap yapıp bankanın %2 lik döviz gelirini hesaba katmamıştım, onu da toplam maliyetten düşmek gerekli.)
Evet çok yüksek dolar fonlama ile swapı birleştirirseniz; yüksek bir TL maliyet elde edersiniz. Ancak:
1. Sendikasyonların o maliyete gelmesi beklenmiyor.
2. Swaptan önce, mevcut döviz kredilerinin fonlamasına yarar.
3. İlla TL krediler fonlanacaksa, o kredilerin faizi de maliyetin elbette üstünde set edilir.
4. TL sadece TR'de olan bir likidite. Yurtdışından TL gelmiyor; uzun vadeli faiz sabitleme geliyor. Sendikasyonlarla TL likiditenin ilişkisi yok bu anlamda. Yabancı swapla verdiği TL'yi de yine Türk bankalarından başka swaplarla borçlanıyor (veya açık pozisyonu var, o para zaten Türk bankalarında park halinde)
Bu biraz cari açığın finansmanına benziyor; borç alınabilirse cari açık oluşur. Borç alınamazsa zaten ortada açık olmaz. Faiz ve maliyet olayı da öyle.
Cari açık ta YEP ile uyumlu olarak planlanan daralma nedeniyle azalacağına göre sendikasyonlardaki azalma buna paralel olduğu sürece bir denge sağlanacak sanırım.
Teşekkürler.
Sn. JonDowes,
CDS puanı son üç haftada dramatik bir şekilde düştü.
Bu düşüşün nedeni nedir acaba. Ortalıkta somut olarak iyi sayılabilecek bir veri yokken bu hızlı düşüşü izah edebiliyor musunuz...
Burgan Bank Ratings
https://www.burgan.com.tr/en/Pages/rating-report.aspx
Sayın Dowes
Burganbank'ın rating notlarında kafama takılan bir durum var sizin bileceğinizi düşünerek sormak istedim.
Kısa dönem Tl ve Kısa dönem Yabancı para notları F3 olarak notlanmış.Halbuki D en düşük not ve default riski olduğunu belirtir iken F3 nasıl oluyor.Fitch'in web sitesindeki pdf ye göre F ile belirtilen notlar ''kredilerin kalitesini ''gösteren notlar olarak gösterilmiş.Burada bir anlam kargaşası var gibi geldi benim atladığım bir şey olsa gerek bu rating tablosundaki F3 ü yorumlamanızı rica ediyorum.İyi çalışmalar...
1. Siyasi riskin soğuması (Trump ile atışmanın bitmesi)
2. Papazın salınması tarzı olumlu senaryoların söylenti düzeyinde devam etmesi
3. TR bankalarının birkaç haftaya batmayacağının anlaşılması
4. Politika yönünde krizin sümenaltı edilmeden (alenen olmasa da) kabullenilmesi
5. Bir önceki maddeye istinaden iyi kötü birtakım adımların başlatılması
6. TCMB'nin elinin bırakılması
7. Profit taking
Piyasalarda hiçbir trend aralıksız sonsuza gitmez. Ne iyi yönde ne kötü yönde. Giderse, zaten piyasa diye bir şey kalmaz.
Farklı skalaları var. Sizin baktığınız F ile notlanan kısa dönem notu:
F1: En yüksek kalite
F2: Orta kalite
F3: Vasat kalite
B: Spekülatif kalite
C: Yüksek risk
RD: Kısıtlı iflas
D: İflas
Uzun dönemle denklikleri:
https://c2.staticflickr.com/2/1946/2...58017eba_o.png
Verdiğiniz uzun dönem denkliklerine göre BBB veya BBB- notuna eşdeğer diye düşünebiliriz diyorsunuz yanlış anlamadı isem.
Ratings | Alternatifbank
https://www.alternatifbank.com.tr/en...tions/ratings/
Alternatifbank'ın notu ile Burgan bank ın notunu karşılaştırınca Burgan ın notu daha iyi diyebilir miyiz?
Bilgilendirme için teşekkürler.
Doğrudur. B, bir alt kademede; Burgan'ın notu daha iyi.
petrol fiyatlarının artışı cari açığa etkisi ne olacaktır tahminen
2016 petrol ortalama fiyatı 40 dolar, enerji ithalatı: 27 milyar USD
2017 petrol ortalama fiyatı 52 dolar, enerji ithalatı: 37 milyar USD
İthalat artış oranı: %37 = Fiyat artışı %30, hacim artışı ek katkısı %7
2018'de ortalama yaklaşık 71-72 dolar olacak gibi. Yani önceki yıla göre fiyat artışı yine %37 civarında. Haziran sonu 6 aylık ithalat verileri de tam %36 artışı göseriyor. Ancak bu yıl yeni KGF yok ve son çeyrekte çok hızlı bir ekonomik daralma var. Bu nedenle yılın sonunda genel artış oranı %30'lar civarında kalabilir. Bu da 45-48 milyar dolar toplam fatura demek. Tabii makine, kimya, tüketim vb. gibi diğer cari açık kalemlerindeki daralmayı ve turizmdeki artışı da dikkate almak gerek cari açığın genel toplamına bir öngörüde bulunabilmek için.