Gündemdeki negatif gelişmelerin bu pozitif havayı ne kadar etkileyecebileceğine dair tahmin yürütmek oldukça zor.
Printable View
Gündemdeki negatif gelişmelerin bu pozitif havayı ne kadar etkileyecebileceğine dair tahmin yürütmek oldukça zor.
Endeksi an itibariyle sürükleyen ana motor XBANK - Bankacılık endeksi. An itibariyle XBANK +% 4,21
https://i.hizliresim.com/gkzzoel.jpg
Kısa vadede BIST 100 Endeksi 8876,47-9830,48 değerleri arasında kalan yatay bantta seyrediyor. İran-İsrail savaşı başladığında ben endeksin alt bandın altını kırarak daha da aşağılara gitmesini bekliyordum. O nedenle Trump'ın "İsrail İran'a saldırabilir." dediği günün sabahında, (savaş başlamadan 1 gün önce) borsada satışların başlayıp derinleşeceğini düşünerek elimdeki pozisyonlardan çıktım. 2 gün öncesinden aldığım ve tamamı kârda olan 5 pozisyondan bazılarında kârın yaklaşık yarısını, bazılarında ise tamamına yakınını geri verme pahasına da olsa. O gün ve ertesi gün savaş başladığında çıktığım poziyonların tamamı satış yaptığım fiyattan % 3-4 aşağılara inmişti. Doğru kararı aldığıma inanmama rağmen savaşın çıktığı Cuma gününün akşamına doğru tuhaf bir şekilde borsaya alım geldi. Pazartesi günü de borsa geneline yayılmasa da çoğunluk hisselerde alımlar devam etti ve gerek XU100 gerekse XTUMY (yan tahtalar endeksi) kayıpların önemli bir kısmını telafi etti. "Tekrar girmemekle acaba yanlış mı yapıyorum?" hissine kapılmamak zor olsa da bu savaşın öyle bir kaç günde sönümleneceğine ve piyasanın toparlanacağına pek inanmıyordum ve hâlâ aynı noktadayım. Bugün itibariyle elimden çıkardığım hisselerin tamamı yine satış yaptığım fiyatların % 4-5 altında seyrediyor. Bu ortamda ciddi bir değişiklik olmadıkça borsada yukarı yönlü toparlanma beklemiyorum. Biraz da "TCMB faiz indirebilir" beklentisini fiyatlıyor görüntüsü verilmiş de olabilir. Her ne ise, fiyat odaklı hareket ederek, İran-İsrail savaşı ile ilgili manşetlerin piyasayı negatif etkileme ihtimalinin muhtemel pozitif verilere baskın geleceğini de düşündüğümden 1-2 hafta kadar daha nakitte kalmayı planlıyorum. Olur da gidişatta sert bir değişiklik olursa o zaman bakarız. Şimdilik görüntü yatırımcı sentimenti açısından bence çok pozitif değil ve yukarı yönlü oluşan hareketlerin daha çok manipülatif olduğu kanaatindeyim.
Kişisel görüşlerimdir ve yatırım tavsiyesi içermez.
https://i.hizliresim.com/eft6e18.jpg
Saatlik zaman diliminde kendi takip ettiğim iz süren sistemimle BİST 100'deki görünüm.
Kişisel görüşlerimdir ve yatırım tavsiyesi içermez.
Trump'ın "İsrail İran'a saldırabilir." dediği günün ertesi sabahında, savaş başlamadan 1 gün önce çıktığım ve dışarda nakitte beklediğim BIST'e CHP'nin kurultay davasının 8 Eylül'e ertelendi haberinin piyasaya düşmesi ile tekrar giriş yapmış oldum. Normalde davanın ertelenmesini bekliyor olsam da risk almak istemedim ve daha önce sattığım 7 hissede tekrar alım yaptım. Bunlardan 6 tanesi daha önce sattıklarım, 1 tanesi ise başka bir hisse.
