Alıntı:
Originally Posted by
sar
OPEC petrol kısıntısı uygularken Rusya'dan üretim rekorları haberleri geliyordu.
Şimdi Suudiler ile Ruslar anlaşmış! İnanalım mı?
http://www.bloomberght.com/piyasalar...aberle-sicradi
Haberle petrolü zıplattılar. Uygulamaya gelince bakalım n'olcak?
Rusya'dan üretim rekoru gelmez ise, ABD'den kaya petrolü üretimi rekorları haberleri gelir....
Hayir
ABD de kaya petrolu yalnizca fiyati artarsa artar
Petrol piyasasinda soyle bir kural vardir
Oil production is a function of price.
ABD deki butun petrol ureticileri ama ozellikle kaya petrolu ureticileri Sabah aksam petrol fiyatinin artmasini bekliyor. Bi artsa mesela 60 dolara bi vursa uretimi patlatacaklar. Butun kuyular elemanlar araclar gerecler petrolu tasayacak olan tankerler demiryolundaki trenler vagonlar bunu bekliyor. Yani butun Amerika bunu bekliyor.
Ama fiyat artmiyor. Eskiden contango vardi yani gelecek ayin petrol fiyati atiyorum 50 dolarken 2018 in fiyati 65 70 den gidiyordu simdi oyle degil. Yani hedge de edemiyorsun cunku onumuzdeki 3 sene boyunca fiyat sabit 50 dolar civarinda. O yuzden ureticiler financial hedge de yapamiyor cunku ayni fiyat.
Yani demem o ki bundan sonra petrol fiyatinin 60-70 dolarlari gecmesi imkansiz. North Dakota da o kadar buyuk kaya petrolu potansiyeli varki ve ABD deki teknik ve lojistik sistemler o kadar mukemmel ve kisa surede aktif hale getirilebilirki, uretimi kisa surede katlayabilirler
2014 senesinde daha petrol fiyatlari hala 100 dolar civarinda iken bir rapor yayinlanmisti. raporda aynen soyle diyordu
Eger onumuzdeki 5-6 yil boyunca petrol fiyatlari 100 dolar civarinda seyrederse ABD dunyanin en buyuk petrol uretici olacak.
Iste Suudi Arabistan bundan dolayi uretimi artirip fiyati dusurdu cunku Asya pazarini yavas yavas kaybediyordu.
Akli olan hickimse artik petrole ve petrolle alakali sanayilerde calismaz. Eski karlar ve marjlar gelmeyecek. Bir de Tesla denen sirket kafadan sakat akla hayale uymayayan elektrikli araba uretimine basladi. Eger Tesla nin rakamlarina teknik ayrintilarina inanacaksak petrol sektorunun gelecegi cok karanlik.
Bakalim Tesla hakli cikacakmi?