Üstad yanlış olmasın. 3 aylık kıyaslama değil o. Resmini gösterdiğim fon bu. 2007 den itibaren...11 senelik grafik... Fonun kuruluşu 2007 senesi...
https://www.vakifemeklilik.com.tr/Su...vakifemeklilik
Printable View
Üstad yanlış olmasın. 3 aylık kıyaslama değil o. Resmini gösterdiğim fon bu. 2007 den itibaren...11 senelik grafik... Fonun kuruluşu 2007 senesi...
https://www.vakifemeklilik.com.tr/Su...vakifemeklilik
Garanti emeklilik ile 2005 yılında BES'e başladım. 2015 yılında miktar da çok az yanılabilirim tam haturlamıyorum ama 33.000 TL. gibi bir nakit ödeme ve toplam 52 küsur gibi bir toplam ile bitirdim. Vergi kesintilerinden sonra 50 bin TL.net elime para geçti. En risksiz ve getirisi yüksek görünen fonları tercih ettim.Sonuç bu. Değerlendirirken göz önüne alın diye örnek vermek istedim. Bu dönem tabii faizler yüksek getiri biraz artmıştır mutlaka. Ama bence kendinizin değerlendirdiği ki faizde bile değerlendirseniz bileşik getirisi bundan yüksek olur.
Başlık resmen BES başlığına döndü. Bes dediğin şey devletin gittikçe yükselen emeklilik yaşı ve azalan emeklilik maaşı yüzünden 20 yıl sonra oluşacak olan sosyal patlamayı hafifletmek ve aynı zamanda faizleri suni olarak baskılamak için uydurduğu bir ilizyon. Bes'e yatıracaginiz parayı sağlam hisselere yatirsaniz 20 25 sene sonra zaten ihya olursunuz. Açın 25 yıllık grafiklere bakın.
Aslında Burak Bey çok ama çok haklısınız. 25 yıllık bakış açısıyla bakacak olursak borsa yatırımı bes e göre çok daha avantajlı. tüm mesele beste birikim iyi yapılırsa ve fon iyi yönetilirse beste mutlu eder gibi ama yine de borsa ve temettü hisseleri candır katılıyorum. yeterki iyi hisseleri uygun yerlerden alarak maliyetlendirelim. açıkcası fiyatlar borsa endeks bu kadar yukarda iken hisse almaya biraz korkar oldum.
syg
Haklı olmakla birlikte kaçırdığınız bazı konular var diye düşünüyorum. Hisse senedi piyasası (malesef) çok sığ ve çok spekülatif. Her ne kadar insanlar (sağlam) garanti hisselere gireceğim diye borsada yatırıma başlıyorsa da , daha sonra kendi hissesi yerinde sayarken, başka hisselerinin yükseldiğini görünce, maceraya atılıyor ve kaybediyor. Bu 1)
2) Hisse senedi likit piyasa. Paranı alır çıkarsın ama BES'te beklemek zorundasınız. Biraz disiplinli ve uzun vadeli bir iş. Dediğiniz gibi paramı hisse senedine yatırayım 20-25 sene bekleyim diyen 1 kişi bile yoktur herhalde. Türkiye'de 30 gün bekleyen , uzun zamandır hisse elimde falan der.
arkadaşlar zaten bes yatırımını cazip kılan şirket-devlet katkısı falandır. ve de tasarruf edemeyenleri sisteme sokmak içindir. bireysel olarak çok gereksiz olduğunu düşünebilirsiniz ve bunda çok haklı da olabilirsiniz.
ama milyonlarca çalışanı tasarruf etmeye yönlendirmek için de devletin mutlaka bir sosyal güvenlik politikası olmalı.
zorunlu bes e mecburen girdim ve çıkmadım. asgariden kesiliyor. devlet katkısı falan eklenince uzun vade fena olmayacak gibi.