Hisseleri bugünkü açılış fiyatından % 2-4 aralığında daha yukardan satın almış olmama rağmen bir önceki ortalama satış fiyatlarımdan yaklaşık %7-8 aralığında daha düşük maliyetli almış olduğum için bugün sabah ya da cuma akşamı risk alıp daha uygun maliyetle bu hisselere girmediğime çok da pişman olmadım. Sonuçta piyasanın sevmeyeceği ters bir karar riski de vardı.
BIST 100 de hem diagonal hem yatay dirençlerini mahkeme ertelenme kararından sonra gelen sert alım dalgası ile kırmış oldu. Tüm dünya bir kaç gündür pozitif seyrederken biz mahkeme dolayısıyla negatif ayrışıyorduk. En azından 2 aylığına mahkeme baskısı ertelenecek ve diğer gündem maddeleri ile muhatap olacağız.
Alımlarım hayırlı ve bereketli olur umarım.
https://i.hizliresim.com/7cs5uvr.jpg
Kişisel kararlarım bir yatırım tavsiyesi içermez.
Sabah 10:00-10:30 arası kâr realizasyonu yapıp nakde döndüm. Bir kaç günde 3-4 aylık para taşıma maliyetini çıkarmış durumdayız çok şükür. Bundan sonra yapacağım işlemlerde oluşabilecek olası kârları reel kârlar olarak değerlendirebilirim.
TUİK aylık ve yıllık enflasyon rakamları beklentinin bir tık altında geldi, ancak BIST genelinde buna tepkiyi coşkulu bulmadım. Sanki "bunu fiyatladık" der gibi hareket ediyor şimdilik. Satış kararı almamdaki en önemli etken veriye borsanın verdiği bu zayıf tepkiydi. Halbuki açılış daha coşkulu idi.
Bir kaç gündür taşıdığım ve sabah sattığım hisseler giriş çıkışı biraz uğraştıran hisselerdi, fiyatlama konusunda büyük hisselerden daha çok verim alabileceğimi düşündüğüm için bunları tercih etmiştim. An itibariyle bu 7 hisseden 2'si satış fiyatımın üstünde, 5'i ise altında seyrediyor. Sonrasında neler olur bilinmez elbet. Satış kararım hisse bazlı değil endeks bazlı, çünkü endekste bir sorun olunca bunlardan çıkış oldukça zor oluyor. O nedenle de hata yaptığımı fark eder ve fiyatın tekrar yukarı gidebileceğini öngörürsem bu sefer tekrar onlara girmek yerine kolay giriş çıkış yapabileceğim 1-2 likit tahtaya yöneleceğim.
Mevcut TUİK enflasyon verileri ile (yıllık % 35,05) TCMB politika faizinin % 46 seviyelerinde olmasının 400-500 baz puan faiz indirimine alan oluşturduğunu düşündürtüyor. Buna yakın bir piyasa beklentisi de mevcut ve TCMM PPK toplantısına yakın günlerde bunun tekrar bir fiyatlaması yapılabilir borsada. Bu işin pozitif tarafı. Negatif tarafta ise Trump'ın 9 Temmuz'da uygulamaya sokacağı gümrük tarifeleri. Uzlaşılamayan ülkelere ek süre tanınmayacak olması dünya genelinde risk iştahını biraz törpülemiş durumda. Bu 2 durum arasında kalınca hızlı hareket edebileceğim hisselere yönelmeyi tercih edeceğim.
Kişisel kararlarımdır, yatırım tavsiyesi içermez.
https://i.hizliresim.com/pbe5vz7.jpg
BIST 100 anlık..
Daha günün ortasındayız ve kapanışı görmedik, ancak son günlük mum pek iyi durmuyor. "Hızlı koştum, yoruldum, hemen yıkılabilirim." der gibi.
Kişisel yorumlarımdır, yatırım ve yön tavsiyesi içermez.
Mum hala kırmızı olsa da görüntü biraz toparladı. Gün içi trading yapılmıyorsa kapanış mumunu daha çok dikkate almak lazım yorum yapmak için.
Yorumlarım ve kararlarım günlük trading ve/veya çok kısa vadeli swing trading odaklı olduğu için uzun vadeli kararlar için hiç bir mesned teşkil etmez.