Ben olsam fon yerine Eurobond'un kendisini alirdim.
Euro'yu dolara cevirip oyle alirdim, cunku Euro ile satilan Eurobond faizi 1 yilda bir veriyor, dolar olanlar 6 ay da bir.
Printable View
Euro ile alınan fonlar bana da çok karışık geldi, hangisi ne kadar riskli, risksiz olanın getirisi ne kadar olur anlayamadım bir türlü, direk eurobond almak daha mantıklı mutlaka fakat şimdi git bankadan çek (tabi o kadar miktarı verirlerse) sonra bozdur dolar al, o sırada epey zarar olacak, yani bu da zor. Yılda bir kupon vermesi hiç önemli değil de benim bankada euro ile alınan 4 tane görünüyor hangisini almalı bilemedim. Boyutu mecburen düşürünce böyle kötü çıkıyor.
Ek 30145
Ben 2030 vadeli Isbank listesindeki 630 sayili Eurobond'u aldim mesela.
6 ay da bir % 5.93 veriyor. Yillik % 11.86
Bu oran dolar olarak oldukca yuksek bir getiri.
https://www.isbank.com.tr/en/eurobond-prices
Bence de doğru değil ama euro'yu dolara bankadan çevirsem çok zarar ediyorum, bankadan çekip döviz bürosundan çevirmek daha mantıklı herhalde, bakayım banka nakit olarak verirse öyle yapayım, keşke bankaya yatırmadan yapsaydım.
Para da lazım olur mu olmaz mı tahmin etmek zor tabi, lazım olursa ve vadeden önce satmak gerekirse bu işin zarar etmesi de var sanırım. 2030 vadeli de gerçekten güzelmiş 200k altı ile alınıyorsa ondan almak isterim.
200 bin dolar, iş bankasından bazı eurobond'lar bu miktarın altında alınmıyor diye duymuştum ama bu onlardan değil herhalde. Benim miktar çevirince 90 bin dolar ediyor, belki üzerine biraz daha ekleme yaparım. Tam incelememiştim tekrar bakayım, vergi durumu biraz karışık olduğu için uzak duruyordum onu da hesaplamaya çalışayım nasıl yapacaksam onu da bilmiyorum, bayramdan sonra son kararımı vereyim artık.
Bu kıymetin getirisi 6 ayda bir % 3.187
Aman dikkat, %11.86'lik yıllık kupon faizini temiz fiyata bölerek ön efektif getiriyi hesaplıyoruz. Diyelim ki %9.64
Daha sonra bir de itfa tarihine nispeten az bir zaman kaldığı için (6 yıl) (1260-1000)/6 dan anapara zararını 6 yıla bölüp kabaca kupon faizine paylaştırmak gerekli.
Bu yapıldığında 6 aylık dönem getirisinin %3.187 olduğu gözüküyor. Yıllık getirisi de %6.37 *%11.86 değil!*
o kupon faiz degeri
hisse senedi temettu gibi dusunun
kupon alinca elinizdeki paranin miktari duser
eurobond un basit ve bilesik faiz degerlerine bakin
genellikle yil bazli artar
yakin vade 3-5 iken
orta uzun vadeli 6-8-10 faiz verir ama vade oncesi eurobond bozarsaniz VERGI gelir kosa kose
ayrica kupon gelirlerde de beyan limitini gecerseniz VERGI var
Saygilarimla
Herkese merhaba,
Uzun zamandır forumu takip ediyorum.
Tum degerli üyelere yorumları icin teşekkür ederim.
Sizlere bir sorum olacak:
Yaptigim hesaplara gore 900bin USD eurobond farklı vadelerde ve 100bin USD riskli fon sepetiyle calismaya son verilebilir, en azından 45 civarı ve çocuğunuz yok ise. Ve eğer hersey yolunda giderse yıllık ortalama %10 faiz getirisi almak mumkun.
Her aya kupon odemesi alabileceğim Ozel sektör ve devlet eurobondu karisik bir sepet yapmaya calisiyorum fakat
bu konuda tecrübeli bir fon yöneticisi bulamadım dogrusu. Boyle bir sepet yapmış veya doğru eurobondlari secme konusunda yardimci olabilecek biri var mi acaba?
Simdiden teşekkürler,
Merhaba. Şu anda devlet Eurobondlarında %10 getirili yok diye biliyorum. Özel sektörde vakıfbankın yeni çıkan Eurobondu %9.6 gibi bir getiri veriyor. Ama min 200 bin nominal satılıyor. Bana göre her ay eurobond 1000$ eurobond ödemesi alacak şekilde portföy yapmaktansa misal ocakta 12.000$ dolar almak daha mantıklı geliyor. Vergi ödemesinde de ocak kurundan hesaplanıp sonraki sene martta bu tutar üzerinden ödeme yapılacağından daha avantajlı olur düşüncesindeyim.
