-
TCMB beklentilerin üzerinde 250 baz puanlık bir indirime gitti ama piyasa bunu olumlu karşılamadı. Beklentilerin üzerinde faiz indirimini müteakiben banka hisseleri satış yedi. Oldukça enteresan bir gelişme bu.
"Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının %43 ten %40,5 e indirilmesine karar vermiştir. Kurul ayrıca, Merkez Bankası gecelik vadede borç verme faiz oranını %46 dan %43,5 e, gecelik vadede borçlanma faiz oranını ise %41,5 ten %39 a indirmiştir."
-
3 dilimde de faizler 250 baz puanı indi ama banka hisseleri ciddi satış yedi faiz indirimi haberi üzerine. Bu indirimler bankaların karlılığını (net faiz marjlarını) artıracak ama olumsuz algılandı her nedense.
-
15:30 da ABD TÜFE açıklanacak. ÜFE eksi binde 1 gelmişti dün, beklenti artı binde 3 idi. Bu 2 verinin ışığında FED kaç puanlık bir indirime gideceğine karar verecek, muhtemelen 50 bp olacak, belki de 75 bp.
-
Sonuç itibariyle gösterge UST10Y getirisi şu anki %4 den %3 e doğru inecek. Dolar değer kaybedecek euro ve diğer majörler karşısında. Sonuçta da TC %5-5.5 aralığında bir yıllık faizle dolar bazında borçlanabilecek, ben buna bakarım.
-
Trump ne istiyordu? 1) Dolar endeksi düşsün, dolar majörler karşısında değer kaybetsin 2) Gösterge UST10Y yıllık getiri %4 lerden %2 ye düşsün, böylece borç çevirme maliyeti azalsın 3) Ham petrol fiyatları düşsün 4) Cari açık ve dış ticaret açıkları sürdürülebilir seviyeye insin. Bu amaçlara doğru yavaş yavaş yol alıyor ABD.
-
Sevgili Trendhound, AB faiz indirimleri konusunda epey önden hareket etti ancak gelen haberlere bakılırsa düşük faiz oranları yatırımlar, üretim ve tüketim hususlarında pek etkili olamamış. Almanyada istihdamda daralmadan söz ediliyor, yeni yatırımlar keza öyle. Fransada politik gerilim gittikçe artıyor, ispanyada emlak talebinin arttığını okumuştum, ekonomik başarasızlık kaynaklı durumlar bunlar. Faizi indirmek sadece bir karar, kurumları ve bireyleri borçlanmaya ikna etmek ise doğru yönetim eylemleri gerektiriyor olabilir mi?
-
Haklısın hocam. Almanya resesyonda ama DAX tarihi zirvede. AB ekonomisi oldukça hantal, dinanizmini ve girişimcilik ruhunu yitirmiş, yeni yatırımların tatminkar olmadığı, gereğinden çok fazla regüle edilen bir ekonomi haline geldi. Önüne geleni AB'ye aldıkları için ekonomik anlamda olumsuz etki yarattı bu. İngiltere bağımsızlığını korumak ve ekonomiyi deregüle etmek için AB'den çıktı ve bence çok iyi yaptı. Periferi ülkeleri çıkarıp Fransa Almanya Hollanda vs gibi çekirdek ülkeler AB bünyesinde kalsa EURUSD paritesi 1.17 de değil 1.70 lerde olur.
-
Bir kaç gündür Rize dolaylarında Gürcistan sınırına pek de uzak olmayan dağ köyümüzdeyiz, rakım 2000 metre. Tam kafa dinlenecek bir ortam ve ben de öyle yapıyorum. Meşhur Gürcü kırmızı şaraplarından 5 kasa (60 şişe) sipariş verdim, teslimatı bekliyorum. Saperavi Rezerv harika tam anlamıyla. Ama fiyatlar uçmuş. Şişesi 1000 TL nin altında aradığım kalitede kırmızı şarap bulmak pek mümkün değil artık Gürcistan'da.