tekrar çok teşekkürler, çok değerli paylaşımlar için.
Printable View
tekrar çok teşekkürler, çok değerli paylaşımlar için.
Paylaşılan videoyu keyifle izledim bence yararlı bilgiler içeriyor. Kısaca çıkardığım sonuçlar;
- Savaş sonrası panikle stok yapmaya çalıştı piyasa fiyatlar anormal fırladı bunun sürdürülebilirliğinin olmadığı anlaşılmış oldu. Yüksek maliyetli stoklar eritilene kadar talep zayıf olacak.
- Fed faiz artırımı vs nedeniyle parasal sıkılaşma etkisiyle resesyonist ortam oluştu nereye kadar devam eder izlemek lazım.
- Tuzu kuru olan açısından sorun yok deniyor artık sektörde tuzu kuru kim varsa günün sonunda ayakta kalan o olur.
- 2 sene filan öncesinden yatırıma girenler var Allah yardımcıları olsun, kolay iş değil.
- Eregl sipariş iptali vs gibi durum olmaz fiyatlar bağlandıktan sonra teşkilatta yükselirse Eregl ilave ödeme talep etmez tersi durumda da malını satar indirim vs söz konusu olmaz. (EREGL YETKİLİSİ SÖZLERİ) Dolayısıyla stok yönetimi üreticiden satıcıya herkes için önemli konu basiretli davranıp herkes aldığı riske katlanacak. Mesut Bey 2006 da ayrılmış öncesinde devlet kurumu olan Eregl işler şimdiki gibi değilmiş ben öyle anladım. Fiyat dalgalanmaları olumlu olumsuz müşteriye yansiyormus ki yansımaması doğru olanı bana göre.
- Günün sonünda güçlü olanın ayakta kalacağı ve belki de güçlenerek çıkacağı bir sektör.
Şahsi düşüncem Eregl sektörün ana lokomotifi. Doğrudan cevherden üretim yapması nedeniyle herkesin etkilendiği bu ortamdan daha az etkilenenlerin başında gelir. 65 senelik geçmişinde ama özellikle özelleştirme sonrasında sanırım bu tip kaotik durumlarda be yapması nasıl mücadele etmesi gerektiğini gayet iyi öğrenmiştir.
Bu sektörde yatırım yapacaksam (yapar yapmaz kişisel tercih) büyük olana marka olana oyun kurucu olana yaparım.
Warren Buffet felsefesine göre aldığınız hisse senetlerine birer kağıt olarak bakmayın arkasında bir iş modeli bir firma olduğunu ve işe ortak olduğunuzu bilerek yapın der. Bugünkü sorunlar ne zaman çözülür bilen yok ama çözüldüğünde ayakta kalanların başında Eregl olacağını ve yoluna daha güçlü devam edeceğini düşünüyorum. Bunun için en önemli sebep de ozkaynak anlamında en güçlülerin başında gelmesi bir anlamda tuzunun kuru olmasıdır.
Son söyleyeceğim tepki çekebilir ancak kimseye garip gelmesin. Şirketin tamamı benim olsa gerekirse temettüyü düşük tutar hatta belki hiç ödemez sektörde daha da hakim güç olmaya oynardım. Özkaynak anlamında bunu yapmasına gerek yok orası başka mesele.
Küçüğünden büyüğüne burada ana olay stok yönetiminden geçiyor.
Yukarı çıkamadığı gibi olası bir bist'in 3500 lere geri çekilmesi durumunda Ereğli düşüşte başı çeker mi ?...hiç şaşırmam :)
Türkiye doları ticarete sürecek bir yol bulmalı. Bir süre sonra bu doları koruyacak yada harcayacak ülkede bulamayacak. Domates 20-30 lira olduğu bir ortamda deli sera kuruluyor olmalı. Ama yok. Millet doların üstüne yatmış.
Şirkete yatırmımız olunca her yerde ereğli ısmdr araştırıyoruz, ister istemez twitterda falan sürekli önüme ereğli ısdmr teknik analizi düşüyor. 3 haftadır yukarı yönlü ha patladı ha patlayacak paylaşımları sıklaşmaya başladı, en çok da bu hafta sonu görmeye başladım bu tür paylaşımlar. Ben teknikçi arkadaşlara güveniyorum bu sefer başaracaklar artık yükselişe geçeceğiz 😀