Ons altın coştu...
Daha da iyi günler var diyor bazı analizciler...
Gram altın da payını alıyor doğal olarak.
Dolar bu kadar güçsüzken bile iyi...
Bir de kur da katılırsa, gram altın iyi bir alternatif olabilir.
Printable View
Ons altın coştu...
Daha da iyi günler var diyor bazı analizciler...
Gram altın da payını alıyor doğal olarak.
Dolar bu kadar güçsüzken bile iyi...
Bir de kur da katılırsa, gram altın iyi bir alternatif olabilir.
REİS DOLAR 3.50 un ALTINA " İ N E C E K" DEMİŞTİ.
KENDİMİ KANDIRILMIŞ HİSSEDİYORUM.
YARIN BOĞAZ KÖPRÜSÜNDEN ATLAMA HABERİMİ OKUYABİLİRSİNİZ.
Keşke değerli katılımcıların tüm yorumları döviz ve yönü hakkında olabilse,ama takip ettiğim diğer bazı forum ve finans siteleri dahil özellikle son 3 aydır herhangi bir analiz yada grafik çalışmasının ülke gündeminden bağımsız olarak başarılı olmadığını ve bunun bizzat konunun uzmanları tarafından da kabul edildiğini de düşünürsek burada verilen birçok bilgi ve paylaşımın altın değerinde olduğunu düşünmekteyim,teşekkürler.
Arkadaşlar Merhaba,
Doların kaç lira olması gerektiğine dair çalışmamı paylaşıyorum, önce yöntemi açıklayayım.
Geçmişteki bir Dolar/TL kurunun bugünkü değerini hesaplamak için ülkemizdeki ve ABDdeki enflasyonların bileşkesiyle çarpmamız gerekir. Yani beş yıl önce dolar iki liraysa ve Türkiyede beş yıllık enflasyon yüzde elli, ABDde yüzde beş ise o kurun bugünkü değeri 3,15 liradır. Diğer bir deyişle beş yıl önce bir dolarını TLye çeviren adamın bugün 3.15 lirası olmalı ki alacağı doların alım gücü beş yıl öncekiyle aynı olsun.
Şimdi çalışmaya geçelim: Geçmişteki dolar kurlarının bugünkü değerlerini yukarıdaki yöntemle hesaplayabilir ve kurun kaç olması gerektiğini bulabiliriz, burada önemli olan baz olarak hangi zamanki kuru alacağız? Ortalama bir değer kullanmak düşünülebilir, ben öyle bir tahmine gitmedim, doğrudan tüm verileri kullandım. İki ayrı çalışma yaptım: ilkinde son yedi yılın (2010'dan beri) ikincide son 12 yılın (2005ten beri) verilerini kullandım. Geçmişteki her günün kurunun değerini enflasyonlarla çarpıp bugünkü değeri buldum. Sonuçta elimde bir dağılım grafiği oldu (Histogram), aşağıda paylaşıyorum. Ortalamalara göre konuşursak son yedi yıllık verilere göre dolar kuru bugün 3.30 olmalı, son on iki yıllık verilere göre 3.50 olmalı (sanırım 2008-2009 krizi de hesaba girdiğinden burada daha yüksek çıkıyor). Ortalama değerden daha önemlisi çalışmam kurun olabileceği değerler ve bunların olasılıklarını da veriyor (grafikte). Örneğin son oniki yıllık verilere göre dolar daha önce 4.80lere kadar çıkmış, 3.90lar zirve değil (4.80 derken cari fiyatı kastetmiyorum, o zamanki fiyatın bugünkü değeri bu). Kurun inebileceği minimum değer ise 2.90-3.00 olarak görünüyor.
Yoruma gelelim:
Günümüzde dolar kuru bu değerlerin üzerinde, bu da TLnin USDye göre değersiz olduğunu gösteriyor, son aylardaki yükselişten dolayı bu durum malum zaten.
Bu analizim geleceğe yönelik tahmin içermiyor, üzgünüm, ama en azından bugün kurun normal olması gereken değer ne, olabileceği değerler ve bunların olasılıkları ne (grafikte) onları veriyor ve elimizde referans noktalar oluyor.
Doların 3.30-3.50 aralığının altına inmesi ülkemizin ekonomisinin ABD ekonomisine göre göreceli olarak güçlenmesiyle olur.
Umarım çalışmam faydalı olur, beğendiyseniz itibar verebilirsiniz :)
Grafikte x ekseni kur değerini, y ekseni gün sayısını veriyor.
http://i.hizliresim.com/V0DQGV.jpg