Originally Posted by
hellistheothers
Elbette yatırım yapanlara saygım büyük ama bu yurtdışı piyasalara yatırım yapan fonların son dönemdeki getirileri kanımca oldukça yanıltıcı.
Bu fonların detaylarına bakıldığında bunların arasında benchmark yani kendi kıyas getirilerinin üstünde getiri sağlayan o anlamda başarılı olan neredeyse yok. Öyle aktif, getirisini yükseltmek için pek çabalayan da yok.
Borsaların genel mantığına bakıldığında orta/uzun vadede gelişmiş ülkelerin büyümeleri %1-2 civarında gezinir ve bu ülkelerin endeksleri de reel getiri anlamında büyük dalgalar yapsa da eninde sonunda reel getirileri büyüme oranlarına yaklaşır.
Emerging ülkeler ise, zaman zaman tökezlese de çoğu zaman yıllık %5 büyüme ortalamasını tutturur reel olarak. Çünkü baz değerleri küçüktür. Dolayısıyla, bu bir vadede hep borsalarına da yansır.
Ben şahsen, gelişmiş bir Avrupa ülkesine yatırım yapmaktansa, büyüyen dinamik ülkelerin borsalarına yatırım yapmayı daha anlamlı görürüm ( bizim ülkemiz de bu kapsamda )
Yabancı ülke borsalarına yatırım yapılsa dahi, bizdeki fonlar bu konuda başarılı değiller. Teknoloji fonları dahi 2-3 katına çıkan teknoloji marketlerinde ancak bu getirilerin %60-70'ini toplayabildi.
Bunu çok kısa vade iç siyaset vs. den bağımsız söylüyorum.
Gelişmiş ülke piyasalarına yatırım yapılacaksa da bence o piyasalara yatırım yapmak için bizdeki yabancı hisse fonları doğru yol değil.
Çünkü o konuda bizim portföy yöneticilerinin, 'know-how' yani bilgi birikimleri zayıf. Oysa yerli piyasada öyle değiller. Lokal koşulları daha iyi biliyorlar. Daha seri manevra yapabiliyor, daha iyi öngörebiliyorlar.
Sadece kişisel görüşümü paylaşmak istedim.