Ama vadeyi yıllara göre dağıtmak uygun olabilir. Ben o şekilde bir portföy oluşturmaya çalıştım.
Bu arada %10 getirili bir eurobond bile bulsanız bu gelirin yaklaşık %20-25ini vergi vereceğinizden %8lere düşecektir getiriniz.
çok güzel getiri .
Tek bir eurobond alıp butun riski taşımak istemiyorum ama bu kagidi değerlendireceğim.
O yüzden farklı vade ve oranlarda bir sepet oluşturmaya calisiyorum.
Tesekkurler,
Merhaba bir arkadaşımın eurobond dönüşü oldu. Yine eurobond yatırımı yapmak istiyor, ancak hazine eurobondları getirileri düşük.
Vakıfbank yeni çıkan %9.6 gibi getirisi olan bir ürün önerdi. (sanırım XS2793703500) Ama vadesi belirsiz ve çağrı yapılabilir gibi bir özelliği varmış. Tam detayını anlamasamda sanırım 5 yıl %9.6 gibi bir kupon ödüyor, sonrasında banka yeni faiz oranı belirleyip ödemeye devam ediyor. Yada 5 yıl sonra nominal değeri ödeyip eurobondu bitiriyor.
Bu tür eurobond alan ve konu hakkında bilgisi verebilecek olan varsa çok faydalı olacaktır.
https://www.yatirimdirekt.com/tahvil...rimci_eurobond
Benim portföy dağılımı bu şekilde. Daha çok vade yılı ve alım yaptığım andaki cazip eurobonda göre şekillendi.
Genelde nominaldan düşük aldığımda vade de çıkan vergiyide dağıtmayı amaçladım.
https://hizliresim.com/5aw7oct
https://hizliresim.com/6x53tp7
Bilgiler için teşekkürler. Vade tarihinde 100den ödemesinde sıkıntı yok. Ama call yapmayıp devam ederse, elinde kağıt olanlara %9dan mı yoksa daha düşük faiz mi öder?
Anladığım kadarıyla banka açısından faydalı bir ürün. Tarihi geldiğinde faizler düşmüşse yüksekten faiz ödeyeceğine bunu kapatıp daha düşük faizle yenisini çıkarır. Tam tersi faizler çok artmışsa o günün şartlarına göre düşük faizi ödemeye devam eder.
banka kuponu öder...opsiyon bankada....call yaparsa banka düşük faizle borçlanma hakkını elde tutuyor....örnek odea 17 ile başladı şu an 11de...ama call yapmadı...10 yıllık çıkar...5 yıl sonra caall tarihinde yapmazsa yani call tarihi geçerse devam eder vade sonuna kadar...
hep ben cevap veriyorum....vergici yokmu....maliyet zararını 1.yıl tamamını matrahtan inen varmı...yıllara bölmeden yani...özel kağıtlara girince başınıza gelecek...çoğunluğu 100ün üzerinde..
Evet kupon derken aslında getiriyi kast ediyorum.Kupon faizi sabit ama getiri alım maliyetine göre belirleniyor. Yazılanlardan anladığım banka call etmeyip devam ederse aynı getiriyi elde ediyoruz. Ama 100 nominal değerden satacağımızın garantisi yok. Eurobondların en iyi özelliklerinden biri vade tarihinde ne alacağınızı bilmenizdi bana göre. Bu tür eurobondlarda bu konuda belirsizlik var gibi.
vade tarihi 100....alımdaki maliyet zararı var sadece....onuda düş vergiden...maliyet zararı getiriye yediriliyor....onedenle getiri kuponun gerisinde kalıyor....karışık ama işin içindekiler anlaması lazım...vade tarihinde nominal ne varsa hesaba geçiyor...bide son kupon yatıyor...
Daha önce burada bahsedilmişti. Paylaştığım bir mali müşavirler videosunda da vardı.
Bildiğim kadarıyla nominalden yüksekten alınan eurbondlarda, nominal üzerindeki tutar ileride alınacak kupon sayısına bölünerek her yıl vergiden düşülüyor. Yada vade sonunu bekleyip o yıl ki vergiden düşüyorsunuz. Ama o pek karlı görünmediğinden her yıl düşmek daha iyi gibi.
Yinede ülkenin her konusunda olduğu gibi karman çorman sistem.
Alırken ödenen kirli temiz fiyat farkıda ilk alınan kupon gelirinden düşülüyor. Böylece maliyet temiz fiyata geliyor.
Yatırımını bir iki Eurobonda yapanlar için hesaplama çok zor değil. Ben on farklı eurobond aldığımdan biraz uğraştırıyor.